Surinaamse coalitiepartij baalt van eigen minister

31

PARAMARIBO, 7 okt – De KTPI van politiek veteraan Willy Soemita baalt van het eigengereide gedrag van minister Martin Sastroredjo van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer. Volgens de Ware Tijd staat de partij zelfs al op het punt het vertrouwen op te zeggen in Sastroredjo.

Dit kan neerkomen op een verzoek aan president Desiré Bouterse de minister te ontslaan. Dat kan al op de eerstvolgende bijeenkomst van coalitieleiders. Onder meer het personeelsbeleid schiet de KTPI in het verkeerde keelgat. Sastroredjo trok onlangs een advocaat aan die niet bekend is in partijkringen. Dat kan in de Surinaamse politieke traditie al een doodzonde zijn. Ook moest Soemita ruim een uur in de wachtkamer, toen hij onlangs op bezoek ging bij Sastroredjo.


31 REACTIES

 1. De man is geen minister van een politieke partij in deze de KTPI, de man is landsminister.

  Hij is daar dus om in algemeen- en niet zo zeer partij politiekebelang te functioneren.


  Maak melding

 2. Veertje!

  Minister Sastro, trek je er niets van aan en ga je eigen gang. Somo denkt dat je een veertje bent die hij uit kan rekken en weer los kan laten. Een elastiekje of zo!

  Desi heeft je gekozen uit een aantal kandidaten dus zal hij je niet zomaar naar huis sturen. Doe je werk zoals je zelf wil.

  Als Soemita denkt dat hij een voorkeurspositie verdient dan moet je hem juist langer laten wachten. Werk gaat voor!


  Maak melding

 3. Dit is typerend voor de gang van zaken binnen de KTPI.
  De KTPI heeft in de afgelopen decenia niks gedaan voor de burgers en nu gaan ze weer piepen. Het moet geen gewoonte worden zoals in het verleden dat bewindslieden binnen korte tijd zijn ontslagen.
  De politieke intentie van de partij moet anno 2010 op een andere perspectieven gezien worden. Vernieuwing binnen de partij kan verfrissend werken en de politieke ontwikkeling voor de kaderleden een bron van inspiratie mag zijn.
  De oude gaarde binnen de partij moet plaats maken voor jonge ambitieuse politici die daadkracht tonen.
  Soeminta is uitgeranceerd en mag nu van zijn pensioen genieten.


  Maak melding

 4. Zolang de minister naar eer en geweten zijn werk doet, zolang hij landsbelang voorop stelt, zolang hij niet corrupt is, mag hij van mij blijven. De vraag is nu wel hoe Bouterse zal omgaan met die politieke druk van mensen die in de gevangenis hebben gezeten voor corruptie.


  Maak melding

 5. Soemita heeft de nieuwe weg/mindshift in Suriname dus duidelijk nog niet kunnen maken, de minister wel.

  Soemita de minister zit daar voor het landsbelang en niet voor KTPI belang.

  This is the new way.


  Maak melding

 6. De ude politiek kende inderdaad menige doodzonden: alleen partijpolitieke vrienden werden benoemd.Wel, nu er een nieuwe wind waait over de rijst- en cassavelden en we hebben kunnen constateren dat er meerdere niet partijgelieerden zijn benoemd op grond van kwalitieten en integriteit dan komt het uurtje wachten door een partijbobo meer in de lijn van wraak en rancune als gevolg op het moeten wachten en niet meer voor elke wiswasje bij de Excellentie kunnen stappen om de partijtradities te kunnen dicteren. Helemaal eens met Pinto, dus.
  Kolibrie


  Maak melding

 7. Het algemeen belang staat boven het partijbelang en dat moet ook zo zijn. En who,s the hell is Soemita. Ik heb nog de wacht voor hem gehouden toen hij was opgesloten voor corruptie. Hij moet netjes zijn beurt afwachten als hij bij de minster op audientie gaat.

  Khan


  Maak melding

 8. Zo zie je maar hoe belachelijk de hele politieke constitutie van Suriname in elkaar zit. Soemita moet naar het bejaardenhuis, hij heeft zijn tijd gehad. Dit is weer een staaltje van etnische politiek, voorbijgaand aan het landsbelang. Als een minister het partijbelang dient in plaats van het landsbelang, moet hij opkrassen. De minister zit er niet alleen voor de KTPI-ers. Dat die sukkels dat nu nog niet begrijpen!


  Maak melding

 9. het begint duidelijk te worden algemeen baelang staat boven partij belang ,
  goed zo ..
  bouterse houd van jouw….
  laat hem niet vallen en dan val jij ook niet.
  over 4 jaren zien wij een betere volk…hoop ik…
  en dan kan ik proberen sme binnen te treden.


  Maak melding

 10. De president Bouterse heeft heel veel goede voornemens uitgesproken. Ik heb dus niet graag,dat dit geval de start zal zijn van de voortzetting van het corruptief, etnisch en vriendjesbeleid van de vorige regering. Want als de NDP het nu niet maakt, maken ze het NOOIT meer!


  Maak melding

 11. Laten wij elkaar hier niet voor de gek houden het is toch over duidelijk dat deze regering niet tot elkaar is gekomen op ideologische basis en politieke punten maar om hoeveel ministeries ze in de wacht kunnen slepen dus om eigen belang en macht het surinaamse volk is bedrogen en ze staan erbij en kijken erna, de poduim praatje hebben plaats gemaakt voor hun macht positie.
  Een paar voorbeelden
  1) bouterse zegt op de radio en op de poduim dat hij nooit met brunswijk zou samenwerken
  2) amafo is uit regering vene getrapt omdat zij gemeenschap geld heeft misbruikt voor haar eigen verjaardag het waren de ndp-ers die en grote zaak van hebben gemaakt nu zit deze dame gewoon in de regering van bouterse en iedereen zwijgt als de graf binnen de ndp.
  3)somo zou een verkrachter zijn en niet betrouwbaar. ik kan nog door gaan .ik vindt het onzin wat die uilskuiken op nummer 1 zegt, ik denk dat het voor eigen gebruikt is . bouterse en zijn bende hebben laten zien dat ze hun principe als ze die al hadden aan de kant zetten als het op macht gaat dat soort mensen noem ik laffe honden.


  Maak melding

 12. Laten we eerlijk zijn, dit is duidelijk een erfenis van de primitieve front etnische politiek. Etnische politiekvoering met politieke partijen die denken eigen ministeries te hebben.


  Maak melding

 13. Jammer voor jou krakeel DU sorry ik bedoel DE UITWEG.Blijf maar blaffen maar denk om je Hart.(als je die tenminste hebt).Die baviaan had een emmer zonder bodem, minister Martin Sastroredjo van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer is wat de BAAS bedoelt met de nieuwe mindtshift.Onderzoeken die puin van BAVIAAN.The right man and woman (Amafo) on the right place.


  Maak melding

 14. Hahahaha, onderstaande zegt de minister.
  President Bouterse je hebt blijkbaar een heel goede keuze gemaakt om deze Minister te kiezen, laat hem niet vallen.

  Laat die soemita en somo naar de pomp lopen.

  “Minister Sastroredjo: KTPI en Pertjajah Luhur gebruiken ‘drogredenen’ 08 Oct, 13:10
  “Drogredenen”. Zo noemt minister Martinus Sastroredjo van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) de argumenten van de KTPI en de Pertajah Luhur om het vertrouwen in hem op te zeggen. Gebrek aan toegang en contact met de minister zijn volgens Willy Soemita, voorzitter KTPI, de redenen voor de breuk. Soemita zegt ook dat de minister het ministerie volgens eigen inzichten beheert, zonder rekening te houden met het beleid van de partij.

  “Voordat ik ben aangesteld als minister, zijn er duidelijke afspraken gemaakt binnen de partij. De afspraak was dat we eerlijk en transparant zullen werken. Ik zei nog draag me niet voor als we dat niet gaan doen, want ik ken de problemen. Ik heb jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan. Ik weet dus precies wat er speelt in de samenleving. Nieuw Front heeft de verkiezing verloren om grondzaken, en we hebben toen gezegd ‘we gaan ervoor om het eerlijk en transparant te doen’. En niemand was toen voor die job. Toen heeft men mij benaderd en ik heb bewilligd, maar we moeten ons wel aan de afspraak houden. En als er nu een andere afspraak van toepassing is dan moet men het toch aan mij komen zeggen. Maar kom niet met drogredenen”, aldus Sastrordjo.

  De minister zegt dat hij doorgaat met het werk en is niet van plan is te bedanken.
  “Ik ga door met het werk waarvoor ik sta, en door met hetgeen het volk verwacht van een minister. Ik breng eerlijk en transparant ordening in de situatie. Persoonlijk heb ik veel meer stormen moeten doorstaan, dus ik zie dit als een gewoon ding.”

  Sastroredjo heeft geen contact gehad met de partijleiding en zal ook geen stappen daartoe ondernomen. “Ik laat de zaken even op hun beloop, totdat alles weer in een rustig vaarwater terechtkomt.” De minister zegt een valide argument af te wachten en niet de drogredenen die men opsomt. “Maar ik weet wat het probleem is, misschien ben ik te eerlijk, te rechtlijnig, omdat ik niet steel en niet kan frauderen. Ik denk dat de president zal aanvoelen dat het verkeerd is. Er is iets achter mij en voor mij en dat is de Almachtige, God’s molen maalt langzaam maar zeker”, zegt de bewindsman.”


  Maak melding

 15. Meneer Tjoemita/Somo wil geen plaats nemen in de wachtkamer, maar wenst ala minuut te worden ontvangen door die bewindsman. Weet wat ik zou zeggen, “neem je kloten stoel terug en doe het zelf maar”.


  Maak melding

 16. Alle partijvoorzitters[die de regering vormen] hebben op zijn minst een veroordeling op hun naam.Ongelooflijk wat er allemaal niet kan in ons land.En dan nog een grote bek opzetten ook ……Kom op kinderen.Tijd om te leren, de eerste schaap is al over de dam in de mall.Wie volgt….


  Maak melding

 17. Alle rechtgeaarde surinamers zullen blij zijn met deze minister. Ben benieuwd wat DDB in deze zal doen. Zal hij degenen die hem geholpen hadden laten vallen?


  Maak melding

 18. Ik zou nooit onze gewezen president betitelen als “de baviaan” degenen die dat doen zijn duidelijk mensen zonder normen en waarden. Heb toch respect je hebt toch een opvoeding gehad, of was het alleen maar voeding? StelLetje sukkels.


  Maak melding

 19. nu komt de aap uit de mouw , de beerput wordt nu open getrokken .
  van daar dat ze beginnen te beven, want ze hebben boter op hun kop , vooral die somo en soemy .
  wie de bal kaats moet de boegroe verwachten .
  R.O.G.B zet je schrap er komt nog veel meer naar boven .


  Maak melding

 20. Ze noemen vene een (baviaan) wat ik zelf een heel dom vindt maar dat zegt meer over de normen en waarden van deze figuren dan over onze gewezen president.
  Die domme schoften die vene een beviaan noemen hebben een massamoordenaar als baas, hij wordt op handen gedragen zo dom en achterlijk zijn deze kortzichtige uilskuiken.


  Maak melding

 21. De Uitweg,
  Doet me denken aan het verhaal van papa aap met die twee zuster-apen.

  El Vene was/is geen baviaan, heeft zich zo af en toe wel gedragen als. Hij heeft het trouwens zelf over, “sweef teki taki a no noti, tang hanga dat na ing”.

  A no japjapi e sweef teki taki? Dan osuma na japjapi?


  Maak melding

 22. De uitweg heeft blijkbaar geen uitweg meer en zal te zijner tijd verworden tot het uitschot van dit forum.

  Ik ben weinig zo’n lastige sika tegengekomen.


  Maak melding

 23. @ pinto en sosoboto,
  volgen jullie de weg van bouterse die naar de afgrond leid, abrahams heeft laten zie wat ik bedoel. en de scheurtjes die zichbaar zijn bij de regering van massamoordenaarbouterse. bouterse heeft zijn minsters op bedel toer gestuurd om zijn geweldige plannen te betalen blijf maar lekker slapen stelletje ezels .


  Maak melding

 24. De ene na de andere marionet wordt voorgedragen,ondertussen zuchten de oliedomme aanhangers, ieja….na so kondre draai now, na baas habi foe takie, deng nmang disie jepi baas foe draai kondre, ma deng mang disie eis kontante betaling plus nog alla soortoe post ini a regering disie. ma lokoe noh a san kong gersie wang bakbak winkrie hahahahahaha


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.