Bezoek Jacobi verandert niets aan beleid Suriname

50

PARAMARIBO, 25 nov – Het bezoek van de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi aan president Desiré Bouterse verandert niets aan de bilaterale relaties. Het was een strikt formeel bezoek, zegt Bouterse. Jacobi had via het ministerie van Buitenlandse Zaken om een ontmoeting gevraagd. Dat gebeurde per nota.

De ambassadeur wilde gaarne felicitaties overbrengen voor vijf en dertig jaar staatkundige onafhankelijkheid. “En natuurlijk hebben we uit diplomatiek fatsoen toch wel ruimte kunnen persen voor hem om een tête-à-tête te hebben en de felicitaties in ontvangst te nemen”, zegt Bouterse. “Ik denk niet dat ons internationaal beleid is gewijzigd. We hebben zoveel dingen te doen en we laten ons niet ophouden door zaken die ons altijd hebben opgehouden. We doen rustig ons werk.”

50 REACTIES

 1. Baas in eigen huis. Bovendien zet alle kolonialen aan de kant. Opgeruimt staat netjes. Het toverwoord is internationale orentatie en betrekkingen. De tegenstanders die een grote bek hadden over isolatie van SME onder president Bouterse moeten nu hun grote smoel houden, aangezien zij de plank volledig mis hadden geslagen.


  Maak melding

 2. Ontwaak uit de droom
  van het verleden
  en neem de smekingen
  van de dag ter ore.

  Ik zal bidden
  voor de landbouwers
  die van zonsopgang
  tot zonsondergang
  op de velden hun zweet
  laten vallen,om de rijst
  op tafel te krijgen,
  voor hen die feest vieren,

  Ik zal bidden
  voor alle moeders
  die vaderloos hun kinderen
  moeten grootbrengen.
  Zij die dagelijks
  het vuil van anderen
  schoon krijgen..

  Ik zal bidden
  voor de arbeiders
  die zelfs hun leven
  opofferen om hun
  brood te verdienen.

  De armen zal ik
  met geduld ontarmen,
  om morgen bevrijd te worden
  van de armoede.

  Ik zal bidden
  voor de rijken,dat zij
  de armen ook gedenken.

  Ik zal bidden
  voor de vooruitgang
  van mijn vaderland(Suriname)
  de arbeid die wij verrichten
  dat het bekroond wordt
  met EEN VOLK…EEN NATIE
  verdraagzaamheid en arbeidslust.

  Wan switi srefidensi met oprechte
  felicitatie aan de President van de
  Republiek Suriname en alle sranan
  mans,Samen zullen wij het doen,samen moeten wij het doen. Gado de wi fesiman


  Maak melding

 3. Het wordt tijd dat er geen aandacht meer besteed wordt aan de domme opmerkingen van Bouterse. Uit zijn uitspraken blijkt wederom dat hij van diplomatie geen kaas gegeten heeft. Hij ziet niet in dat hij van Suriname op internationaal-niveau steeds meer een paria maakt.


  Maak melding

 4. En misschien kan Bouterse uitleggen wat zijn beleid nu precies inhoudt? Zijn veel mensen na drie maanden toch wel benieuwd naar? ( Naast het verstrekken van nieuwe vrije dagen en het vrijlaten van 750 gevangenen)


  Maak melding

 5. Sranan , dji yu ;
  Geniet de vreugde u toebedeeld ,
  Verdraag het leed dat gij moet dragen .
  Wacht kalm af wat de tijd u brengt ,
  Zoals de kweker wacht op het uur
  dat al zijn bomen vruchten dragen .

  Stree de fu stree
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 6. Wanneer een land een ambassade heeft in een ander land en er wordt in dat land op democratische wijze een president gekozen dan word je geacht (los van het feit wat je mening is over die persoon)om je beleefd op te stellen naar dat land toe en de gekozen president te feliciteren. Nederland heeft in eerste instantie geweigerd te doen omdat ze vonden/vinden dat Bouterse veroordeeld is. Tegenstanders van Bouterse stonden te juichen toen Nederland dit gedrag vertoonde omdat men van mening was dat je de hand van een veroordeelde niet mag schudden. Wat waren deze tegenstanders trots op Nederland omdat Nederland met haar weigering om de hand van Bouterse schudden hem niet als president van Suriname accepteerden. De tegenstanders riepen allemaal in koor dat het zo hoort en dat er nog meer zou volgen (moro e doro). Suriname zou volgens deze tegenstanders in een totale isolatie raken en Nederland zou daar de voortouw in nemen om Suriname totaal te isoleren van het buitenland. De houding van Nederland werd door de tegenstanders alom geprezen en bejubbeld. Gezien de status van Nederland zou je dan verwachten dat andere landen het voorbeeld van Nederland zouden volgen en Suriname zouden Boycotten omdat Bouterse tot president gekozen is.
  Want uiteindelijk was dat natuurlijk het doel van Nederland. Verhagen had daar als eerste het voortouw in genomen.’met een veroordeelde wordt er geen zaken gedaan en
  helemaal geen handen meegeschud,’.
  Nu, een aantal maanden later blijkt eigenlijk dat het tegendeel waar is. Landen staan in de rij om een ambassade in Suriname te openen (Filipijnen, Duitsland, Pakistan, Canada, Rusland, Turkije, Israël, Denemarken, Finland, Spanje : hoezo isolatie??)dus om zaken met Suriname te doen. Ik heb nog nergens een bericht gelezen dat welk land dan ook heeft besloten om hun ambassade te sluiten omdat Bouterse tot president is gekozen. Want dan zou er werkelijk sprake zijn van isolotaie van Suriname. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat
  de diplomatie van Suriname beter heeft gewerkt dan de diplomatie van Nederland.
  Op basis van de laatste positieve ontwikkelingen van andere landen ten aanzien van Suriname (geen boycot maar samenwerking)heeft Nederland ingezien dat zij de boot zullen missen indien ze hun houding niet zouden veranderen ten aanzien van Bouterse en daarmee Suriname.
  Suriname is in ontwikkeling dus er zullen allerlei economische activiteiten plaatsvinden waarbij Nederland graag betrokken wil zijn (het bouwen van bruggen, huizen, etc..). Nederlandse bedrijvan als Ballast Nedam, NV Vervat, call centra, etc.. kunnen daar van profiteren.

  Nederland heeft dus zeer diplomatisch de viering van de onafhankelijkheid met beide handen aangegrepen om een stap in die richting te doen. Met het schudden van de hand van Bouterse heeft Nederland eigenlijk op zeer en zeer diplomatische wijze alsnog besloten om Bouterse als president van Suriname te accepteren. Immers als je de hoogste persoon van een land feliciteert met de viering van een bepaald feit wil dat zeggen dat je die persoon dus ook erkent als hoogste gezag van dat land. Nederland zou ook beleefd hebben gehandeld indien ze gewoon een schriftelijke felicitatie hadden verzonden naar Suriname. Daar is niks mis mee en dat gebeurd ook vaker en daarmee had Nederland ook haar beleefdheid getoond zonder de hand te hoeven schudden van de man die Nederland het meest veracht. Gezien de houding van Nederland tegenover Bouterse zou je dat ook mogen verwachten van Nederland.
  Met deze persoonlijke handdruk aan Bouterse heeft Nederland diepere bedoelingen. Wie dat niet inziet is ziende blind.
  Uiteraard zal Nederland dat niet van de daken schreeuwen en misschien ook een beetje ontkennen maar hieruit blijkt dat Nederland toch bereid is om voor de diplomatie te kiezen. Want hoe je het draait of keert moet dat grote Nederland toch een beetje door de knieëen gaan voor de man die ze eigenlijk diep en diep verachten en derhalve een gezichtsverlies voor Nederland. Noem het voor mijn part beleefdheid van Nederland, maar hoe je het draait of keert of ook wil benoemen, Nederland heeft toch wel een beetje door het stof moeten kruipen.
  Bouterse is nog steeds veroordeeld en ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat Nederland
  Bouterse nu minder veracht dan een aantal maanden geleden. Ik ben eigenlijk versteld en tegelijkertijd aangenaam verrast dat Nederland bereid is om de man die ze zo verachten de hand te schudden.
  Sommige mensen betichten Bouterse van domheid en onbeleefdheid maar zelf denk ik dat Bouterse zeer juist en diplomatiek heeft gehandeld om de uitgestoken hand (letterlijk en figuurlijk) van Nederland te accepteren. Het is vanzelfsprekend dat tegenstanders van Bouterse dit gebeuren op allerlei manieren zullen proberen te bagataliseren want in de ogen van deze tegenstanders mag het niet goed gaan met Suriname en zeker niet met Bouterse aan het roer. Maar goed, ook deze mensen mogen hun mening hebben.
  Uiteraard wil met het schudden van de hand van Bouterse niet zeggen dat daarmee de kou helemaal uit de lucht is maar er is nu in elk geval een basis gelegd om te bouwen aan een betere samenwerking tussen de beide landen.

  Hoewel de veroordeling nog steeds staat en in feite niks aan de


  Maak melding

 7. Mariska ter Horst, jij slaat de spijkers op zijn kop met het onderstaande.

  “Het is vanzelfsprekend dat tegenstanders van Bouterse dit gebeuren op allerlei manieren zullen proberen te bagataliseren want in de ogen van deze tegenstanders mag het niet goed gaan met Suriname en zeker niet met Bouterse aan het roer. ”

  Dat de tegenstanders door haat totaal zijn verblind is overduidelijk.

  Niet vergeten de meeste van deze haatdragers vertoeven in Nederland, ze zullen waarschijnlijk NOOIT MEER teruggaan naar Suriname. In werkelijkheid kan de ontwikkeling van Suriname ze geen ene moer schelen, deze lieden rekenen we niet meer tot het Surinaams volk.


  Maak melding

 8. Of denkt u nou werkelijk dat wij hier in dit land gestopt zijn met ademhalen omdat Jacobi een formeel babbeltje heeft gemaakt met Bouta?

  Die Hollanders kennende zouden wij dan bij bosjes stikken.

  Een overeenkomst met Jan is juist ja, als op het water geschreven.

  Vraag het maar aan die ex-beroepsmilitairen uit Nederland.

  Wij doen het met elk land, dat ons oprecht wil helpen om uit die opuinhopen te geraken.


  Maak melding

 9. November 25th, 2010 at 10:08 am
  Wanneer een land een ambassade heeft in een ander land en er wordt in dat land op democratische wijze een president gekozen dan word je geacht (los van het feit wat je mening is over die persoon)om je beleefd op te stellen naar dat land toe en de gekozen president te feliciteren. Nederland heeft in eerste instantie geweigerd te doen omdat ze vonden/vinden dat Bouterse veroordeeld is. Tegenstanders van Bouterse stonden te juichen toen Nederland dit gedrag vertoonde omdat men van mening was dat je de hand van een veroordeelde niet mag schudden. Wat waren deze tegenstanders trots op Nederland omdat Nederland met haar weigering om de hand van Bouterse schudden hem niet als president van Suriname accepteerden. De tegenstanders riepen allemaal in koor dat het zo hoort en dat er nog meer zou volgen (moro e doro). Suriname zou volgens deze tegenstanders in een totale isolatie raken en Nederland zou daar de voortouw in nemen om Suriname totaal te isoleren van het buitenland. De houding van Nederland werd door de tegenstanders alom geprezen en bejubbeld. Gezien de status van Nederland zou je dan verwachten dat andere landen het voorbeeld van Nederland zouden volgen en Suriname zouden Boycotten omdat Bouterse tot president gekozen is.
  Want uiteindelijk was dat natuurlijk het doel van Nederland. Verhagen had daar als eerste het voortouw in genomen.’met een veroordeelde wordt er geen zaken gedaan en
  helemaal geen handen meegeschud,’.
  Nu, een aantal maanden later blijkt eigenlijk dat het tegendeel waar is. Landen staan in de rij om een ambassade in Suriname te openen (Filipijnen, Duitsland, Pakistan, Canada, Rusland, Turkije, Israël, Denemarken, Finland, Spanje : hoezo isolatie??)dus om zaken met Suriname te doen. Ik heb nog nergens een bericht gelezen dat welk land dan ook heeft besloten om hun ambassade te sluiten omdat Bouterse tot president is gekozen. Want dan zou er werkelijk sprake zijn van isolotaie van Suriname. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat
  de diplomatie van Suriname beter heeft gewerkt dan de diplomatie van Nederland.
  Op basis van de laatste positieve ontwikkelingen van andere landen ten aanzien van Suriname (geen boycot maar samenwerking)heeft Nederland ingezien dat zij de boot zullen missen indien ze hun houding niet zouden veranderen ten aanzien van Bouterse en daarmee Suriname.
  Suriname is in ontwikkeling dus er zullen allerlei economische activiteiten plaatsvinden waarbij Nederland graag betrokken wil zijn (het bouwen van bruggen, huizen, etc..). Nederlandse bedrijvan als Ballast Nedam, NV Vervat, call centra, etc.. kunnen daar van profiteren.

  Nederland heeft dus zeer diplomatisch de viering van de onafhankelijkheid met beide handen aangegrepen om een stap in die richting te doen. Met het schudden van de hand van Bouterse heeft Nederland eigenlijk op zeer en zeer diplomatische wijze alsnog besloten om Bouterse als president van Suriname te accepteren. Immers als je de hoogste persoon van een land feliciteert met de viering van een bepaald feit wil dat zeggen dat je die persoon dus ook erkent als hoogste gezag van dat land. Nederland zou ook beleefd hebben gehandeld indien ze gewoon een schriftelijke felicitatie hadden verzonden naar Suriname. Daar is niks mis mee en dat gebeurd ook vaker en daarmee had Nederland ook haar beleefdheid getoond zonder de hand te hoeven schudden van de man die Nederland het meest veracht. Gezien de houding van Nederland tegenover Bouterse zou je dat ook mogen verwachten van Nederland.
  Met deze persoonlijke handdruk aan Bouterse heeft Nederland diepere bedoelingen. Wie dat niet inziet is ziende blind.
  Uiteraard zal Nederland dat niet van de daken schreeuwen en misschien ook een beetje ontkennen maar hieruit blijkt dat Nederland toch bereid is om voor de diplomatie te kiezen. Want hoe je het draait of keert moet dat grote Nederland toch een beetje door de knieëen gaan voor de man die ze eigenlijk diep en diep verachten en derhalve een gezichtsverlies voor Nederland. Noem het voor mijn part beleefdheid van Nederland, maar hoe je het draait of keert of ook wil benoemen, Nederland heeft toch wel een beetje door het stof moeten kruipen.
  Bouterse is nog steeds veroordeeld en ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat Nederland
  Bouterse nu minder veracht dan een aantal maanden geleden. Ik ben eigenlijk versteld en tegelijkertijd aangenaam verrast dat Nederland bereid is om de man die ze zo verachten de hand te schudden.
  Sommige mensen betichten Bouterse van domheid en onbeleefdheid maar zelf denk ik dat Bouterse zeer juist en diplomatiek heeft gehandeld om de uitgestoken hand (letterlijk en figuurlijk) van Nederland te accepteren. Het is vanzelfsprekend dat tegenstanders van Bouterse dit gebeuren op allerlei manieren zullen proberen te bagataliseren want in de ogen van deze tegenstanders mag het niet goed gaan met Suriname en zeker niet met Bouterse aan het roer. Maar goed, ook deze mensen mogen hun mening hebben.
  Uiteraard wil met het schudden van de hand van Bouterse niet zeggen dat daarmee de kou helemaal uit de lucht is maar er is nu in elk geval een basis gelegd om te bouwen aan een betere samenwerking tussen de beide landen.

  Hoewel de veroordeling nog steeds staat en in feite niks aan de

  Mariska ter Horst/ ooit stagiaire in suriname

  November 25th, 2010 at 11:04 am
  Of denkt u nou werkelijk dat wij hier in dit land

  Vielen dank Mariska.

  Is dit leesvoer voor die Surinaamse asedjes?
  Wat is hier op uw commentaar?
  DU/Neus/Rambo/Whome en consorten?


  Maak melding

 10. In elk geval goed dat er een dialoog heeft plaatsgevonden. Historisch gezien zijn Suriname en Nederland onlosmakkelijk met elkaar verbonden dus is het aan te prijzen als er wordt gestreefd naar een vriendschappelijke verstandhouding.

  Ik wil nog reageren op een vorige reactie van uitweg met betrekking tot Mandela.
  Mandela is, denk ik, voor ons allemaal een grote inspirator en voorbeeld.
  Mandela staat voor standvastigheid, doorzettingsvermogen en bovenal vergevingsgezindheid.

  Mandela is door de blanken gemarteld en
  ruim 27 jaar lang onschuldig de gevangenis ingestopt. Ze hebben vrienden en familieleden van Mandela vermoord en duizenden andere zwarten.
  Van iemand als Mandela zou je dan mogen verwachten dat hij vol wrok zou zitten en bij wijze van spreken alle blanken zou willen uitroeien na zijn vrijlating. Maar het tegendeel is waar.

  Sterker nog, zonder de wandaden van de blanken goed te praten heeft deze man de zwarte bevolking opgeroepen de blanken te vergeven en gezamenlijk Zuid Afrika op te bouwen.

  Als iemand als uitweg bereid is om naar
  Mandela te verwijzen met betrekking tot Bouterse ( Mandela heeft geen bloed aan zijn handen)dan zou uitweg ook in de geest van Mandela moeten denken (vergevingsgezindheid).
  Aan de vorige reacties is te oordelen dat uitweg compleet is blijven hangen in het verleden. Zijn reacties is het blijven herhalen van het verleden. Tientallen keren.
  nee, honderden keren! Een ieder die een ander visie heeft krijgt geheid dezelfde woorden naar zijn/haar hoofd geslingerd;’je bent ezeldom en je verdedigd een massamoordenaar’. Uitweg is net een cd’tje dat is blijven hangen; heel irritant en
  niet aan te horen.
  Het is daarom naief van mij om aan te nemen dat uitweg de filosofie van Mandela op welk manier dan ook aan zou hangen
  Zonder de daden van Bouterse goed te praten zou uitweg bereid moeten zijn het verleden los te laten en in de toekomst te denken. Want dat is een belangrijke levensvisie van Mandela.
  Maar ik vrees dat ik teveel van uitweg vraag.
  Het ultieme doel van uitweg is nameleijk om de rest van zijn leven Bouterse te blijven bestoken met zijn verleden en daarmee ons ook.
  Het niet hebben van bebloede handen van Mandela in vergelijking met Bouterse komt uitweg beter uit dan de levensvisie van Mandela, namelijk vergevingsgezindheid.
  Indien uitweg de levensvisie van Mandela zou hanteren dan valt zijn ultieme doel aan duigen. En dat zal uitweg nimmer laten gebeuren. Zijn doel is hem heilig.
  De filosofie van uitweg is ;’ het doel heiligt de middelen’. Een verdorven filosofie die totaal niet strookt met de filosofie van Mandela.
  Maar goed, het is een filosofie. Een ieder zijn eigen ding, maar het blijft wel irritant en waardeloos.


  Maak melding

 11. Het is grappig om te horen dat Brunswijk een heel andere mening is toegedaan wat betreft de betrekkingen met Nederland!!! Brunsie is wel voor goede betrekkingen met Nederland!!! zijn visie staat dus haaks op die van Bouta!!! verder heeft Brunsie pas geleden nog laten weten via de wereldomroep dat Bouta zijn persoonlijke problemen met Nederland niet heel Su en de bevolking meetrekt!!! wie er de slimme van de twee begin je je toch af te vragen!!! Het lijkt erop dat Brunsie dat is!!!


  Maak melding

 12. Geweld, bloed en mensenrechtenschendingen kloof tussen oppositie en coalitie

  Zie Starnieuws.
  Ik denk dat Jacobi Bouterse heeft gewaarschuwd.
  Kom voorla niet naar de Antillen.:-)


  Maak melding

 13. De belangrijkste verdachten

  Toegevoegd: zaterdag 24 nov 2007, 15:04
  Op de lijst van verdachten van de Decembermoorden staan 25 namen. De belangrijkste is uiteraard die van toenmalig legerleider Desi Delano Bouterse. Hij heeft volgens de aanklacht opdracht gegeven voor de Decembermoorden, maar ontkent dat in alle toonaarden.

  Wel heeft Bouterse de politieke verantwoordelijkheid voor de moorden op zich genomen. Hij blijft echter volhouden niet direct bij het bloedbad betrokken te zijn geweest.

  De overige 24 verdachten op de lijst zijn:

  Roy Esajas, Ernst Gefferie, Ruben Rozendaal, John Nelom, Johnny Hardjoprajitno, Marcel Zeeuw, Benny Brondenstein, Stefanus Dendoe, Etiënne Boerenveen, Badrisein Sital, Dick de Bie, Iwan Krolis, Harvey Naarendorp, Winston Caldeira, Errol Alibux, Imro Themen, Edgar Dijksteel, Luciën Lewis, Wim Carbière, Jimmy Leonard Stolk, Orlando Gerrit Heidanus, Arthy Gorré, Edgar Ritfeld en Kenneth Kempes.

  Overleden
  Twee mannen die een belangrijke rol speelden bij de moorden zijn overleden. Mede-couppleger Roy Horb zou door Bouterse gedwongen zijn bekentenissen bij de gevangenen af te dwingen. Hij pleegde zelfmoord in zijn cel toen hij anderhalve maand later zelf werd opgepakt. Volgens sommigen is hij vermoord.

  De tweede is Paul Bhagwandas, de commandant van Fort Zeelandia met als bijnaam ‘de beul’. Hij be[paalde wanneer de arrestanten uit hun cel moesten worden gehaald. Bhagwandas overleed in 1996, en zou vlak voor zijn overlijden hebben gezegd dat Bouterse wel degelijk in het Fort aanwezig was tijdens de executies.

  De belangrijkste verdachten na Bouterse zijn:

  John Hardjoprajitno
  Op het moment van de moorden lid van de commandogroep en minister van Cultuur, Jeugd en Sport. Volgens getuigen was hij aanwezig in Fort Zeelandia tijdens de moorden. Zelf ontkent hij dat. Hij zegt niet ook niet op de hoogte te zijn geweest van de moordplannen.

  Badrissein Sital
  Minister van Volksgezondheid ten tijde van de Decembermoorden. Sital zou ook lid zijn geweest van de zogeheten Bloedraad die op 8 december bijeenkwam om te besluiten wat er moest gebeuren met de arrestanten in Fort Zeelandia. Hij verdedigt de Decembermoorden nog steeds als “iets dat gewoon nodig was”. Toen in 2007 de voorlopige lijst van verdachten naar buiten werd gebracht, diende Sital een verzoekschrift in om direct het proces tegen hem te beginnen of hem met rust te laten. “Ik wil worden berecht en geen flauwekul.”

  Harvey Naarendorp
  Minister van Buitenlandse Zaken ten tijde van de Decembermoorden en adviseur van Bouterse. Zou volgens getuigen ook lid zijn geweest van de Bloedraad. Naarendorp was een van de politici die nauwe banden onderhielden met de militairen. Hij zou het fort tijdens de moorden hebben verlaten. Onduidelijk is of hij wist wat zich achter de celmuren afspeelde. Samen met Bouterse stelt hij die avond wel de verklaring op die Bouterse op tv aflegt, waarin staat dat de gevangenen op de vlucht zijn neergeschoten. Na de moorden trekt Naarendorp zich tijdelijk terug.

  Errol Alibux
  Alibux was minister van Sociale Zaken tijdens de regering van Chin A Sen in 1980. Volgens de getuigenverklaring van de enige overlevende, Fred Derby, was Alibux voorstander van harde maatregelen om de rust te herstellen en aanwezig in Fort Zeelandia tijdens de moorden. Hij zou ook lid van de Bloedraad zijn geweest. Alibux heeft dat altijd ontkend. Enkele maanden na de Decembermoorden werd hij premier en minister van Buitenlandse Zaken. Hij werd later ook in verband gebracht met cocaïnesmokkel en is eerder veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

  Etienne Boerenveen
  Wordt beschouwd als de rechterhand van Bouterse. Zou Surendre Rambocus na diens mislukte tegencoup in de nacht van 7 op 8 december naar Fort Zeelandia hebben overgebracht. Later werd Rambocus daar geëxecuteerd. In 1986 kreeg Boerenveen acht jaar cel in de VS voor drugssmokkel. In 1991 kwam hij wegens goed gedrag vrij en keerde hij terug naar Suriname.

  Nederland vergeet niet.


  Maak melding

 14. Jongens, jongens, blijf maar lekker doorzeuren over de bilaterale betrekkingen en over die hoofdpijnfiguur Bouterse. Neem van mij aan dat de gemiddelde Nederlander het spuugzat is, dat eindeloze gezeur en gezever over altijd maar weer hetzelfde. Al dat gepraat en geklets en nooit werkelijk iets doen, altijd de vinger naar iemand anders wijzen of naar Nederland of naar de slavernij.
  De gemiddelde Nederlander is blij dat de ontwikkelingscenten zijn uitgegeven en hoopt dat het eindelijk nu eens afgelopen gelopen is met dat eindloze geweeklaag. Ga nu eindelijk eens dat land van jullie opbouwen, dat wordt hoog tijd na 35 jaar gepraat en gediscussieer, ga gewoon eens aan het werk!


  Maak melding

 15. De diplomatie wordt tegenwoordig wat anders gespeeld.Toen kon een Rusland alleen optekken naar Afganistan en een oorlog voeren.Maar nu trekken de landen samen op om een oorlog te voeren.Naar irak bijvoorbeeld.In de diplomatie van heden is het ook zo dat er een gesamenlijke standpunt door een boodschapper wordt overgebracht.Toen Jacobi geen stoel kreeg bij de inauguratie bleven de anderen ook staan.Dus Jacobi moest de boodschap brengen[kon niet schriftelijk]En nu was bout verplicht hem te ontvangen en een stoel aan te bieden.In zijn eigen paleis notabene.En bout kennende was het een zure bericht die hij te horen kreeg.

  Jacobus.


  Maak melding

 16. Reageerder,
  Van een geboren redimusu kan hoegenaamd geen andere benadering worden verwacht.

  In Suriname moeten wij inmiddels hebben geleerd dat Hollandse toezeggingen geen hout snijden.

  Kaw keka, droog van boven en nat van onder.


  Maak melding

 17. Eigenlijk was ik niet meer van plan om te reageren. Maar ik wil toch het volgende kwijt. Twee jaar geleden heb ik voor een half jaar stage gelopen in Suriname. Ik studeer medicijnen en mijn stageperiode in Suriname beschouw ik als een hoogtepunt in mijn jonge leven.
  Suriname is zo’n vreselijk mooi land met zoveel mogelijkheden dat het zelf mij als Hollandse pijn doet dat sommige mensen de mogelijkheden die er zijn onbenut willen laten alleen om het feit dat Bouterse aan de macht is.
  Toen ik in Suriname was heb ik mij goed laten
  informeren over de periode rond de jaren tachtig. Naar mijn mening is deze periode een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Zelf ben ik dus geen Surinaamse (hoewel van binnen voel ik mij stiekem een beetje surinaams) maar in feite heb ik Suriname in mijn hart gesloten. Toen de gebeurtenissen in de jaren tachtig plaatsvonden was ik nog niet geboren. Aan de hand van de verhalen die ik tot mij heb genomen kan ik mij voorstellen dat een aantal mensen zo ver als mogelijk van Bouterse willen blijven. Het moedwillig laten ombrengen van mensen wil en kan ik niet goed praten.
  Gelukkig kan ik bepaalde zaken wel relativeren waardoor ik, misschien te makkelijk in de ogen van sommige mensen,
  van mening ben dat wat in het verleden is gebeurd niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Ik denk dat velen dat graag zouden willen. Helaas is dat niet mogelijk.
  Suriname heeft nu te maken met de nieuwe werkelijkheid en dat is dat Bouterse op een democratische wijze tot president van Suriname is gekozen. Persoonlijk zou ik ook nimmer voor Bouterse hebben gekozen maar dat is dan mijn persoonlijke mening.
  Wat ik wel hoop voor Suriname is dat er over vijf jaar over Bouterse gezegd kan worden dat hij vriend en vijand verrast heeft en Suriname economisch vooruit heeft geholpen.
  Ik heb het reeds eerder vermeld: Suriname heeft die potentie.
  Maar als sommige mensen zich laten weerhouden door de aanwezigheid van Bouterse
  om hun talenten en mogelijkheden te vergooien
  en pas op de plaats te maken dan zal die economische vooruitgang niet plaatsvinden.
  Ik heb als Hollandse eigenlijk geen recht van spreken maar ik wil een oprechte oproep doen aan ieder Surinamer die vindt dat Suriname belangrijker is dan Bouterse om zijn of haar talenten in te zetten om Suriname tot ontwikkeling te brengen.
  Het is mijn droom om binnen niet al te lange tijd terug te gaan naar Suriname om daar te gaan werken. Die droom zal voor 100% uit komen.

  Nederland heeft Suriname een ‘kleine’ handreiking gedaan en Suriname heeft die niet afgewezen. Ik hoop van harte dat dit uiteindelijk tot een vruchtbare samenwerking zal leiden.

  Lieve Surinamers, ga aub met liefde en respect met elkaar om.


  Maak melding

 18. Een kinder hand is gauw gevuld.
  @ mariska ik wil jou verwijzen naar de tweede wereld oorlog nog steeds hebben nederlanders problemen met de duitsers.
  Bouterse heeft het surinaamse volk tot op de bot vernederd hij heeft anderen vermoord zonder enige vorm van proces en een aantal jaren daarna heeft het herhaald in het dorpje moi wana door kinderen zwangere vrouwen af te slachten en jij als witte hollandse roept op te relativeren als je niet weet waar over je praat dame houdt a.u.b jou mond jij weet half niet hoe bouterse te keer is gegaan in suriname men is nu keihard bezig om de geschiedenis in suriname te vervalsen.In een beschaafd land hoord zo een beest als bouterse achter slot en grendel. als bouterse de enige persoon is in suriname die dit landt kan ontwikkelen dan is het zeer triest gesteld met suriname.
  Een land dat zijn ontwikkling laat afhangen aan een massamoodenaar drugscrimineel die alles kapot heeft gemaakt in het verleden is gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 19. Mevrouw u kunt met de filosofie van mandela komen maar het gaat never nooit zamen met wat bouterse in suriname heeft gedaan de klerk heeft namens alle zuidafrikanen zijn welgemene excuses aangeboden aan de zwarte zuidafrikanen in het bizonder, bouterse heeft nooit zijn excuses aangeboden voor wat hij het surinaamse volk heeft aangedaan hij heeft tot de dag vandaag nooit afstand genomen van zijn misdadige verleden sterker nog hij zit met die zelfde moordenaars kliek nu in de regering dus mevrouw Sharaida je houdt mijn volk en jou zelf voor de gek, om de naam van mandela in één adem te noemen met dat van de slager van paramaribo doe u mandela echt te kort.waneer gaat die konoe bouterse zich melden in boxel of mag dat ook niet volgens u filosofie. Mevrouw sharaida schaamt u zich niet ? wat u hier doet is de omgekeerde wereld mevrouw, mandela ghandi en martin luther king zijn helden die hebben laten zien dat je zonder geweld meer kan berijken dan met geweld. Boutere heeft met grof geweld zijn wil opgelecht aan de meest vredelievende en ontschuldige volk op deze aarboden hij heeft gemoord onderdrukt en het volk geknecht, vinden een stelletje kortzichtige idioten dat ik deze man moet vergeven never nooit, ik zal doorgaan om de misdaden van deze charmante psychopaat bespreekbaar te maken als u het goed vindt of niet.een advies wie niet tegen kan lees ze a.u.b niet.


  Maak melding

 20. Nr 8 Boga!!

  Elk jaar weer sturen de SuriNed 200 miljoen euries naar Su, vallen je ogen niet uit hun kassen als je deze cijfers elk jaar weer leest!!! Dus hoezo hebben SuriNed niets met Su terwijl hun inbreng groter is dan de ingezeten van Su zelf!!!! Je hebt echt hersens van een garnaal!!!! Zal wel met jaloezie te maken hebben jegens de SuriNed!!!!


  Maak melding

 21. Zeg de Uitweg als je bezig bent met een campagne tegen Bouterse waarom ga je niet naar Suriname om het daar te doen?Ik zou je dan willen helpen met de microfoon het vast te houden en dan kan je hoe hard je wilt schreeuwen dat “Bouterse een grote beest is en hij hoort achter slot en grendels te zijn” dan zullen we zien wat met ons beide gebeurd.Is het niet een reuze idee wat zeg je er van?


  Maak melding

 22. Boga
  Ik ben het gedeeltelijk eens met Pitbul het is waar dat er jaarlijks grote bedragen geld worden overgemaakt van uit Nederland.Dat de regeringen in Suriname niet soepel geweest waren voor de re-emigraties van Surinamers naar hun geboorte land.Suriname zou vandaag veel verder geweest zijn als ze de Surinaamse “know how” van de Surinamers in Europa en USA gebruikt hadden.Er is een Brain drain geweest van Suriname die ten goede was voor Nederland,maar over dat spreekt men nooit.


  Maak melding

 23. Mariska ter Horst ??

  Of gewoon iemand van het propaganda apparaat.

  De analyse toent een duidelijk eenzijdige kijk die geheel in lijn met de vernieuwde NDP methode is.

  Zo worden een aantal zaken op de gebruikelijke incorrecte wijze weergegeven. Het is dan ook evedint dat hier bewust of onbewust sprake is van een spreekbuis van DDB. Hoogst waarschijnlijk bewust want de kans dat iemand onbewust de bekende NDP onwaarheden op de gebruikelijke NDP-wijze verkondigd verkondigd is wel heel onwaarschijnlijk. Eveneens is het heel onwaarschijnlijk dat een stagaire die nooit blijk heeft gegeven van enig interesse in SME nu op eens zoveel tijd en energie stopt in een dergelijke posting.

  Nee deze posting is duidelijk opgesteld door een geoefend schrijver – het stuk is taalkundig etc buitengewoon goed – die opdracht had met behulp van de bekende (halve) NDP onwaarheden een DDB promotie verhaal te schrijven.

  Blijkbaar beschikt DDB tegenwoordig over meer en betere mogelijkheden om broodschrijvers in te huren.


  Maak melding

 24. @ Mariska ter Horst

  Het is fantastisch dat een Nederlandse stagiair een dergelijk scherpe analyse durft te maken van de huidige verhoudingen tussen Suriname en Nederland.
  Nogmaals, petje af.

  Tegen dit licht zijn de laaghartige reakties op dit forum van Surinamers zoals Kofi, Henk Molenaar, de zeer verachtelijke Reageerder, Jacobus en de Uitweg des te schrijnender. Deze azijnpissers zijn van een dergelijk allooi dat geen enkele ruimte laat voor enig positivisme of realiteitszin. In het brein van deze figuren heerst slechts negativisme, doemdenken, achteruit kijken en vooral schelden.

  Bovengenoemde Surinamers hebben in Nederland er vaak zelf voor gezorgd, dat de hele maatschappij hen verketterd. Hun teleurstelling in het langs de zijlijn staan in zowel Suriname alsook in Nederland, zorgt heel vaak voor de veelal verbitterde uitspraken naar alles wat enigszins naar Suriname riekt. Eigenlijk zijn dit allemaal treurige loosers die nergens aansluiting bij hebben.

  Haat is een dodelijk gif voor elk mens, dus ook de bovenvermelde figuren.

  Een fijne srefidensie


  Maak melding

 25. Hallo Mariska,

  Een beetje simpel en zeer naief jouw voorstelling van zaken. Zolang er mensen het land regering die bloed aan hun handen en een aantoonbaar criminele achtergrond blijft Suriname een banannen republiek en de risé van Zuid Amerika. Zo simpel is het. Een president van een land moet van onbesproken gedrag zijn.En het geeft ook het moraal van bepaalde Surinamers aan dat ze hier zomaar overheen stappen. “What is in it for me” is de mentaliteit. Treurig. een prima voorbeeld is het aanbieden van Dino Bouterse van een hoge functie. Google zijn naam maar eens en je ziet wat dit zoontje onder bescherming van papa allemaal heeft uitgevreten.


  Maak melding

 26. Mariska is een Nederlandse student Medicijnen, haar voertaal is Nederlands. Ze schrijft twee inhoudelijk goede stukken, ze geeft duidelijk aan wat de tekortkomingen zijn van sommige Surinamers, en waar komt ene neus mee.

  “Nee deze posting is duidelijk opgesteld door een geoefend schrijver – het stuk is taalkundig etc buitengewoon goed”

  Neus als je ook een beetje naar school was geweest had je misschien ook net zulke goede taalkundige stukken kunnen schrijven. Door je achterlijkheid zal je blijven kletsen in de marge.

  Henk Molenaar vind Mariska voorstelling van zaken simpel en naief.

  En waar komt dezelfde henk mee op de proppen. “Zolang er mensen het land regering die bloed aan hun handen en een aantoonbaar criminele achtergrond”

  Henk simpeler en naiever kan je het niet krijgen hoor, ken je geschiedenis.


  Maak melding

 27. Speciaal voor Nell Sedoc (posting #2)

  De inhoud van je ingezonden stuk zou ik met een tien plus hebben willen warderen mits je de felicitaties aan de president moordenaar achterwege had gelaten.
  Het is droevig te constateren dat heel wat SME-ers niet beseffen dat al het moois genoemd in je posting niet valt te realiseren onder het bewind van de Dracula van Paramaribo.
  Gegroet
  Latish


  Maak melding

 28. En nu gaan ze op hun top even lachen met hun drieen.Eerst straatsgreep en daarna zich laten verkeizen tot president.Ze gaan kijken wie het domste volk heeft.Wie van hun het meest gestolen heeft enz

  Jacobus.


  Maak melding

 29. November 25th, 2010 at 11:38 pm
  @ Mariska ter Horst

  Jouw reaktie is in één woord: GEWELDIG

  dos Caminos

  Of zullen wij het land aan de noord/oostkust van Zuid-Amerika op een dienblad bezorgen aan de Noordzee?

  Me hoellah!!!


  Maak melding

 30. NR 30. volledig met je eens.
  De reactie van Neus zegt veel meer over zichzelf dan over Mariska.
  Het niveau waarin Mariska de huidige gang van zaken heeft geanalyseerd is boven het niveau van Neus. Kennelijk heeft Neus de lagere school niet afgemaakt. Dus ik kan begrijpen dat hij bijzonder onder de indruk is van de schrijfstijl van Mariska.
  Neus (samen met de uitweg)komt niet verder dan woorden als; ‘massamoordenaar, stomme ezels, etc…
  Neus, Mariska studeert medicijnen op de universiteit. Gek he (?), dat ze zo perfect Nederlands kan schrijven.
  Misschien kunnen jij en uitweg samen een cursus goed Nederlands schrijven gaan volgen.

  Want jullie Nederlands lijkt nergens op.
  Dat noemt men ‘banna ba’ Nederlands .


  Maak melding

 31. Vooropgesteld dat ik de mening van Mariska wel kan waarderen, hoewel ik vind dat ze de situatie in Suriname door een roze bril bekijkt. Tijdens de Coup met daaropvolgend de binnenlandse oorlog en de totaal verslechterde economie was ze nog niet geboren. Haar informatie heeft ze van “horen vertellen” toen ze in Suriname verbleef. En als je de mening van (het gros van) de bevolking daar in ogenschouw neemt, dan zal je helaas moeten concluderen dat haar informatie op subjectiviteit en eenzijdigheid berust. Als jonge Hollandse dame in Suriname wordt je ook heel snel verliefd op het land, hetgeen een objectieve opstelling zeker niet bevordert.
  De heldere maan, sterren aan de hemel en aangename temperatuur doen wonderen en geven de ruimte om te gaan romantiseren.

  Nee, een goed geschreven stuk is niet voldoende om een oordeel over het Surinaamse probleem te kunnen rechtvaardigen.
  Het stuk heeft wel een heel positief karakter! Dat is te waarderen.

  PS: Degenen die het een perfect taalkundig stuk noemen wil ik aanraden om de betekenis van het woord “perfect” even op te zoeken. Sorry, maar in een perfect geschreven stuk moet alles perfect zijn. Dat kan ik uit het onderste gecopieerde voorbeeld niet opmaken.

  “Suriname zou volgens deze tegenstanders in een totale isolatie raken en Nederland zou daar de voortouw in nemen om Suriname totaal te isoleren van het buitenland.”
  Moet zijn: Nederland zou daar HET voortouw in nemen om Suriname totaal te isoleren van het buitenland.”

  Dit is niet de intentie van mijn posting en zeker geen verwijt aan de schrijfster, aangezien het vaak om het begrijpen van de boodschap gaat en niet om de woorden. Dit is wel bedoeld voor degenen die het zelf niet beter weten, en te vlug anderen ophemelen. We kijken nog steeds tegen mensen op die blank zijn en medicijnen studeren. Haar stuk zal dan ongetwijfeld ook perfect zijn. Typisch Surinaams.


  Maak melding

 32. Je kunt het wel of niet eens met de visie van Mariska maar naar mijn mening heeft ze een scherpe analyse gemaakt van de huidige ontwikkeling in Suriname.
  Wat betreft Bouterse zit Nederland in een
  enorme spagaat. En Mariska heeft dat heel goed en helder kunnen omschrijven.

  Als mariska een analyse had gemaakt over de situatie en daarbij bouterse met de grond gelijk had gemaakt dan hadden de anti-Bouta’s
  haar bejubeld en de lucht in geprezen.
  De pro-bouta’s hadden waarschijnlijk dan beweerd dat die bakra meid met haar eigen zaken moet bemoeien.

  Nu heeft mariska een evenwichtige analyse gegeven en dan is ze volgens deze anti-Bouta’s een propogandist(?) en een
  voorstander (?) van Bouterse.
  Het moet niet gekker worden!

  Het is triest eigenlijk dat het op deze manier moet.

  Mariska nogmaals mijn complimenten voor jouw
  scherpe analyse.


  Maak melding

 33. Gek hè,

  Alleen het feit dat je als student medicijnen, suri uitkiest om je stageperiode te doorlopen, moet alle bellen laten rinkelen.
  In Suri waar het grootste ziekenhuis, nauwelijks geld heeft om rond te komen. Een suri waar je helaas niet de laatste ontwikkelingen op medisch gebied kunt toepassen.
  Een suri waar goede Surinaamse medici worden ontslagen om dubieuze redenen.
  Een suri waar de US “eerste hulp bij ongelukken” biedt, omdat suri het zelf niet kan. etc etc..
  Maar goed het kan verkeren.

  Ik ben benieuwd naar de reacties, indien mariska een suri-ned was. Laat me raaien
  ” wat kom je me vertellen met je Holland gezicht”….hahahaha…..

  mariska (indien dit verhaal klopt) geef ik je helemaal gelijk, geniet van het kolonialisme in suri.. men buigt als je blank bent. Het zit er nog steeds in, ondanks de dagelijkse tirades tegen de kolonisator. Het is goed toeven als “arts” in wording bij de Optimist.

  Mijn oogarts heeft ook stage gelopen in suri, ze vindt het een prachtig land.
  Het voordeel is, dat ik niet na 5 min de behandelkamer hoef te verlaten. Nee, de memoires over de stageperiode worden nog eens dunnetjes overgedaan.
  “Mooi land hoor en erugghhh leuke mannen”!
  Dus meid doe je ding.


  Maak melding

 34. Het best wel interresant hoe sommige blanke haters reageren waneer een blanke een luchtballon opzet zelfde reaktie zie je bij de uitspraken van van bommel.
  Ik weet wat moreel verwerpelijk is ik heb mariska en van bommel niet nodig om mij te komen vertellen hoe tegen een massamoordenaar moet aankijken.
  Ik heb vraag aan mariska hoe zou jij reageren als een massamoordenaar wordt gekozen tot president van nederland vertel mij dat als je kan .


  Maak melding

 35. Nr.37 DEsmeralda ,
  Ik ruik jaloezie .
  Houd mij ten goede ; volgens mij had ik a passant Mariska in de maand oktober ontmoet in Suriname , bij de postkantoor .
  Heel knappe hollandse dame vergezeld met een intelligente uitstralling .
  DEsmeralda ,stuur mij een foto van jou .

  Soso Lobi !!!


  Maak melding

 36. Nr.38 DEL UITWEG = ME_neer DU-bieltje moreel verwerpelijk !!!
  Hoe gaat het met jouw blaffende ezel ???
  Hahahahahahahah jahgasa…

  Stree de fu stree
  Wi no sa frede
  Republiek Suriname voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk/overwinning
  Sranan sa wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 37. De realiteit is dat veel Surinamers op Wilders hebben gestemd en veel op Bouterse. Beide staan niet erg bekend om hun tolerantie.

  Tegenwoordig stemt men niet om gezamenlijk vooruit tegaan, maar om individueel vooruit te gaan. Derhalve kunnen figuren van besproken gedrag verkiezingen winnen.


  Maak melding

 38. zo zie je maar weer,
  een MAriska “nederlandse”die schrijft wordt bejubeld door zoveel domme nederlanders.

  ik zou een ding willen vragen.
  Er zijn zoveel surinamers die ook zo over suriname denken.
  maar die worden niet onthaald of bejubeld.
  dat is gewoon een mentaliteit van surinamers.
  je eigen mensen niet warderen en een nietsnut van het buitenland die een keertje wat schrijft wordt op handen gedragen.

  welke bijdrage hebben onze ouders en voorouders niet gelevert aan suriname die bejubeld moeten worden.
  nee, ze zijn samen met hun kroost, dus 2 generaties vernietig.
  door de introducie en handel van cocaine in de jaren 90 tot nu toe hebben we suriname aardig kapotgemaakt.
  de mensen van dezelfde soort als mariska kopen deze drugs uit suriname. de meeste drugs uit suriname is naar nederland getranspoteerd.
  kijk maar naar het parlementair onderzoek waarbij nederlanders in hun boekje schreven hoeveel wanneer door nederland werd doorgelaten zodat ze de spoor konden vinden hoe de organisatei in elkaar zat.
  heel veel nederlandse verdachten zijn daardoor miljonair geworden.
  ze hebben duiventil in wassenaar met dure huizen.
  wat is met dat onderzoek gebeurd en wie is in nederland daarvoor opgepakt.
  de nederlandse regering gaf opdracht om cocaine uit suriname in grote hoeveelheden door te laten.
  dit spul verdween in criminele handel en zelfs politieagenten en marechaussees deden mee.
  daarover zwijgt men tot de dag van vandaag.

  onze ouders en voorouders hadden met hun hard werken suriname willen opbouwen.
  zo hadden ze hun pensioen in keiharde surinaamse guldens opgebouwd om later van te genieten.
  in de militaire periode is hun droom als sneeuw voor de zon verdwenen.
  de pensoingulden van hun die toen 2 nederlandse gulden waard was bleek niks meer waard te zijn.
  400 surinaamse gulden was een nederlandse gulden geworden.
  en dat kwam door de geldpers waarvoor bouterse ook voor gezorgd heeft.
  de ouderen werden als honden behandeld.
  met het pensioengeld gingen ze een keer naar de winkel en kwamen met een plastictasje terug. hun pesion was al op.
  in hun oudere jaren hebben ze nog verder moeten hosselen om aan hun brood te komen.
  en de vrienden van bouterse baadde in geld.
  velen hadden discoteek en sexshops.
  eten, dinken, drugs en vrouwen hadden ze geen tekort.

  en als mensen zo omgaan met hun eigen suronamers dan zeg ik. waardeloos.

  op de dag van srefidensi moest een gepast gebaar komen aan de ouderen van suriname door de welgemeende excuses aan te bieden voor het leed die ze geleden hebben in de afgelopen jaren terwijl ze welgemeent suriname wilden opbouwen.
  excuses aan alle nabestaanden voor het bloed en tranen van hun die op de grond van suriname is gevallen, maar nooit bedoeld was om ons eigen surinamers te doden en te vernederen.
  exuses aan alle moeders die hun kind hebben zien veranderen als drugverslaafde en de surinaamse regering weinig aan heeft kunnen doen.

  Dat vanaf nu een harde aanpak zal worden gevolgd om het drugproblematiek in te dammen.
  dat de criminaliteit zal worden bestreden.
  dat de verantwoordelijken van moorden verkrachtingen en berovingen harder gestraft zullen worden.
  dat wij suriname tot een geleifd suriname zullen maken waar de wereld naar op zal kijken.

  laat dit de wens zijn van ons allen.
  en vooral van surinamers.

  een kang kang sranangmang.

  Raga


  Maak melding

 39. AHE #35

  Misschien dat je onderstaande van die Mariska goed tot je door moet nemen. Ik kan niets van die roze bril waarnemen, misschiem moet jij je zwarte bril een keer afdoen en gewoon goed lezen wat ze heeft geschreven. Door die pikzwarte bril heb je de substance gemist.

  “Toen ik in Suriname was heb ik mij goed laten
  informeren over de periode rond de jaren tachtig. Naar mijn mening is deze periode een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Zelf ben ik dus geen Surinaamse (hoewel van binnen voel ik mij stiekem een beetje surinaams) maar in feite heb ik Suriname in mijn hart gesloten. Toen de gebeurtenissen in de jaren tachtig plaatsvonden was ik nog niet geboren. Aan de hand van de verhalen die ik tot mij heb genomen kan ik mij voorstellen dat een aantal mensen zo ver als mogelijk van Bouterse willen blijven. Het moedwillig laten ombrengen van mensen wil en kan ik niet goed praten.
  Gelukkig kan ik bepaalde zaken wel relativeren waardoor ik, misschien te makkelijk in de ogen van sommige mensen,
  van mening ben dat wat in het verleden is gebeurd niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Ik denk dat velen dat graag zouden willen. Helaas is dat niet mogelijk.
  Suriname heeft nu te maken met de nieuwe werkelijkheid en dat is dat Bouterse op een democratische wijze tot president van Suriname is gekozen. Persoonlijk zou ik ook nimmer voor Bouterse hebben gekozen maar dat is dan mijn persoonlijke mening.
  Wat ik wel hoop voor Suriname is dat er over vijf jaar over Bouterse gezegd kan worden dat hij vriend en vijand verrast heeft en Suriname economisch vooruit heeft geholpen.
  Ik heb het reeds eerder vermeld: Suriname heeft die potentie.
  Maar als sommige mensen zich laten weerhouden door de aanwezigheid van Bouterse
  om hun talenten en mogelijkheden te vergooien
  en pas op de plaats te maken dan zal die economische vooruitgang niet plaatsvinden.”

  ——————————-
  Esmeralda #37 is gewoon een diep trieste figuur, inhoudloos en eigenlijk een schande voor het Surinaamse volk.

  ————————————–
  Koos #41 zegt “De realiteit is dat veel Surinamers op Wilders hebben gestemd ”

  Koos een grotere onzin, kon je niet verzinnen. De anti’s zijn nu helemaal ten einde raad.


  Maak melding

 40. Boga #44,

  Zoals ik al opgemerkt; Het stuk van Mariska vind ik heel positief. Anderen noemen het zelfs een haarscherpe analyse. Ik niet! Voor mij is de diplomatie en politiek m.b.t. handreiking en acceptatie van de handdruk duidelijk en logisch. Daarom kan ik het stuk alleen maar positief vinden. Mariska wens ik ook het allerbeste als ze haar droom wil achtervolgen. Daar gaat het effe niet om.

  Het zou jou sieren als je ooit ook zo een perfect geschreven stuk als dat van jouw idool Mariska zou laten zien, i.p.v. alleen maar ongefundeerde reacties. Ik begrijp dat je op je p.k getrapt bent.
  groetjes


  Maak melding

 41. “Het zou jou sieren als je ooit ook zo een perfect geschreven stuk ”

  AHE #45 blijkt dat je het nogsteeds niet snapt, het gaat om de inhoud niet de vorm.

  Surinamers als jou laten je nogsteeds misleiden door het mooie (perfect geschreven) terwijl het inhoudelijk geen toegevoegde waarde hoeft te hebben. Weet je nog die glimmende spiegels waar die Afrikanen niets aan hadden.

  Begrijpend lezen is ook niet je sterkste kant, ik heb nergens in Mariska stuk gelezen dat ze een droom heeft die ze wil achtervolgen, ze heeft alleen domme Surinamers als joiu willen wakker schudden en wat doe je fouten in haar stuk proberen te vinden. Ook ik begrijp dat zo’n stuk van een student je geen gemakkelijk gevoel geeft.

  Het gaat je goed, blijf maar lekker muggenziften.


  Maak melding

 42. Trouwens AHE ik vind de twee stukjes van Mariska niet perfect geschreven dat vond neus, ik vond ze daarentegen inhoudelijk bere sterk, daar gaat het om.


  Maak melding

 43. Boga #46,47, nog 1 reactie speciaal voor jou.

  Lees mijn reactie #35 nog eens! Daarin geef ik aan dat het niet om de woorden gaat, maar om de boodschap. Het zou volgens anderen taalkundig perfect zijn etc. etc,. Ik probeerde juist de discussie te verplaaten naar de inhoud. Jij noemt de naam van Neus, maar ik heb geen naam genoemd. Neus heeft niet gereageerd maar blijkbaar voelde jij je wel aangesproken.

  Blijkbaar is sarcasme ontdekken niet jouw sterkste kant. Dat blijkt uit jouw interpretatie van onderstaande zin.

  “Het zou jou sieren als je ooit ook zo een perfect geschreven stuk ”

  Het woord “perfect” is sarcastisch bedoeld, ja. En hopen dat het tot je doordringt.

  Ik heb vaker inhoudelijk goede stukken van andere forumleden gelezen, maar die worden dan met de grond gelijk gemaakt.
  Dat is mijn boodschap, jammer genoeg snap jij dat niet met jouw tunnelvisie, maar anderen gelukkig wel.

  “Het is mijn droom om binnen niet al te lange tijd terug te gaan naar Suriname om daar te gaan werken. Die droom zal voor 100% uit komen.”

  Dat zijn de woorden van Mariska, en dat is de droom die ik bedoel en haar succes mee wens.

  Ik heb zoveel negatieve termen die op jou van toepassing zijn, maar laat de inhoud van mijn posting simpelweg het werk doen.

  PS: Ik ben geen domme Surinamer, maar een goed ontwikkelde Nederlander van Surinaamse afkomst zoals vele anderen. Dat is de realiteit, of ik nou wil of niet. En de glimmende spiegeltjes waar jij het over hebt zijn van toepassing op anderen. Goud in de bek, dure kleding, dure auto maar hol van binnen.
  Ook dat is de realiteit. Ga eerst met hen aan de slag of met jezelf, voordat je anderen hier lastig valt met die oppervlakkige reacties van je.

  Daaaag!
  Een ex-student, voor wat het waard is.


  Maak melding

 44. Ach jammerende AHE

  Mariska heeft twee inhoudelijke goede stukken geschreven, jij vond nodig om te reageren en lees hieronder maar weer waarmee je kwam. Waarschijnlijk probeerde je hiermee de discussie te verplaatsen naar de inhoud.

  Maar wat schreef Mariska precies weer

  “Suriname is zo’n vreselijk mooi land met zoveel mogelijkheden dat het zelf mij als Hollandse pijn doet dat sommige mensen de mogelijkheden die er zijn onbenut willen laten alleen om het feit dat Bouterse aan de macht is.
  Toen ik in Suriname was heb ik mij goed laten
  informeren over de periode rond de jaren tachtig. Naar mijn mening is deze periode een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Zelf ben ik dus geen Surinaamse (hoewel van binnen voel ik mij stiekem een beetje surinaams) maar in feite heb ik Suriname in mijn hart gesloten. Toen de gebeurtenissen in de jaren tachtig plaatsvonden was ik nog niet geboren. Aan de hand van de verhalen die ik tot mij heb genomen kan ik mij voorstellen dat een aantal mensen zo ver als mogelijk van Bouterse willen blijven. Het moedwillig laten ombrengen van mensen wil en kan ik niet goed praten.
  Gelukkig kan ik bepaalde zaken wel relativeren waardoor ik, misschien te makkelijk in de ogen van sommige mensen,
  van mening ben dat wat in het verleden is gebeurd niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Ik denk dat velen dat graag zouden willen. Helaas is dat niet mogelijk.
  Suriname heeft nu te maken met de nieuwe werkelijkheid en dat is dat Bouterse op een democratische wijze tot president van Suriname is gekozen. Persoonlijk zou ik ook nimmer voor Bouterse hebben gekozen maar dat is dan mijn persoonlijke mening.
  Wat ik wel hoop voor Suriname is dat er over vijf jaar over Bouterse gezegd kan worden dat hij vriend en vijand verrast heeft en Suriname economisch vooruit heeft geholpen.
  Ik heb het reeds eerder vermeld: Suriname heeft die potentie.
  Maar als sommige mensen zich laten weerhouden door de aanwezigheid van Bouterse
  om hun talenten en mogelijkheden te vergooien
  en pas op de plaats te maken dan zal die economische vooruitgang niet plaatsvinden.”

  ————————————–

  En wat schrijft AHE

  “Vooropgesteld dat ik de mening van Mariska wel kan waarderen, hoewel ik vind dat ze de situatie in Suriname door een roze bril bekijkt. Tijdens de Coup met daaropvolgend de binnenlandse oorlog en de totaal verslechterde economie was ze nog niet geboren. Haar informatie heeft ze van “horen vertellen” toen ze in Suriname verbleef. En als je de mening van (het gros van) de bevolking daar in ogenschouw neemt, dan zal je helaas moeten concluderen dat haar informatie op subjectiviteit en eenzijdigheid berust. Als jonge Hollandse dame in Suriname wordt je ook heel snel verliefd op het land, hetgeen een objectieve opstelling zeker niet bevordert.
  De heldere maan, sterren aan de hemel en aangename temperatuur doen wonderen en geven de ruimte om te gaan romantiseren.

  Nee, een goed geschreven stuk is niet voldoende om een oordeel over het Surinaamse probleem te kunnen rechtvaardigen.
  Het stuk heeft wel een heel positief karakter! Dat is te waarderen.”

  ————————————-

  Dit is dus een reactie die een zichzelf goed ontwikkelde Nederlander van Surinaamse afkomst noemt heeft geplaats.

  Als dit het niveau is, van die goed ontwikkelde Nederlanders van Surinaamse afkomst, dan is het wel triest gesteld en begrijpelijk waarom jullie door die witte Nederlanders niet serieus worden genomen.

  Ik ga nu voor het gemak ervan uit dat je een uizondering bent.

  Leri ne pori dong.


  Maak melding

 45. Ach, het is gewoon een meningsverschil, niet meer en niet minder. Ik zal proberen om er toch iets positiefs van te maken. Dan heeft de schrijfster toch iets bereikt, en dat gun ik haar.

  Het stuk vind ik heel positief, ongeacht de bedoeling of de bron, dat zal mij nl een rotzorg wezen. Daarom moet ik het ook bewijzen door minimaal een stukje tekst ter harte te nemen. De laatste zin.

  “Lieve Surinamers, ga aub met liefde en respect met elkaar om”.

  Zo lief ben ik misschien niet maar …….. Peace!!! Ik heb mijn plicht gedaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.