“We moeten weten wie ons tot Surinamers maakten”

8

PARAMARIBO, 12 nov – Suriname’s eerste hoogleraar, Paul Christiaan Flu, is vereeuwigd. Documentairemaker Luciën Karg presenteert voor ongeveer dertig minuten een filmisch portret van ‘prof Flu.’ Na de lancering in TBL Cinemas volgt de vertoning op televisie. “We moeten weten wie de mensen zijn die ons tot Surinamers hebben gemaakt.”

Het is ook de drijfveer geweest voor ruim twee jaar speuren naar materiaal. “Surinamers weten te weinig van hun eigen mensen. Als mensen ons in het buitenland vragen wie of wat Surinamers zijn, hoeven we niet meer met een mond vol tanden te zitten”, zegt Karg. Zelf leerde hij op school heel weinig over vooraanstaande Surinamers. Het ging (gaat) allemaal over gouverneurs. Nederlanders dus. Onterecht naar nu blijkt.

Er zijn genoeg eigen voorbeeldfiguren. Dus mogen de komende tijd meer docu’s worden verwacht. “Ik wil zeker tien maken”, aldus Karg. Het materiaal moet ook op scholen te gebruiken zijn. Financieel is het niet bepaald een goudmijn. Het meeste geld kwam uit eigen zak. Paul Christiaan Flu werd geboren in Paramaribo op elf februari 1884 en overleed in Leiden, Nederland, op negentien december 1945. Na zijn studie medicijnen in Utrecht, specialiseerde hij zich in oogheelkunde en bacteriologie.

Ook was er een specialisatie tropische hygiëne aan de universiteit van Hamburg, Duitsland. Flu trad daarna in dienst van het Militair Hospitaal in Paramaribo. Daarna volgde het Eykman Instituut te Jakarta, Indonesië. In 1921 werd hij benoemd tot hoogleraar in tropische hygiëne aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Hij publiceerde studies over onder meer tropische hygiëne, bacteriologie en parasitologie. Het medisch wetenschappelijk instituut van Suriname’s universiteit is naar Flu vernoemd.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. In de Suriname van nu moet je een criminele misdadiger zijn dan wordt je aanbeden en verheerlijk. valse profeten doen zicht voor als verlossers, ze worden als messias gezien terwijl zei meedogenloze misdadigers en moordenaars zijn.
  De jongeren in Suriname wordt voorgehouden dat veroordeelden drugs criminelen verlossers zijn sommige gaan zo ver in hun dogma en doctrine dat zei beweren dat god Bouterse heeft gestuurd om de surinamers te (verlossen) vermoorden.
  Radio kankantri vergiftigd bewust een deel van de bevolking met hun onzin en leugens.
  Er zijn genoeg surinamers met een onbesproken gedrag en voorbeeld functie in suriname en in het buitenland maar die komen niet aan de bod, het enige wat je leest en hoort op forums is de naam van Moordenaars onderdrukkers dictator en drugshandelaars deze criminelen doen zich voor als rolmodel sommige kranten, radio, tv stations, journalisten doen ook gewoon aan mee.


  Maak melding

 2. “WE MOETEN WETEN WIE ONS TOT SURINAMERS MAAKTEN”

  De ware GROTE SURINAMERS worden toch dagelijks volop genoemd in de diverse media? Wat dacht u bijvoorbeeld van de zeer hoogopgeleide en alom zeergewaarde leiders zoals Brunswijk, Somohardjo, Bouterse, Boereveen, Graanoogst, Gilds en nog vele anderen? Zeer grote verdiensten hebben deze personen voor ons vaderland verricht w.o. het plegen van moorden, bankroven, bruggen opblazen, bedrijven platbranden, overheids percelen en bezittingen stelen, handel in drugs, vechten in het openbaar met of zonder vuurwapen, bedreigen, bedriegen, witwassen van crimineel geld enz. enz. enz. Zeg nou zelf: Professor Paul Christiaan Flu kan toch helemaal niet tippen aan de namen die hierboven zijn genoemd? Alle genoemde verdiensten van onze huidige leiders, moeten bovendien toch stuk voor stuk prima voorbeelden zijn voor onze jeugdigen om in de toekomst, minimaal op een zelfde niveau te presteren tot meerdere glorie van henzelf en ons prachtige vaderland?

  Wij Surinamers moeten heel trots zijn op de bovenstaande personen en hen toch immer koesteren? Vergeet daarom personen zoals Professor Flu, Lou Lichtveld, Jules Fernandes, H.J. de Vries, C. Biswamitre, G. Findlay, A. de Kom, Mr. Chandieshaw, J.C. de Miranda om maar enkelen te noemen. Dit rijtje personen is helemaal geen voorbeeld voor de jeugd. Vergeet deze personen daarom zo vlug mogelijk. Laten wij er voor zorgen dat ook in de toekomst steeds nieuwe lichtingen conform onze huidige leidersgehalte van “noeste” werkers worden voortgebracht. Hoongelach zal niet langer Surinames deel zijn aangezien het buitenland ons voortaan ALTIJD serieus zal nemen. Suriname en de Surinamers zullen er alleen maar profijt van hebben terwijl iedereen in het buitenland diepe respect zal hebben voor Suriname en het Surinaamse volk.

  Suriname met haar huidige regeerders, is een land om altijd heel erg trots op te zijn. WE MOETEN WETEN WIE ONS TOT SURINAMERS MAAKTEN, toch?


  Maak melding

 3. Wat een Karma zeg!!!

  Jammer dat zulke iconen heen gaan!! Het raakt ons allen! wetende dat een tijd is van komen en gaan. Ik wist het ook niet over zijn bestaan!!! en een heleboel geloof ik ook!


  Maak melding

 4. Een recent voorbeeld is de benoeming van iemand die verdacht wordt van massamoord als ambassadeur in Frankrijk, en zo iemand staat lachend op de foto met surinamers die een voorbeeld functie hebben.
  Santokhi is voorzitter van belangrijke internationale organisatie die wordt niet gerespecteerd door een stelletje domme ezels onder de surinamers. in nederland zijn ze trots op Neelie Kroes ze zijn ook trots op mensen als Josef Luns ga zo maar door.
  Als de namen van Kathleen verrier. johan verrier en Lilian Goncalves hier op dit forum verschijnen moet je zien hoe die domme ezels die een massamoordenaar verheerlijken reageren, ze hebben geen respect voor Surinamers met een onbesproken gedrag en voorbeeld functie ze respecteren alleen criminele, moordenaars.


  Maak melding

 5. Top!

  Ik vindt het nu al een mooie serie. Er zijn tal van Surinamers in de wereld verspreid die een goed voorbeeld kunnen zijn voor de leergierigen onder ons.
  Haal ze naar voren zodat onze schooljeugd kan zien hoe belangrijk het is om je studie door te zetten. Dat zijn pas goede Suri voorbeelden.


  Maak melding

 6. De indianen zijn nog steeds de oorspronkelijke bewoners van dit land. Ze zijn worden achtergehouden door de duistere politici, nakomelingen van afrikanen en hindoestanen, die zich gruwelijk verrijken middels de politiek, ook nu door halve indianen en bosnegers.


  Maak melding

 7. deterministeeij 6

  kan je je net zo goed verrijken als je zelf wil..

  je moet hard met een d werken zuinig leven eerlijkl/oprecht zijn..

  je hoeft niet persé geschoold te zijn,maar werk elke god ganze dag.

  alleen al zou je kasaba, banana, pinda ,napie,tajerblad ,kouseband ,pepré planten,dan al zou je een rijkaard of een zeer welvarend bestaan kunnen bereiken.,

  ,maar als je in die hang-mat blijft hangen,dan wordt het stelen,roven,plunderen,verkrachten,moorden.

  niemand belet jou en de jouwen om te werken arbeidt te verlenen vooral voor je zelf een goed bestaan te criëren..

  succes..


  Maak melding

 8. #2 De Bussy,

  Klinkende namen som je daar op:
  “zoals Professor Flu, Lou Lichtveld, Jules Fernandes, H.J. de Vries, C. Biswamitre, G. Findlay, A. de Kom, Mr. Chandieshaw, J.C. de Miranda om maar enkelen te noemen”.

  Hopelijk worden deze personen ook meegenomen in het programma.
  Meneer Karg, doorsturen naar Holland doc, dit soort programma’s hebben we nodig om de onwetenden onder ons duidelijk te maken wie we zijn.

  Meneer Karg, wat dacht U van de docu; de suri-ned van de jaren 70 tot de 3e of 4e generatie?
  Hoe is het hun vergaan?
  Wie zijn de stille kanjers.

  Kortom genoeg stof om na te denken.

  Suc6


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.