Geschiedenis van Suriname ‘gepast formuleren’

28

PARAMARIBO, 28 jul – De geschiedenis van Suriname behoort ‘gepast’ geformuleerd te worden. Dit zegt minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Het drukken van het nieuwe geschiedenisboekje voor het basisonderwijs gaat dan ook niet door. President Desiré Bouterse weet er van.

Hij kreeg het boekje al onder ogen. “De president heeft met zoveel woorden gezegd dat het de verantwoordelijkheid van het Minov is als het aankomt op de inhoud van leermiddelen. Hij heeft wel bij bepaalde hoofdstukken vraagtekens geplaatst. ”, zei Sapoen in het ATV journaal. Het betekent zoveel als pauze. Het boekje stond al gereed voor de drukker. Totdat iemand bepaalde passages ontdekte.

Het betreft vier hoofdstukken over de periode na de militaire coup van tachtig. Het boekje heeft het onder meer over martelingen en verdwijningen. Er is ook een foto van demonstranten die een bord zwaaien met de tekst: Bouterse moordenaar. “Er komen enkele passages voor waarvan ik denk dat de gemeenschap er zelf vraagtekens bij zou kunnen plaatsen. We kijken er weer naar”, aldus Sapoen.

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. Als verantwoordelijke minister van onderwijs moet je je niet laten voorschrijven en imponeren door bepaalde individuen.
  Die fout had je reeds gedaan in de kwestie Lyceum.Je werd toen teruggefloten.
  Doe je het toch dan zal jouw beslissing ook in de geschiedenisboeken voorkomen.


  Maak melding

 2. Een bewindvoerder die bang is om de waarheid te zeggen is naar mijn mening een slechte bewindvoerder.Als jou handelingen alleen maar gericht zijn om jou hachje te redden dan ben jij naar mijn mening principeloos en zwak en een grote leugenaar.dit bericht laat duidelijk zien hoe het aan toe gaat in suriname. .http://www.nospang.net/index.php?option=com_content&view=article&id=10232:robert-soentik-moet-veld-ruimen-om-geschiedenisboek&catid=73:binnenland&Itemid=65


  Maak melding

 3. Ach de vrijheid van meningsuiting wordt toch al langzaam de nek omgedraaid.
  Kijk maar naar het forum van De Waretijd. Verdwenen. 🙂
  Nu schrappen in de geschiedenisboekjes.
  Maak nu de jeugd nog maar wijs dat Nederland Suriname zoals het nu is heeft achtergelaten.
  Een puinzooi met een kapotte infrastructuur en een corrupte overheid waar misdaad loont.


  Maak melding

 4. we zijn met z’n allen mooi in de jaren tachtig belandttt..

  zonne-steek zal zijn intrede doen zo gauw als mogelijk op de vlucht verdwenen ligt niet ver meer.
  pesterijen weg pesten zal aan de orde van de dag zijn..

  dank zij het volk die dit niet bewust is/was in een roes van die geweldige toespraken zonder zijn verstand te gebruiken nu het zelf moet ondervinden..

  de toekomst belooft niet veel de gene die alsnog zijn/haar verstand kan/wil gebruiken,moet nu zijn keus maken..

  sme is beland in een censuur in de opperste vorm,, van daar heb je me niet..

  jammer jammer voor het land,alle motievatie toekomst plannen ten spijt..

  principes zijn ten gronde gegaan waardeloze leiders voormannen ,het enige wat nog telt is je eigen weelde welvaart loon strookje op kosten van de staat..


  Maak melding

 5. Referte naar dit onderwerp en de reacties in de voorgaande dagen de vraag:”Waar in de wereld is de geschiedenis van een land objectief opgeschreven?”

  Zelfs de Bijbel geeft geen objectieve werkelijkheid weer. Het is geschreven door mensen.En wat zeggen jullie dan van de Nederlandse geschiedenis? Nooit van het woord “nuancering” gehoord?

  Het proces tegen Bouterse is nog onder de rechter.Een geschiedenisboekje kan niet vooruitlopend op het gerechtelijk onderzoek een vonnis op de persoon uitspreken. Dat doet alleen de rechter.

  Wij waren een aantal jaren geleden op dit forum content met het onderzoek naar de werkelijke toedracht van de decembermoorden door de rechter.
  Laat dan ook via de rechter de werkelijke toedracht naar voren komen.Pas dan kunnen wij ons goede democraten noemen.

  Ik heb geen inzage in de feitelijke inhoud van dit geschiedenisboekje en kan dus in onderwijskundige zin hierop niet verder reageren.
  Srika


  Maak melding

 6. De geschiedenis van Suriname behoort ‘gepast’ geformuleerd te worden. Dit zegt minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov.

  Het is een klein beetje te begrijpen.Maar; het moet niet zo zijn, dat de feiten verdraaid/verdoezeld gaan worden !Dat is verkrachten van de werkelijkheid.Mijn kinderen,Surinemers,de wereld) hebben óók recht op dé waarheid !

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 7. Kan er nou niet één keer de waarheid gezegd worden,kan er niet één keer de jeugd met respect behandeld worden?Kan er nou één keer niet aan jullie eigen verdomde hachje gedacht worden?kunnen jullie niet één keer je niet laten gijzelen door iemand van vlees en bloed,die jullie zelf hebben gekozen,stelletje schijterds,nietsnutters,leugenaars,opportuniste
  ik walg van jullie,ik schaam me kapot om jullie,en dat bestuurd het land.Arme bevolking van Suriname sta op gij zijt geen slaaf meer laat je dan ook niet als zodanig behandelen.
  Schrijf de waarhed,niet om Bouterse te pesten of te vernederen,maar om je eigenwaarde te hervinden dat hoort bij een genezingsproces dat een volk meemaakt na een trauma,en 8 December was en is nog steeds een trauma in en onder de Surinamer opo kondre mang oeng opo.


  Maak melding

 8. E.e.a zal blijken als het 8 december proces is afgerond, wie verantwoordelijk wordt gehouden als de moordenaar(s) van de 15 vermoorde Surinamers en hoe er met de uitspraak zal worden omgegaan. Wordt de president van de Krijgsraad dan ook ontslagen.


  Maak melding

 9. Ja, al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel!

  Maar ja, dat mag natuurlijk niet in Sur. anno 2011. Alleen, hoe verkoop je die geschiedvervalsing aan de mensen, die alles zelf hebben meegemaakt?? Moorden?? Nee hoor, nooit van gehoord….Meneer Sapoen staat voor een moeilijke keuze. Óf een one-way ticket naar Fort Zeelandia óf later voor eeuwig te boek staan als laffe draaikont!


  Maak melding

 10. Nu moet Somo zijn mond open doen,hij is met zijn partij in beraad.Nu moet hij ballen tonen,maar hij is best wel angstig,vanwege de onberekenbaarheid van Bouta om meer van zijn mensen eruit te wippen.


  Maak melding

 11. ‘De schreeuw van Bastion Vrere’ van Theo Para is beter onderwijsmateriaal dan van dit ministerie. Ik hoop dat er vele geschiedkundigen zullen opstaan en de pen zullen pakken teneinde de waarheid aan het daglicht te brengen. Mijn dank aan Theo P.


  Maak melding

 12. @ srika,
  Ik vindt jullie van de NDP een raar volk en dat meen ik echt een volk met heel veel kronkels in hun kop. het komt jou nu goed uit dan verwijs je naar het strafproces die Bouterse bestempeld heeft als een politiek proces. als hij wat aan de geschiedenis wil doen dan moet in de rechtszaal verschijnen die lafaard.
  Srika het gaat niet over de bijbel en ook niet over de geschiedenis van Nederland we hebben over onze eigen geschiedenis.In communiqué van de NDP is er naast het front ook Nederland aangewezen als schuldige. Deze plaat is geliefd bij de NDP wanneer de politieke leider weer eens geconfronteerd worden met de daden uit zijn verleden.Dat is gemakkelijker dan de ethische kwesties te adresseren.


  Maak melding

 13. Hoop en loos!

  Hoop had Sapoen toen hij zijn echtgenote en die van direkteur Soentik als volwaardige beleidsmedewerksters aannam. Je eigen vrouw en die van je direkteur op je ministerie een funktie geven vraagt om problemen.

  Als Sapoen Soentik niet ontslaat, mag hij samen met zijn vrouw en die van zijn direkteur de biezen pakken, want Somo gaat ze niet helpen. Somo ziet zijn eigen vrouw nu net als ambassadrice vooruitgang maken dus gaat hij met alles accoord wat de dictator zegt.

  Een land waar zo veel corruptie en amorele zelfbevrediging voor komt zal geen vooruitgang kennen, helaas. Hoe goed je de geschiedenis ook omschrijft, met zulke volksvertegenwoordigers verlies je altijd.


  Maak melding

 14. ddb kan die boeken ,,,desi moordenaar ,,, wel laten verbraden,,,maar internet you tube daar kan hij niet aankomen..

  de hele wereld weet van het bestaan van ddb in sme en de omstandigheden in 1982 8 december moorden..


  Maak melding

 15. Deze gasten zijn dieven van de eerste orde!

  Geen mmoreel, geen moraal. Hoe dom kan een mens wel zijn.

  De vrouwen van de minister en directeur maken tot beleidsadviseurs, waarin???


  Maak melding

 16. Wikileaks(17),

  In de beschaafde westerse maatschappij wordt niet meer gedaan aan witch-hunting.Een verdachte wordt feitelijk schuldig verklaard pas na het juridisch/gerechtelijk proces en waarbij de feiten het ook zo danig aangeven dat er ook conform die bewezen feiten door de rechter gevonnist wordt.En zelf dan kan er een nuancering in de uitspraak ontstaan.

  U probeert mij al maanden een NDP-kleur aan te spelden. Jammer genoeg hebt u in al mijn reacties nog niet kunnen ontdekken, dat objectieve feitelijkheden mijn uitgangspunten bij mijn reacties zijn.Als gevolg hiervan lijkt het vaak dat ik bepaalde politieke entiteiten negatief benadert en weer andere entiteiten positief.

  Als het gaat om de toekomstige economische ontwikkeling van Suriname, is het in mijn ogen dan alleen de NDP die een redelijk en gestructureerd nationaal ontwikkelingsplan op tafel kan leggen en het volk of de rest van de wereld de daarin staande plannen van ontwikkeling ook objectief kan blijven volgen.

  Noch de NPS, noch de VHP hebben zulke ontwikkelde structuren voor de visie en ontwikkeling van Suriname. De VHP is nu bezig om ook die richting van de NDP op te gaan.De NPS is nog aan het dagdromen.

  Op grond van mijn benaderingswijze en op grond van mijn vakgebied heb ik wel belangstelling voor de ontwikkelingsfilosofie van de NDP.
  Let wel: De NDP is meer dan Delano Desire Bouterse alleen!!!

  Ik ontken niet, dat er in december 1982 voorname surinaamse burgers doodgeschoten zijn geworden.Dit is een feit.

  Maar belangrijker is de vraag wie aan dit doodschieten actief/ passief hebben meegewerkt. En dit stuk zit nog onder de rechter.

  In onze beschaafde westerse wereld kan je wel een vermoedelijke verdachte aanwijzen, maar jij mag hem / haar, zolang het nog onder de rechter zit en er geen officiele bekentenis is afgelegd,van die verdachtmaking niet criminaliseren.

  Laten wij het verdere gerechterlijkproces rustig bekijken en de uitspraak ook maar rustig afwachten.Pas dan kan de geschiedenis
  over dit onderwerp geschreven worden.
  Srika


  Maak melding

 17. Kan de minister ook uitzoeken waarom het boek vertraagd is??

  Is het soms omdat de NDP instaat was het tegen te houden. Laten we eerlijk zijn. Deze discussie konden ze voor mei 2010 niet gebruiken. Door de publikatie te vertragen konden ze het over de verkiezingen tillen en vervolgens deze poging tot ernstige geschiedvervalsing ondernemen.
  Dat ka ook veklaren waarom er toen vanuit de NDP geen protesten kwamen op het concept dat ze kregen. Hen was te verstaan gegeven dat DDB al maatregelen had genomen om de publicatie tot na de verkiezingen te vertragen en hij wilde zo vlak voor de verkiezingen die discussie niet. Hoe valt anders te verklaren dat het boek meer dan een jaar op de plank bleef liggen??

  Er moet een gedegen onderzoek komen waarom dit boek zo lang op de plank bleef liggen!!:mad:

  Het geheel heeft dan ook heel veel van een zorgvuldig geregiseerde poets van DDB.


  Maak melding

 18. De stomme aanhang van de ndp en botersacht gelooft echt in eigen kunnen. Wat kan deze DiDiBrie alles naar zijn hand zetten en paraman gelooft ook nog dat wat deze duivel zegt echt op waarheid berust.Wat een benauwdheid terwijl je weet dat je zgn niets fouts hebt gedaan un zaka-zaka.Maar na de boekverbranding ,titelverbranding of kaftverbanding (volgelingen van ndp in Ned)of wat dan ook in Su zal de waarheid zijn en blijven dat botersachte Desi Delano Bouterse DiDiBrie de moordenaar is geweest vam de 15 mensen,want hij was er degelijk bij en heeft ervoor gezorgd dat alleen Derby het kon na vertellen en gelukkig maar.zo hebben we niet alleen een ooggetuigeverhaal tehoren gekregen,maar ook de echte waarheid. En voor de rest gaan ze elkaar lekker tegen spreken te Boxel.Want dat kunnen ze echt wel en in dit soort van kunnen geloof ook ik. Odi odi LIMBO koni man san zaka spang
  Glenny


  Maak melding

 19. Srika #22 doe geen moeite. Je moet of voor of tegen het (goed of fout) handelen van de regering zijn.Je mag enkel je afschuw of devotie voor Bouta uiten. Meer genuanceerde smaken zijn helaas niet geaccepteerd op dit forum (zelfs een simpele nieuwe overheidssite is al reden tot haat en nijd).

  Wen er dus maar aan dat wanneer je iets neutraals of positiefs over het handelen van de regering of Suriname te melden hebt, je automatisch lid bent van NDP en van Bouta houdt. Sorry…


  Maak melding

 20. @Srika

  Niet zo schijnheilig of beter gezegd hypokriet.

  -1- Het is de NDP, haar lijders en aanhang, die altijd het hardst iedereen beschuldigen en veroordelen voor er een proces was, ik kan mij nog goed het begin van dit jaar herinneren. Steeds was het het zelfde verhaal, de NDP beschuldigde iemand van de meest vreselijke zaken om vervolgens af te sluiten met de opmerking dat ze niet naar de rechter liepen. Iedereen met gezond verstand moest hard lachen want het was weer overduidelijk dat de NDP iemand vals zat te beschuldigen en over geen enkel bewijs beschikte want anders stapte ze echt wel naar de rechter.

  -2- Welke ontwikkelvisie?? Behoudens enkele mechalomane, onbetaalbare plannen en recent een te dure brug heeft niemand nog iets gezien. En zeker geen echte visie. Nu zul je misschien komen met de landbowu maar noem je de opmerking dat de boeren het moeten doen een visie??
  Lijkt ij toe dat je beter eers eens kunt opzoeken wat het woord ontwikkelingsvisie precies inhoud en welke producten daarbij behoren.


  Maak melding

 21. srika,
  Luister no me boi wat krom is kan je onmogelijk recht praten.Het is onmogelijk om een beschaafde samenleving te bouwen op een puinhoop, zolang die puinhoop van de jaren 80 niet is opgeruimd zal suriname nooit een beschaafde democratie worden. zolang criminele recidivisten en massamoordenaars de dienst uitmaken in suriname zal het nooit lukken om dit land tot ontwikkeling te brengen.
  Srika mij ga je niet kunnen manipuleren want ik kan na denken, je ontkent 8 dec 1982 niet en je verwerp het ook niet dus wat heb ik aan die dubbele moraal van jullie .
  Hitler heeft niet persoonlijk meegedaan aan het vergassen van de joden.
  Saddam Hoessein heeft niet persoonlijk mee gedaan aan die gifgasaanval op Halababja waar duizenden mensen zijn vermoord.
  Lees reactie op nummer 21 en luister heel goed wat Bouterse zegt dan hoor ik of jij nog zo blijf denken over die massamoordenaar DDB. http://nl.wikipedia.org/wiki/Massamoordenaar


  Maak melding

 22. #22.

  Ontwikkelingsvisie of gebrek aan realiteitszin?

  – Men wil 8000 huizen bouwen, deze M(oord) C(ombinatie) heeft nog 4 jaar voor de boeg,
  dat wil zeggen indien Somo of Rambo niet ploteseling boos worden. Aan u om te becijferen
  hoeveel woningen er per dag moeten worden opgeleverd. En dan hebben wij het nog niet over
  de bijdrage van de EBS en SWM (nieuwe aansluitingen).
  Wat dacht u van de financiering, is deze al rond en is deze überhaupt rond te krijgen?!
  Een andere vraag die opkomt is, waar halen wij de bouwvakkers vandaan?
  China?! Doet kwaliteit ook ter zake of kijkt men alleen maar naar kwantiteit?
  Een aantal van 8000 woningen met alle nutsvoorzieningen in een kort tijdsbestek getuigd
  niet van toekomstvisie maar van populisme.
  Mijn kleinzoon (nog op de basisschool met het vak geschiedenis als zijn favoriet) had dit ook kunnen bedenken.
  Ontwikkelingsvisie is een, realiteitszin is een ander.
  Uw stelt dat de ndp meer is dan keizer Bigi mofo I (de moordenaar).
  Voor alle duidelijkheid, de man heeft in de maanden voor het bloedbad
  zeer ernstige bedreigingen geuit aan het adres van minimaal 1 slachtoffer.
  Indien keizer Bigi Mofo I op een of ander manier niet meer beschikbaar is
  voor de nationale doden partij, stort deze partij in. De leden gaan vechtend door
  de gangen van de Berm. Er ontstaat dan een belangenstrijd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.