Iamgold bereid meer te investeren in Suriname

13

PARAMARIBO/QUEBEC, 10 mei – IAMGOLD is bereid meer te investeren in de Surinaamse goudindustrie. Volgens de multinational staat dit in een raamovereenkomst die is getekend met de regering. Het is ook de bedoeling de mijnactiviteiten in het zuiden van Suriname uit te breiden. De regering zelf zwijgt in alle talen.

IAMGOLD maakte het nieuws wereldkundig vanuit Canada. “Ik ben zeer tevreden met de huidige investeringen in Suriname. Dit nieuwe raamwerk legt de basis voor aanmerkelijke uitbreiding van onze investeringen”, zegt IAMGOLD-topman Steve Letwin. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zei eerder dat er onderhandeld wordt. De overeenkomst maakt de weg vrij naar definitieve onderhandelingen over het mijnen.

De operaties in Suriname zijn lucratief. Ongeveer een derde van de totale output van IAMGOLD komt van Surinaamse bodem. Afgesproken is ook dat infrastructuur en energie aandacht krijgen. Critici vinden dat het bedrijf veel te weinig betaalt voor geleverde energie. “We geloven dat Suriname onze eerste groeiprioriteit is en zal blijven. We gaan evenals de regering voor duurzame ontwikkeling”, aldus Letwin.

13 REACTIES

 1. Ik kan mij heel goed voorstellen dat sommigen met dit voornemen met stomheid zijn geslagen. Vooral het persvrijheidsverhaal heeft plotseling zoveel aandacht gekregen en de president, die zich onoirbaar zou hebben gedragen.

  Wrokobere for you.


  Maak melding

 2. IAMGOLD ziet het goed hier valt meer weg te halen waarom niet.De Surinamers vechten met elkaar in het parlement IAMGOLD gaat met de rijkdommen van door.Een ounce goud kost vandaag 1507 US dollar.Zouden deze regeringen de goudexploitaties in eigen handen gehad hebben precies als de olie dan was het land beter vandaag.Goud en zilver rekent men vandaag tot reserve valuta’s niet meer de dollar die heeft het gezien.Heb je veel goud dan ben je rijk,heb je geen moer dan ben je arm, zo is het.


  Maak melding

 3. I AM gold moet niet alleen investeren in de winning van goud maar ook in andere sectoren van onze economie.Hun winsten worden ook geinvesteerd in andere sectoren van de wereldeconomie dus waarom ook niet in andere sectoren van de Surinaamse economie. Investeringen in de infrastructuur hebben mijn inziens tot een doel; namelijk om het goud nog sneller te ontginnen en het land uit te krijgen. Het zelfde geldt voor de investeringen in de energie sector. De ontginning en productie van goud moet vlotter kunnen zonder happeringen in de energievoorzieningen.


  Maak melding

 4. Waar heb ik deze naam nou eerder gehoord Iamgold?
  Als het waar is dat deze criminele regering met de zo gehate Iamgold in zee gaat dan laat dat zien hoe ongeloofwaardig deze criminele benden is .


  Maak melding

 5. Iam not stupid. (Suriname)New investments will do more damage to the eco system….
  De geschidenis herhaald zich: Van 600 plantages naar 0 (nul)…mischien moet ik bauta’s adviseur worden ,dan doen wij als Sranang man geen domme dingen wand ik zie dat die blauwe ogen toch gewoon hun ding doen ,als er geen goud meer is zijn hun weg,Canada ,als Surinamer krijg je geen visum ook als je het kan betalen ,dus Bauta no play play nanya ding sma fu yoe!!!Maak geen ape deals .Die blauw ai is zo weg ,dan zitten wij met die shit .


  Maak melding

 6. Kan de regering tekst en uitleg geven? Is deze deal een verbetering t.o.z van voorgaande deal(s)? En waaruit bestaat die verbetering? Waar zijn de criticasters? Het zou onder het NDP bewind toch allemaal beter worden? Ik discussieer het liefst op basis van feiten.


  Maak melding

 7. We wachten af, want als een akkoord door een buitenlands bedrijf wereldkundig wordt gemaakt over Suriname, betekent dit altijd slecht nieuws voor Suriname…


  Maak melding

 8. Denk dat we hoofdkantoor in Canada maar om opheldering moeten vragen. Die zullen WEL bereid zijn om inforamtie te geven. DDB houdt zoals gewoonlijk zijn bk als hij moet praten en l.lt onzin als hij zijn bek moet houden.


  Maak melding

 9. @ nummer 2 ,
  jou reactie laat duidelijk zien dat jij behoord tot die bekende ezelachtige die je voor 25 SRD in bus stopt en ze een worst voorhoudt en daarna terug naar huis stuurt met gebakken lucht. wanneer haal je jou trofee op voor de meest domme persoon hier op dit net parapinto, want dommer heb ik ze niet meegemaakt serieus.


  Maak melding

 10. Suriname 5 procent eigenaar van zijn eigen goud en Iam Gold 95 procent eigenaar. Dit klopt niet want Suriname moet het in eigen beheer houden zoveel mogelijk.

  Als je leest voor hoeveel tonnen er al aan goud is weggehaald en nog in de bodem zit dan is Suriname inderdaad een van de rijkste landen ter wereld. De goudkoers is zeer gunstig, en blijft maar stijgen.

  Suriname moet zeer alert zijn op buitenlandse aasgieren zoals brazilianen, chinezen, canadezen, illegale goudzoekers enz.enz.enz. Die denken alleen maar aan snel geldmaken en wegwezen.

  Suriname moet als voorwaarde stellen dat er ook duurzaam wordt geinvesteerd in het land als tegenprestatie. Industrie, landbouw en produktie. Dit zou een goede voorwaarde zijn om goud te mogen delven door een multinational.


  Maak melding

 11. hahaahah ze knappen een speeltuin op voor kinderen. Bouterse heeft geen keus niemand wil geld wil steken in die luchtkastelen van hem .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.