Verklaring getuige Graanoogst helpt Bouterse niet

37

PARAMARIBO, 8 mrt – Getuige a decharge Ivan Graanoogst heeft een voor Desi Bouterse nogal bezwarende verklaring afgelegd voor de krijgsraad. Graanoogst, nu topadviseur op het kabinet van de president, beweert dat Bouterse in het Fort Zeelandia was op een kennelijk cruciaal moment. Enkele van de op acht december 1982 geëxecuteerden moeten toen nog in leven zijn geweest.

Bouterse zelf beweert steevast dat hij niet in het fort was ten tijde van de executies. Volgens Graanoogst was de ‘zaak’ uit de hand gelopen en kwam Bouterse nog net op tijd binnen om vakbondsleider Fred Derby te redden. Die was samen met vijftien anderen opgepakt. De inmiddels overleden Derby heeft getuigd dat zeker drie gevangenen nog in leven waren toen hij weg mocht van Bouterse.

Achteraf bleken de drie, Eddy Hoost, Harold Riedewald en Frank Wijngaarde, ook te zijn doodgeschoten. Met de verklaringen van Derby en Graanoogst op een rijtje, kan Bouterse’s bewering niet kloppen. De krijgsraad verzuimde dan ook niet Graanoogst dit onder de neus te wrijven. Hij had geen behoorlijk antwoord op de vraag van krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein-Montnor of Bouterse zich dan in het fort had bevonden.

“Waarschijnlijk was het kwaad al geschied voordat hij kon ingrijpen”, was al wat hij kon uitbrengen. Hij heeft altijd de indruk gehad dat Derby de laatste man was toen. Zelf betreurt Ivan Graanoogst de moorden. Als hij het toen voor het zeggen had en er waren inderdaad militaire bedreigingen, zou een strafproces het antwoord zijn geweest. De zaak tegen Bouterse gaat op dertig maart door.

37 REACTIES

 1. De te volgen lijn is sowieso van te voren besproken .Onderdeel van t plan ,van ontkenning
  Er zou alles op alles gedaan worden om bepaalde personen in de luwte te houden , omdat t de enige manier is, om vast te houden aan eerdere beweringen.
  Wat blijkt nu, afgesproken te volgen lijnen , zijn geen garantie wanneer t geweten gaat opspelen.
  Omdat t geweten altijd sterker zal blijken dan alle tactieken en trucjes .

  AL IS DE LEUGEN NOG ZO SNEL , DE WAARHEID ACHTERHAALT HEM WEL, gaat nog steeds op.


  Maak melding

 2. Nu snap ik dit niet.

  “beweert dat Bouterse in het Fort Zeelandia was op een kennelijk cruciaal moment. Enkele van de op acht december 1982 geëxecuteerden moeten toen nog in leven zijn geweest.”

  “Volgens Graanoogst was de ‘zaak’ uit de hand gelopen en kwam Bouterse nog net op tijd binnen om vakbondsleider Fred Derby te redden.”

  Dus volgens de redactie in eerste geval was Bouterse binnen toen nog een paar geëxecuteerden nog in leven moeten zijn geweest.

  In het tweede geval kwam hij net op tijd binnen om Derby te redden.

  Dit allemaal in het zelfde stukje.


  Maak melding

 3. Graanoogst lalt gewoon.
  Hij is zelef degene die de mensen heeft vermoord.
  Hij zegt zelefs ook dat hij dat plan heeft gemaakt voor die Moiwana slachting.
  Hij is gewoon faja.
  Nou probeert hij ook Baas faja te make.
  Hij zegt zoveel dat Bouta verantwoordelijk is.
  Lagie dagoe.
  Hij heef geen recht om te blijve leven.


  Maak melding

 4. @3 NDP FORWEVER

  “Hij heef geen recht om te blijve leven”

  Ja, maar dat hebben er wel meer niet! 😉

  Dus uiteindelijk blijven er alleen de Nederlandse stagiaires en een handjevol SurNed’s over, ruimt lekker op zo!


  Maak melding

 5. @ M.Doorn.
  Dit bedoel ik nou met die criminele bende die nu de macht hebben in suriname, een van moord verdachte crimineel wordt gewoon benoemd als top adviseur van die andere top crimineel.
  Dit zijn die criminelen die jij aanbid, dit zijn ook de (mensen)die voorbeeld zijn voor onze jongeren in suriname schandalige en immoreel is dit..


  Maak melding

 6. Beste NDP Forever en M.Doorn,

  Iedereen heeft het gedaan behalve de grote leider. Die wist van niks en zijn ondergeschikten hebben allemaal op eigen houtje gehandeld

  Dat is toch wat jullie geloven?


  Maak melding

 7. Graanoogst liegt.Deze man moeten ze ook opsluiten.Hij is een gevaar voor de samenleving in suriname.Ik zou mijn schamen als ik in zo een land zou wonen.Hij zijn moordenaars en niets anders.God slaapt niet hij krijgt nog zijn straf dat is mijn mening.


  Maak melding

 8. De kontlikkers van Bouterse geloven het nog steeds niet dat hij een moordenaar is, ondanks bezwarende verklaringen van Bouterse zijn maar Graanoogst. Kan het nog dommer de aanhang van Bouterse.


  Maak melding

 9. Wel eens gehoord van…kat en …muis spel.Elk lid van dit kabinet heeft,boter op z,n kop.Vergeten wat voor positie deze meneer graanoogst had ten tijde van de slachting.oh man schei toch uit,surinamers kun je altijd aan het lijntje houden door mooie verhalen te verkondigen.Verschrikkelijk,treurig,triest,dat zo,n mannetje adviseur is van het kabinet.degene die denken dat suriname vooruit zal gaan met deze zware jongens,veel succes gewenst.De geschiedenis boeken liegen er niet om.


  Maak melding

 10. Als je een bestaand gezag wil omleggen, heeft dat gevolgen. Ze hebben gegokt en verloren. Nu worden wij elk keer weer geconfronteerd met deze idioterie. Ze hebben nog geluk dat het bij ze weinig doden is gebleven. Gewoon doorleven en het land opbouwen. Zwart blad in de geschiedenis..Gauw vergeten. Er zijn een miljoen slaven door Nederland omgebracht. Niemand vraagt om excuses van Julianix , Beatrix en Alexadromix..


  Maak melding

 11. Betsy Boeps, what is in a name?
  Over welke leugen en of ontkenning heb jij het?

  Wanneer blijkt dat exponenten van dezezelfde nabestaanden voornamelijk in het Oosten van Suriname een vuile binnenlandse oorlog hebben ontketend met wel honderden doden tot gevolg.

  Wie moet volgens jou wie berechten? Aan wiens klauwen kleeft er meer bloed?

  De waarheid ligt kennelijk op het kerkhof!


  Maak melding

 12. NDP forever jullie staan niet anders om bekend. jouw beurt volgt. Uit deze zelfde ndpkoker/loper zal jouw kogel uitkomen. Ik ben bang dat we morgen horen dat Lagie Dagoe (zoals je Graanoogst nu noemt)op weg naar Kanhai door een onbekende is neergemaaid.Oog om oog. Mi no mang wakti fu zie a moment disie.
  Glenny


  Maak melding

 13. Hij heeft de trekker niet overgehaald verklaard hij.Mijn vraag aan deze criminele bende is wat hebben jullie gedaan om de schuldigen op te sporen en te laten berechten.Al die verklaringen om Bouterse te ontlasten zijn zo doorzichtig als het maar zijn kan. Bouterse heeft op 25 feb 2011 laten zien welke kant hij staat. op die dag heeft hij moordenaars en mensenrechten schenders onderscheiden.Die krokodillentranen van graanoost en zijn criminele bende slaan nergens op.Een goede advocaat zou bouterse ontraden om te doen wat hij op 25 feb 2011 heeft gedaan. Bouterse is rancuneus,eigenwijs onwetend en megalomaan.


  Maak melding

 14. Een heel lang maar toch kort verhaal..vertelde Derby de waarheid.

  Moet men geloof aanhechten of als domoor geloven.

  Mi no sabi….dit is natte vinger werk.


  Maak melding

 15. Het blijkt dus dat de firma LIST en BEDROG nog steeds springlevend is. Graanoogst is topadviseur op het kabinet van de president. Of is het binnenkort “was” topadviseur. De volgende scheur is alweer zichtbaar. Hoeveel scheuren zijn er nog nodig om dit fundament naar de filistijnen te helpen? Ik begin nu echt sterk te twijfelen aan de verstandelijke vermogens van de Surinamers.


  Maak melding

 16. Soh! De kogel is in dit geval niet door de kerk maar door het ndp-clubhuis van Pinto, Briebbrab, Theo(de productiemanager), ene onzekere Moord Doorn, Esmer(e)al (die altijd wel in is voor een rel) en niet te vergeten de ndp afgestuurde Forever.

  Niet aanwezig noh!
  En wat dachten jullie van de uitspraak;
  de zaak niet onder controle had.
  Jullie geweldige allesweter baasje de MOORDENAAR, alias keizer Bigi Mofo I kan the span of control (http://en.wikipedia.org/wiki/Span_of_control) maar niet onder de
  knikkende knieën krijgen.

  Case closed mi ta! Met de presidentiële limousin gillend afgevoerd naar Santo Boma.


  Maak melding

 17. Op 29-11-1986 zijn circa 50 Surinaamse baby’s, vrouwen, kinderen en bejaarden vermoord te Moiwana door Bouterse, Graanoogst, Sital, Abrahams en de rest van de militaire bende (de recente GOUDEN STER dragers van de BABY moordenaars in SME).
  Of je nu tot de voorstanders of tegenstanders behoort, BABY’s, VROUWEN, KINDEREN en BEJAARDEN ga je toch niet vermoorden. Als wij SURINAMERS dit goed keuren, dan zijn wij een volk bestaande uit lafaards vergelijkbaar met wormen van de schijthuisjes.
  Uit welke vervloekte baarmoeder moet je komen om dit uit te voeren en de kleine schamele hutjes plat te branden. Wat een helden die op weerloze baby’s durven schieten.
  Je maakt plannen tot in details, poets alle geweren, voorziet je onderkruipsels van munitie en instructie en vervolgens zeg je:”Ik heb de trekker niet overgehaald”. Hoe noem je zulke tweevoeters? Ik heb er geen woorden voor. Ik krijg alleen maar kotsnijgingen.


  Maak melding

 18. Al die wrekers, die rond dolen zullen vroeg of laat het lid van die grote ketel op hun neus krijgen. In Suriname lossen wij onze problemen op de geeigende Surinaamse wijze. Daarbij hebben wij geen redimoesoes nodig.


  Maak melding

 19. Hallo Pinto,

  Weer zo’n laf dreigement.”In Suriname lossen wij onze problemen op de geeigende Surinaamse wijze”

  Maar je bedoelt waarschijnlijk : op een beschaafde wijze met aandacht voor elkaars standpunten. Toch>?


  Maak melding

 20. @22 Pinto,

  Beste Pinto ,

  “In Suriname lossen wij onze problemen op de geeigende Surinaamse wijze”, zoals u dat beweert, is nu net het grote probleem waardoor er dus niets opgelost wordt. Het klinkt wel heel stoer en daadkachtig, maar feit blijft, dat zoals gezegd er nul, nul verandering komt in Suriname. Een deel van de samenleving, waartoe u mijns insziens behoort, probeert alles wat krom is recht te praten. Een ander deel stopt z’n hoofd in de grond en doet net of er niets bijzonders is gebeurt en hoopt dat het beter gaat.
  De kritische Surinamers en Surineds die wel willen, dat er recht wordt gedaan, worden echter door u en uw gelijkgestemden maar steeds weggezet als overlopers,landverraders of anderzins voor van alles en nog wat uitgemaakt.
  Ik ben iedere keer, als niet Surinamer, weer verbaasd hoe u, NDP forever en nu ook weer zo’n figuur als M.Doorn toch steeds weer van die kul verhalen ophangen en waarschijnlijk ook nog geloven, dat u echt serieus wordt genomen.

  Ik hoop echt , dat bij u het licht nog een keer gaat schijnen en dat u wakker wordt uit u boze droom. Tevens hoop ik ook, dat als u reageert,in staat bent om dat te doen zonder te schelden en of verwijten te maken, dat zij die niet in Suriname wonen of Surinamer zijn er zich niet mee moeten bemoeien, want dat is ook altijd zo’n mooie dooddoener. U en uw gelijkgestemden vergeten nogals eens, dat een mening hebben over iets niet hetzelfde is als je ergens mee bemoeien.

  Gr. Toehoorder


  Maak melding

 21. @ 20 Manu schreef: “Je maakt plannen tot in details, poets alle geweren, voorziet je onderkruipsels van munitie en instructie en vervolgens zeg je:”Ik heb de trekker niet overgehaald”..

  Voor de mensen die dit gelezen hebben en niet weten waar Manu het over heeft, zal ik het tipje van de sluier lichten. Manu heeft het over Graanoogst die het bovenstaande beweerde tijdens het 8 december strafproces te Domburg. Straks zal Graanoogst waarschijnlijk samen met zijn collega’s postuum verschoning van de bedenker van het plan om de Joden in Europa uit te roeien, aanvragen, ik heb namelijk ook nooit gedacht of gehoord dat ‘der Führer’ persoonlijk de trekker overhaalde van de machinegeweren, of persoonlijk de gaskraan opende voor het gas waarmee de Joden werden omgebracht. Hij heeft ook ‘alleen maar’ het plan om dat te doen in detail uitgedacht. Het enige verschil tussen Graanoogst en zijn illustere voorganger is de omvang van de operatie die volgde na hun ‘briljante’ geestelijke arbeid. Gelukkig voor Graanoogst dat de Duitsers hierop, zoals ze vaker doen, geen patent hebben aangevraagd anders moest hij nu dokken op een andere manier dan hij nu probeert te “dokken”.


  Maak melding

 22. Dit heel gebeuren kan men niet aan een man toe schrijven(beschuldigen)…daarom had men Horb en Bakkie eerst moet verhoren.(maar helaas)
  Want deze twee waren spel(in pai-pai) geven.
  Men weet dit maar komt nooit hierop terug.
  Dus dan a sani e moeilijk…fu tja bewijs..of waarheid.


  Maak melding

 23. Hellluppp Whome!!!

  Hoezo lid van NDP club, wie ikke.
  Aub zak me safrie hoor…..
  DAS leg hem uit baja, arme ik!!!!!!

  In voor een relletje, dat klopt, zoals iedere geboren en getogen “pepre watra” !!!!

  dus dat…!


  Maak melding

 24. Wat ik nog steeds niet kan bevatten is het volgend.
  Men heeft het steeds over Bouterse, maar hoe staat het met de uitvoerder die de dodelijke schoten zelf gelost hebben. als het niet Bouterse is, dan moeten er toch meer verdachten zijn die degelijk de juiste informatie kunnen verschaffeen. gaan die vrij uit? nee toch? waarom hoor je niets van hun dan. Een opdracht geven hoef nooit de schuldige te zijn. Het zijn de uitvoeder die de domme zijn. Zouden zij ook de hoopje strond in de achterwijken van Suriname ook hebben op gevreten als zij daar de opdracht voor hebben of zouden krijgen? Waar was men bang voor deze voormalige coup plegers tegen Bouta? Zo radical is Suriname ook weer niet. Hadden zij niet liever de gevangenisstraf moeten krijgen dan vermoord te worden. Maak er toch een eind aan zoals het al voorgepland is. Jullie maken de nabestanden ook Gek van de boeloeloe gedoe.


  Maak melding

 25. En dit ook nog. Surinamer die zeggen, WAAROM BEMOEIEN DIE BUITENLANDERS ZICH MET ONZE ZAKEN. Now, het lijkt alsof de Nederlandse van Surinaams afkomst, meer hart voor hun vaderland hebben dan Surinamers him self. Waarom worden zij zteeds geblokkerd als zij iets goed voor Suriname willen doen. Sruiname draait mede dat er veel Surinamers hier in Nederland zijn. Zo komen de valuta’s ook binnen. Alle basis structuur hebben ooit de Nederlanders voor Suriname achter gelaten, en wat hebben zij die zogenaamd regeren gedaan voor het volk? GEEN FLIKKR, En het arme volk zijn zo goed gelovig omdat zij een mooi land hebben en het beter willen maken en weg met die zakken vullers. Wanneer zal het volk hier een eind aan maken. neem eens de voorbeelden op het inter. nieuws.

  wan’s opé tata kong mopo, wi moe seti kondré boeng. bestudeer dat eens goed. A kondré no seti omin jari. De stad met name waterkant ziet er nog tot heden schandelig uit. de stad zal nog eens diep onderlopen als men niets doet met de oever van de waterkant.

  Geeft ons buitenlandse van Surinaams afkomst de kans Suriname helpen op te bouwen, dan wordt het gegarandeerd een goed vooruitzicht.

  Wij Surinamers in Nederland, zien Nederland als ons werk en Suriname als ons thuis. verdien a money, ontwikkel je zelf en ga naar huis om daar op te bouwen.


  Maak melding

 26. Toehoorder op 24

  “In Suriname lossen wij onze problemen op de geeigende Surinaamse wijze”, zoals u dat beweert, is nu net het grote probleem waardoor er dus niets opgelost wordt.”

  Als ik bovenstaande lees weet ik zeker dat ik een grotere grapjas nooit zal tegenkomen.

  Weet je wat, misschien dat je ons, kan vertellen wat niet opgelost wordt in Suriname. Enne vooral waarom het de afelopen 10 jaar toen er een ander bewind was ook niet is opgelost.

  Trouwens maak je niet druk, jouw nemen we ook niet serieus hoor. Wat een idioterie.


  Maak melding

 27. Wat mij betreft mogen ze alle coffeshops in Nederland sluiten en drugsgebruik zwaar bestraffen.

  Dit ter verkoming dat je hallucinerende reacties op waterkant kan lezen.

  Als we de onderstaande reactie van whome lezen, is dit duidelijk een reactie van iemand die zwaar onder invloed is. Mar no spang, wanneer je weer nuchter bent, zal je merken dat die presidentiële limousin de President gillend afvoerd naar de Presidentiele paleis.

  “Case closed mi ta! Met de presidentiële limousin gillend afgevoerd naar Santo Boma.”

  henk molenaar op 6

  We weten al wat jij en die andere zwakzinnigen geloven, voor jullie is alles al een vasstaand feit, eigenlijk is die hele rechtszaak niet nodig, gewoon een verspilling van de belastingcentjes toch.

  He maar als Nederland die bestanden niet tot 2060 zou opbergen, zouden we allemaal kunnen lezen wat de ware toedracht was en wie wie probeerde te vermoorden toch.

  Of wil je dat niet weten?


  Maak melding

 28. @33 M.Likdoorn: Als je een communicatiemix opzet dan is het handig om een monoloog zoals vaak in “OCER” gebeurd “Baas spreekt en alle honden zitten met hun staart tussen de miezerige pootje” of een dialoog “tweerichtingsverkeer”. Bij een dialoog ben je nu een spreker/schrijven en een luisteraar. Nu mogen beiden spreken en luisteren.

  Jij bent van het type monoloog dus baas spreekt en jij hond luistert.

  Op dit forum (waterkant) krijg je weerwoord en daar kan jij helemaal niet tegen. Maar ja, intelligentie is niet aan iedereen gegund.


  Maak melding

 29. #33.

  “Wat mij betreft mogen ze alle coffeshops in Nederland sluiten en drugsgebruik zwaar bestraffen.”

  De pot verwijt de ketel dat hij PAARS ziet!

  U brengt uw eigen broodwinning en dat van uw
  keizer Bigi Mofo I en zijn moorddadige
  hofhouding wel ernstig in gevaar.
  Bent nu reeds vergeten dat uw keizer en
  zijn naasten prominent op een lijst
  van drugssmokkelaars schitteren.

  Over serieus nemen gesproken!
  De veroordeling komt eraan en een MOORD
  president die zichzelf amnestie geeft,
  neemt men niet serieus.

  Nu terug naar u, u neemt een van de
  scribenten niet serieus. Maar neemt in uw
  verpakkingsbedrijf (waar u uw handel voor
  de coffeeshops verpakt) wel de tijd om
  uitvoerig te reageren.

  Ik vraag mij af wat de scribent te
  wachten staat indien u hem wel serieus
  zou nemen! Een soso lobi treatment
  á la 8-9 december 1982?! Of! Soso lobi Moiwana stijl?


  Maak melding

 30. Sarnaam op 34 zegt op dit forum krijg je weerwoord, dat jij het dom geklets van ezels jouw inclusief weerwoord noemt, zegt mij meer dan genoeg. Je hebt gelijk intelligentie is niet aan iedereen gegund, daar ben jij een overduidelijk voorbeeld van.

  Whome, het is echt niet mijn schuld dat je de hele dag in coffeeshops zit en daarom boos bent, omdat ik vind dat ze de coffeeshops moeten sluiten. Ik blijf bij mijn onderstaande stelling, vreet je hart maar op.

  “Wat mij betreft mogen ze alle coffeshops in Nederland sluiten en drugsgebruik zwaar bestraffen.”


  Maak melding

 31. #36.
  Denkt, geen antwoord is het beste antwoord!
  Draait als gediplomeerd ndp-jugend om alles en
  een ieder heen.

  Is zo la(de)biel dat hij een MOORDENAAR en drugssmokkelaar door dik en dun steunt.
  Of! Moet ik stellen, wiens brood men eet wiens
  woord men spreekt!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.