Blik gericht op Suriname’s informele sector

9

PARAMARIBO, 4 mrt – De regering wil extra aandacht besteden aan de informele sector. Dit stelt minister Wonnie Boedhoe van Financiën. Meer dan ooit zal getracht worden de sector in het gareel te krijgen. Het gaat om een sterk groeiend deel van economie dat haast ongrijpbaar lijkt.

De afgelopen jaren is poging op poging gestrand. Boedhoe geeft in de financiële nota over de jaarbegroting aan dat de regering niet opgeeft. Ook dit keer vallen de schijnwerpers op de sector die onder meer belastingen ontduikt. De regeringsmaatregel om brandstofheffing terug te geven aan ondernemers valt in dit licht. Illegale ondernemers die zich laten registreren komen in aanmerking.

Registreren betekent wel voortaan formeel bezig zijn. En dus ook belasting betalen. Ook de subsidie van de honderden buseigenaren is zo’n maatregel. Tot nog toe slaagde deze groep er aardig in buiten zicht te blijven. Wie zich registreert komt ook in aanmerking voor het haast invoerrechtenvrij importeren van bussen. De output van de informele sector beslaat ruim twintig procent van het bbp. Dat is een schatting.

9 REACTIES

 1. Ook de haveloos geklede ‘parkeer wachters’moeten aangepakt worden.Vooral voor de ziekenhuizen zijn ze een ware plaag.Laat zij ook belasting betalen,want ze innen ook illegaal geld op openbare parkeer havens.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Lachen?

  Binnen de regering zitten heel veel belastingontduikers. Vermogens van hier tot ginder en kleine Wonnie gaat het zoeken bij kleine, hard werkende eigen bazen. Weer zo’n potie maatregel die water naar zee draagt.
  Als ze zo doorgaat is ze haar salaris niet waard, net als vele van haar ambtsgenoten.

  Registreren betekent subsidie krijgen en ook nog brandstof terug dus wat schiet het op voor ‘s-lands kas? Die paar belastingcenten die ze hoopt te innen daar zal ze heel lang op moeten wachten.

  Bezit in Suriname is eindeloos. Regeringsgezinde rijkaards hebben zo veel bezit dat ze omkomen van hebzucht en nooit belasting over hun bezit betalen. Change! Velen zijn dat beroemde woord van Obama vergeten, sinds ze aan de macht zijn.

  Een zó’n grootgrondbezitter verhindert de wens om De Ringweg door te trekken naar Weg naar Zee. De weg zal door zijn land lopen en dat wil hij niet! Vraag aan deze bezitter of hij belasting betaald over dit grondbezit?
  NEEN!!
  Weet u wat het betekend voor de Kwattaweg en de ontsluiting van groot Paramaribo als de Ringweg naar Weg naar Zee loopt? En de vele verkeersongevallen die daardoor zeker zullen verminderen?
  Ga met deze bezitter praten zuster Wonnie, dan hoor ik het resultaat wel. Je zult zelf lachen!


  Maak melding

 3. Gefeliciteerd Wonnie; heb je eidelijk het licht gezien…?
  Echter de grootste en gevaarlijkste exponent van de informele sector is CORRUPTIE. Regeltorie. Hoeveel (ex)kabinetsleden en
  (ex)parlementariers hebben het ‘geregeld’ om een groot stuk grond te bezitten? enz.
  Dus geven jullie zelf het goede voorbeeld.
  Of is dit in het kader van ‘Bouterse: de Musical?’

  Overigens ben ik van mening dat de Duitsers de Goslar uit de Surinamerivier moeten lichten


  Maak melding

 4. Goed zo, willen we een moderne maatschappij, zal ook de informele sector eraan moeten geloven. Wil je subsidie prima maar dan ook belasting betalen.


  Maak melding

 5. Vraag mij af van wie deze freudiaanse verspreking in het artikel afkomstig is: Illegale ondernemers die zich laten registreren komen in aanmerking.

  DDB steunt toch altijd alle illegale activiteiten 😆
  Legale activiteiten en rechtspraak daar moet hij niets van hebben. 😆


  Maak melding

 6. Grappig. De buseigenaars zullen dan in het jaar dat zij een buskopen netjes egistreren en een klein beetje inkomen opgeven zodat ze 1000 SRD belasting betalen om 10.000 SRD subsidie en importkorting op te strijken.

  Fantasties plan, vast bedacht door wonderboy. 😆


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.