Suriname’s ambassadeur voor Frankrijk beëdigd

26

PARAMARIBO, 24 mrt – Harvey Naarendorp vertrekt binnenkort naar Parijs. Nu zijn benoeming tot ambassadeur door president Desi Bouterse rond is, wil hij aan de slag. “Ik denk dat het team waarmee ik vertrek, het karweitje kan klaren.” Met een handjevol assistenten moet een nieuw diplomatiek pad worden gesneden.

De regering houdt vast aan een Europa-politiek die draait rond Parijs. Frankrijk is niet alleen een grootmacht in Europa. “Er valt veel te beslissen en dat heeft direct te maken met onze fysieke grenzen en de bevolking in het grensgebied (Suriname’s oostelijk buurland Frans Guyana, red.). Alleen de regering in Parijs is bevoegd hierover besluiten te nemen”, zei Bouterse. Dus kun je liever zo dichtbij mogelijk zijn.

Behalve een goede buur zijn, wil Suriname ook zijn slaatje slaan. “Ik geloof in diplomatie die gericht is op emancipatie van het Surinaamse volk in alle opzichten. Een Surinaamse diplomatie die waar mogelijk leidt tot gezonde vormen van afhankelijkheid, die markten opent voor Surinaamse producten”, aldus Bouterse. Zeker in dit opzicht zullen de diplomatieke posten in Nederland en België het hunne moeten bijdragen. Harvey Naarendorp was minister van Buitenlandse Zaken in de jaren tachtig en is verdachte in het proces rond de Decembermoorden.

26 REACTIES

 1. Top punt van hilariteit, bouterse heeft over diplomatie, hij heeft dat mooi laten blijken in redi doti, het parlement vermijd hij, hij beslis in zijn eentje wie waar en wanner benoemt wordt en ook ontslagen wordt dit geen diplomatie maar Boutamtie .Een van moord verdachte persoon wordt benoemt tot ambassadeur dit is vragen om problemen,frankrijk is niet alleen een grootmacht maar ook democratie, frankrijk is een land die respect heeft voor de democratische principes die in de grondwet staan.Bouterse is een dictator die niet tegen kritiek kan en ook nog beschuldig wordt voor massamoord genocide en grove mensenrechten schending. ik vindt deze benoeming wederom het bewijst dat bouterse niets heeft geleerd van het verleden het zijn de zelfde schurken en oplichters die hem van advies dienen ook frankrijk weet van het verleden van bouterse in de jaren 80 zijn duizenden landgenoten van ons gevlucht naar frans guyana voor de moorddadige militaire regime desi bouterse.
  Frankrijk is nu bezig met andere landen gadaffi zij poootje te lichten laat dat een waarschuwing zijn voor de voor die criminelen die nu aan de macht zijn in suriname.


  Maak melding

 2. Hier gaan de centen van het land.Ze zouden best ergens anders gebruikt worden als voorbeeld kan genoemd worden de ouderverzorging en kinderverzorging.


  Maak melding

 3. #2 groot gelijk.
  Dat is ook de inzet waar ik mij zorgen om maakt.
  In wiens handen is de regie.
  Er is total geen beleid weet men wat men aan het doen is.
  Hoegaan we dit financieren.
  Ziekenhuizen die hun werknemers niet kunnen uit betalen. Er is weinig geld.
  Waarom noch een ambasade welke gedachten zit hier achter. Zou het niet beter zijn ons te beperken tot één dan wel Nederland.
  Maar dit alles op naam van: “andere beleidsinzichten”


  Maak melding

 4. Als je een ambassade in Den Haag hebt kan je heel Europa bestieren. Met de auto is de rit Den Haag / Parijs minder lang dan Albina / Nickerie.
  Je bent binnen twee uur in Brussel en binnen een uur in Londen.
  Wat moet een ambassadeur van Suriname in Parijs?????
  Dacht je nu echt dat Frankrijk Nederland voor de voeten gaat lopen?
  Dan heb je wel heel weinig verstand van Europa.
  Er gaan dit jaar 2 miljoen Nederlanders op vakantie naar Frankrijk.
  Reken alleen eens uit hoeveel tol dat Frankrijk oplevert.
  Nederlanders besteden voor miljarden euro,s in Frankrijk.
  Daarnaast is de handel met Nederland enorm.
  Frankrijk importeerde alleen al uit Nederland voor 40 miljard euro.
  Dacht je nu echt dat Frankrijk bananen van Suriname gaat kopen?
  Dat doen ze wel van hun buren Spanje en Portugal.


  Maak melding

 5. Diplonatie of Boutamatie?

  Er is een post gecreeerd waar enkele maties kunnen worden geaccomodeerd. Kosten noch moeite worden gespaard om de dictatoriale weg van Desi te asfalteren.
  Wat gaat dit ons kosten? Het huren of kopen van enkele kamers in Parijs kost ons jaarlijks net zo veel als het salaris van het totale personeel van ‘s-lands Hospitaal.

  Wat wel zeker is, is dat over vier jaar de Ambassadeur uit Parijs wordt teruggeroepen door de nieuwe regering.

  Bouta is en zal nooit een diplomaat worden.
  Zijn Maties met Diploma’s wil hij daarom om zich heen hebben. En dat heet volgens Wikileaks : Boutamatie en geen diplomatie.


  Maak melding

 6. Aan Reageerder
  Ja, jij en ik begrijpen dat, maar die NDP boys kunnen het niet vatten. Tijdens de revolutie had deze zelfde kliek de KLM verjaagd om te vliegen met British Caledonien vanuit Londen. Hoelang hebben deze vluchten geduurd? Er is slechts een vlucht uitgevoerd, een. De eenheid onder de Europeanen is hechter dan de eenheid onder de Zuidamerikanen.


  Maak melding

 7. Achteraf niet voor dom spelen. MC politieke programma al voor de verkiezingen bekend. Nu MC het land regeert is kritiek op beleid ongepast. Laat MC karwei afmaken. Bemensing was ook bekend, dus nu liever een constructieve houding. Of had je zelf ambassadeur willen worden. Jammer. Volgende keer meer succes. Tenminste als jelid van het NDP korps bent.


  Maak melding

 8. Dit is een aanfluiting eerste klas en een voorbeeld van verkwisting van overheidsgeld.

  Gaat deze van moord verdachte persoon de drugstransporten coordineren naar Europa. Altijd handig die diplomatieke post en onschendbaarheid.


  Maak melding

 9. Vandaar dat jullie met je ballen de cycli van de jaargetijden daar zitten af te tellen.
  Lente, zomer, herfst, winter en vervolgens.

  Op zich ook wel zielig hoor.

  Jullie pseudo-Surinamers-/Nederlanders(u bent ook maar vlees noch vis he), gunnen elkaar ook geen duimbreed.

  Dat is bij uitstek een koloniale erfenis.

  Wij gaan jullie nu vanuit Parijs bestoken.

  Al die eeuwen den Haag hebben hier ook geen zoden aan de dijk gezet.

  Suriname voorwaarts, ondanks en niet dankzij!


  Maak melding

 10. Door een ambassadeur in Frankrijk te benoemen,wil bout Nederland een haak zetten.Bout heeft niet eens door dat hij zich als een kleine jongen te kijk zet.Ik ben er van overtuigd dat bout niet kan bevroeden dat Frankrijk en Nederland twee handen op één buik zijn.Zo achterlijk is hij wel.Alles gaat door de Fransen toch eerst aan Nederland voorgelegd worden voor er wat dan ook gedaan wordt.Geldt ook voor een doorreis visum.

  Cobie.


  Maak melding

 11. Geldverkwisting is de nieuwe ambassade volgens sommige.

  No problem, we gaan al die front wurgcontracten opzeggen, daarmee kan Suriname heel veel besparen om zodoende onze belangen op een waardige manier te behartigen, een ambassadeur in Parijs is eerste aanzet hiervoor.

  Al die front wurgcontracten hebben Suriname geen ene bal opgeleverd, dat is een feit.


  Maak melding

 12. Korte samenvatting over Naarendorp, bevordert de discussie op basis van argumenten en neem een heleboel ruis weg.

  Harvey Naarendorp is geboren op 31 maart 1940 te Paramaribo en is tot zijn 15e opgegroeid op Curacao. Hij is nu 71 jaar oud.

  Tijdens de sergeantencoup in februari 1980 onderleiding van Bouterse was Naarendorp docent privaatrecht.

  In januari 1981 volgde Naarendorp, André Haakmat op als minister van Leger en Politie, Justitie en Buitenlandse Zaken.
  Bij het aantreden van de regering-Neijhorst eind maart 1982 werd Naarendorp minister van Buitenlandse Zaken.

  Diezelfde maand kwam Desi Bouterse met het statuut Toedeling van de staatsmacht waarin stond dat het hoogste gezag in Suriname kwam te liggen bij het Beleidscentrum bestaande uit: legerleider Desi Bouterse (voorzitter),Roy Horb (vicevoorzitter), premier Henry Neijhorst & minister van Buitenlandse Zaken Harvey Naarendorp.

  Naarendorp zou tijdens de decembermoorden op 8 december 1982 meebeslist hebben over het lot van de gevangenen en is op 8 december 1982, terwijl de executies aan de gang waren, het Fort hebben verlaten. Verder zou hij ook verantwoordelijk zijn voor de tekst die na de moorden op televisie en radio is uitgesproken. Dat de gevangen genomen personen zouden op de vlucht zijn doodgeschoten.

  Naarendorp beweert dat hij Iwan Krolis en Errol Alibux, beiden ook verdachten, op de avond van 8 december 1982 heeft ontmoet op het kantoor van majoor Horb in de Memre Boekoe kazerne.

  Naarendorp beweert dat in het kampement door Horb een concept-oorlogsdecreet in het bijzijn van Krolis en Alibux ter beoordeling aan hem is voorgelegd.

  Van Horb kreeg hij toen ook te horen dat de gevangenen al waren vermoord.
  Het doel van het oorlogsdecreet was, een manier te vinden om de moorden te kunnen verantwoorden.


  Maak melding

 13. Ik denk dat een ambassade in Frankrijk wel goed is,gelet op de verstikkende en wurgende relatie met Nederland.
  Door deze relatie is eigenlijk gewoon zaken doen niet meer mogelijk.

  De ambassade in Nederland zal wel moeten blijven voor de zovele Surinamers daar,maar zaken doen moeten we vooral doen via andere landen omdat de historische band te emotioneel is om goeie zaken te doen.


  Maak melding

 14. Pardesi,
  Wordt jij niet moe van al die gebakken lucht?
  Get alive!!!

  Exponenten van die nabestaanden hebben al in voldoende mate repressaille maatregelen getroffen en met onder andere huurlingen wel 90 militairen gedood.
  Doe toch niet zo naief!!!


  Maak melding

 15. Critici hou eens op want deze regering is het resultaat van wat het mandaat, verleend aan oude en laffe politiek, heeft voortgebracht. Die oude politieke orde heeft het volk in 1980 laten snakken naar een illegale machtsovername.In arre moede valt het volk terug op de bloem die in de knop brak door brute moord maar nog niet tot pulp is verwelkt zoals de oude politieke orde die nu naar ik hoop voorgoed is begraven want die zijn de ware oorzaak dat rechtstaat en rechtsgevoel verre echo’s zijn verworden in Suriname.


  Maak melding

 16. Beste Pinto

  “Wij gaan jullie nu vanuit Parijs bestoken”

  Ik vrees dat jij nu echt helemaal de weg kwijt ben. Je bent echt te zielig voor woorden


  Maak melding

 17. Pinto en Doornroosje luisteren teveel naar radio kakantri en bakana tori daarom kennen deze schoften hun eigen geschiedenis niet.
  Frankrijk heeft velen kolonies gehad in afrika dus lul niet zo dom yu kauw.


  Maak melding

 18. Buriki Wikifreak ik ken mijn geschiedenis maar al te goed. Daarom kan ik zaken in de juiste perspectief plaatsen.

  Mensen als jouw zitten dus gevangen in hetgeen je je als geschiedenis voorstelt. Daarom is het moeilijk voor je om je op het heden en de toekomst te richten. Je getier en gebler hier zie ik dus als dat van een gek die zich vastklampt aan hetgeen hij zichzelf als geschiedenis heeft ingeprent.

  Frankrijk heeft vele kolonies gehad, Nederland heeft vele kolonies gehad, what’s the different, buriki.


  Maak melding

 19. 71

  Onze Ouwe Harvey is 71 jaar. Tijd voor een simpele oudedagsvoorziening die laatst door Desi met 75 SRD is verhoogd. Maar nee! Hij gaat lekker in de weg lopen voor een jongere kandidaat.

  “Matie-passie no e tjari alesi”. M.a.w. Met een vriend heb je nog geen rijst op tafel.
  Een vriend van 71 accomoderen wil nog niet zeggen dat deze ambassadeur in Parijs voordelen gaat brengen. Nadelen? Financien?

  Nu Europa 1 wordt is het voldoende om slechts 1 ambassadeur in Europa te hebben.
  Geneve en Moskou zijn ook genoemd door de aan grootheidswaanzin lijdende regering.
  Ach, over precies 71 dagen vanaf nu, houdt het toch op.


  Maak melding

 20. Beste Pardesi,

  Bedankt voor de info.

  De 71-jarige naarendorp krijgt dus een afkoopsom in de vorm van een ambassadeurs baantje in Frankrijk.

  Helaas betreft het een one way ticket. Retour zal hij niet redden vanwege het
  Hoge bejaardheidsgehalte!

  Pinto mist de lente heel erg en heeft besloten om de suri-neds te bestoken met…..?
  luchtballonnetjes?
  Pinto naarie is een oude kameraad he, zijn jullie leeftijdsgenoten?


  Maak melding

 21. Zij die de Fransen toejuichen,moeten maar het boek de oude en de medaille lezen van F.Oyono.
  Zelf vind ik het een heel mooi boek.Leert meer uit dan limbo je in zijn hele leven kan vertellen.Sterk aanbevolen voor doornroosje en pinto.Ook de geschiedenis van Haiti is heel interessant.

  Cobie.


  Maak melding

 22. @ dorpsidioot PinoTJE en Doornroosje .
  De manier hoe deze gasten reageren laat zien dat hun algemene ontwikkeling nihil is.
  Les 1. frankrijk en nederland zijn democratisch landen,
  les 2 Frankrijk zal nooit Nederland voor de voeten lopen in Suriname.
  Les 3 frankrijk laat in libie zien dat ze korte metten maken met dictators die hun eigen volk uitmoorden, en dat er geen plaats meer is voor dictators en massamoordenaars.
  Obama heeft tijdens zijn bezoek aan brazilie een duidelijke boodschap verstuurd richting die landen die geen respect hebben voor de democratie en de mensenrechten. Doorntje dit nog, als je naar het verleden en het heden kijkt dan moet je kunnen zien,dat geen enkele land in de wereld vooruit is gegaan tijdens een militaire dictatuur en ook niet wanneer zei hun militaire pak inruilen voor een nette pak en een intelligente bril dit is de realiteit. Ik baseer mijn mening op realiteit en jullie baseren jullie mening op illusie drogbeelden, waan. Dat krijg je als dogmatisch reageer en niet naar de feiten en de realiteit kijkt, daarom zijn jullie prooi voor bedriegers als bouterse.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.