Suriname steeds meer kwetsbaar voor wateroverlast

9

PARAMARIBO, 2 aug – Suriname krijgt het steeds lastiger met het beheersen van natuurlijk water. Vooral de ontwikkelingen van de laatste jaren geven te denken. Hydroloog Sew Naipal waarschuwt dat de waterhuishouding meer dan ooit aandacht behoeft.

Anders dan in het verleden is het nu duidelijk dat de last zal aanhouden. Suriname zit in de wereldtop wat betreft gevoeligheid voor wateroverlast. Naipal pleit daarom voor het strakker beschermen van natuurlijke weringen. Onder meer mangrove- en parwa-bossen hebben het de laatste decennia moeten ontgelden. Deze begroeiing langs oevers aan de kust zorgde voor een natuurlijke wering.

Die is nu grotendeels verdwenen door menselijk ingrijpen. Vaak provisorische dammen en dijken houden het steeds minder. De aanleg van krachtiger dijken in Commewijne en Coronie is nog in beginfase. Zolang wacht het water niet. Nickerie en Saramacca hebben net weer een dreiging achter de rug. Nu wordt in Commewijne met angst en beven gewacht op elf augustus. Dan is het springvloed.


9 REACTIES

 1. Terwijl het water serieuse pogingen onderneemt om Paramaribo kopje onder te zetten, liggen Surinamers met elkaar overhoop.

  Het is nu meer dan ooit nodig om alle krachten te bundelen om één front te vormen tegen het stijgende waterpeil.

  Wij hebben niets aan verzopen moraalridders.


  Maak melding

 2. Betreft Springtij 11 augustus 2010.
  Amsterdam 2 aug.2010

  Het water kwam, het kan weer komen! … zo begon eens een gedicht van mij.Anyway,
  onlangs haalde ik mijn navigatie examen in NL en leerde ook over springtij meer. Wow!

  Sinds de docu van Spike Lee ‘When the Levees Broke’over Katrina en daarna neem ik het watervraagstuk ook stukken serieuzer en hoop ik dat meer van u zullen gaan doen wat er is veel aan de hand. Overal, in Su en hier.

  Extra aandacht mag echt wel als bewoner van deze lage landen. Ik verdiepte mij dus in de natuurritmes van het water en wil bij deze gehinderd door die kennis de kersverse Surinaamse president Bouterse met klem aanmoedigen om het geluid van de heer Naipal onze hydroloog serieus te nemen en meteen na zijn beediging op 12 augustus a.s. heus werk te maken van de beveiliging van Commewijne en Coronie waar de natuurlijke bedijking is weggehaald. Laat
  de 11 augustus springtij situatie daar een wake-up call zijn, die hopelijk (let’s pray)geen al te natte voeten bezorgen zal aan de burgers aldaar.

  Ik wens hem hiervandaan alvast heel veel succes, wijsheid en kracht maar ook daadkracht om essentiele zaken aan te pakken met een volk dat bereid is om de eigen mentaliteit waar nodig om te buigen. Wij in NL zullen waar mogelijk ook bijstaan! Velen hebben goed ‘gespaard’ voor deze dag.
  Spreek alle bronnen, ook de onze dus aan!
  Mr. Hedy-jane Guds


  Maak melding

 3. Regeren is vooruitkijken. Maar in Suriname kijken ze liever achterom. De opwarming van de aarde is al 30 jaar aan de gang en de laatste 15 jaar is het in een stroomversnelling geraakt. De Surinaamse regering had al lang plannen klaar moeten hebben om een nieuwe stad op een hoger gelegen gebied te bouwen.

  Lelydorp is als 2e stad hoger gelegen, bovendien halverwege het internationale vliegveld Zanderij. Op grond van een kosten/baten analyse had de overheid al lang een besluit hierover moeten nemen.

  Een nieuwe moderne stad heeft veel voordelen:
  bouwen volgens de modernste technieken en materialen. De infrastructuur kan aangepast worden aan de bevolkingsgroep, met inbegrip van de jaarlijkse stroom SurNeds, de technologische infrastructuur (internet) en het electriciteitsnet kan onder de grond worden aangelegd. Bovendien kan alvast rekening worden gehouden met een beter waterbeheer als gevolg van de veranderende klimatologische omstandigheden.

  Nu wordt veel geld gepompt in een infrastructuur om Paramaribo en omgeving bereikbaar te houden, terwijl anderzijds de veranderende klimatologische omstandigheden de vinger reeds lang op de zere plek hebben gelegd. Ook de investeerders investeren nog steeds in en rondom Paramaribo, zie nieuwbouw van hotels in de binnenstad.

  Een andere factor is dat toeristen, afgezien van de SurNeds, slechts enkele dagen in Paramaribo verblijven en de meeste dagen in het binnenland. De meeste vakantieverblijven in het binnenland zijn gelegen in de buurt van Zanderij en niet ver van Lelydorp. De Een nieuwe hoofdstad gelegen op het huidige Lelydorp is de beste optie om de huidige problemen te bestrijden.

  Geeft het water de ruimte en bouw geen huizen meer in overloopgebieden. Suriname is zo een immens groot land, en geld investeren in dammen en dijken terwijl er ook nog andere goedkoper opties zijn, is mismanagement en weggooien van de schaarste financiele middelen. Ik hoop dat de dijken echt een keer doorbreken om de overheid van de noodzaak van een nieuwe hoofstad op Lelydorp en/of omgeving te overtuigen.


  Maak melding

 4. Het zou heel wijs zijn wanneer DDB een stap terug zou doen in lands belang want niemand zal in Su willen investeren met figuren als Lonnie Somo en Baas.
  Suriname zou een beroep moeten doen op de Surinamers in het buiteland met name Ned. want daar zit de meeste kennis. Maar nee wat zeg men: ” De wereld draait niet alleen op Ned”.
  “Er zijn landen die veel groter zijn dan Ned”. Dat klopt maar de kennis dat heeft Ned. Wat heeft Su corrupte politicie die bezig zijn hun eigen belang veilig te stellen en in mindere mate het land helpen vooruit te brengen.
  Een hoge verwachting: Neen.
  Maak Suriname gezond investeer in de toekomst van dit land niet : “hoe kan ik mijn vrienden accomoderen”


  Maak melding

 5. Eigen schuld dikke bult.de regering geeft zelf consessies aan landeigenaren om grond te pachten waardoor de swampen die bedoeld zijn om het overtollige water op te vangen dicht wordt gemaakt om te bouwen.De natuurlijke dammen (mangrove) wordt gekapt om te kunnen bouwen waar het onmogelijk is terwijl suriname zoveel vrij grond heeft maar iedereen klampt zich vast aan het noorden van Suriname.leg een goede infra structuur aan en richt je op het midden en zuiden van Suriname.


  Maak melding

 6. Bedankt!

  Bedankt voor de vele positieve postings hier boven. Sommigen zijn heel goed, anderen zijn briljant en ook zijn er een paar met wat gouden randjes bij. Daar gaat het hier om, toch? De Surinaamse randjes. De randjes langs het water die langzaam aan maar zeker worden opgevreten.

  Ik noem Hedyjane, Muriel, Toff, Neus en Palulu als zijnde posters die begrip, kennis en gevoel voor de zaak hebben en tevens met briljante voorstellen komen.

  Waar Pinto(#1) met zijn vinger in de dijk om hulp roept maar ondertussen alle banden met Nederland en SurNeds in vorige postings wil verbreken, is de overbekende waterkennis van de Nederlanders onmisbaar.

  We hebben elkaar nodig in een zaak die niets maar danook alles met politiek te maken heeft. Verloren land heeft veel van verloren ethiek.


  Maak melding

 7. muriel

  Geeft het water de ruimte en bouw geen huizen meer in overloopgebieden. Suriname is zo een immens groot land, en geld investeren in dammen en dijken terwijl er ook nog andere goedkoper opties zijn, is mismanagement en weggooien van de schaarste financiële middelen. Ik hoop dat de dijken echt een keer doorbreken om de overheid van de noodzaak van een nieuwe hoofdstad op Lelydorp en/of omgeving te overtuigen.

  Muriel.
  De nieuwe regering (MC) van Des Bouterse komt voor een enorme klus te staan willen zij al deze zaken voor me kaar zien te krijgen nieuwbouw projecten zouden meer land inwaarts moeten plaatsvinden en minder geconcentreerd langs de kust, de gevolgen van het vrij geven van de kuststrook voor het bouwen van huizen en fabrieken levert een enorme aanslag op de waterhuishouding van dit district. Hopelijk zal de nieuwe regering van (MC ) Desi Bouterse wat aan dit euvel kunnen doen, Nederland is op het gebied van water management en dijkenbeheer nummer 1 in de wereld hopelijk kunnen zij ons daarbij helpen.


  Maak melding

 8. Sme kan nu eindelijk Prins Willem Alexander inschakelen. Hij weet wel raad mee. Het enige is, dat het Sme veel geld gaat kosten.

  Wie weet gaat hij kwijtschelden als Sme erom vraagt.

  Bouta nu is de kans om naam en faam te maken. Grijp deze kans met beide handen samen met Brunswijck. Laat zien you na mang!!!! Laat Somo ook mee helpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.