Surinaams heilpedagogisch centrum in zwaar weer

3

PARAMARIBO, 24 aug – Het heilpedagogisch centrum Matoekoe (Inheems voor draagmand, red.) verkeert in financieel zwaar weer. Het centrum kan de personeelskosten niet meer dekken. Ouders van de ruim zestig pupillen met ontwikkelingsstoornis richten zich nu tot de politiek. In een petitie aan het parlement wordt om subsidie gesmeekt. Suriname’s zorgbeleid in zijn meest beschamende vorm.

Waar Matoekoe al jaren op zijn laatste beentje benen loopt, gaf de overheid tot nog toe geen krimp. “Het geeft het fundamentele vraagstuk aan van onze samenleving. De overheid heeft geen opvang voor gehandicapten, niet eens noodopvang”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Particulieren, vooral buitenlanders, vullen het vacuüm op. Dat ging lang goed, maar de tijden zijn drastisch aan het veranderen. Donoren haken de een na de ander af.

De overheid ontkomt uiteindelijk niet aan haar verantwoordelijkheid. Simons beseft het maar al te goed: “We brengen de situatie nu in kaart, wat het kost om deze kinderen op te vangen. We doen ons best de overheid zorg te laten dragen voor het garanderen van de opvang. Als we gezamenlijk druk uitoefenen, denk ik dat er wat aan te doen valt.” Het centrum is te Lelydorp gevestigd en biedt vaktrainingen aan zowel kinderen als jongvolwassenen. De filosofie is dat alle mensen ontwikkelingsmogelijkheden hebben.

Bekijk ook:


3 REACTIES

  1. Centrum Matoekoe moet hulp vragen aan “de profeet”, dan komt alles wel goed!

    Misschien kan hij zijn matie sardjoe vragen om maandelijks een goudklomp te doneren.

    Het is crisis in Europa, monie na he….


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.