Steeds meer Surinamers gaan aan depressie lijden

27

PARAMARIBO, 3 okt – Steeds meer Surinamers krijgen last van een of andere vorm van depressie. Dit zegt psychiater Vincent Lumsden, die verbonden is aan het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS. Het is een trend die ook internationaal valt waar te nemen. De precieze oorzaak is nog niet vastgesteld. Punt is wel dat depressie een groeiende bedreiging vormt.

De economische en sociale gevolgen zijn straks niet te overzien. Volgens Lumsden zijn het vooral jonge mensen die aan depressie lijden. Het gros is vrouw en tussen de vijftien en veertig jaar oud. In een relatief kleine gemeenschap als de Surinaamse kan dit al gauw een dubbele psychische betekenen. Behalve de symptomen, is er ook de zogenaamde schande van de gang naar de psychiater.

Mensen vinden al gauw dat je gek bent. En dat is vaak voldoende om sociaal geïsoleerd te raken. Het PCS tracht de drempel zo laag mogelijk te houden. Lumsden ziet steeds meer cliënten de gang wagen naar de instelling. Of het voldoende is, valt moeilijk te zeggen. De ware omvang van het fenomeen moet nog worden vastgesteld. Dat vergt durf bij de verantwoordelijken om er ook onderzoek naar te doen.


27 REACTIES

 1. Nou,nou,nou: vooral vrouwen tussen de 15 en 40jr.
  Hmm, das makkelijk hoor.
  15+ is puberaal gedrag.
  20+ is carrièremove
  30+ is biologische klok
  40+ is midlifecrisis.

  Wat nou depressie, stuur maar de rekening!
  Weer een afgestudeerde met een “onzin” onderzoek.
  Zet ze in de zon, vitamine D, maakt je vrolijk!


  Maak melding

 2. Dat kan ik mij goed indenken ja.

  Als je ondanks die stabiliteit van het front, -Bouta heeft nog niks kunnen doen-, meerdere bazen mnoet slijten en nog niet in staat bent om te komen aan de meest elementaire zaken van levensonderhoud, dan kan dat legertje depressanten alleen maar toenemen.


  Maak melding

 3. Instabiele omgevingsfactoren en weinig bewegen zijn de grootste boosdoeners.Vijftig procent van ons is veel te dik.Als je als een doks loopt,zal je overspannen raken.Televisie en computer maken dat we geen natuurlijk levenswijze meer hebben.Kinderen beginnen op buldogs te lijken en kunnen amper bewegen.Men voelt zich niet meer lekker in zijn vel.


  Maak melding

 4. Tjonge tjonge, tis echt ongelooflijk met deze onderzoekers. Bijna elke week staan er wel ergens in een krant, vooral in de populaire kranten, zoiets dergelijks als “uit onderzoek is gebleken dat bla bla bla”. Soms, echt waar, worden er in dezelfde week, in dezelfde krant, 2 verschillende, dus tegenovergestelde uitkomsten van 1 en hetzelfde onderwerp van onderzoek gepubliceerd, echt niet te geloven man. 😆 Ik begrijp niet dat mensen zo zwak kunnen zijn dat ze in deze “massabeinvloeding van de geest” trappen! Maar het gebeurt wel.

  De media en sommige universiteiten werken bewust mee aan deze onderzoeken die over van alles en nog wat gaan, men kan het zo gek niet bedenken of ze onderzoeken het, ze verzinnen het vaak zelf ook, geen onderzoek is ze te dol. De meeste van die onderzoekjes zijn gewoon niets anders dan pulp(onderzoeken)! Natuurlijk komen in deze tijdsgeest meer depressies voor dan vroeger, daar hoeft men als het goed is niet voor doorgeleerd te hebben. Desonfanks laten zelfs geschoolde mensen zich door dit soort onderzoeken beinvloeden. Ik denk dat juist de analfabeten en ongeschoolden niet in deze onderzoekjes trappen puur om het feit dat ze niet kunnen of willen lezen. In Zuidamerika en de carriben hebben ze minder last van depressies. Depressies krijgen en al dat soort geestesziektes zou misschien de prijs kunnen zijn die men, áls men het geestelijk niet meer zou kunnen bijbenen, zou moeten betalen om in een jachtige, steeds meer in een door geavanceerde technologie beheerste moderne westerse wereld, in dit geval NL, te wonen en te werken.

  Maar het is ethisch niet verantwoord om mensen via de geest zodanig te beinvloeden dat ze dingen gaan geloven die niet bij hen spelen. Vergis je niet, veel mensen geloven cq. nemen die onderzoeken serieus, de meeste zijn immers door 1 of andere, meestal officiele universitaire onderzoekscentrum gedaan! De meestal piepjonge onderzoekers schuwen niet eens om met de meest maffe veronderstellingen en zogenaamde uitkomsten, van onderzoeken gedaan door hen, voor de dag te komen! Deze psuedo-onderzoekers, of moet ik ze ‘criminelen’ noemen?, doen doelbewust mee aan de massabeinvloeding van grote groepen mensen. Dat is en noem ik “op en met de geest spelen” en moet verboden worden! Het lijkt onschuldig maar is het niet, niet ieder mens is geestelijk/mentaal even sterk! Heb wel eens gehoord dat het allemaal te maken heeft met subsidies én ook met de ontwikkeling van allerlei onnodige medicijnen, heeft allemaal met winst, dus money, te maken. Schandalig man. Ja, idd, persoonlijk neem ik dit heel serieus.

  Ik hoop dat de Surinamers niet opeens gaan geloven dat alles wat ze voelen opeens op een soort “depressie” wijst of zou kunnen wijzen. Echte sterke mensen worden nooit beinvloed door dit soort apekoolflutonderzoekjes.


  Maak melding

 5. Het is best mogelijk ,want de tijd van de knuffelneger is voorbij, tenzij je via holland got talent, you know you can dance ect bent ontdekt tot tijdelijk vermaak
  aan de andere kant hebben surinamers de nonsens van een paradijselijk nederland gelooft, tot velen jaren in pensions en opvanghuizen hebben moeten leven
  dat deel die het heeft gemaakt,stamt weer af van en groot deel uit de hoofdstad,en die hadden toch al een voorsprong, dan heb je ook de groep die in de jaren 80 82 zijn gevlucht, wel van suriname zijn blijven houden op hun manier, helaas heeft massa media gehersenspoeld en je ziet ze vaak ook in het vliegtuig of in suriname zelf overlijden, de spanning in hun lijf om zoveel jaren hun eigen afkomst te hebben moeten uitschelden is velen dan te zwaar, en dan bijt mama sranan je en ga je dood
  anderen blijven zweren dat zolang oom Desi t terug gaan, ja, dat zijn weer die types die gek worden
  ik kan op deze materie zolang doorgaan, maar geef anderen ook een kans want vergeet die prasie oso families niet en die mensen van ver buiten paramaribo, doe dan gelijk in Amsterdam een onderzoek en ontdek dat in alle hoofdsteden de verslaafden en zwervers,van buiten hoofdsteden als Amsterdam komen en de weelde van de vrijheid in de stad niet aankunnen, ook die kwamen om te studeren, elk mens heeft een breekpunt.


  Maak melding

 6. Sommigen zweren dat zolang oom Desie, leeft ze niet terug gaan naar Suriname,hoe gek kan je mensen krijgen.
  Anderen weer roepen pak de dief, pak de moordenaar en vergeet de Slavernij, elk jaar 4 en 5 Mei, en ook op 30 April,is de zwarte man en vrouw op zijn best gekleed, helaas is het altijd smeken om 1 juli eens mooi te vieren en 6 weken feest in een modderpoel
  Je heb types die op hun werk mee praten als het over de Marokkaanse jongeren gaat want tja positie behouden is belangrijk en ondertussen hebben ze geen tijd voor hun blowende zoon of dochter die steeds wereld vreemder worden, en pas als familie over de vloer is wordt er hier en daar gefluisterd dat Orfheo of clark, vreemd doen,wat wil je dan als ze high zijn, niets mis mee maar tijd en verdere familie is belangrijk.
  Mensen, vergeet niet dar rascismtijden is en niet weggaat ook, dus zo heb je inderdaad mensen die al depressief worden van het nieuws,dat achterlijke voetbal, en nu denk ik WILDERIAANSE nachtmerrie,ach ook dat gaat weg en anders een sessie bij de therapeut


  Maak melding

 7. Ik zou deze psychiater Vincent Lumsden, zonder afspraak verwijzen naar Dr. Jesserun (Psychiater) in Amsterdam Z.O. t/o het Stadsdeel. Die gaat direct al bij het binnenkomen van Vincent Lumsden, zien dat de laatste tijd meer depressie is toegenomen onder de Autochtone Nederlanders. Meer dan 90% van de autochtone Nederlanders zijn altijd depressief. En hoe komt dat? Dat wil Vincent Lumsden niet publiceren. Als ze een vogel horen fluiten, een hond horen blaffen, een kat of een poes horen miauwen etc.,worden ze direct depressief. Maar nu worden ze nog depressiever met een minderheid/gedoog Kabinet.


  Maak melding

 8. Wat je ziet lopen met een tempo van jekjegerik is niet eenvoudig. Niemand denkt eraan om in de vroege ochtend/vooravond te na song dongo een paar rondjes te gaan lopen.


  Maak melding

 9. @RMD.Leider.Sr
  Het is best mogelijk ,want de tijd van de knuffelneger is voorbij

  Vervelend voor je dat je nu, op je oude dag, eindelijk moet gaan werken.


  Maak melding

 10. #6/7.

  Leest u het artikel nogmaals, uw reactie gaat over de Surinamers in Nederland.
  Er staat duidelijk PCS = Psychiatrisch Centrum Suriname = Wolfenbuttel.

  Heeft niets maar dan ook niets met Nederland van doen.


  Maak melding

 11. W.Whome,

  Depressies zijn universeel dus of je het nu over Suriname of Nederland hebt, het is nu eenmaal zo.

  Neus,

  Ik heb altijd gewerkt dus ach,je zal wel zo,n
  grappenmaker zijn dus,tan bun mi ta.


  Maak melding

 12. @6/7.

  Die zielenknijper is inderdaad verbonden aan de Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS in sur. Heeft niets maar dan ook niets met Nederland van doen.

  Brokobana.


  Maak melding

 13. ja ja voor wie is dit nog nieuws?
  hoe zo moet je niet aan depressie lijden met de ellende van front afgelopen jaren en de huidige regering die zoveel beloofde maar nu al voor zoveel spanning zorgt. Uiteraard is niet te verwachten dat ze in een paar maanden alle problemen oplossen maar hun plannen en aanpak baart de meeste zorgen.
  bouta ontpopt zich als racist!!
  voor de critici, ik wil niet zeggen dat de vhp, nps etc dat niet waren maar die kwamen er wel openlijk ervoor uit. Bouta komt met zoete woorden maar zijn praktijk is anders!!
  hij zou alle suri’s gebruiken, geen krachten onbenut laten etc maar daar zie je geen moer van. integendeel!
  misschien gebruikt ie wel alle suri’s maar om ze kopzorgen te bezorgen.


  Maak melding

 14. Ik word erg depressief als ik naar de AEX index kijkt i.v.m mijn aandelenpakket. Dat noemen ze een beursdepressie. Hopen dat het ooit nog goed komt.

  Sommige mensen worden depressief als de blaadjes gaan vallen. Winterblues (Winterdepressie). In Suriname heb je dat niet. Vele NL depressieven willen juist naar SME emigreren ivm hun chronische depressie. Dus kunnen ze beter in NL blijven slikken naar antidepressiva want in SME wordt je volgens het bovenstaand verhaal nog depressiever.

  Het hoge aantal zelfmoorden in SME kan ook verband houden met depressie. Het hoeft niet zo te zijn maar armoede kan ook leiden tot depressie. Suriname is een rijk land, alleen de contrasten tussen arm en rijk is zeer groot. Als de Surinaamse rijkdom op een eerlijke manier zou verdeeld worden dan waren er geen armen in SME. Dit zou het aantal depressieven ook omlaag brengen. Dit is een hint voor de huidige regering.

  Ik vraag me af of er onderzoek gedaan is naar welke bevolkingsgroepen hier het meest aan lijden, want hindoestanen zijn sowiezo erg stresserig en vaak ook depri. Als kinderen uit huis zijn maken zich nog zorgen om hun kinderen, daarna hun kleinkinderen, daarna hun kleinkleinklein kinderen. Tot de dood erop volgt komt er aan de zorgen van nakomelingen geen eind aan. Vandaar al die kwaaltjes op latere leeftijd.


  Maak melding

 15. Blowers vaker psychisch ongezond

  ROTTERDAM – Blowers voelen zich geestelijk en psychisch minder gezond dan mensen die geen cannabis gebruiken. Het percentage mensen met een minder goede geestelijke gezondheid is twee keer zo hoog onder blowers dan onder niet-blowers, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  Tussen 2007 en 2009 heeft ruim vier procent van alle 15- tot 65-jarigen recentelijk een joint gerookt, een kwart van hen deed dit bijna dagelijks. Mannen gebruikten vaker cannabis dan vrouwen: ruim zes procent tegenover bijna twee procent.

  Onder mannelijke blowers gaf twintig procent aan psychische klachten te hebben, terwijl tien procent van de mensen die geen wiet rookten hier last van had.

  Onder vrouwelijke wietgebruikers had ruim 28 procent psychische klachten tegenover ruim veertien procent van de niet-gebruikers. (Novum/CBR)
  04/10/10 10u06


  Maak melding

 16. Men is gauw geneigd de schuld aan anderen te schuiven,cq politiek,regering,Bauta etc etc.Sinds suriname zelfstandig is geworden roepen mensen:leven is zwaar(libi kong hebi!).In de praktijk zie je man plus vrouw hard ploeteren om de eindjes aan elkaar te krijgen.Sommigen hebben blinkende japans slagschip voor de deur,ja die moet afbetaald worden. Gevolg hiervan is stress en nog eens stress.Prozak zou echt niet helpen.Andere levenstijl opna houden is de beste remedi voor haastig leven,en veel groente en fruit snoepen/eten helpt ook.Daar heb je geen spychiater,psychiater voor nodig.


  Maak melding

 17. alles gaat voorbij rmd leider
  maar als je op dat ogenblik hoort dat een hollander zegt dat mensen uit de kolonie niets doen ,dan ga je thuis en dan wil je achter komen waarom doen mensen uit de kolonie zo achterlijk of zo anders ?
  dan heb je de terug blik nodig om de rest van de wereld te vertellen …
  dus ieder mens moet terug blikken ..
  kijk wat hitler ,stalin ,napoleon ,en nu geert wil doen is precies het zelfde …je moet terug kijken..
  waarom heeft …
  en waarom is het zo ver gekomen.
  als ik begin ,dan zorg ik (ik kan iedereen zijn)ervoor dat deze geert de kans niet krijgt om iets uit te halen…
  daar heb je mensen met durft voor nodig.
  op dit ogenblik probeert de rechter het …


  Maak melding

 18. wat een gezwets hierboven > natuurlijk zijn er overal ondermaatse doktoren en dito onderzoeken, en uiteraard, ook anderen die het beter weten dan de dokter maar geen recepten mogen schrijven !. mogelijk kloppen jullie verklaringstheorieen gedeeltelijk, maar die theorieen zeggen niets over het voorkomen van depressies en/of de behandelingen ervan…en dat is juist wat lumsden zegt : het komt veel voor en je moet daarmee bij hem, de psychiater, zijn ; cappice ?.


  Maak melding

 19. Het gros is vrouw en tussen de vijftien en veertig jaar oud. In een relatief kleine gemeenschap als de Surinaamse kan dit al gauw een dubbele psychische betekenen

  Is er misschien een Mannen tekort in Suriname??


  Maak melding

 20. Naar mijn oordeel denk ik, dat deze groepe- ring op Somo Hardjo van de partij Papaya Rumoer heeft gestemd.

  Hoe kan je dan anders in SME depressie leiden vooral in zo’n prachtige land met groen, geel, rood en al!!!! Kom zeg!!!! neem je aub niet in de maling. En ik denk dat NR 8 Garnet gelijk heeft. Deze Psychiater moet gaan praten met een andere Psychiater nl Dr. Jessurun. Hij zit ook in Den-Haag.
  Meer succes zou ik hem niet kunnen toewensen. Collega zit goed onder collega!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 21. Leugens Allemaal.
  Als de psychiatrie reeds langer dan 110 jaar bestaat, WAT hebben ze dan voor moois/goeds bereikt. Geen ene malle m..r !! Komt deze psych ons nog doodleuk zeggen dat mensen in sjwietie sranan nu ook aan (meer) depressie gaan lijden ! Jullie vak deugt dan niet. Juist zou je na 115 jaren Psych centrum, de oplossing tegen depressie gevonden moeten hebben.

  Ik verzoek u, zet uw patienten NIET aan de tablletten !!! want vanaf daar zal het bergafwaarts gaan en ze werkelijk in een depressie dumpelen. U bent eerder de oorzaak van de depressie in onze samenleving !!!

  Als mensen wat meer oor voor elkaar hebben, zullen we geen psychs nodig hebben met hun leugen verkondigingen !!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.