Loon inspireert Surinaamse parlementariër niet

14

PARAMARIBO, 11 nov – De discussie rond de vorstelijke ‘schadeloosstelling’ van parlementariërs is nog niet kil of er wordt nieuw brandhout aangesleept. Het maandelijkse minimum van omgerekend ruim drieduizend euro blijkt maar weinig te inspireren. De heren en dames laten zich niet verleiden tot presteren. Het is tekenen voor presentie en wegwezen.

Gelijk is ook de oude kwelkwaal blootgelegd. Het quorum. Volgens het woordenboek: het aantal leden dat aanwezig moet zijn in een vergadering om geldige besluiten te kunnen nemen. Het parlement slaagt er maar niet in zich te ontdoen van deze schandvlek. Het maakt dan niet uit wat voor politieke uitleg gegeven wordt. Of mensen nu alleen maar hoeven te tekenen en dan mogen verdwijnen om aanwezig te zijn. Of dat ze moeten tekenen en in de vergaderzaal plaatsnemen.

Het doet er niet toe. Dat coalitie en oppositie nu in de zoveelste déjà vu terecht zijn, is hooguit beschamend. En dat zo kort na het loondebat. Niemand die zich afvraagt hoe dat ook maar denkbaar is, zo’n welles nietes. Hoe kunnen mensen het opbrengen hun kiezers zo te bedonderen? Het is niet vol te houden, het verhaal dat de presentielijst tekenen betekent dat je aanwezig bent. Je bent er of niet. Simpele fysieke wet. Dat de discussie oplaait, kan alleen omdat ze er niet zijn. Het loon ten spijt, Suriname.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Quorum!

  Bij het beslissingen nemen tijdens de vergadering kijken wie er allemaal de lijst getekend hebben. Zijn er een aantal niet aanwezig, dan neme men een beslissing die hun goedkeuring draagt. Of, een deel van de drie duizend Euro inhouden voor elke keer dat ze dit uithalen.

  Verantwoordelijkheid naar de bevolking toe is er niet. Niemand hoeft ook verantwoording af te leggen als er iets fout gaat. Niet alleen het kiesstelsel moet veranderen, maar ook de regels omtrent aanwezigheid in de DNA.
  En laat ze verdomme een cursus politiek voeren volgen alvorens ze te beedigen. Een kwaal van 7-even ligt ook al op de loer.


  Maak melding

 2. het allerbeste voor land en volk is,dat de heren/dames parlements-leden betaald worden per uur..

  alle medewerkers bij de verschillende maatschappijen o.a. suralco/i-am-gold,worden per uur betaald al naar gelang er wordt gewerkt..

  alle basis c.a.o.’s worden op basis van uurloon gemaakt vervolgens omgerekend tot week/fortnait/maandloners.

  Aangezien het perlement een job is waar je niet dagelijks maar op oproep basis wordt geroepen om te vergaderen zo.u.wilt het lands belang te dienen,zeg ik dan moet iedereen die deelneemt in het parlement per uur betaald worden..

  geef die mensen gewoon een uurloon en je bent van alle gezijk af..
  een loon die overeenkomstig is afgesproken zolang men aanwezig is in het parlement..

  wie komt krijgt zijn loon eind van de maand wie niet komt,krijgt niks..over duidelijk..

  en nu aan het werk..


  Maak melding

 3. Ach…..
  wellicht dat de President hen kan aanspreken en daarbij wijzen op zijn eigen gedrag toen hij parlementarier was…… Het blijft natuurlijk sukkelen als je zelf in allerlei opzicht niet aan normen voldoet. De arme kiezers ten spijt. Dit gaat nog vele jaren duren. Militaire en politie rangen, aanstellingen, benoemingen, concessies,vergunningen en ga zo maar door, het is een kwestie van willekeur. In feite hoef je nergens aan te voldoen. A sanie e setie tra fasie…. Dus heren en dames van het de Nationale Asemblee, volg het goede vorbeeld en rommel maar lekker verder. Vreet maar lekker verder op de ruggen van de arme kiezers. In Suriname van nu is het haast zeker dat u wordt herkozen. Mi atie e sarie en mi i prakserie inie mi srefie…oting Sranan kondre sa opo breiti.. oting??

  Roy Bottse


  Maak melding

 4. Probleem is natuurlijk dat je bv aan een Minister van BZ niet eenzelfde aanwezigheid kan eisen als aan bv een Min van Fin die in Parbo woont. Wel kan je als eis stellen dat wetten, etc uitsluitend behandeld worden als de verantwoordelijke aanwezig zijn en dat de Ministers en President altijd aanwezig moeten zijn bij de betrekking hebben op hun verantwoordelijkheidsgebeid. De voorzit(s)ter moet daarin meer verantwoordelijkheid nemen en ondermeer Ministers en President direct wijzen op hun verantwoordelijkheid en un PLICHT om aanwezig te zijn.

  Daarnaast hebben de partijen daarin zelf een belangrijke taak. Als hun vertegenwoordigers niet aanwezig zijn dan lopen ze essentiele informatie mis en kunnen ze de belangren van hun kiezers niet met hun stem verdedigen. Zij moeten bijhouden of hun DNA leden wel actief zijn en dan mn op die deelgebieden die zij beheren. De statistieken die ze daarvoor bij moeten gaan houden moeten openbaar zijn zodat de kiezer hen kan controleren.

  Maar ook het volk, via de media, kunnen en moeten een actievere rol spelen. Zij moeten ook informatie over aanwezigheid en productie van DNA leden opbragen en wangedrag signaleren. He tis toch te zot dat we onlangs met een DNA lid zaten die al veel langer dan een jaar afwezig was en dat niemand het opmerkte. Ik geloof dat het pas na 1,5 jaar of langer opviel. !!??

  Elke zich zelf respecterende en serieus nemende regering en land publiceerd heel frequent de productie van de verstreken periode. Maar niet in SME daar telt werken niet. Alleen maar tekenen van de presentie lijst en dan torie praten, buitenvrouwen, swieren, etc.

  Een algemeen en diep gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel gekoppeld aan een mateloze eigenwaan en egoisme is een diep geworteld probleem.


  Maak melding

 5. Voor 95% bestaat onze parlement uit lafbekken.Geen een die wat durft te doen dat hem eventueel in de volgende verkiezing een verkiesbare plaats kan kosten.Ze blijven maar voor dingen stemmen tegen hun overtuiging in indien ze dat nog hebben.Het geloof in degene die daar zitten is gedaald naar het minimale.Om de zoveel tijd houden ze het volk een worstje voor indien het volk op hun stemt.En wat blijkt?Onze politici laten zich daar plaatsen voor hun eigen welzijn en familie en vrienden.
  Bout wees in zijn propaganda steeds naar de bruggen en dat er tijdens de bouw ervan niemand van de honger omgekomen is.Wat hij erbij niet vertelt is dat er door de bruggen bouw een president van NDP signatuur verjaagd is.Zo vertellen onze lijders steeds halve waarheden en hele leugens.Als ik ze op de radio hoor of op tv zie,word ik kotsmisselijk van zo veel huichelarij.Het volk zien zij steeds als de wip om tot een beter leven te komen.Maar iets terug te doen voor de arme massa?Ho maar!Nieteens een minuutje hebben ze voor het volk dat hun daar geplaatst heeft.Een 3000 euro is maar zakgald voor hun kinderen.En wat doen ze voor het arme volk dat ze elke verkiezing weer zulke mooie dromen geven?Het begon met het geven van wat vrije dagen en dan devalueren en verhogen van prijzen.En onze laffe helden hebben dit gewoon zonder slag of stoot aanvaardt.Ik ben benieuwd naar wat ze allemaal nog gaan moeten slikken om niet inhalig maar vooruit strevend te zijn.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Het probleem van quorum verlenen is mijn inziens heel makkelijk op te lossen.
  Het gaat namelijk om het gehakketak over de interpretatie.
  Het is toch heel associaal om met een simpele wetswijziging een einde te maken aan het verschil in interpretatie.
  Het artikel legt mijn inziens de vinger op de zwerende plek.
  Het gaat om de schadeloosstelling die de zweef teki grab’teki mentaliteit van heel veel assamble en regeringsleden typeert.
  Met een heel simpel systeem is dat op te lossen voor wat de schadeloosstelling van de assambleleden betreft.
  Af heden is de schadeloosstelling afhankelijk van de daadwerkelijke aanwezigheid van de assambleleden van minimaal de helft van de vergadertijd plus 1 minuut in de vergaderzaal.
  Er zijn genoeg systemen te bedenken om controle daarop uit te oefenen.
  Met deze maatregel zal je ook meteen merken wie daadwerkelijk werkt en wie alleen daar aanwezig is om zijn schadeloosstelling te komen ophalen.
  Het bijkomend probleem van quorum verlenen is daar ook meteen mee opgelost.
  Als mijn personeel niet daadwerkelijk aanwezig is op de werkvloer krijgen ze officiele waarschuwingen, kunnen gekort worden op hun loon en uiteindelijk wordt ontslag aangevraagd, doordat ze onwettig afwezig zijn.
  De indruk bij onze assamble leden wordt gewekt dat ze boven de wet staan en daardoor wordt er een heel verkeerd signaal naar de samenleving en in het byzonder naar onze jeugd verstuurd.
  Ik hoop dat mijn bijdrage enige bijdrage levert aan het in opstand komen tegen deze vreseljke vorm van volksverlakkerij.

  Voor de regeringsleden moet het verplicht worden gesteld dat bij een verzoek van minimaal 5 assambleleden ze opgeroepen moeten kunnen worden wanneer hun aanwezigheid gewenst wordt. Dit kan via de assamblevoorzitter geschieden.
  Bij 3 x geen gehoor geven omkleed met gegronde reden, die door de helft plus 1 van het assamble als acceptabel wordt geaccepteerd, aan de oproep van het hoogste college van staat is het automatisch exit voor deze mini ster.
  Voor de president geldt dat bij een meerderheid van het college zijn aanwezigheid verzocht kan worden waar hij dan gehoor aan dient te geven.
  Bij 3 x geen gehoor geven omkleed met gegronde reden, die door 2/3 van het assamble als acceptabel wordt geaccepteerd, aan de oproep van het hoogste college van staat ontstaat er automatisch een regeringscrisis en een vertrouwensbreuk tussen president en DNA.

  Natuurlijk zal in mijn voorstel wat op aan temerken zijn, maar dit kan een aanzet zijn tot een vruchtbare discussie tot het scheiden van het kaf van het koren.
  Je wordt gekozen om voor het volk te werken en niet sec om je ALLEEN zo snel mogelijk en op een schandalige manier te verrijken ten koste van degenen die jou daar neergezet hebben.


  Maak melding

 7. november 12th, 2011 at 10:06 am
  In mijn eerder betoog ben ik vergeten aan te halen dat de vergadering kan beginnen zodra er minimaal 26 leden getekend hebben, want dat betekent dat ze aanwezig horen te zijn.
  Bij stemming horen in de vergadering minmaal 26 leden lijfelijk aanwezig te zijn.


  Maak melding

 8. Het loont niet?
  Loon naar werken?
  Boontje komt om zijn loontje?
  Loon naar werken?
  Ondank is ’s werelds loon?

  Wel, echt, de Surinaamse Assemblee leden zijn onbetaalbaar!

  maar hoe zit het nu met de Goslar?


  Maak melding

 9. Het is al veel, dus wat men moet doen is minder dan de helft geven aan deze luie sluwe dieven…Wij als bevolking wachten op een referendum…dan unu sa pur law gi din….PRES >>>> GEEF ONS EEN KANS >>>>OM DEZE SCHURKEN EEN LES TE LEREN.


  Maak melding

 10. Ik vraag mij af of het wel nut heeft dat die parlementariërs aanwezig zijn. Ze doen toch niets en ze snappen niets.
  Het is nog steeds de cultuur van vriendjespolitiek en inderdaad nepotisme.
  Gewoon die gasten per uur betalen, zijn ze er niet of zitten ze te slapen, geen salaris.
  Maar dat zal wel niet veranderen omdat men geen verantwoordelijkheidsgevoel heeft.


  Maak melding

 11. Ik de voor mij werk heel veel zaken met Surinaamse ministeries.
  Het is stuitend hoe groot de disintresse is van de meeste ambtenaren en beleidsmedewerkers die op een belangrijke positie zitten die ze niet hebben gekregen op basis van opleiding en deskundigheid, maar op basis van politieke kleur.
  Het is dan in 5 jaar tijd zo veel mogelijk graaien uit de overheidspot en zo min

  De meeste hebben geen idee wat hun taak eigenlijk inhoudt . Het is echt te gek voor woorden. Bovendien beginnen ze om 10.00, gaan ze om 12.00 ruim 2 uur met pauze en om 16.00 weer naar huis zonder ook maar iets gepresteerd te hebben. En met de volgende regering begint alles weer opnieuw en telt Suriname 30.000 niets presterende parlementsleden, bestuurders en ambtenaren die te lui zijn om te werken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.