Theo Para bij De Groene Amsterdammer

44

De bekende Suriname- essayist Theo Para is in de jongste editie van De Groene Amsterdammer met zijn nieuwste essay – ‘Ik weiger Bouterse’s hand, Bouterse, Chávez en de teloorgang van de rechtsorde’ – zijn medewerkerschap als essayist begonnen. Para schrijft in het essay in dit Nederlands weekblad voor het eerst over zijn getuigenis in het 8 decemberstrafproces tegen de verdachten Desi Bouterse en Marcel Zeeuw.

De Groene Amsterdammer bestaat sinds 1877 als onafhankelijk weekblad dat intellectueel, vrijzinnig en sociaal geëngageerd is. Volgens Wikipedia heeft het weekblad ook veel aandacht voor de derde wereld en verschijnen regelmatig artikelen tegen elke vorm van dictatuur.

Bij Para’s artikel in De Groene Amsterdammer is de auteur ook geïntroduceerd aan de lezers door verwijzing naar zijn laatste boek De schreeuw van Bastion Veere – om de rechtsorde in Suriname (Van Gennep, 2009), die inmiddels in tweede druk is verschenen. Para waarschuwde daarin voor een ‘autoritaire terugval’ in zijn geboorteland Suriname.


44 REACTIES

 1. Theo Para,
  Zijn de mensen om wie het uiteindelijk te doen is, allen die in Suriname wonen, wel zulke grote idioten om Bouterse langs democratische weg, in weerwil van al jou opruiend gekrabbel, regeermacht te schenken?

  Je schrijft maar een eind weg! Sinds mensen heugenis zijn er nou eenmaal mensen, die bereid zijn om hun ziel te verkopen voor een bordje linzensoep. Yuo go Theo Para>


  Maak melding

 2. Met het binnenhalen van Theo Para verliest, in mijn ogen, de Groene Amsterdammer haar onafhankelijkheid en zeker haar objectiviteit.

  Theo Para is bij mij al jaren bekend als pion van de opvoedende koloniale handhaving in Suriname, onder het mom van anti-Bouterse te zijn.

  Tot de schrik van de Nederlandse politiek/ regering is hun koloniale opvoedingsmethode naar Suriname toe mislukt. Dit kunnen zij niet verkroppen!!

  De Groene Amsterdammer haal ik voorlopig uit mijn leesbestand.Jammer dat de Groene Amsterdammer zich zo zal laten gebruiken door zij die meer belang bij hebben om Suriname onder de duim te houden. Het volk in Suriname heeft haar president gekozen en dit hebben wij te respecteren.

  Advies aan de Groene Amsterdammer: produceer liever meer artikelen over het ‘werkelijk zijn’ van Surineds hier in Nederland.Het is in grote mate triest.En dit is niet de schuld van de Surinaamse politiek.
  Srika


  Maak melding

 3. Uiteraard you go……

  Het land van waar uit aller hande nobele streven worden gespuit heeft bij haar ontstaansgeschiedenis niet uitgeblonken in moraalriddersschap.

  Zuid-Afrikaners, Surinamers en Indonesiërs weten daar alles van.


  Maak melding

 4. De karavaan gaat voort! Blijf maar blaffen! Handen af van Suriname idioot! Wie aan deze President elected komt, komt aan de toekomst van de jeugd van Suriname en hun ontwikkeling. Ik weet dat je niet anders kan, dus blijf maar lekker hier hun hielen en billen likken. Dokter Does.


  Maak melding

 5. Omdat het zo goed ging de afgelopen tien jaar heeft deze President elected de verkiezing grandioos gewonnen. Blijf maar lekker dromen. Ook Chávez is democratisch gekozen idioot. John Nay is ook niet wijs volgens jou? Anyhow de Pres gaat voor de tweede maal een toespraak houden in de VS bij de VN. Hoezo isolatie?! Gaat Verhagen en Weisglas hun kont verder likken!


  Maak melding

 6. de mensen in sme die voor ddb kiezen/gekozen hebben, zijn geen idioten maar hebben wel te weinig historisch besef (bijgebracht gekregen).
  en theo mag !, ook al zou hij opruiend bezig zijn, ook van ddb, in de nieuwe democratische rechtsorde die sme heet te zijn. het zijn de kuddedieren die dit niet kunnen begrijpen en in alles ‘opruiing’ en persoonlijke tegenstand zien.


  Maak melding

 7. ieder mens wil een waar van betekenis zijn. en verplaats zo zijn of haar grenzen. niemand wil als een sufferd ten onder gaan.
  het menselijk drang naar eer kan soms misleidend en bedrieglijk zijn.

  ook het stilzwijgen bij anderen maakt de zaak nog ingewikkeld.ieder probeert op zijn/haar manier het incident op zo`n danige wijze te dramatiseren,alleen om de nodige aandacht te trekken.

  de ouders zullen het zeker niet weten maar gedeeltelijk van de wederhelft zeker wel.en juist deze domme stoere mensen met mede weten van anderen probeert de zaak op een lange baan te schuiven om ervan te kunnen genieten.

  deze idioten zou men kunnen verlijken,als personen met sadistische neigingen.de ene zijn dood is de ander zijn brood.


  Maak melding

 8. speciaal voor alle trouwe volgelingen van Indiaantje:

  AMSTERDAM – Professor Joop de Jong, hoogleraar culturele en internationale psychiatrie aan het VU medisch centrum (VUmc) zegt dat Bouterse zijn verzoek om vergiffenis een vorm is van ‘window-dressing’. De nieuwbakken president van Suriname past zijn inziens opvallend goed in het jasje van een ‘charismatische psychopaat.

  De vergeving die Bouterse van plan is te vragen aan de Surinaamse gemeenschap voor de Decembermoorden vindt Joop de Jong ronduit dubieus. “Ik denk dat geen enkele weldenkende Surinamer erin tuint. Het is een vorm van window-dressing. De omvang van de ontwrichting en het lijden van de families van de slachtoffers van de Decembermoorden staat in geen enkele verhouding tot een eenmalig verzoek om vergiffenis.” De professor, die in het jaar 2000 op verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie met Surinaamse collegae een nationaal plan voor de geestelijke gezondheidzorg in Suriname schreef, vindt het zelfs een volstrekt inadequate actie van Bouterse. “Als hij de waarheid recht in de ogen kon kijken, dan hoefde hij zich geen zorgen te maken over het proces dat tegen hem loopt. Maar je ziet dat hij al jaren onder allerlei juridische maatregelen probeert uit te komen.” Bouterse lijkt opvallend veel op een ‘charismatische psychopaat’, vindt de hoogleraar. Hij citeert uit het internationaal gebruikte diagnoseboek in de psychiatrie: “Bij een antisociale persoonlijkheid, een psychopaat, bestaat een diepgaand patroon van gebrek aan achting voor en schending van de rechten van anderen.” De Jong laat het aan de Surinaamse bevolking over om uit het geciteerde een conclusie te trekken. Hij denkt dat de inauguratie van ‘Baas’ een gruwelijke ontwikkeling moet zijn voor nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden. “Zij zullen het gevoel hebben aan de duivel te zijn verkocht. Het lijkt mij voor vrijwel iedereen een nachtmerrie als iemand die medeschuldig, of zelfs exclusief schuldig is aan het verlies van een familielid, vervolgens leider van het land wordt.”

  ‘Waarheids – en Verzoeningscommissie’
  De Jong vindt dat de Surinaamse gemeenschap er verstandig aan doet een ‘Waarheids – en Verzoeningscommissie’ in te stellen zoals in Zuid- Afrika. Een dergelijke commissie is erop gericht historische feiten boven tafel te krijgen en te bevorderen dat de samenleving zonder onnodige spanning verder kan. “Als Suriname en zijn inwoners zichzelf respecteren, dan volgen zij het voorbeeld van de 35 landen die reeds zo’n systeem op touw hebben gezet.” Ook meent de hoogleraar dat een tribunaal in functie gesteld moet worden dat de schuldigen aanwijst en beslist over een adequate straf. Maar hij heeft er weinig vertrouwen in dat een dergelijk plan zal komen tijdens het bewind van Bouterse. Hij ziet de ex-legerleider als een populist en plaatst hem moeiteloos in het rijtje van Chávez (Venezuela), Zuma (Zuid-Afrika), Berlusconi (Italië) en Wilders (Nederland). “Ze appelleren aan bepaalde emoties en gaan weinig scrupuleus te werk. Bij Bouterse uit zich dat in zijn betrokkenheid bij cocaïnehandel en de Decembermoorden en bij Wilders in zijn uitspraken over moslims en de Koran die nergens op gebaseerd zijn”, aldus De Jong.

  Zelfcensuur
  De Surinaamse gemeenschap heeft volgens de hoogleraar recht op een veel diepgaander proces dan alleen een openbaar verzoek om vergiffenis. “Men doet er mijn inziens niet verstandig aan om Bouterse op die manier weg te laten komen. Maar het is niet aan mij om daarover een besluit te nemen.” De Jong meent dat hetgeen hij zegt wijdverbreid is onder Surinamers in Nederland, alleen durven velen het niet zo openlijk te zeggen. “Ze gebruiken een vorm van zelfcensuur. Het zijn mensen die familie in Suriname hebben wonen of die misschien ooit terugwillen.” De angst die zij voelen is volgens hem een verstandige en reële emotie. “Het zal mij niet verbazen als Bouterse met de macht die hij heeft een soort geheime dienst gaat opzetten die mensen gaat monitoren en boycotten. Het zal je maar gebeuren dat je als criticaster van de ex-legerleider na je pensioen een huisje in Suriname wilt bouwen en dat het door de zogenaamde ‘oeverloze bureaucratie’ opeens niet lukt.” Bang voor zijn eigen positie is de hoogleraar op z’n minst niet. De Jong: “Ik bevind mij in de bevoorrechte positie dat ik kan zeggen wat ik wil.” De Jong wordt volgend jaar mogelijk naar Suriname uitgenodigd voor het geven van bijscholing in de psychiatrie.-.
  Dominique Snip


  Maak melding

 9. Wat zeik je over Chavez,Para(noia).Zo te lezen heb je liever dat de armen armer worden en de rijken rijker.Het lijkt erop dat je de VS naar de bek praat.
  Chavez is 1 van leiders die niet buigt voor het kapitalisme en de VS goed van repliek dient.
  Je mag geen eens zijn veters vastbinden laat staan zijn hand schudden,zelfde geldt voor Bouterse.Wat voor getuigenis heb jij over 8 december?Heb je alles met je eigen koetai kunnen zien?
  Deze figuur is niets meer en niets minder dat parasiet die met zijn leugens geld probeert te verdienen.


  Maak melding

 10. pinto,
  Omdat jij en de kudde zo kortzichtig zijn om een misdadige monster tot jullie president te kiezen moet de rest van de wereld maar zwijgen niemand mag in jullie ogen kritiek hebben op de grootste massamoordenaar van de jaren 80 in suriname hebben. jij hebt jou ziel voor de duivel verkocht voor een bord rijst met bruine bonen muziek en gebakken lucht.


  Maak melding

 11. HE PARnoia wat heb je voor suriname betekend?
  zit maar lekker waar je bent, we missen je als kiespijn .
  dus bouw nederland op tot dat je erbij neer zal vallen .


  Maak melding

 12. DU,
  Begin je alvast af te vragen hoe het kon gebeuren dat niet Pinto jou heeft bedreigd.

  Ik ben uit ander hout gesneden weet je.

  Ik geef toe dat je gemiddeld wel stront vervelend overkomt. Jou hele vertoon in fysieke zin is daar ook debet aan.


  Maak melding

 13. @Pinto
  Dus jij hebt een fijn bordje soep gekregen?
  En ga niet de moraal ridder uithangen. Die rol past jouw niet.

  @Srika
  Maar zijn de SuriNeds dan niet veelal juist vanwege de falende SME politicie naar NL gegaan? Dan hebben die politicie daarin toch een verantwoordelijkheid? Zeggen jullie niet steeds dat het de schuld van Somo is dat de Javanen naar NL gingen?

  @Henky
  Maar schelden op mensen die niet kritiekloos achter DDB staan is toch ook een vorm van billen likken? Ga liever je mond wassen. 😆
  En ja Chávez, Hitler, Idi Amin,Mugabe, etc zijn allemaal democratisch gekozen. Een vegissing is menselijk. Een vergissing tegen beter weten in is uiterst dom.

  @watcher
  Ipv het oppervarken steeds te verdedigen kun je beter een goed boek gaan lezen. Animal Farm lijkt mij wel aardig. 😆


  Maak melding

 14. Ik ben en trouwe luisteraar van radio 1 en dit is de dag ik heb ook naar professor joop de jong geluisterd eingelijk raad ik iedere surinamer met de hart op de goede plek om reaktie nummer 8 te lezen deze prof is niet zomaar iemand hij heeft verstand waarover hij praat dat kan je niet zeggen van zogenaamde professors die hier op het net rond zwerven.Nee we hebben niets gezien watcher maar weten nog wat maurice bishop bouterse heeft geadviseerd we kunnen alles nog lezen op het internet de bedreigingen richting daal ze staan nog op het internet met geluids fragmenten watcher ook over op de vlucht neergeschoten op het internet kan je horen en lezen hoe bouterse zijn schuld bekend bij tonvanroyen, als hij ontschuldig is waarom wil hij vergiffenis vragen voor wat waarom gaat hij niet naar boxel. laat mij dit duidelijk zeggen surinamers die bouterse geloven zijn geestelijk labiel en ze niet in orde lees de reaktie van die kortzichtigen die het hier opnemen voor een massamoordenaar, ik blijf bij mijn stelling dat mensen die tegen hun eigen belang stemmen dom en achterlijk zijn dankzij de democratische vrijheid mogen ze naar de stembus toch hemelen ze iemand als chavez op die niets moet weten van verkiezingen pers vrijheid dan ben je toch dommer als een ezel of zie ik dat verkeerd.


  Maak melding

 15. Die professor Joop de Jong, is dat een psycholoog of een psychiater? Wat is het verschil?
  Een psycholoog zoekt in een donkere kelder zonder licht naar een zwarte kat.
  Een psychiater zoekt in een donkere kelder zonder licht naar een zwarte kat die er niet is.
  Met andere woorden, ik heb nog nooit een zieleknijper ontmoet waar zelf geen steekje los aan is.


  Maak melding

 16. alleen al het feit dat de groene amsterdammer oog heeft voor de DERDE WERELD! let op: met derde wereld wordt bdoeld, dat dit niet de wereld is van de rijke (plunderende, bezettende, onderdrukkende en moordende) witte westerling is! en tevens is zo’n aanduiding heel denigrerend! schande en schaamteloos zijn degenen die dit soort aanduidingen gebruiken. ik verwens ze dan ook een plaats in de wereld van de verschoppelingen toe.


  Maak melding

 17. Beste mensen,
  U woont hier niet, waar maakt u zich druk om?

  Laat ons in Godsnaam met rust om in alle rust ons eigen ding te doen. Wij zitten hier toch ook niet te ouwehoeren over het feit dat Nederland nog steeds geen regering heeft?

  Stelletje bemoeizuchtige wezens.


  Maak melding

 18. Para schreeuwt om aandacht. Laten wij hem de geven. Het al erg genoeg voor hem dat Suriname verder en verder komt te staan van zijn droombeeld dat hij, Para de visionair zou zijn geweest van zijn land. Keep on dreaming Para. Ga je maar weer begeven op het gebied van arts zijn. Keer terug naar je land en ga niet eerst op Aruba zitten en daarna in Nederland om te roepen. Kijk naar de realiteit en die is dat Bouterse de weg gekozen heeft om democratisch gekozen te worden. Geef dat ook zijn waarde.


  Maak melding

 19. Ach die Para hij kwam ons vertellen Bouta geen Pres.
  Wat een toestand al te vaak idioten verhalen van deze Theo.
  Gewoon een geboren domoor EZEL.
  Ik weet echt niet waar dit soort idioten verhalen ons naar toe moet brengen waarschijnlijk een andere vorm van KATIBO.


  Maak melding

 20. a’poppenkast gerechtshof fu boxel mu du muiti fu dagvaart gerard spong nanga romeo hoost fu kon leg uit over a’december tori.
  den tu jonge disi sabi moro fu da tori.efu masra spong sabi dati ano du noti dan fu sanede meki ai frede fu poti futu ini sranan.romeo hoost dito.
  mi feni taki lanti fu sranan mu sroto den tu didibri disi.

  mi na Bonuman Kosi fu Pikin Tiki


  Maak melding

 21. san den tu kriti motyo du nanga neus e’leg uit.Javanen na srananman nanga srananuma,
  a’don denki fu yu na fosten tori.un o’tan denki leki den donsoko nps`ers fu grun yari.mi e’libi un gi den tu mietje spong nanga hoost,do seti un bakayari kon.
  fu den tu motyo go meki pikien den tan lasi den tem nanga kriti praktijk.

  mi na Bonuman Kosi fu Pikin Tiki


  Maak melding

 22. @Kosi,

  Mag het ook in het nederlands?
  Ik beheers de surinaamse taal niet.
  Ik kan ook iets in het arabisch tikken maar dat versta toch ook niet?
  fijne dag.

  Janssen
  Alkmaar


  Maak melding

 23. Ik vind het terecht dat misdaden begaan tegen de mensheid onderzocht worden.
  Degenen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt dienen berecht te worden. Dat geldt uiteraard ook voor Bouterse. Indien hij door de rechters schuldig wordt bevonden dan moeten er consequenties aan verbonden worden.
  Daar is geen discussie over mogelijk.
  De heer Para stelt deze wandaden terecht aan de orde. Ik kan daar niks tegen in brengen.

  Wat mij wel enorm bevreemdt is dat deze mensen in een land wonen (Nederland) dat allerlei misdaden in de wereld heeft begaan. Maar deze misdaden tegen de mensheid begaan door Nederland mogen vooral niet naar buiten komen want Nederland is hoegenaamd een ‘beschaafd land’.
  Sommige mensen in Nederland die zich op dit moment zo hartstochtelijk inzetten om de wandaden van Bouterse over de wereld te verspreiden, zijn nergens meer te bekennen waar het gaat om de gruwelijke wandaden die zijn begaan door Nederland. Nee, de wereld mag het niet weten want Nederland is een ‘beschaafd land’.

  De zogenaamde oprechtheid voor het opkomen van schendingen van mensenrechten is dan zeer selectief.
  De heer Para zwijgt als het graf wannneer het gaat om het aankaarten van de misdaden begaan door Nederland elders in de wereld. Dan is de oprechtheid en gedrevenheid plotseling verdwenen. Meneer Para, u heeft nu de invloed om niet alleen de wandaden begaan door de heer Bouterse aan de kaak te stellen maar ook de wandaden die begaan zijn door Nederland. Want ook daarbij zijn onschuldige mannen, vrouwen en kinderen zonder enige vorm van proces vermoord. Is het Nederland wel toegestaan deze massamoorden ongestraft te plegen?

  De wereld bestaat niet alleen uit de heer Bouterse en Suriname. Meneer Para, zet u de oogkleppen af. U lijdt een beetje aan tunnelvisie. Overigens begrijp ik het indien u zich niet zou willen in zetten om de wandaden begaan door Nederland,aan te orde te stellen. Want ook in Nederland worden mensen die kritische noten over de overheid/regering laten horen aangepakt.
  Deze mensen die wandaden van de overheid durven aan te kaarten(z.g. klokkenluiders)
  verliezen hun baan en komen nergens meer aan de bak. Wat dat betreft is het veiliger voor u om met dezelfde mond als Nederland te ‘praten’.

  Meneer Para, desondanks wil ik u het volgende in herinnering brengen.
  Op december 1947 vielen de Nederlandse troepen tijdens een politionele aktie het dorp Rawagedeh op Java (Indonesië)binnen. Daar doodden ze zonder enige pardon honderden mannelijke dorpsbewoners . Ook gevangenen en vluchtende vrouwen en kinderen werden meedogenloos neergeknald.
  Er werden 431 dorpelingen vermoord.
  Een rapport van de Verenigde Naties uit januari 1948 noemde het optreden van de Nederlanders in Rawagedeh ‘opzettelijk en meedogenloos’.
  De militairen die daarvoor verantwoordelijk waren, zijn nooit strafrechtelijk vervolgd. Verder heeft Nederland nooit excuses aangeboden of compensatie betaald aan de nabestaanden van de mensen die zijn vermoord.
  Er is door de overheid ook nimmer een gedegen onderzoek naar deze moorden gedaan.
  Alleen de voorganger van de heer Verhagen, de heer Bot heeft namens de Nederlandse regering diepe spijt betuigt over de pijnlijke en geweldadige wijze waarop de wegen van Nederland en Indonesië zich door de Nederlandse optreden hebben gescheiden.
  Waar is de heer Balkenende nu met zijn zogenaamde normen en waarden? Wel naar
  Bouterse wijzen met dat opgeheven vingertje maar om zelf een onderzoek in te stellen en
  verantwoording af te leggen voor de massamoorden in Rawagedeh. Ho maar. Nederland is immers een ‘beschaafd land’.
  Meneer Para, ook hier ligt een mooie uitdaging voor u.

  Het zijn die zelfde Nederlanders die nu zogenaamd hoog van de toren blazen over de decembermoorden maar hun eigen besmet en bloederige verleden het liefst zo diep mogelijk willen begraven. Nederland was collectief o zo geschokt over die decembermoorden.
  Waren die mensen die vermoord zijn in het dorpje Rawagedeh dan geen mensen? hebben ook die nabestaanden geen recht om te weten wat er werkelijk gebeurd is? en wie waren dan de schuldigen?
  Dit zijn de zelfde vragen waarmee de nabestaanden van de decembermoorden zitten.
  terecht overigens. Tijdens de herdenkingen van de decembermoorden in Amsterdam komen er altijd vertegenwoordigers van de regering met hun hypocriete gezichten vertellen hoe erg ze die moorden vinden en dat de schuldigen koste wat het kost gestraft moeten worden.
  Nederland respecteert immers alle mensenrechten. Nederland is een ‘beschaafd’ land.
  Er wordt op dit forum een verslag van een proffessor aangehaald om aan te tonen wat er allemaal mis is met de heer Bouterse.
  Daarin zal de proffessor best wel gelijk hebben.
  Maar als die proffessor oprecht begaan is met schendigen van mensenrechten dan zou hij de wandaden van Nederland ook aan de kaak moeten stellen.
  Ik vrees dat het hem niet zal lukken.
  Nederland is niet alleen goed dat hypocriete
  dominee’s vinger op te heffen en naar andere landen te wijzen, maar Nederland is ook een kampioen waar het gaat om eigen misstanden begaan in de wereld in de doofstop te doen.
  Er zijn een aantal Nederlanders van Surinaams
  afkomst die zich wat dat betreft zand in de ogen laat strooien. Nederland is immers een ‘beschaafd land’.
  Alle misstanden die Nederland begaan heeft tegen de mensheid zijn diep en diep begraven met de bedoeling dat die nimmer meer naar boven komen. Voor deze misstanden tegen de mensheid is nimmer 1 Nederlander berecht of veroordeeld.
  Vervolgens gaat Nederland op hetzelfde massagraf staan dansen om met dat
  hypocriete vingertje naar anderen te wijzen
  die hoegenaamd de mensenrechten schenden.
  Ondertussen heb je ook sommige Surinamers van Nederlandse afkomst die vrolijk mee dansen op het massagraf. Niks wat onder in het graf ligt mag nog naar boven komen want Nederland is immers een ‘beschaafd land’.
  Nederland zal alles doen om die massagraf dicht te houden want als die ooit opengaat dan zal blijken dat Nederland toch niet zo’n ‘beschaafd land’ is. Dan zal dat eeuwige hypocriete vingertje kromtrekken


  Maak melding

 24. De omgeving en het milieu waarin iemand is geboren en opgegroeid heeft vaak invloed op de manier hoe ze in het leven staan.
  Je kan het duidelijk zien hoe ze met moraal normen en waarden omgaan ze vinden het de normaalste zaak van de wereld dat hun president een drugsveroordeelde massamoordenaar is sterker nog ze aanbidden hem.Dictatuur is niet alleen het werk van een dictator,ook van de slachtoffers. ze werken op bepaalde manier mee om een dictatuur in stand te houden.In het begin van hun regeerperiode zijn ze nog geen monster,De aanbidding, de onderdanigheid, het gebrek aan verzet tegen hun macht maakt ze tot een alleenheerser die uiteindelijk alles en iedereen controleerd, zelf de dromen van mensen, aldus Mario Vargas LIosa. als ik hier op dit net lees hoe surinamers bouterse adoreren ook in suriname dan geef ik Mario Vargas groot gelijk.


  Maak melding

 25. We hebben een nieuwe EBU op nummer 23, jerrol ik had jou iets hoger ingeschat de man die mij beschuldig dat ik een opsessie hebt van bouterse, weet jij wat jij hebt jerrol een minderwaardigheidscomplex, keur eerst de misdaden in jou land af en wijs niet iedere keer naar anderen ik word er kotsmisselijk van die stomme redenering van jullie jij dans met de duivel die desi bouterse heet iemand die nooit afstand van zijn misdaden heeft genomen en hij word gewoon tot president gekozen. je mag zeggen wat jij wil van nederland maar dat zal nooit hier gebeuren dat iemand die zoveel bloed aan zijn klauwen heeft president hier wordt.wat zegt het inter- amerikaanshof voor de mensenrechten over moiwana? het is dom en achterlijk om te zeggen omdat nederland in 1947 of 300 jaren geleden misdaden heeft gepleegd tegen de mensheid dan mag niemand wat zeggen over 8 dec 1982 of moiwana 29 nov 1986 onzin vindt ik jou redenering in denhaag zetelt het internationale gerechtshof,joegoslavie- tribunaal dat krijg je niet zomaar toegewezen.


  Maak melding

 26. 22-janssen
  me agri nanga yu,ma mi no man trafasi.kande mi musu fu kon na yu,fu stuka da boeroe tonge.a’don na yu i’fu yu wani fu skrifi arabisch sobun sneisi.mi ne spang,na yu tonge.mi na kosi en yu na janssen.ma wel yu e’verstan dem mam fu al-qaeda tapu da tv fu al-jazeera.if yu no du muitii,dan yu no go sabi tu.ook tu mi breti dati wan boeroe skrifi wan sani da tapu waterkant net.tangi fu oom kosi meki furu tonge e’lusu no. suku tapu waterkant net da yu ogo feni wortu leki suritrade nanga googtimes. a’tan so
  un abi ook tu wan Alkmaar da ini commewijne

  mi na Bonuman Kosi fu Pikin Tiki
  taki mi brada mijnals odi gi mi.


  Maak melding

 27. KRABBENMENTALITEIT!
  Een van de collectieve gedragingen die ons land Suriname achterhouden is de krabbenmentaliteit, het neerhalen van een landgenoot die in het goede (niet in het criminele) iets presteert! De Groene Amsterdammer is een sinds jaren intellectueel zeer vooraanstaand weekblad in Nederland. Daarin kunnen schrijven vraagt een bepaald niveau en schrijfvermogen. Na Anil Ramdas is ook onze landgenoot Theo Para in die kolommen doorgebroken. Een stuk intellectuele erkenning van een lid van onze gemeenschap zou je kunnen zeggen, een uplift voor het aanzien van onze gemeenschap in Nederland. Maar wat zien we bij bepaalde lieden? Omdat ze het oneens zijn met de boodschap van Para, omdat zij weigeren te zien dat het moreel verwerpelijk en onconstitutioneel (artikel 92) is een moordenaar en drugscrimineel als president van Suriname te hebben, storten ze zich met allerhande persoonlijke aanvallen op de boodschapper. Zij hebben de uit de koloniale tijd daterende zelfdestructieve KRABBENMENTALITEIT nog steeds niet van zich kunnen afschudden.

  Jeanette Vanenburg


  Maak melding

 28. Aan de aanhangers van drugscrimineel en massamoordenaar bouterse op nummer 27 staat een prima reaktie die alles zegt over het moreel verval waarin sommige surinamers en suriname zich nu in bevinden.Moordenaars drugscrminelen drugsveroordeelden worden in de hoogste organen van het land benoemd, integere mensen die met inzet en durf dit land hebben gered van de ondergang krijgen een trap na bij hun vertrek suriname is gegijzeld door boeven oplichters en drugscrmininelen DNA voorzitter gedraagd zich nu als iemand die last heeft van grootheidswaanzin.


  Maak melding

 29. Ik ben ontzettend trots op de heer Para.
  Hij geeft op intellectuele en beschaafde wijze zijn visie over de heer Bouterse.
  He’s my kind of man.
  Dat is zeer prijzenswaardig en te waarderen.
  Juist de heer Para zou moeten begrijpen dat zijn visie niet de visie van anderen hoeft te zijn. Elk individu heeft vanuit zijn of haar eigen beleving een eigen mening.
  Jammergenoeg zijn er genoeg Surinamers op dit forum die menen dat een mening hebben betekent dat je zonder enige vorm van fatsoen alles mag schrijven en roepen.
  Dat mag. maar dat is niet mijn manier van
  communiceren. Ieder zijn eigen ding.

  Mijn mening is dat de heer Bouterse gestraft dient te worden indien hij voor de moorden schuldig bevonden wordt. Rechters geven als het goed is een objectief oordeel. En op dat objectief oordeel zitten wij met zijn allen te wachten.

  De heer Para heeft nu een groter ‘podium’
  om zijn visie over Bouterse te geven. Ik vind dat hij dat ten volle moet benutten.
  Maar ik vind ook dat de heer Para deze kans
  zou moeten benutten om niet alleen de wandaden van de heer Bouterse de wereld in
  te schieten maar ook de wandaden begaan door Nederland zou moeten aankaarten.
  We weten inmiddels allemaaal al dat, in de de ogen van sommigen, de heer Bouterse een massa-moordenaar en drugsdealer is.
  Het zou de heer Para sieren indien hij ook in staat zou zijn de mensenrechten die Nederland vertrapt en geschonden heeft naar boven te halen. Je kunt namelijk als
  gewaardeerde columnist, zoals de heer Para dat is, niet met argus-ogen naar die ene schending van mensenrechten kijken om vervolgens blind te zijn voor de mensenrechten die Nederland geschonden heeft. Als je bereidt bent om hemel en aarde te bewegen om Bouterse veroordeeld te krijgen dan moet je niet plotseling een soort struisvogelpolitiek gaan spelen wanneer het Nederland betreft. Iedereen weet dat Nederland die wandaden tegen de mensheid heeft begaan maar velen doen alsof ze dat niet zien. Want dan is Nederland plotseling
  een politiek correct land.
  Want dat was Nederland ook in Irak, Indonesië, tijdens de slavernij…
  Hierbij zijn nimmer mensenrechten met de voeten betreden. want degenen die hierbij vermoord zijn waren geen mensen maar beesten.
  Uiteraard praat ik nu met de mond van mensen die denken dat Nederland de ‘moeder der
  beschaafde landen ‘is.
  Velen begrijpen niet dat ik, niet voor Bouterse bent en ook niet tegen Nederland, maar ik ben een voorstander van gerechtigheid. Dat geldt voor Bouterse maar zeker ook voor Nederland.

  De heer Para zou mij nog trotser kunnen maken om niet alleen Bouterse gestraft te krijgen maar ook de beerput van Nederland open te ‘bossen’.


  Maak melding

 30. met alle respect,maar dit ver gezocht.

  de krabbenmentaliteit is juist voor theo para bedoeld.hij probeert over onze ruggen onschuldige landgenoten carrière te boeken bij de boeroes.dit weigert ik pertinent,geen enkele verdwaalde krap komt over mijn rug naar de top,echt niet.

  van anil ramdas is een heel ander geval.
  niemand heeft het tot dusver ooit gehad over deze man.zolang je je gedraagt als mens dan is er echt geen vuiltje aan de lucht.

  zo minderwaardig zijn wij ook weer niet.we laten ons niet gebruiken door dwazen.


  Maak melding

 31. meneer Du,

  Achter uw mening dat de wandaden van de heer Bouterse onderzocht en veroordeeld moeten worden sta ik volledig achter. U heeft kennelijk uw persoonlijke overwegingen aangaande de heer Bouterse. Ik kan u daarvoor niet kwalijk nemen. Ik respecteer daarom volledig uw mening. Ik ga er van uit dat u een legitieme reden heeft om de heer Bouterse zo intens te haten.
  Wie ben ik om uw oprechtheid in twijfel te trekken.

  Wat ik echter niet kan waarderen is dat u eigenlijk van anderen verwacht dat ze dezelfde mening aanhangen als de uwe.
  Een ieder die het niet met u eens is, is dom en achterlijk.
  Mogelijkerwijs komt het door de verbitterheid
  jegens de heer Bouterse waardoor u op sommige momenten uw fatsoen uit het oog verliest. Eigenlijk vind ik het jammer dat u
  kiest om op sommige momenten dreigt door te draaien. Ik vind het meer dan terecht dat u het recht neemt om uw ongezouten mening te geven over Bouterse.
  Door de manier waarvoor u kiest om op sommige momenten te communiceren wordt u vaak niet serieus genomen. Uw mening komt dan niet echt goed over. Anderen gaan vervolgens weer op een niet nette manier op u reageren.
  Terwijl de items die u aankaart echt wel serieus en oprecht zijn.
  Ik vind ook dat voormalig president Bush een massamoordenaar is. Maar in Amerika zullen er
  miljoenen mensen het niet eens met me zijn.
  Zijn deze miljoenen mensen dan dom en achterlijk?
  Nee! deze mensen hebben alleen een andere mening over de heer Bush.

  U bent waarschijnlijk een trotse man die weet wat hij wil en oprecht tegen onrecht vecht laat dat ook aub blijken uit uw manier van communiceren.


  Maak melding

 32. Ach Jeanette Vanenburg

  Elke Surinamer die meedoet aan de polarisatie en verdeeldheid van de Surinamers onderling verdient geen enkele respect. Wat heeft deze Para precies ooit gedaan voor de Surinamers in Nederland of de Surinamers in Suriname, niets en nogmaals niets. Respect moet je verdienen, deze columnist zit in een tunnel van haat en onverdraagzaamheid daar moet hijzelf eerst uit zien te komen dan pas zal hij geaccepteerd worden door de groep die jij denkt dat hem zou moeten respecteren.

  Momenteel dient hij een ander belang maar niet die van Suriname of van de Surinamers, succes met jullie groene Amsterdammer, gelukkig dat de meeste SurNeds dit vodje niet lezen en voor degenen die dat wel doen weldra zal het linea recta in de ton verdwijnen.


  Maak melding

 33. Wat een tegenstrijdigheid op nummer 29 volgens mij snap die man op nummer 29 zich zelf niet meer.zolang je gedraagt als mens dan is er geen vuiltje aan de lucht, dames en heren dit zegt iemand die hier met zijn leven de misdaden van het beest bouterse verdedigd, brantimaka je ben wel minderwaardige en je gedraag jou ook minderwaardig niemand mag kritiek op massamoodenaar bouterse hebben je reageert al een dwaaz die zich laat misbruiken door een moordenaar die bouterse heet zo dom ben jij brantimaka,


  Maak melding

 34. Meneer Du,

  Ik kan mij levendig indenken dat mijn
  heldere visie over de wandaden van Nederland
  tegen de mensheid uw pet te boven gaat.
  U leeft namelijk buiten de werkelijkheid.
  U ziet en hoort maar een ding en dat is Bouterse, Bouterse, Bouterse…
  Bouterse heeft op u dezelfde uitwerking als een rode lap voor een dolle stier. Die gigantische oogkleppen die u op heeft zorgen ervoor dat uw denkvermogen verminderd zijn tot nihil. Die dolle stier ziet ook alleen maar die rode lap en voor de rest bestaat
  de wereld niet. Ik denk dat u buiten de heer Bouterse geen eigen leven meer heeft.
  Eigenlijk moet u de heer Bouterse dankbaar zijn want hij is het die uw leven een beetje inhoud geeft. U gaat met de heer Bouters naar bed en u wordt met de heer Bouterse wakker. Triest eigenlijk.

  Uw niveau van communiceren is niet de mijne.
  Ik ga daarom mijn tijd en moeite niet meer verspillen om op uw o zo ‘hoogbegaafde reacties’ te reageren.

  Ik wens u verder nog veel wijsheid en veel sterkte in uw strijd tegen de heer Bouterse.


  Maak melding

 35. Die slavendrijver, die een Coroniaan in een cocosboom liet klimmen om zijn nieuwe jachtgeweer uit te testen was hoegenaamd geen moordenaar. DU, ga dokken hoor.

  Weet jij ook hoe die mulatten zijn ontstaan?


  Maak melding

 36. Meneer Du,

  Ik kan mij levendig indenken dat mijn
  heldere visie over de wandaden van Nederland
  tegen de mensheid uw pet te boven gaat.
  U leeft namelijk compleet buiten de werkelijkheid. U leeft in een eng wereldje waarbij u de heer Bouterse het middelpunt van uw leven heeft gemaakt.
  De Surinaamse hoop om te voorkomen dat de heer Bouterse president van Suriname zou worden was op u gevestigd. U was immers degene die jarenlang pogingen heeft gedaan om te voorkomen dat de heer Bouterse president van Suriname zou worden. Wij als Surinamers hadden op u gerekend want u had ons dat beloofd. U heeft grandioos gefaald.
  En nu zitten wij met de gebakken peren.
  Eigenlijk zijn het niet die ‘domme surinamers’, zoals u dat altijd zo mooi zegt, die verantwoordelijk voor zijn, maar u bent er zelf schuldig aan.
  De ‘allerslimste’ Surinamer ter wereld. Onze grootste hoop en redder van Suriname, de heer Du, is zijn belofte niet nagekomen.
  Bouterse is toch president geworden.
  Bedankt meneer Du!
  U merkt het meneer Du. Zelf deze domme Surinamer kan af en toe uit zijn nek kletsen. Komt dat u bekend voor?
  Gelukkig kan ik morgen weer opstaan en verder gaan met de werkelijkheid van de dag.
  Dat kan ik helaas niet van u zeggen.
  Laat mij maar in mijn domheid en dan laat ik u in uw zotheid.

  U ziet en hoort maar een ding en dat is Bouterse, Bouterse, Bouterse…
  Bouterse heeft op u dezelfde uitwerking als een rode lap voor een dolle stier. Die gigantische oogkleppen die u op heeft zorgen ervoor dat uw denkvermogen verminderd zijn tot nihil. Die dolle stier ziet ook alleen maar die rode lap en voor de rest bestaat
  de wereld niet. Ik denk dat u buiten de heer Bouterse geen eigen leven meer heeft.
  Eigenlijk moet u de heer Bouterse dankbaar zijn want hij is het die uw leven een beetje inhoud geeft. U gaat met de heer Bouters naar bed en u wordt met de heer Bouterse wakker. Te triest voor woorden eigenlijk.
  Eigenlijk zouden ze u samen met de heer Bouterse ter beschikking moeten stellen van de regering. Samen in een kliniek. Gezellig!

  Uw niveau van communiceren is niet de mijne.
  Ik ga daarom mijn tijd en moeite niet meer verspillen om op uw o zo ‘hoogbegaafde reacties’ te reageren.

  Ik wens u verder nog veel wijsheid en veel sterkte in uw strijd tegen de heer Bouterse.


  Maak melding

 37. Waar ik een grote probleem mee hebt is de manier hoe de aanhangers van bouterse de discussie willen voeren zaken die erbij worden gehaald die helemaal niets met elkaar te maken hebben en daar wordt ik moe van echtwaar.Het heeft niets te maken met haat of obsessie het heeft alles te maken met fatsoen recht en menselijke waardigeheid bouterse is de rode draad die door alle gelederen van de suriname loopt hij is degene die mijn land en mijn landgenoten heeft vernietig verdenerd onderdrukt en vermoord en als ik het daarover wil hebben is het mijn keuze ik vindt het dom en achterlijk waneer bouterse ter sprake komt dat de aanhangers van hem reageren als een stier die een rode lap ziet de hele internationale gebeuren halen zij erbij om wat bouterse heeft gedaan in suriname goed te praten terwijl het heel simpel is als je kijkt wat het surinaamse rechtssysteem daarvan zegt wat zegt onze democratie en de grondwet over moord op voorbedachte rade, wat zegt onze grondwet over massaslachting en genocide ik ben niet geweldig geschoold en ik gedraag mij ook niet zo danig maar dom ben ik niet als je dat maar weet jerrol. als jij mijn mening wil horen over de slavernij of over de inval in irrak of welke internationale gebeuren dan ook dan vraag je om mijn mening het is te dom en kortzichtig om te zeggen dat amerika dat heeft gedaan en nederland dit heeft gedaan dat ik daarom mijn mening niet mag geven over mijn land suriname zo voer je geen discussie je slaat eerder de discussie dood met die onzin wat jullie hier naar voren brengen. jerrol jou nickname is nieuw maar jou denkwijze is niet nieuwe typisch een MC manier van discussie voeren het lijkt een wel virus.9 van de 10 berichten die hier op het forum verschijnen gaat over bouterse jerrol dan is het logisch dat hij de rode draad is die door de reaktie hier loopt of zie ik dat weer verkeerd? Als je moord veroordeeld doe dat eerlijk en oprecht en komt niet met verwijzingen naar andere moordzaken dat vindt ik zwak en dom van de aanhangers van bouterse . ik wens jou jerrol en de rest van de kudde veel wijsheid bij het verdedigen van onrecht en massamoord en genocide.


  Maak melding

 38. Reactie op ‘Ik weiger Bouterse’s hand’

  Of het gewoon een kwestie is van slordige journalistiek of van bewuste manipulatie, weet ik niet. Feit is wel dat Theo Para’s artikel ‘Ik weiger Bouterse’s hand’ (Groene Amsterdammer, 29 juli) bol staat van de foutieve informatie.

  Dat het hier ging om een bevooroordeeld stuk, werd mij tijdens het lezen al snel duidelijk, toen Para de president van Venezuela, Hugo Chávez, introduceerde als een “ex-putschist”. Daarnaast wordt Venezuela omschreven als een corrupt en gevaarlijk land, dat geen eerlijke verkiezingen kent; een land waar de staat de media in haar greep heeft en waar de oppositie middels oppressie gemarginaliseerd wordt.

  Daarbij vaart Para blind op rapportages van twee organisaties: ‘Transparency International’ (TI) en ‘Freedom House’ (FH). Eerstgenoemde is opgericht door Peter Eigen, voormalige manager van de Wereldbank voor projecten in Latijns-Amerika. Saillant detail is dat Chávez door zijn socialistische politiek hard in botsing is gekomen met de neoliberale koers van diezelfde Wereldbank, waarvan Venezuela juist probeert los te komen. Bovendien is de ‘Corruption Perceptions Index’ van TI, waaruit Para rijkelijk citeert, niet gebaseerd op onderzoeken naar corruptie, maar -zoals de naam al zegt- op de perceptie van corruptie. TI geeft zelf grif toe dat daartoe zakenlieden en ‘analisten’ uit de landen zelf wordt gevraagd een oordeel te geven, waarop de index wordt gebaseerd. Verwacht Para een eerlijk oordeel van de zakelijke elite van Venezuela, die op voet van oorlog leeft met de socialistische president?

  ‘Freedom House’ wordt rijkelijk geciteerd om het gebrek aan eerlijke verkiezingen en vrije media aan te kaarten. FH wordt echter voor 60% gefinancierd door de Amerikaanse overheid, de grootste opponent van Venezuela. Critici hebben daarom gesteld dat FH als ‘non-gouvernmentele organisatie’ een farce is. Noam Chomsky stelt dat de vereniging alleen de belangen van de VS dient. Als Washington en Caracas in onmin leven, kan van een organisatie die door de eerste wordt gefinancierd geen onafhankelijk oordeel over de tweede worden verwacht.

  Wat zeggen mensen die daadwerkelijk in Venezuela zijn geweest ? Bij de presidentsverkiezingen in 1998 en 2006, die Chavez glansrijk won (evenals meerdere referenda), stelden honderden Europese en Amerikaanse waarnemers vast dat die volstrekt eerlijk en democratisch waren verlopen. De heer Para kan daarvoor o.a. de website van het Carter Center raadplegen. Dat de media in handen zouden zijn van de staat, is een onwaarheid. Kranten en radio zijn onafhankelijk en de staat heeft slechts één televisiezender in handen, tegenover meerdere commerciële kanalen die fel anti-Chávez zijn. Eén van die kanalen werkte in 2002 zelfs actief mee aan een couppoging tegen Chávez, zoals te zien in de Ierse documentaire The Revolution Will Not Be Televised. Verder schrijft Para dat de oppositie onderdrukt wordt. Waar komen dan die massademonstraties tegen Chávez in Caracas vandaan? De oppositie in Venezuela is bijzonder levendig, zoals dat in een democratie hoort.

  Tenslotte stelt Para de onveiligheid in het land aan de kaak. Dat er veel (drugs-gelateerde) misdaad bestaat, zal ik niet ontkennen. Wel valt mij op dat er in Westerse media een dubbele maatstaf wordt gehanteerd. Cocaïneproducent nummer één, het vele malen gevaarlijker Colombia, waar doodseskaders (mogelijk gelieerd aan de overheid) met grote regelmaat vakbondsleiders en activisten vermoorden, wordt door de media opzichtig uit de wind gehouden. Colombia, dat de mensenrechten met voeten treedt, is één van de weinig overgebleven bondgenoten van de VS in de regio. Zou de dubbele standaard wellicht daar iets mee te maken hebben? Laat Para de documentaire South of the Border van Oliver Stone, over Latijns-Amerika, eens bekijken. Daar kan hij nog wat van opsteken.

  M.G.W.T. van den Brand

  Bron:Groene Amsterdammer 6-8-2010


  Maak melding

 39. Rob,
  Prachtige weergave ,zo kan men lezen hoe die Para(noia)in elkaar steekt.
  Die arme ziel is gewoon een loophondje van de VS.
  Waarom, moet hij Chavez betrekken als hij over zijn pain in the a.. Bouterse wil schrijven,men kan echt merken dat Para(noia) niets en dan ook niets over Venezuela en Chavez weet.
  In deze wereld,mag volgens de VS niemand tegen ze zijn elk land is verplicht ze naar de bek te praten,maar ding eh lee:Chavez,Kim Jong Il,Ahmadinejad en Fidel Castro enz.enz. hebben eidelijk het licht gezien en geven die hypocriten van de VS hel.


  Maak melding

 40. Wat is het rendement van de Republiek Suriname met een “intellectueel” als ME_neer para , die zijn “intellect” ten dienst stelt aan de nederlandse-media met het oogmerk om
  “patriot/president D.D.Bouterse”, internationaal in diskrediet te brengen en te
  schaden (mede-plegen van karakter-moord )?
  Hebben ME_neer para’s intellectualische alarmitische visie’s en droom-scenario’s de rendementsverwachtingen gehaald ?
  Wat is het rendement van een “exotische bloem(standvaste)”, met een ” bladworm ” aan z’n stengel ?
  Laat de exotische bloem(standvaste)onbelem- merd gezond groeien en bloeien .
  Zo ook moet de ” bladworm ” zich gaan poppen in een cocon en zich ontwikkelen tot een vlinder .
  Goed bedoeld :”wordt geen nachtvlinder”!!!

  OPO YU YEYE , NO SAKA YU KRA
  TE YU WAKA PORI YU NOSO , YU PORI YU FESI
  BABUN TERE , NA BABUN SKIN

  DES IS THE PRES !!!
  NEK’S NO FOUT
  STREE DE FU STREE
  WI NO SA FREDE
  REPUBLIEK SURINAME VOORWAARTS
  VOORWAARTS RICHTING HET GELUK
  SRANAN SA WINI
  HET VADERLAND OF DE DOOD !!!


  Maak melding

 41. ME_neer DU-bieltje
  Yu yere san ding trawan taki no
  Yu no habi na sabi fu hori wan discussie nanga dji wan mening .
  A no de fanodu fu kosi yu egi kondreman , bika ding lobi Sranan , habi tranga bribi nanga lobi-firi dji patriot/president D.D.Bouterse .
  Ina reactie san yu denki taki yu dji, yu nooiti dji yu egi mening , san yu du na soso veroordeeld alla forum-gebruikers nanga yu kosi kosi din , spisrutu bika din no denki lek yu,dus , a no yu egi strati .
  Dat jij nog met de gedachte rond loopt , heilig en stellig in geloofd,dat jouw vrinden
  een vierkante cirkel voor jouw kan en zal tekenen stemt mijn persoon zeer verdrietig .
  ME_neer DU-bieltje , do wan sani , suku yepi.
  Doktoren genoeg , zeker in jouw Olland .

  Tan bun ,voor het slapen gaan moet jij een
  “slaappil” innemen en niet een “zetpil” .
  Vorig keer vergat jij ook nog het juiste”gat”
  (de juiste “opening”)!!!

  NO SPAN
  DES IS THE PRES
  NEK’S NO FOUT
  SRANAN LOBI NA SOSO LOBI
  MI KONDRE TRU , MI LOBI YU
  SRANAN SA WINI
  HET VADERLAND OF DE DOOD !!!


  Maak melding

 42. Meneer Du,

  Ik kan mij levendig indenken dat mijn
  heldere visie over de wandaden van Nederland
  tegen de mensheid uw pet te boven gaat.
  U leeft namelijk buiten de werkelijkheid.
  U ziet en hoort maar een ding en dat is Bouterse, Bouterse, Bouterse…
  Bouterse heeft op u dezelfde uitwerking als een rode lap voor een dolle stier. Die gigantische oogkleppen die u op heeft zorgen ervoor dat uw denkvermogen verminderd zijn tot nihil. Die dolle stier ziet ook alleen maar die rode lap en voor de rest bestaat
  de wereld niet. Ik denk dat u buiten de heer Bouterse geen eigen leven meer heeft.
  Eigenlijk moet u de heer Bouterse dankbaar zijn want hij is het die uw leven een beetje inhoud geeft. U gaat met de heer Bouters naar bed en u wordt met de heer Bouterse wakker. Triest eigenlijk.

  Uw niveau van communiceren is niet de mijne.
  Ik ga daarom mijn tijd en moeite niet meer verspillen om op uw o zo ‘hoogbegaafde reacties’ te reageren.

  Ik wens u verder nog veel wijsheid en veel sterkte in uw strijd tegen de heer Bouterse.

  jerrol

  August 5th, 2010 at 1:24 pm

  Jerrol, dit geldt voor DU en alle DU’isten.
  Je had het niet beter kunnen formuleren. Zelf heb ik bij 89 graven gestaan van jonge militairen wiens dood alles te maken had met de wraak op het 08 december “debacle”. Telkenmale als er gedurende die vuile oorlog een dade viel werd er goedkeurend geglunderd in het kamp van de DU’s. Time will tell!


  Maak melding

 43. Pinto ,
  nogmaals jij ben niet slim pinto jij ben gehersenspoeld.
  Iedere doden is er één teveel pinto ook die militairen hebben een moeder en een vader en daarom vindt ik het onbegrijpelijk dat jullie de man de verantwoordelijk is voor al deze ellende belonen met de hoogste baan van het land hoe verklaar jij dat pinto? ouders van de gevallen militairen zijn voorgelogen dat hun zonen door zonensteek zijn getroffen als je naar albina gaat dan zie je wat een oorlog met mensen kan doen jonge mannen die reddeloos zwerven zonder enige hulp en toekomst niemand kijkt naar ze om pinto de menselijke schade die bouterse heeft aangericht in suriname zal generatie lang duren voor het over is alles is begonnen op 25 feb 1980. pinto het heeft geen zin op alle soorten beschuldigingen naar elkaars hoofd te slingeren kijk naar de feiten en gevolgen pinto, bouterse heeft een aantal jongeren hun toekomst ontnomen ik spreek een aantal van deze (jongens) nu mannen die gevlucht zijn voor de oorlog ze geven wel toe dat als je jong ben je makelijk te beinvloeden ben en dat zelfde gebeurd nu met de jongeren in suriname en dat vindt een gevaarlijk onderneming van bouterse hij laat zo zien dat hij geen greintje spijt heeft voor wat hij met mijn land en volk heeft gedaan en dat vindt ik onmenselijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.