Beloften onafhankelijk Suriname niet nagekomen

25

PARAMARIBO, 25 nov – De beloften om inhoud te geven aan Suriname’s staatkundige onafhankelijkheid zijn nooit nagekomen. Dit zei president Desiré Bouterse tijdens de lintjesregen in verband met Onafhankelijkheidsdag. Het falen heeft te maken met politieke hartstocht. Daar zijn de traditionele politieke partijen verantwoordelijk voor en Nederland.

Die faalden grandioos na het verwerven van de onafhankelijkheid in 1975. Die was nog zo mooi ingeluid met de verzoeningsacties van de twee voornaamste politieke kampen toen. Het was een goede aanloop naar zoveel meer. En Surinamers verwachtten ook meer. “Niets is minder waar gebleken. Het oude politieke gekrakeel tussen de traditionele politieke leiders zette zich rustig voort ten koste van de eenheid onder het volk”, zei Bouterse.

Ook de vooruitzichten van welvaart en welzijn voor iedereen moesten eraan geloven. Daar heeft ook Nederland het zijne toe bijgedragen. “Van onze staatkundige onafhankelijkheid werd door de voormalige kolonisator een instrument gemaakt om een neokoloniale verhouding te scheppen van ongelijkheid in besluitvormingsmacht in plaats van bij te dragen tot werkelijke verzelfstandiging van ons land en ons volk”, aldus Bouterse.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Het land is in de jaren 80 25 jaar terug gezet met het omver werpen van een democratisch gekozen regering.
  Het lijkt wel of een coupe plegen als heel normaal wordt beschouwd. Men heeft de mond vol over de thans democratisch gekozen regering dat was de regering in de jaren 80 ook die door vuurwapens is verdreven.
  Hoe goedkoop wil je het hebben. Het zijn de meest voorspelbare handelingen van iemand die met lege handen staat.
  Maar gefeliciteerd met 35 jaar onafhankelijkheid.


  Maak melding

 2. Nederland heeft het weer gedaan. Meneer Bouterse gelooft in zijn eigen waanidee. Laat Bouterse eerst de problemen in Suriname oplossen. Laat hij de armoede, de criminaliteit en de vele andere zaken aanpakken. Maar aangezien zijn regering niet in staat is de problemen aan te pakken, geeft hij Nederland de schuld. Bouterse is gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 3. Wanneer houd deze moordenaar nou eens op met het steeds de schuld aan een ander te geven hij heefd nooit slecht gedaan ,maar in werkelijkheid is hij de hoog schuldige van de hele sitautie van Suriname nu en al zins 1980


  Maak melding

 4. Het is ook werkelijk niet te geloven. Bouterse is persoonlijk verantwoordelijk voor de economische en politie chaos van de jaren 80 en 90 en nog durft hij Nederland daar de schuld van te geven. Hoeveel boter op je hoofd kan een mens dragen?


  Maak melding

 5. De woorden van deze charmnte psyhopaat zijn bestemd voor zijn volgers die zijn de enige die bouterse zijn dronken mans taal geloven.
  Bouterse moet zijn revo smoel dicht houden waneer het over beloftes hij heeft zich nog nooit aan geen enkele beloftes gehouden nu ook niet waar zijn al die verkiezings beloften? iedereen heeft het gedaan behalve de man die een paar maanden voor de verkiezing in suriname op 25 feb 1980 een staatsgreep pleegd wat nu blijkt met bhulp van het buitenland en zo suriname op de rand van de afgrond heeft gedonderd met zijn revo beleid.Je moet echt een grote ezel zijn om dit te geloven wat bouterse nu blaft, ik heb het al eerder gezegt bouterse bespeeld die domme massa meesterlijk met onderbuik gevoelens de zogenaamde zwart wit denken.


  Maak melding

 6. elk jaar hoor je ’t zelfde, “beloften onafhankelijk Suriname niet nagekomen”.

  Om ze wel na te komen zal het motto de komende 25 jaar dus moeten zijn, “geen woorden maar daden”!!!


  Maak melding

 7. Ik ben het 100 % mee eens wat bouterse gezegd heeft.Nederland heeft nooit werkt van gemaakt om suriname vooruit te helpen.Dat gaat niet met de antillen gebeuren want die hebben lessen eruit getrokken wat in suriname gebeurt is.Niet dat boutrse het land nu gaat kunnen helpen neen hij heeft geen visie en kapaciteit om suriname tot bloei te brengen.Het is gewoon weg zo snel mogelijk rijk worden en snel weer weg gaan.Ik hou mijn hart vast wat in suriname gaat gebeuren.Vriendjes politiek en niets anders.


  Maak melding

 8. Ik heb een aantal reacties doorgenomen. Met uitzondering van 1 reactie heben de meeste een negatief tintje. Een vraag moet wel beantwoord worden voordat je een oordeel velt over de situatie in het land. Waarom is de heer Bouterse gekozen door het volk? Is ons volk nu zo stom / achterlijk om de oude politiek de rug toe te keren? Is Suriname nu niet toe aan een andere aanpak? Is het puur toeval dat de heer Bouterse nu aan de macht is? En letwel, geheel volgens democratische grondbeginselen gekozen? Ik vraag aan de ECHTE surinamer een antwoord te geven op al deze vragen. Ik durf te stellen dat zonder de coup van de militairen Suriname ook naar een bedenkelijke niveau was gedaald. Sterker nog; misschien waren anderen opgestaan om het land te keren met misschien meer ellende van dien. Ik wil nu de decembercrisis niet goed praten (kan ook door niemand goed gepraat worden; ook de heer Bouterse niet) maar een feit was wel dat Suriname toe was en is aan veranderingen die Suriname en het volk ten goede komt. De kolonisator en onderdanen hiervan mogen nooit meer de ruimte krijgen te bepalen wat in Suriname gebeurt. Suriname moet vooruit en ik denk niet dat de kopstukken uit de NPS en VHP het land vooruit krijgen. Deze mensen zijn besmet met de virus van de kolonisator.


  Maak melding

 9. Het is onvoorstelbaar hoe quasi Surinamers hopen en bidden dat onder Bouterse het land Suriname ten ondergaat.

  Ik zal je vertellen Johannes, draai yu klaver vier fu pari na boto. Dit soort payongwaaiers hebben wij hier niet nodig.


  Maak melding

 10. De reacties van #1 tot #8 zijn goed voor de prullenbak.

  Het zijn typische reacties van zwakbegaafden, wedden dat ze niet eens begrijpen wat er staat geschreven.


  Maak melding

 11. November 26th, 2010 at 12:38 pm
  Ik heb een aantal reacties doorgenomen. Met uitzondering van 1 reactie heben de meeste een negatief tintje. Een vraag moet wel beantwoord worden voordat je een oordeel velt over de situatie in het land. Waarom is de heer Bouterse gekozen door het volk? Is ons volk nu zo stom / achterlijk om de oude politiek de rug toe te keren? Is Suriname nu niet toe aan een andere aanpak? Is het puur toeval dat de heer Bouterse nu aan de macht is? En letwel, geheel volgens democratische grondbeginselen gekozen? Ik vraag aan de ECHTE surinamer een antwoord te geven op al deze vragen. Ik durf te stellen dat zonder de coup van de militairen Suriname ook naar een bedenkelijke niveau was gedaald. Sterker nog; misschien waren anderen opgestaan om het land te keren met misschien meer ellende van dien. Ik wil nu de decembercrisis niet goed praten (kan ook door niemand goed gepraat worden; ook de heer Bouterse niet) maar een feit was wel dat Suriname toe was en is aan veranderingen die Suriname en het volk ten goede komt. De kolonisator en onderdanen hiervan mogen nooit meer de ruimte krijgen te bepalen wat in Suriname gebeurt. Suriname moet vooruit en ik denk niet dat de kopstukken uit de NPS en VHP het land vooruit krijgen. Deze mensen zijn besmet met de virus van de kolonisator.

  Korsoe

  Korsoe,
  Dit stuk kan niet vaak genoeg begrijpend worden gelezen door alle Surinamers en zelfs zij die zich dat wanen maar defacto agenten zijn van de ex-kolonisator.


  Maak melding

 12. Nr.1 Gerard ,
  Lees je eigen mening:” aub, ga in retraite”.

  Nr.2 Kofi ,
  Er zijn genoeg wachtende voor jou met gelijke alarmistissche voorspellingen .
  ff Raden , is het soms “rancune “of toch wel “projektie ” ?

  Nr.3 Simpel ,
  Maakt gebruikt van de recente berichten/informatie van de Volkskrant betreffende ” Ollandse Invasie-plannen op het grondgebied van de Republiek Suriname “.
  Als Waarheid staat voor een subjectieve beleving van zaken door een persoon , dan heeft elk persoon z’n eigen Waarheid !!! Snapie Simpel ; ” het is eigenlijk heel erg
  simpel”!!!

  Nr.4 Henk .
  Staatsgreep ,1980 : Ollandse regie
  Staatsondermijnend verraad en gewapend tegen-coups ,1980-1982 : idem dito
  Subversieve actieviteiten financieren en faciliteren , deze met het oogmerk ,om het sociaal- en maatchappelijk-leven lam te leggen en nationaal volksopstand te bewerkstelligen , 1980-(hopelijk)25-11-2010
  Invasie-plannen , 1982-1986 : iden dito
  Anno 2010 , Invasie-plannen wereldkundig gemaakt .
  Bij wie moeten wij ( het surinaamse volk ) de schuldvraag deponeren ???
  Henk , mal je mollenaar….

  Nr.5 DEL UITWEG = ME_neer DU-bieltje
  Het is alom bekent(zeker bij de bij de dierenarts),dat ezel’s balken .
  Enkel jij, DEL UITWEG ,heeft een een BIJZONDERE EZEL , nl ; ” EEN EZEL DIE BLAFFEN KAN ” .
  jij bent echt de grap van het jaar 2010 .

  Nr.6 Neusi ,
  Luisteren doe je met je oren
  Bagatelliseren is uit den mode , zeker nu de Ollandse regering het bestaan van de invasie-plannen ruiterlijk toegeven .
  En het resultaat hiervan is de ontmoeting tussen de president en jouw ambassadeur .
  “LEEFT NIET IN VIJANDSCHAP MET DE WAARHEID”

  Nr. 7 NATIONALIS ,
  ” GEEN WOORDEN MAAR DADEN”!!!
  Dat is en blijft altijd onze intentie/parool!
  Gezien de obstructie-politiek van de oppositie ,hopen wij ,niet wederom gedestabiliseerd te worden en dat er geen invasie-plannen of dergelijke destructieve activiteiten ontplooit worden vanuit het torentje, zodat er werkbare ruimte kunnen doen ontstaan en garantie kan bieden voor een goed en stabiel relatie met Olland op basis van :
  ” WEDERZIJDS-RESPECT EN WEDERZIJDS-VOORDEEL”

  Nr.8 Johannes ,
  Jij hebt (nog) geen eigen-vlag .
  Het rood-wit-blauw is de baas van jouw !!!
  Ja, kijkt naar Suriname , als jij hieruit niks van leert/bakt , krijg jij later zeker berouw !!!
  Maar aller eerst :” EEN EIGEN VLAG” !!!
  Onze steun krijg je automatisch , wij zijn solidair met alle bevolkingen in de wereld die ten strijdde trek voor de vrijheid van de individuele mens en de mensheid !!!
  SUC-7 !!!

  Stree de fu stree
  wi no sa frede
  Republiek Suriname voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 13. @ korsoe,
  Ik draai de vraag om op grond waarvan heeft de minderheid in suriname gekozen voor criminele recidivist leg mij dat uit,
  1) een volk die tegen zijn eigen belangen in kiest vindt ik een domme keuze vooral als jou keuze op domme emotionele gronden is gebasseerd.
  2)jij durf te stellen dat suriname zonder de militaire coupe ook naar een bedenkelijke niveau was gedaald, bedoel jij darmee dat de coup dat wel heeft gedaan ? feit is wel dat suriname na de militaire dictatuur van bouterse naar het laagste niveau is gezakt van de hele regio matrieel zowel immatrieel.
  Korsoe welke virus is kwaadaardiger de één die zijn volk onderdrukt vermoord en vernederd of de één die je met verkiezingen kan beinvloeden? ik vindt jou reaktie typies de reaktie die van uit de kamp van bouterse komen.het is wel opvallend dat jij het surinaamse volk waarshuwd voor vhp en nps maar niet voor die massamoordenaar die op de zelfde voet doorgaat al waar hij was gebleven kijk naar de mensen die om zich heen heeft verzameld die hele bloedraad in in eere hersteld meneer, was dat de bedoeling heeft het volk hievoor gekozen waar zijn al die beloften korsoe laten wij onze ogen niet sluiten voor wat er weer in suriname gaande is de uderen onder ons weten wat die slager van paramaribo alemaal in staat is zijn criminele zoon is in eere hersteld .


  Maak melding

 14. Nederland heeft nooit enige sympathie getoond voor hun overzeegebieden.Het enige wat telde was hoe snel kunnen we er rijker van worden.
  Frankrijk daarentegen zorgt nog steeds voor zijn kolonie,daarom zal men nooit horen dat deze landen,Frans-Gyana bv,zullen vragen om onafhankelijkheid,ze hebben het net zo goed als de Fransen zelf.
  Sommige Surineds,willen altijd ondrukt blijven en praten alles maar dan ook alles goed wat hun kolonisator doet.
  Ze hebben liever dat Nederland gister al Suriname terug vordert,zo inderdanig zijn ze ingesteld.
  Gelukkig wordt Suriname nu geleid door echte Nationalisten die het land met hun hart besturen.


  Maak melding

 15. hahahaha sommige surineds willen altijd onderdrukt blijven , soemintra weet jij wat onderdrukking dictatuur, vernedering knechten betekend ? nee zeer anders schrijf jij niet zo domme potsing ik denk dat jou reaktie meer slaat op de surinamers die onder het militaire bewind van bouterse hebben geleefd mensen die in de rij moesten staan voor hun eerste levensbehoeften lege winkels geen medicijnen drinken in een plastike zak moeten kopen prijzen die iedere dag omhoog gingen onze sterke gulden die in zijn waarde is gedaald goudvoorraad verdwenen de schuld van dit alles licht bij die criminele president van jou.


  Maak melding

 16. Soemintra je heb gelijk hoor Dat Suriname nu door echte nationalisten geleid wordt en door hun hart besturen , maar het gekke is alleen om hun eigen belang te beschermen en hun zakken te vullen . En dan worden die ondersteun als dombos als jullie die niet verder kijken dan hun neus


  Maak melding

 17. He,Soemintra,het zou mij niet verbazen als jij in Holland woonde.Want je mist en mist wat Sur te bieden heeft.Kom gauw terug…Ze hebben het in overvloed hier.Ook in het binnenland zijn er nog velen….

  Jacobo.


  Maak melding

 18. Waarom de vinger naar mekaar toewijzen.
  Is het niet beter de uitweg zoeken naar samenhorig zijn en mekaar steunen.
  Samen proberen het beste te maken om Suriname naar een betere positie te brengen in de wereld rangorde.
  Het verleden is niet te vergeten, maar het heden en toekomst is wat je naar moet uikijken. Om Suriname tot bloei te brengen is samenwerken en elkaar toestaan en verdagen het red middel voor heden Suriname


  Maak melding

 19. DE aanhangers van bouterse liegen en bedriegen om zou hun eenzijdig en domme reaktie kracht bij te zetten lees posting nummer 15 dan begrijpt u wat ik bedoel.
  Suriname is de enige land in de wereld die zoveel geld heeft meegekregen bij zijn onafhankelijkheid bouterse kan er van mee praten dus lul niet zo dom ,het is deze zelfde bouterse die dit mooie land met zijn klote revo naar de sodemiter heeft geholpen laten wij de dingens eerlijk zeggen . soemintra vertel eerlijk hoe die criminelen van de jare 80 zich hebben verrijkt tenkost van de arme bevolking bosje , goedschalk, bouterse alibux deze boeven hebben miljoenen in hun eigen zakken gestopt, het is te kortzichtig en te kort door de bocht om iedere keer nederland de schuld te geven, waarom hoor ik jou nooit bouterse de schuld geven voor het vernietigen van alles wat er voor de staatsgreep was opgebouwd?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.