S&P ziet kredietrating Suriname verder omhoog gaan

42

PARAMARIBO, 10 aug – Suriname maakt kans op een hogere kredietrating. Dit meldt ratingbureau Standard & Poor’s. De verhoging kan nog binnen het komende halfjaar. Er is in elk geval geen reden voor een bijstelling naar beneden. Zeker niet op de korte termijn.

De perspectieven zijn er helemaal naar. “Dit geeft aan dat we in de komende zes maanden de rating opnieuw naar boven kunnen bijstellen”, zegt analist Richard Francis tegenover de Ware Tijd. Na de aanpassing van Suriname’s kredietwaardigheid van B naar B Plus is het even afwachten. Suriname blijft het goed doen, zeker met het oog op voorgenomen investeringen. In de mijnbouwsector wordt ruim drie miljard dollar gestopt de komende vijf jaar.

En zo er al vrees bestaat voor de invloed van de Amerikaanse waardering neerwaarts, is die onterecht. “We verwachten niet dat de bijstelling van de VS direct impact zal hebben op opkomende markten, Suriname in het bijzonder”, aldus Francis. De economische problemen in Europa en de VS zullen waarschijnlijk niet echt van invloed zijn op de investeringsdrang. Als Suriname er maar voor zorgt ‘aantrekkelijk’ te blijven, komt het geld sowieso.

42 REACTIES

 1. Nogal wiedes.
  In het artikel:
  “Chinees geld Surinaamse projecten komt niet los” heb ik er al op gewezen dat er gelukkig in het verleden een leningenplafond is opgesteld met betrekking tot buitenlandse schuld.
  Als je dit plafond hebt bereikt en dus ook niet meer leent/ kan lenen, maar wel aflost kunnen de vooruitzichten niet anders dan positief zijn.
  Positief met betrekking tot buitenlandse schuld en de daarbij behorende rating.
  Hoe je het ook wendt of keert dit is positief.
  Nu is het zaak om niet alleen het buitenland tevreden te houden, maar ook de Surinaamse bevolking.


  Maak melding

 2. Aantrekkelijk voor investeerders wil niet zeggen dat Suriname haar bodem-schatten voor een appel en een ei zal weg-geven. Elke regering die dat doet zal zonder meer Weg-gestemd worden door het electoraat. Vandaar dat deze regering weet wat haar te doen staat . IN het geval dat de multinationals niet willen meewerken , dan kunnen zij de highway kiezen. Wij zullen in dat geval deze regering niet kwarlijk nemen , voor het mislukken van de onderhandelingen. Verder gaan wij als Surinaamse volk alleen akkoord met een win win Situatie .


  Maak melding

 3. Verdienste van Veni want het is gebaseerd op de nieuw goudmijn die er gaat komen en de hoge goudprijzen.

  Jammer dat journalisten nooit doorvragen, anders was dit direct duidelijk. Zolang SME maar genoeg goud kan exporteren mag het lenen. Maar dat is het punt niet.

  Het is de taak van de overheid om e voor e zorgen dat als het goud op is het land nog bewoonbaar is en dat onze kinderen werk hebben.

  Wat heeft DDB daar aan gedaan??
  Heeft hij de goudinkomsten goed besteed om duurzame werkgelegenheid te realiseren??
  Gaat het nieuwe contract voorwaarden bevatten die garanderen dat er een goed milieu wordt achtergelaten??


  Maak melding

 4. ‘Wan dei sa doro, dati ala sani sa kon boeng’
  Kent u deze nog ? En met onze huidige ‘Pres’ komt deze dag steeds dichterbij !
  Suriname zit duidelijk (en zonder hulp van de bakra’s aan de Noordee) in de lift !

  Op dit moment wordt ook nog heel veel rijst ingezaaid ca 27500 ha, en is de verwachting dat er over enkele maanden na vele jaren wederom een reckord oogst zal worden behaald.

  Ik hoop van ganser harte dat deze regering ook de visserij sector aanpakt door deze industrie meer; promotie, ruimte, tools, incentives en overige zaken te bieden zodat ze zich ook verder kunnen ontwikkelen want de vraag naar vis (vooral in China en Japan) is bijzonder groot.
  Ook de overige visproducten (verkregen door bijvangst) zou men optimaler moeten gaan benutten want er valt hiermee genoeg te verdienen.

  Ondernemers (vooral in de export) moeten verder ook worden gestimuleerd om hun ding te doen en nog meer te exporteren.

  Nou S&P, zal zeggen kom over 2 a 3 jaar terug en neem vooral ook een A (of AA) rating als reserve mee, want misschien kun je er niet omheen om deze uit te moeten reiken aan dit regeerteam.

  Good job & well done Mr President !!!


  Maak melding

 5. Wat zijn die negatievelingen toch opvallend stil! Ik wacht en ben benieuwd wat onze topper in negatief denken Wikileaks zal komen. even wachten nog… even wachten nog.. maar er komt maar geen pizza.


  Maak melding

 6. Waar de Eurozone en Amerika op financieel/economisch gebied klap na klap
  te verwerken hebben en we waarschijnlijk wederom voor de deur staan van een internationale financiële crisis, blijft Suriname internationaal maar punten scoren. In positieve zin uiteraard.
  Het zal een zeer knappe prestatie zijn indien deze regering op korte termijn de status BB zou kunnen realiseren.
  Het is zeker op zijn plaats om bij deze de vorige regering (Venetetiaan) ook te complimenteren daar zij de basis hebben gelegd voor de huidige regering om verder te bouwen. Ik ben ook blij dat president Bouterse dit recent in min of meer bedekte termen heeft weten te onderkennen en toe te geven.

  Langzamerhand krijgt Suriname economische waardering in de wereld. De status van Suriname ( 17e rijkste land van wereld, qua delfstoffen) begint zich stap voor stap te openbaren en het zal mij echt niet verbazen dat binnen vijf jaar Suriname de A status zal bereiken. Ik ben ook wel een ras optimist! Ik wil bij deze de overheden oproepen de recente positieve waarderingen straks in klinkende munt om te zetten en een situatie te creëeren waarbij een ieder in Suriname van de toekomstige voorspoed zal kunnen profiteren.
  En daarmee bedoel ik uiteraard ook die senior burgers die amper kunnen rondkomen van hun aov, alle kinderen die met een lege maag naar school gaan en alle moeders die alle zeilen moeten bij zetten om hun kinderen te eten te kunnen geven. Het zou niet realistisch zijn om aan te nemen dat armoede geheel te bestrijden is maar de armoede kan wel behoorlijk gelenigd worden.
  Wanneer al deze internationale instanties (S&P, Fitch, IMF etc) zo positief zijn over de toekomst van Suriname kan het niet anders dat Suriname een zonnige toekomst tegemoet gaat.
  Het zijn namelijk deze zelfde instanties die
  keer op keer hadden voorspeld dat Griekenland bezig was economische zelfmoord te plegen. We weten inmiddels hoe het financieel/economisch is gesteld met Griekenland.
  De voorspellingen van deze internationale Instanties over de toekomst van Su zijn veel rooskleuriger.


  Maak melding

 7. Nimmer in de Surinaamse geschiedenis waren zoveel verschillende internationale instanties zoals, IDB, IMF, Fitch en nu weer Standard & poor’s, onafhankelijk van elkaar en in zeer korte tijd eensgezind over hun bevindingen: Suriname heeft potentie en de vooruitzichten zien er goed uit.
  Ai booi, Suriname wordt eindelijk volwassen.
  Waar in het recente verleden Suriname keer op keer moest aankloppen bij Nederland voor financiële hulp zie je nu dat Suriname langzaam de comfortabele schoot van Nederland ontgroeid is. Het valt niet te ontkennen, Nederland heeft uiteraard enige waarde voor Suriname gehad maar Nederland heeft Suriname nimmer naar de echte economische ontwikkeling geleid.
  De roos, Suriname genaamd, wilde onder de hoede van Nederland maar niet tot bloei komen. Maar die roos, nu zo goed als onafhankelijk van Nederland, is zich nu langzaam aan het ontluiken.
  Misschien hadden we met z’n allen gehoopt dat
  deze positieve ontwikkelingen zich onder een andere president hadden voltrokken maar helaas moeten we het doen met deze voldongen feit.
  Maar we kunnen moeilijk blijven volharden
  in alle tegenwerkingen om de ontwikkeling van Suriname te ontmoedigen of te bagataliseren. Want internationale bevindingen spreken voor zich.
  Zeer recent wisten enkelen nog zeer zeker dat de opleving van de Surinaamse economie maar van zeer korte duur zou zijn omdat de effecten van de vorige regering uitgewerkt zouden zijn.
  Deze voorspellingen worden nu zwaar gelogenstraft door credit analist, Richard Francis van S&P.
  Sterker nog, Richard Francis zegt dat Suriname een opkomende markt is.
  Een opkomende markt (land) is een ontwikkelingsland dat een opvallende economische groei doormaakt en zich daarmee
  onderscheidt van andere ontwikkelingslanden.
  vaak zijn deze opkomende markten landen
  met een relatief laag inkomen per hoofd van de bevolking met een bovengemiddeld economisch potentieel. Daar valt Suriname dus onder.

  Dit zijn niet mijn eigen woorden, of van een propangist, of van Bouterse, maar van iemand
  die jarenlange ervaring en expertise heeft op het gebied van het analiseren van economische gegevens. Standard & Poor’s is een Amerikaanse kredietbeoordelaar. S&P is wereldwijd het meest bekende instituut op het gebied van koersratings, indices, investment research, risico-evaluatie en data. Bij het instituut werken ruim 8.500 mensen in 23 landen. Het bedrijf behoort tot de top van financiële datalevering. Het hoofdkantoor van Standard & Poor’s is gevestigd in New York.
  Enkele jaren geleden waren er ook soortgelijke voorspellingen gedaan door internationale instanties over Brazilië die
  ook met de economie struggelde.
  Nu speelt Brazilië op economisch gebied mee met de grote jongens. En staat Brazilië samen met China en india in de top drie van opkomende economieën.

  Recentelijk is de kredietwaardigheid van Griekenland door S&P verlaagd van B naar CCC.
  Dat wil zeggen dat Suriname een ‘ontwikkelingsland’ land een ‘rijk’ Europees land binnen de Eurozone qua kredietwaardigheid is voorbij gestreefd. En de rek is in Suriname er nog niet uit volgens Richard Francis.
  Je moet wel een zeer troebele economische inzicht hebben om niet te onderkennen dat er nu randvoorwaarden voor Suriname zijn geschappen waardoor de enige weg, de weg omhoog is (zonder hulp van Nederland wel te verstaan).


  Maak melding

 8. Nou, waar blijft het commentaar van de zwartkijkers?? wikileaks of hoe die idioot ook mag heten houdt nu wijselijk zijn bek. Geeft mij maar Bouta als PRES.


  Maak melding

 9. Goed nieuws

  Jammer genoeg worden alleen de rijken er beter van. Ik blijf geloven in een betere sranan liefst met een pres met minder bloed aan de vingers maar wel met de zelfde visie voor voorruitgang


  Maak melding

 10. Het verbaasd mij dat wikileaks, henk de molenaar en anderen hierop nog geen reactie hebben gegeven ma gud een ding weet ik dat ons land een GEBREK heeft @ LEKEN. alla sma na deskundig


  Maak melding

 11. Maar zullen de oliedomme aanhangers baat daarbij hebben? Sinds het aantreden van deze marionettenregering met moordenaars en boeven als leiders hebben we niets gemerkt, integendeel.Of jawel, a moni e gwe lek watra


  Maak melding

 12. Het blijkt dat de Surinaamse regering alle mogelijke in het werk stelt om haar staatskas te willen verrijken. Wie goed onderzoek doet komt er al heel gauw achter dat het hier om misleiding gaat. Toezeggingen zijn er in het gesprek niet gedaan en vooralsnog heeft S&P zich daarvan onthouden omdat het logisch is dat als er goede stukken aangeleverd worden er niets aan de hand is.

  S&P heeft vooralsnog niet gesuggereerd dat zij de Rating van Suriname zal verhogen of binnen 6 maanden zal upgraden. De regering van Suriname maakt zich zelf blij met een dooie mus en misleid hierbij de bevolking door een beeld op te wekken dat er niet is.
  De regering kampt tot heden met een schuld van 1 miljard die zij moet oplossen, salarissen die gegarandeerd zijn voor ministeries en ziekenhuizen maar niet betaald kunnen worden, en een beleid dat na de eerste regeer periode recht de afgrond in gaat. (zie begroting)

  Natuurlijk, als de cijfers goed zijn en kloppen is er niets aan de hand. Maar dan moeten ze ook goed zijn. Wat NU niet het geval is.

  De regering van Suriname heeft een lange weg te gaan en moet stoppen het volk te willen misleiden met dit soort artikelen die geen basis heeft van bestaan. Geen fundering hebben maar slechts rookwolken en gebakken lucht zijn die geen brood op de plank leggen. Dit is ‘NOT DONE’. aldus Vincent Gravenberch Voorzitter van DV&O. Democratische Vernieuwing & Ontwikkeling.


  Maak melding

 13. Hallo Evert,John

  Vertel dat maar aan de ziekenhuizen, bushouders die hun geld nog niet hebben ontvangen en aan die tienduizenden Surinamers die in diepe armoede leven.

  Nog mij één Surinamer ( Niet NDP’er) die er beter van wordt. Overigens van een rating die “misschien in de de toekomst omhoog kan gaan”

  Opvallend dat types als Paraman, Evert en John zo wanhopigblij zijn met een dooie mus


  Maak melding

 14. @ evert,
  Wikileaks lust geen broodjeaapverhalen, ik woon in normale huurhuis en niet in een luchtkasteel.Als jij knollen voor citroenen wil kopen moet jij zelf weten maar ik doe daar niet aan mee.Vanaf deze criminele regering aan de macht is hoor ik alleen maar mooie verhalen waar de gewone man en vrouw op straat geen moer aan heeft.
  feitelijk is Suriname binnen in een jaar tijd achteruit gedonderd door deze criminele BENDE. Als ik al die verhalen wat ik van deze regering hebt gehoord in een boek zet denk ik dat het een bestseller wordt.


  Maak melding

 15. Dankzij de nieuwe goud consessie (ingezet onder Veni) en de explosief gestegen goudprijzen staat SME er goed voor. Ook de uitbreiding van Staats (onder de vorige directie ingang gezet) draagt zijn steentje bij.

  Vreemd dat de NDP aanhang, die steeds roept dat het te vroeg is om het beleid van DDB te beoordelen, nu de zaak tracht te claimen.

  Natuurlijk het hoort bij het spel hier op het forum maar het is incosistent en slaat nergens op. Wie realisties is interpreteert dit bericht als volgt:

  De wereld markt en grondstoffen reserves maken dat SME bij ongewijigd beleid een pbetere rating zou krijgen. Aan DDB de taak dit waar te maken. Als de rating niet stijgt heeft DDB gefaald en pas als de rating sterk stijgt was hij succesvol. Immers de externe factoren zullen normaal gesproken in een stijging resulteren.


  Maak melding

 16. Bij het aantreden van de regering Bouterse/
  Ameerali waren mijn toekomstverwachtingen heel somber. De doembeelden uit de jaren tachtig deden weer intrede in mijn gedachten. Suriname was toen financieel bankroet. ( heb ik van ouders vernomen)

  Mijn verwachting was dan ook dat
  Suriname met de regering Bouterse/Ameraali binnen een jaar Suriname tot een financiële puinhoop zou maken. Ik dacht werkelijk dat Suriname in een internationale isolement zou raken.
  Ik ben ervan overtuigd dat velen met mij dezelfde logische gedachtegang hadden over deze huidige regering.
  Na zovele positieve waarderingen van verschillende internationale instellingen kan het niet anders dat mijn sombere gedachte over de toekomst van Suriname
  zo goed als verdwenen is. Ik durf weer positief te dromen.
  Nu de enorme storm bij het aantreden van Bouterse zo goed als uitgewoed is blijkt nu dat de image schade voor Suriname eigenlijk mee valt.
  Uiteraard blijf ik mijn bedenkingen houden tegenover Bouterse maar tot nu toe ben ik zeer positief verrast door de standvastigheid en moed van deze regering
  op economisch/financieel gebied.
  Deze regering heeft de moed om groot te denken ( o.a. de weg naar Brazilië) maar
  ze hebben daarbij ook oog voor de sociaal zwakkeren (o.a.woningbouw en verhoging van de aov en kinderbijslag)
  Veel van deze beloften zijn nog niet geheel
  of niet gerealiseerd maat dat is een kwestie van inkomsten genereren.
  Gezien de goeie economische vooruitzichten voor Suriname kan het niet anders dan dat de inkomsten voor Suriname zullen toenemen waardoor de verschillende plannen van deze regering gerealiseerd zullen worden.
  Wat dat betreft ben ik het volledig eens met Pico (1). Hoe je deze uitingen van S&P ook draait of keert (heb ik trouwens ook gedaan), het blijft positief. Wat mij betreft maakt het niet uit of het de verdiensten zijn van de regering Venetiaan of de huidige regering.
  Feit is dat de economische toekomst van Suriname er goed uitziet.
  Hier en daar heeft de huidige regering nog een tegenslag te verwerken maar ik denk dat deze regering uiteindelijk deze tegenslagen zal overwinnen.

  Ik ben achteraf gezien verheugd dat mijn sombere voorspellingen te voorbarig waren want niemand wil in een land wonen waar het welzijn en het positief denken aangetast is.
  Ik ben nog jong en ik wil in een land wonen
  met toekomstmogelijkheden.

  Persoonlijk heb ik de laatste keer niet gestemd uit ontevredenheid over de regering Venetiaan en ik vond de partij van Bouterse toen geen juiste alternatief. Eigenlijk heb ik dus geen recht van spreken. Maar goed, ik blijf een burger van Suriname. Dus ik mag best wel mijn mening geven.
  Los van het feit hoe ik denk over Bouterse moet ik eerlijk toegeven dat
  deze regering ‘on the right track is’.


  Maak melding

 17. @ Alle blije reageerders die zo met DDB en zijn team weglopen.

  Op zichzelf is het goed nieuws. Het is alleen jammer dat het bereiken hiervan aan de huidige machthebbers wordt toegerekend. Die hebben mijns insziens hier toch echt niet aan bijgedragen. Er is toch van bijna alle beloftes en grootse plannen voor het land en de Surinaamse bevolking nog niets terecht gekomen of überhaupt maar iets te zien dat het in gang is gezet. Het blijft tot nu toe alleen maar bij het (groots) verkondigen van wat men wil, maar er wordt nooit bijgezegd hoe al die plannen worden gerealiseerd en/of gefinancierd. Voor zichzelf en hun familie/vrienden hebben ze wel alvast goed gezorgd. Bij mij in de familie zie ik toch echt nog geen verschil in levensomstandigheden. Van enige vorm van verbetering of vooruitgang is geen sprake. Ook als ik in Suriname ben ervaar ik geen grootse veranderingen t.o.v. voorgaande keren, althans niet in positieve zin.
  De meeste kiezers die voor deze coalitie waren krabben zich volgens mij nu toch wel achter hun oor of het de juiste keuze was. Ik begrijp al die positievelingen over de huidige regeing en hun “prestaties” echt niet goed. Kan niet geloven dat zij werkelijk er beter aan toe zijn dan een jaar geleden. Tenzij zij nu toene en nu tot de inner circle van de NDP behoren. Er zullen er natuurlijk ook wel zijn die nog steeds goed gelovig, maar voor hen hoop ik dat ze ook op tijd “wakker” worden en zien wat er echt aan de hand is.

  Al dat positieve gejubel over die betere rating is, zoals ook al een paar voorgaande reageerders hebben gezegd, toch voornamelijk te danken aan de gronstoffen die Suriname beztit en waarvan ontwikkeling van de prijzen niet door Suriname zelf wordt bepaald. Voor het moment ziet het er goed uit ja, maar wat als de prijzen weer inzakken. Wat gebeurd er met al het geld wat binnenkomt. Wordt dat geïnvesteerd in Suriname en haar ontwikkeling? Tot nu toe zie ik daar op geen enkele wijze iets van. Het “regeerteam” is toch al ruim een jaar op weg. Ik wens iedereen het beste.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 18. @jaïr kersenhout

  helemaal met je eens, ook ik heb twijfels over de zekere heer DDB, somigen hier echter beweren dat de groei komt door de vorige regering, maar dan lezen zij niet zo goed, een van de belangerijkste oorzaken van de betere rating zijn namelijk de devaluatie en de buitenlandse leenplafond en die komen toch echt van de huidige regering, daarom zei ik eerder ik had liever iemand met minder bloed aan de vingers maar wel met dezelfde visie.


  Maak melding

 19. Hierbij dit zefde stuk maar dan van de ware tijd

  Paramaribo – Het is niet uitgesloten dat Surinames kredietrating het komende halfjaar opnieuw naar boven wordt bijgesteld door Standard & Poor’s. De gerenommeerde internationale kredietwaakhond verwacht overigens niet dat het naar beneden bijstellen van de kredietwaardigheid van de VS een negatieve invloed op de Surinaamse economie zal hebben.

  Dat stelt Standard & Poor’s analist, Richard Francis, op vragen vande Ware Tijd. “We verwachten niet dat de bijstelling van de VS enige directe impact zal hebben op opkomende markten en Suriname in het bijzonder”. Hij wijst erop dat het kredietbureau nog steeds de valutarating voor lange termijn van B-plus handhaaft. De vooruitzichten zijn nog steeds “positief”. Francis: “Dit indiceert dat we in de komende zes maanden de rating opnieuw naar boven kunnen bijstellen”. Ook voor de forse investeringen die buitenlandse maatschappijen in Suriname de komende twee tot drie jaar willen plegen, hoeft er geen angst te zijn. Integendeel. S&P geeft aan dat voornamelijk in de goudsector zal worden geïnvesteerd. Francis zegt dat de zwakke Amerikaanse dollar en het over het algemeen zwakke herstel van de economieën in de ontwikkelde landen geleid hebben tot een scherpe stijging van de goudprijs. “We geloven dus dat de investeringen in deze projecten gewoon zullen doorgaan, vooropgesteld dat het investeringsklimaat in Suriname aantrekkelijk blijft”, zegt de S&P-analist. Recentelijk heeft ook Fitch Rating Surinames kredietwaardigheid naar boven bijgesteld. Het werd gebracht van ‘B’ naar ‘B-plus’ met de vooruitzichten gesteld op ‘stabiel’. Betrokkenen in de financiële sector verwachten dat indien Moody’s, een ander internationaal ratingsbureau, ook een oordeel zal vellen over de Surinaamse economie en de kredietwaardigheid van het land, dat niet zal verschillen van de waarderingen van Standard & Poor’s en Fitch. Vooral de gunstige prijzen van grondstoffen die Suriname exporteert en de alsmaar stijgende goudprijs spelen het land in de kaart. Ook de devaluatie van de Surinaamse dollar, waardoor in feite is afgerekend met de zwarte markt en stabiliteit is gebracht op de valutamarkt, wordt als een positieve maatregel van de regering aangemerkt.-.


  Maak melding

 20. Beste Jair

  “Veel van deze beloften zijn nog niet
  of niet gerealiseerd maat dat is een kwestie van inkomsten genereren”

  ik heb plannen om 2 auto’s te kopen, 3 huizen, een wereldreis te maken, 6 gouden kettingen, een boot en een prive vliegtuig.

  Ik heb dit helaas “nog niet gerealiseerd maar dat is een kwestie van inkomsten genereren”

  Snap je hem?


  Maak melding

 21. Wat een gejubel en gejuich over wat uitspraken.Het volk leeft nog steeds in dezelfde omstandigheden als een jaar geleden.Of hebben het zelfs slechter.Nu beginnen ook bejaarden te sterven in Sur.door honger wat voorheen nooit voorgekomen was.

  Cobie.


  Maak melding

 22. wikileaks,

  Je speelt sinds jaar en dag hier de moraalridder die constant met dat vingertje naar anderen wijst terwijl jouw alter ego R.H. geen haar beter is.
  Zal ik maar een boekje over jouw alter ego R. H. te Z opendoen?
  Medio jaren negentig was jouw alter ego R.H van de aardboven verdwenen.
  Later bleek dat jouw alter ego gratis logies en ontbijt/avondeten had in een door de overheid gerund ‘hotel’.
  wanneer jij werkelijk zo’n moraalridder bent die zich zogenaamd verheven voelt boven alles en iedereen dan vertel je hier ook waarom jouw alter ego tijdelijk ‘verdwenen’
  was.
  Maar dat zal jij uiteraard niet doen want zo’n schijtbak ben je wel.
  Ik moet kotsen van zulke hypocrieten als jij.
  Vind je het gek dat jouw alter ego geen vrouw kan vinden of is hij een ‘kluivert’?
  Met de vinger naar anderen wijzen maar ondertussen……


  Maak melding

 23. De ratingbureaus hanteren twee maatstaven
  1. De buitenlandse schuld in lokale valuta
  2. De buitenlandse schuld in buitenlandse valuta.

  Als Suriname nu toch zo flink aan de weg timmert (voor alle zekerheid figuurlijk natuurlijk), dan is nu het moment aangebroken op buitenlandse beleggers, dus niet investeerders te verplichten te beleggen in SRD. Ja in SRD. Hiermee voorkom je dat je in de toekomst meer moet gaan betalen als de butenlandse valuta in waarde stijgt. Nu bepaald het buitenland in welke valuta er terugbetaald moet worden.
  Het is overigens gebruikelijk dat een land leent in haar lokale valuta. Nederland heeft slechts een keer in Dmarken geleend en dat gaf een hoop deining. “een keer en nooit meer


  Maak melding

 24. Blije Mus!

  Polderman heeft gelijk. De rating is te danken aan de grondstoffen die Suriname rijk is en niet aan een of andere president.

  En waarom we blij moeten zijn met een hogere leenlast gaat mijn verstand te boven. Lenen en terug betalen zijn twee apparte zaken die toch wel met elkaar verbonden zijn.
  Want nu lenen of over 6 maanden en de schuld doorschuiven naar de volgende regering is de absolute not done, vooral als je de lening niet in de vooruitgang van het land hebt gestopt maar hebt opgemaakt zonder dat er werkgelegenheid wordt geschapen.

  Een blije Mus ziet haar nest verbeteren door hard te werken en takken te verzamelen. Dat is in Suriname nog toekomst.
  Want met de komst van dit zeer optimistisch bericht is halelujah nog ver weg.


  Maak melding

 25. Meneer Polderman,

  U maakt zich terecht zorgen om de sociaal zwakkeren in Suriname,want het zijn deze mensen die altijd de tol moeten betalen wanneer er geen geld te besteden is.
  Maar die sociaal zwakkeren waren er ook onder de regering Venetiaan, en onder al die andere vorige regeringen.
  Mensen die in 2000 en 2005 op Venetiaan hadden gestemd gingen op gegeven moment ook achter hun oren krabben. zo van ‘jongoe, oeng stem Vene maar neks ne happen’
  Uiteindelijk heeft de partij van Venetiaan van de 14 of 15 zetels die ze hadden maar 6 of 5 overgehouden. De eigen aanhang van Venetiaan was toen dus ook niet tevreden over het beleid van hun president. U kunt de zetelvermindering een echte afstraffing noemen van de eigen aanhang van Venetiaan.
  Meneer Polderman, kunt u mij een ding
  van de regering Venetiaan opnemen waaruit blijkt dat ze iets hebben gedaan voor de
  minder draagkrachtigen en om de armoede te bestrijden??
  Mijn grootmoeder heeft jarenlang 275 srd ontvangen aan aov. Moeders met kinderen kregen jarenlang maar 3 srd aan kinderbijslag per kind. De regering Venetiaan
  heeft al die jaren nimmer deze toelagen verhoogd. Ook toen klaagden deze mensen steen en been omdat ze niet rond konden komen. Wanneer de regering Venetiaan goed had gepresteerd en werkelijk aan armoedebestrijding had gedaan dan zou er absoluut geen reden zijn om hem weg te stemmen. Het enige wat Venetiaan belangrijk
  vond was ‘zijn’ economische stabiliteit.
  Maar economische stabiliteit lost geen armoede op en dat vergat Venetiaan.
  De kiezers hebben gemeend een andere partij de kans te geven. En inderdaad, de partij van Bouterse heeft vele beloftes gedaan.
  Beloftes die niet een, twee, drie realiseerbaar zijn. Maar mensen zijn ongeduldig, ze willen nu resultaat zien en niet over drie of vier jaar. Misschien een begrijpelijke gedachtegang maar niet zeer realistisch.

  Meneer Polderman, ik kan mij echt wel voorstellen dat niet iedereen economisch
  onderlegd is. Ik overigens ook niet, maar ik doe wel mijn best dingen te bevatten.

  Ik zal u proberen een beetje uit te leggen hoe het allemaal werkt.

  De vorige regering heeft gezorgd voor de economische stabiliteit. Maar economische stabiliteit wil zeggen stilstaan en geen economische vooruitgaan. Met de economische stabiliteit bleef er weinig geld over om het land economisch vooruit te helpen laat staan om de armoede te bestrijden.
  Gelukkig is Suriname gezegend met natuurlijke hulpbronnen. De huidige regering heeft de mazzel dat bepaalde delfstoffen/mineralen nu in trek zijn.
  Maar Suriname moet er zelf wel baat bij hebben.
  De huidige regering is nu bezig een ander strategie te bepalen om zoveel mogelijk voordeel te halen uit de verschillende deals.
  Maar dat realiseer je echt niet binnen een jaar. Het is een kwestie van onderhandelen, onderhandelen en nog eens onderhandelen.
  Maar gezien de positieve vooruitzichten kan je er van uitgaan dat Suriname straks werkelijk gaat oogsten. En dan zal het moment supreme voor deze regering aanbreken.
  Wat zal straks met die extra inkomsten gebeuren.
  Wanneer het deze regering lukt met die extra inkomsten al hun beloftes in te lossen dan zou dat betekenen dat de megaplannen door gang kunnen vinden maar nog belangrijker dat de sociaal zwakkeren zeker ook aan bod zullen komen.
  De regering is van plan de aov en de kinderbijslag nog verder te verhogen en
  zo zijn er nog meer plannen om de armoede te
  bestrijden.

  U schrijft dat het regeerteam al een jaar bezig is maar dat u nog niks merkt.
  Het regeerteam van Venetiaan was tien jaar bezig en hebben de sociaal zwakkeren daar wat van gemerkt??
  Het is goed dat u zich zorgen maakt over de toekomst van Suriname maar u moet wel realistisch blijven met het begrip tijd.
  Deze regering heeft ambities, niet alleen
  op het gebied van megaprojecten maar ook op het gebied van armoedebestrijding.
  Op dit moment is dat geld er nog niet maar meneer Polderman, u kunt er van uit gaan dat
  uiteindelijk dat geld zal komen en dan zullen
  alle surinamers van rijk tot arm van jong tot oud van meeprofiteren.
  Maar nu nog niet.
  Meneer Polderman, regeren is onder andere vooruit zien, ambitie tonen, vooruit plannen en geduld hebben.
  Dat zijn in elk geval kwaliteiten die deze regering heeft.
  Mocht blijken dat al die plannen louter en alleen mooie praatjes waren dan zullen we in 2015 (nieuwe verkiezing) massaal de regering naar huis sturen en zal ik persoonlijk Bouterse insmeren met pek en veren en hem een enkeltje geven naar een eilandje dat bewoond is door koppensnellers.

  Meneer polderman,

  Tenslotte;
  ik denk dat u zelf in een diepe slaap bent en nog zit te dromen over de ‘mooie’ tijden van de regering Venetiaan. U moet wat minder dromen in het verleden en meer in de toekomst gaan dromen.
  Uw droom in het verleden verhindert het dat u inziet dat Suriname momenteel aan de vooravond staat van een mooie toekomst.
  Wanneer u over 2 tot 3 jaar uit uw droom ontwaakt zult u midden in Suriname in bloei staan waar zelf u trots op zal zijn.
  ‘ mark my words ‘


  Maak melding

 26. Ik geloof niet in de Kredietrating van S&P als voorbeeld kan ik aangeven.De US werd van AAA+ tot AA+ gedegradeerd en is wereld grootste krediet nemer.China kredietrating bij S&P is op AA- wereld grootste Krediet gever.China is hier lager gewaardeerd dan USA.Zonder de kredieten van China aan USA zou het gedaan zijn voor de dollar.


  Maak melding

 27. @roberto
  China heeft geen andere mogelijkheid dan haar geld te stallen in de VS. Je zal denken Pico kletst maar wat. Ze kunnen het toch investeren in eigen land, in plaats van in het buitenland?
  Ik zal proberen het uit te leggen. Een land kent sectoren
  1.De overheidssector 2. De particuliere sector. 3 het buitenland
  Elke sector kent inkomsten en uitgaven. Het verschil hiertussen is het saldo (tekort/overschot)
  1.De overheid heeft een begrotingsoverschot 2. De particuliere sector kent een overschot (dwz er wordt meer gespaard dan geïnvesteerd en geconsumeerd). Hierdoor is de rente extreem laag.
  3. Met betrekking tot het buitenland is er een handelsoverschot. Deze overschotten zoeken een uitweg. De enige manier om rendement te behalen is beleggen in het buitenland.
  China is dan ook niet echt gebaat bij een lagere dollar. Hun beleggingen worden dan minder waard.
  China is er daarom als de kippen bij als een land geld wil lenen. Het probleem met China is onder andere dat de inflatie behoorlijk hoog is en dat de chinezen hun valuta onderwaarderen. Op deze wijze kan de export groeien.
  Bovendien vertrouwt men de (groei)cijfers van China niet
  Wat de rating betreft er zijn twee metingen;
  1 De buitenlandse schuld in buitenlandse valuta
  2.De buitenlandse schuld in lokale valuta
  Ik hoop niet dat je denkt dat ik je de les wil lezen. Mocht je dit denken dan bij voorbaat mijn excuses.
  Ik wil het alleen verduidelijken. Overigens heb ik ook mijn twijfels over de rating in het algemeen. Maar mijn kennis schiet hierover tekort om dit aan te vechten


  Maak melding

 28. @ 23 pimpernel
  Vrijgezel zijn kan een bewuste keuze zijn
  Ik ben vrijgezel en dat bevalt mij uitstekend. Vele jaren huwelijk viel toch tegen. Ik ben het overigens niet met je eens dat wikileaks zich verheven voelt boven ons. Ok hij is af en toe wel hard, maar ik lees en leer ongelooflijk veel ondere ander van hem. December ’82 daar wist ik wel wat van, maar van de oorlog met Brunswijk en nog vele andere dingen had ik te weining weet.
  Ik ben blij met mensen die misstanden aan de kaak stellen.


  Maak melding

 29. @de optimist

  Polderman prikt terecht door alle verhalen als zouden de AOV-ers meer geld gekregen hebben en DDB dus oog voor die groep hebben.

  Overigens ook onder Veni werd weldegelijk iets gedaan voor de AOV-ers. Lees pagina 7 van de link:
  De uitkering is per november 2007, SRD
  250,- per maand. De uitkering is per januari
  2008, SRD 275,- per maand
  http://www.statistics-suriname.org/images/stories/pdf/basic%20indicators.pdf

  Ook ga je volkomen voorbij aan het feit dat de AOV zo waardeloosgeworden zijn door de hyperinflatie die we dankzij DDB en de andere schatkistrovers kenden.
  Ook ga je voorbij aan de enorme groei van het BBP dat Veni wist te realisren terwijl de regeerperiodes van DDB altijd gekenmerkt werden door economische teruggang.

  Het BBP steeg van 2005 (4 ,211 milj SRD formele sector , 8 ,221/capita) tot 2009: 7,531 milj SRD, 1 4,397 / capita.
  Inclusief de informele sector was de groei nog groter door de illegale goudwinning: 9 ,600 / capita naar 1 7,059 / capita.

  Kortom je hebt duidelijk een grotere duim dan verstand van zaken.


  Maak melding

 30. Beste meneer Molenaar,

  Ik droom van een eigen woning. Maar omdat
  de financiële middelen op dit moment er niet zijn moet ik zorgen dat er geld gegenereerd wordt. Misschien weet u niet wat het woord
  genereren betekent. Het betekent o.a.,
  creëren, te weeg brengen, doen onstaan etc, etc…
  Mijn doel kan ik bereiken door harder te werken en geld te sparen. Zodoende kan ik
  de financiële middelen doen ontstaan om mijn doel te bereiken. Kortom financiële
  middelen genereren.

  Deze regering heeft ook doelen. Maar deze doelen zijn alleen maar realisbaar wanneer
  de financiële middelen beschikbaar zijn.
  Gezien de gunstige perspectieven zullen die ook zeker gecreërd worden. En dan kunnen de
  plannen gerealiseerd worden.

  Zelf u zou u in staat zijn uw doel om 2 auto’s te bezitten, 3 huizen te kopen, een wereldreis te maken, 6 gouden kettingen, een vliegtuig en een boot te bezitten, kunnen verwezenlijken. Uiteraard moet u wel wat voor doen. Wanneer u plannen heeft en
  voor de rest zit u erbij en kijkt ernaar dan zal er inderdaad niks gebeuren nee.
  U moet dus de financiële middelen genereren.

  Meneer Molenaar, dat zou in uw geval dus betekenen misschien nog een baan erbij zoeken en flink sparen. Dat vergt inderdaad enige inspanning maar het helpt u wel uw doel te bereiken.

  In het leven moet je doelen hebben om iets te hebben om naar te streven. Dat maakt je ambitieus en is goed voor de motivatie.

  Mensen die geen doelen en plannen hebben in het leven zijn vaak mensen die aan de onderkant van de samenleving blijven hangen omdat de ambities en streven naar het
  allerhoogste ontbreekt. U gunt het Suriname toch wel om richting economische ontwikkeling te gaan? of niet?

  Deze regering is ambitieus en ze durven zelf groot te denken. Daar is niks mis mee.
  Er is een spreekwoord; ‘ het is altijd de moeite waard om iets te proberen, ook al weet je niet van te voren of het lukt of niet’. Men zegt weleens, het zijn de mensen die durf tonen die de halve wereld hebben.

  Mensen die geen ambitie hebben en
  niet bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken zullen hier uiteraard anders over denken.

  Toen ik een tiener was, was mijn droom om naar de universiteit te gaan. Ik heb hard voor moeten werken (bijbaantjes doen) om de financiele middelen bij elkaar te harken.
  Uiteindelijk is het mij toch gelukt.
  Zonder ambitie, wilskracht en durf zou het mij nimmer gelukt zijn.

  Is het u nu een beetje duidelijk meneer Molenaar?


  Maak melding

 31. Dromen bedriegen niet!

  Wat een optimistische droom van de optimist.
  Heeft drie paginas nodig om zijn/haar droom in de toekomst op papier te zetten. Terwijl de dromen uit het verleden worden weggegooid.

  Als broodschrijver mag je niet aan andermans dromen komen zolang je de jouwe niet hebt verwezenlijkt. Poldermans dromen zijn realistisch terwijl de optimistische toekomstdromen van de optimist nog in een sprookjesachtige sfeer verkeren. Droom maar lekker verder, pessimist!

  “Het geld gaat komen ja!” De vraag is, wat doe je ermee? Herinner je die lege schappen in de winkels nog? Poep in pindakaas en olie in de boter? Dat zijn pas mooie dromen uit de werkelijkheid.


  Maak melding

 32. Nu daar het blijkt dat Suriname niet in een chaos is gedompeld , geisoleerd is enz. enz. allemaal zaken die doemdenkers hoopten. Willen ze zover gaan om dit positieve bericht toe te schrijven aan Vene en grondstoffen.

  De criminaliteit die we aan het begin van deze regering hadden gezien, was niet het resultaat van Vene beleid maar resultaat van de huidige regering, aldus deze doemdenkers.

  Nu is deze rating te danken aan Vene.

  Ik begrijp deze doemdenkers helemaal hoor, die zielepieten weten niet meer waar ze het moeten zoeken, leugens en verdraaiingen is ze dus niet vreemd.

  Door de grondstoffen ai baja. Ja klopt herstructurering van de goudsector door de huidige regering waardoor er meer belastinginkomsten binnen stromen.

  Beleid en acties die genomen worden door de huidige regering alleen hebben voor deze hogere rating gezorgd.

  De huidige regering is het beste wat Suriname ooit is overkomen. Wie het wil ontkennen mag; maar moet wel weten dat je geen enkele realiteitszin toont en nooit serieus genomen kan worden.

  Er komt nog meer aan, na de investeringen, belastingheffingen, het uitvoeren van de grote projecten gaan we op naar AAA.

  Sranag sa Wini met de Grootste Surinaamse Zoon aan het roer en dit allemaal zonder Nederlandse ontwikkelingshulp.

  Hahahahahahahaha de pessimisten en doemdenkers, hebben het nakijken, niets wat ze hadden gehoopt is uitgekomen of zal ooit uitkomen.


  Maak melding

 33. Sommige van die pajongwaaiers hechten pas enige waarde als die president blauwe ogen en een spitse neus zou hebben.

  Nou ik moet u helaas teleurstellen, ” die hebben we hier niet”.


  Maak melding

 34. @27 Roberto: Ik denk dat jij de enige bent die het begrijpt. De rest lult maar een eind in de ruimte. Waarom denk je dat de Europese Unie er op dit moment over nadenkt om een eigen ratingbureau in te stellen? Omdat die Amerikaanse ratingsbureaus zo betrouwbaar zijn?
  Standard & Poor, Finch etc. zitten er met hun ratings onderling soms kilometers naast. Tot meerdere eer en glorie (niet dus) van de grote investeerders.


  Maak melding

 35. @ nummer 23.
  Aanbidders van een massamoordenaar,veroordeelde drugshandelaar,onderdrukker, dictator hebben geen moraal laat dat duidelijk zijn.
  Ik sta voor normen en waarden beschaafdheid en fatsoen en .IN mijn wereld is er geen plaats en ook geen enkele sympathie voor geen enkele meedogenloze dictator.
  A.U.B


  Maak melding

 36. @Bosje Bribiman

  Die hele devaluatie van DDB was gewoon een slinkse truuk. Jaren lang was de koers stabiel maar bij het aantreden van DDB werden mensen onzeker en kwam de koers onder druk te staan. Als Veni weer aan bewind gekomen was dan was de koers ongetwijfeld weer direct terug gegaan naar de oude koers.

  DDB greep dit aan om een devaluatie door te voeren want dat had voor hem veel voordelen.
  – 1 – De schulden in SRD zouden opeens (omgerekend in valuta) 20% minder waard zijn. Maar het is eigenlijk meer correct om naar de reserves te kijken. Als je monetaire reserves in valuta en goud groter zijn dan je buitenlandse schuld maak je opeens een leuke boukhoudkundige winst in SRD.
  – 2 – Een aantal grote inkomstenposten van de overheid stegen opeens met 25%. Immers goud en bauxiet afdrachten zijn in USD. Bij de omwisseling tegen SRD kregen ze opeens (100%/80% = 125%) mooit 25% meer aan SRD.
  – 3 – De kosten voor de factor arbeid ( de lonen dus) daalde opeens met 25% in vergelijking tot andere landen. Mogelijk was DDB in de veronderstelling dat die daling zou blijven bestaan en dat daarmee de concurrentie positie van SME op de internationale markt beter zou worden. Op zich niet zo gek. Invergelijking zijn de lonen in SME te hoog om goed te concurreren. Maar DDB ging er aan voorbij dat dit slechts één van de aspecten is om internationaal te concurreren en dat de inflatie (SME is een importland van consumptie goederen) tot loon eisen zou leiden die de devaluatie snel te niet zal doen. We zien nu al dat de inflatie binnen 6 maanden de devaluatie meer dan te niet heeft gedaan.
  – 4 – Het enigste blijvende effect van de devaluatie is dat de binnenlandse spaarders opeens 20% minder waarde bezitten en de binnenlandse schulden 20% minder waard zijn. Aangezien de overheid een van de grootste leners is heeft die met de devaluatie dan ook goede zaken gedaan. Vooral ten kosten van institutionele spaarders als pensioenfondsen. Slim want de meeste burgersmerken pasover jaren dat ze dankzij deze devaluatie van DDB minder pensioen krijgen.


  Maak melding

 37. @jaïr kersenhout

  Iemand met ambitie zet zich in om zijn ambitie te verwezelijken.
  Iemand met luchtkastelen blijft dromen en zal straks andere de schuld geven dat ze zijn luchtkasteel niet gebouwd hebben.

  Daar zit het verschil. Niet je dromen tellen maar je inzet is essentiel.

  Komt nog bij dat onze president er om bekend staat dat hij met hard hand zal trachten iedereen naar links te laten lopen, dan toch maar weer naar rechts en dat we aan het einde van het liedje constateren dat hij totaal niet wist welke kant we opmoesten en dat met veel geweld en veel kosten we alleen maar moeizaam in een doelloos cirkeltje hebben lopen zwoegen en zweten.
  De luchtkastelen komen er toch niet.


  Maak melding

 38. Beste Jaïr kersenhout :

  Je zorgt eerst dan je geld hebt en dan schreeuw je van de daken wat je gaat doen met dat geld.

  Niet andersom.

  En gezien het enorme zinloze leger van Surinaamse (spook) ambtenaren zullen de woorden “ambitie, wilskracht en durf” nooit in het Surinaamse woordenboek worden opgenomen.

  Is het u nu een beetje duidelijk beste jair?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.