Minder ministeries in Suriname van de baan

32

PARAMARIBO, 28 jul – Het idee van minder ministeries is van de baan. Volgens woordvoerder Winston Lakin van Mega Combinatie, MC, wordt het onpraktisch. De oude afspraak om te gaan van zeventien naar zestien ministeries leed schipbreuk. MC zelf zou de grootste verliezer worden.

Immers moesten negen ministeries worden afgestaan aan de partners. A Combinatie kreeg er zes. De Volks Alliantie van Paul Somohardjo ving drie ministeries. “De politieke realiteit en de samenwerking met de twee partners dwingt ons de zaak even aan te houden”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. Voor MC blijven er niet meer dan acht ministeries over.

En dat voor de verreweg grootste partner. MC-leider Desi Bouterse vond nochtans dat het allemaal veel efficiënter moest. Vijftien ministeries zouden ruim voldoende zijn om het land goed te besturen. Er komt een nieuw ministerie bij: Sport & Jeugdzaken. Dit compenseert met de ontmanteling van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. De ene poot gaat naar Financiën, de andere naar Buitenlandse Zaken.


32 REACTIES

 1. Dit bericht is summier. Ik kan nergens uit afleiden wat de echte oorzaak is om alle ministeries aan te houden.

  Ik kan me niet voorstellen dat het om een iene miene mutten principe gaat?


  Maak melding

 2. Blijkt dus dat de verkiezingsbeloften niet nagekomen worden. Bouterse heeft persoonlijk gezegd dat er minder ministeries moeten zijn. Ach ja, tijdens het militaire-bewind waren er 41 ministeries.


  Maak melding

 3. Idee!

  Dit is mijn idee. Dit heb ik 10 dagen geleden op dit forum aangegeven en zie daar!

  Van 10 naar 18 ministeries. En ik zou zo graag minister van sport willen zijn. Alle kwalificaties heb ik. Ben 10 jaar lang sportambassadeur van Suriname geweest. Allerlei cursussen op meerdere sportgebieden gevolgd. Heb een fris uiterlijk en fiets elke dag een uur lang. Kan met jong en oud omgaan en mijn humor is aanstekelijk.
  Zalig Ro Phoolsingh was heel vroeger mijn maat. Guno Hoen sprak ik elke een periode week. Andre Kamperveen was mijn grote voorbeeld. Ben ik daarom ongeschikt? Kom ik daardoor niet door de ballottagecommisie van
  El Presidente?

  Meer ministers, meer direkteuren, meer ambtenaren, meer salarissen en weet u wie het allemaal betaald?
  De gepensioneerde SurNed die 38% van zijn zuur verdiend pensioen moet afdragen als zijnde inkomstenbelasting.
  En dat terwijl geen enkele minister inkomstenbelasting betaald en geen enkele grootgrondbezitter vermogensbelasting afdraagt.

  Zo, nu ben ik boos!


  Maak melding

 4. Het was een wens die niet in vervulling is gegaan. Het is verstandig om te beseffen dat KEULEN & AKEN niet een 1 dag is gebouwd.

  Het aller-belangrijkste is de regeermacht verwerven. En dat is gebeurd tot grote frustratie van de tegenstanders van president elect van de Republiek Suriname DD Bouterse. De bittere tegenstanders kunnen nu lekker hun nieren op-eten tot dat ze verrekken. Maar dat is hun eigen keus toch ???

  Ik hoop bij deze dat de redactie zich houd aan de spelregels .


  Maak melding

 5. Ja ja, de beloftes van Bouta worden 1 voor 1 overboord gegooid.
  Belofte 1. Bouta zou nimmer samenwerken met Lonnie en met Pae,
  2. Bouta zou het aantal ministeries terugbrengen naar 12 á 13,
  Nu het aantal ministeries blijft op 17. Ik wil wedden dat het aantal toeneemt naar 18 of 19.
  Lacheeeeeeeee

  Lof


  Maak melding

 6. Tja, macht(MC) verkrijgen heeft zijn prijs.

  Nu de combinaties met totaal 13 zetels (AC/VA) 9 ministeries en de VP hebben binnen gehaald(slim), rest voor MC(NDP) maximaal 8 ministeries indien men het op 17 houdt en hun DNA voorzitter en de President.

  De 2 partners hebben dus sowieso het maximale uitgesleept.

  Het is nu afwachten welke frustraties zich evt. binnen het NDP kader gaan voordoen na verdeling van alle posten.

  In de SME politiek wachten mensen(loyalisten) immers altijd op HUN beloning.
  Daar stappen de meesten in SME helaas de politiek voor in.

  Iets doen voor de partij met de bedoeling dat de partij straks VEEL VOOR HEN TERUG DOET.

  Dat geldt (helaas nog wel) voor alle politieke groepringen in SME.

  Interessant om dit te volgen.

  Hopelijk houdt men het hoofd koel en wenst men inderdaad voor LAND en VOLK te gaan.


  Maak melding

 7. Wanneer je niet regeert heel hard roepen dat anderen onnodig veel geld opmaken aan ministerssalarissen. Het aantal ministeries zou volgens de Bouta’s verkiezingspropaganda teruggaan naar 9 á 10 als hij de macht kreeg.
  Daar dus alweer het motto van de nieuwe president: Luister naar mijn woorden maar zie niet om naar mijn daden. Nee, liever zelfs amnestie voor mijn daden.


  Maak melding

 8. Serieus! Suriname vooruit!

  Nu toch een serieuze reactie na mijn grapje op #4.

  Keulen en Aken zijn niet op 1 dag gebouwd is een hele goeie. Het gaat hier wel om maar 1 Suriname niet twee, Theo.

  Ik begrijp dat er beloningen moeten vallen en dat het eigen kader ook een stekkie moet vinden in de overwinningspot. Maar blaas niet te hoog van de toren en roep niet lukraak om zaken die je niet kan waarmaken.

  Ameerali (VP) is geen partijman, Boedhoe (waarschijnlijk financien) is geen partijvrouw. Als je zo je partijgenoten die voor je gestreden hebben links laat liggen dan ga je moeten bij maken. Een ministerie of twee om de boel te sussen.

  Ik zie ze al met die dikke koppen in maatpak rondlopen alsof de Koningin op bezoek komt.
  Er komen dus meer ambtenaren bij die soms te lachwekkend weinig te doen hebben. De paar die wel hard werken zullen me wel vergeven maar ook die vinden dat ik wel gelijk heb.

  Het aantal ministeries is nu al vooruit, het aantal ambtenaren ook, alleen Suriname moet nog. Hiep, hiep, hiep, hoeraaaaaah!


  Maak melding

 9. Voor suriname is een ramp om zulke mensen het land te laten besturen.Bouta als president zonder verstand.brunswijk als leider is een kip zonder kop.ik heb geen vertrouwen in zulke figuren als leiders.ze vullen alleen maar hun zakken en die idioten die hun aan de macht hebben geholpen zullen het ondervinden.


  Maak melding

 10. Suri volk begin er maar aan te wennen.
  Ze komen hun belofte nooit naar. Dat was el bekend.

  En houd je hart vast er zullen nog meer komen.
  Belofte betekend niets voor NDP.

  Sinds wanneer heeft Bouta zich aan zijn woord gehouden.


  Maak melding

 11. Iedereen gaat aan het feit voorbij dat hoe minder ministeries des te effiicienter er gewerkt zal worden.
  Als nu al blijkt dat het plan niet doorgaat wat kunnen we dan vewachten van deze groep super regeerders.


  Maak melding

 12. Miskleun nr 1.

  Hier zie je maar weer dat “de politiek” er niet is om het landsbelang voorop te stellen, maar alleen aan hun eigen belang denkt.

  NDP had veel “goodwill” getoond door het aantal ministeries terug te dringen.

  Waarom moeten Palu en Nieuw-Suriname 1 ministerie “krijgen” met hun geringe aantal parlementszetels?


  Maak melding

 13. Wie krijgt er wat in het DDB kabinet? Antwoord: Iedereen krijgt er wat, en als je zelf te weinig overhoudt, creeer je ‘r makkelijk een ministerie bij. Goed, dat wordt het dus en zo zijn alle spelers tevreden.

  Ook ons nieuwe staatshoofd, vanuit zijn presidential suite in Royal Torarica? Ik kan ernaast zitten hoor, maar wie betaalt de kosten van Royal Torarica? Maar wat krijgen wij, het volk?

  ’n Heuse show op ’t Onafhankelijkheidsplein met krokodilletranen, veel emotie en een vleugje religie allemaal onder het mom van Brood en Spelen. Wel, de jaren 80 smaakten bitter en die zijn niet voor herhaling vatbaar.

  Heer Carl Breeveld en overige oppositie, laat aub zien dat u er niet zomaar zit, maar dat u ook mij vertegenwoordigt. De DDB-jaren gaan ook ons allen aan. We hebben nu eenmaal geen minister-salaris om hup naar het buitenland te gaan. Ik reken op u.


  Maak melding

 14. het intriest dat dit nou werkelijkheid wordt.
  Ik had gehoop dat dit team uit ging van “suriname voorwaarts” en geen partij loyalisten een goede minister post geven en naar vorenschuiven . Het land moed verder ontwikkeld worden moet ik hieruit concluderen dat het 5 jaar stilstaan of achteruitgang betekend.
  PS: De nieuwe president van Suriname heeft kantoor ruimte gehuurd bij Royal Torarica. Is dat nodig was Venetiaan niet sober. Wie gaat dit betalen.
  Er is dus geld gespaard (700.000.000 $)en is nu zaak om al het geld zo snel mogelijk op te krijgen.
  Wat voor belang heeft Su bij een bezoek aan VN, waarbij een hele baterij partij loyalisten ook mee reizen en allerlei koopjes mogen doen.
  Betekend het Het echt feesten.
  Daar hebben wij ook een voorzitter van de assemblee die alles wat fout, krom is,goed praat.
  Waarom kunnen wij niet het paleis zodanig aanpassen , op knappen waarbij de president ook daar kantoor houd waarom Royal Torarica waarom waarom niet bezuinigen wanneer leren wij het om het land vooruit te helpen.
  Ik hoor het al “geef hem de gelegenheid te regeren.


  Maak melding

 15. geen goed idee om plos op te heffen ; zeker ten tijde van raghoebarsingh heeft het zijn waarde bewezen. financien en buitenlandse zaken worden ndp-ministeries > als daar maar niet gesmeten gaat worden met geld (bvb aan wapentuig !) en stoere taal, m.n. naar nederland. nederlands geld en kennis hebben we niet perse nodig, maar nederlandse opstekerij van bvb amerika en frankrijk nog minder.


  Maak melding

 16. Royal Torarica?

  Is het helemaal in z’n bol geschoten?
  Dit is ongegeneerd, terwijl het volk dat voor hem gekozen heeft in dozen leeft?

  Bigi fasi o meki yu lass passie! Bigi ting o go gi yu shing! Bigi mofo o go sinie yu na oso! Bigi du o go meki yu p’poe!

  Deze kosten gaan door tot een week na inauguratie want dan pas is het P.Paleis leeg.
  Ook in Royal Torarica worden Desi’s gasten ontvangen voor het feest dat gaat rusten op de schouders van de arme belastingbetaler.


  Maak melding

 17. Het verbaast mij niet er zullen nog meer beloftes verbroken worden, die ezels zullen weer hun domme uitleg aan geven bouterse heeft zich nooit aan geen enkele beloftes gehouden .


  Maak melding

 18. WAT WIJ ZEGGEN DOEN WIJ!

  #2.
  Het artikel nogmaals lezen, de reden waarom er evenveel of zelfs meer ministerposten komen staat er!

  #5.
  Kan reactie #6. volgens u wel!?
  Begint u nu al met censuur!?

  Overigens probeert u overal een punt aan te zuigen. Gewoon toegeven aan het geen #6. schrijft. En naar mijn inzicht is deze scribent nog mild.

  Het volk (ndp) wil bedrogen worden!
  Het ging immers om een reeds veroordeelde, die wederom betrokken is bij een rechtszaak handelend over schending van mensenrechten en moord. Deze Moordenaar moest uit de luwte gehouden worden.

  Moro bruya o doro! Tide tamara wi e lei moro fara!


  Maak melding

 19. Eerst samen werken met Ronnie en Somo.En nu dit waar is het landsbelang meegediend. Al die oneliners die vanaf de berm het goed deden smelten nu als ijs voor de zon.En dan regeren ze nog niet. Ik ben benieuwd wat ons nog meer te wachten staat.


  Maak melding

 20. Lippendiensten, al die campagnes voor de verkiezingen. En het jonge volk geloofde alles. Waarom ook niet? Kijk maar naar het percentage schoolverlaters in Sur. Na die hele poppenkast van Wolfje in het vorige kabinet, kijken wij reikhalzend uit naar de nieuwe minister van Onderwijs. Wie, wat zal het zijn, hopelijk eentje die kan lezen.

  Maar alle ernst, als je niet in de ontwikkeling van de jongeren investeert, moet je niet schrikken van deze lippenrondes. Zelfs juf Jenny lijkt maar ja te knikken op alles wat er gebeurt. Alles om zkh Bouta tevreden te stellen. Ook mooi hoor zo’n suite in Koninklijk Torarica. Maar beste mensen, vergaderen in het zwembad en in koninklijke luxe moet toch gewoon kunnen? Tenslotte had Sadam gouden kranen in zijn paleis.

  Nu even alle gekheid op een stokje: Wat moeten wij van deze farce verwachten. Massa’s ambtenaren, massa’s kruiwagens en een enorm gat in de schatkist. ’t zal toch niet waar zijn; nog meer schoolverlaters die niets kunnen, of ongeschoolden die dolgraag een schietgrage militair willen zijn. Sur., je dwingt me je te verlaten!


  Maak melding

 21. het is toch knap dat somo op de dodenlijst stond van desi?
  en nu werken zij samen ik hoop dat zij ook samen kunnen regere.
  en ik wens dat zij ook samen het land vooruit brengen.
  som o ook ik wens je het goede toe.
  jij kan het wel ,en neem ervaring en let goed wat je doet.


  Maak melding

 22. Massa`s ambtenaren,massa`s kruiwagens dat hebben de Fronters gecreeerd.Scoolverlaters kwamen niet aan de bak,want er zaten reeds ongeschoolden op hun plek.
  Spookambtenaren die ook in wonend in Nederland,gewoon op de loonlijst staan ,ga even NPS-Nederland screnen,zo ook VHP-Nederland.
  Het is erg om te lezen dat alle rotzooi wat FrontStront heeft gecreeerd op de nieuwe regering nu alvast wordt geschoven.
  Verlaat Suriname maar,zeker weet je wat je te wachten staat als je niet kan aantonen,dat je je grond of baan eerlijk hebt verkregen.
  Als je van zins bent hier naar toe te komen,reken maar gedrocht Wilders wacht op je.


  Maak melding

 23. Er komt een nieuw ministerie bij: Sport & Jeugdzaken. Dit compenseert met de ontmanteling van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. De ene poot gaat naar Financiën, de andere naar Buitenlandse Zaken.

  De Surinaamse Jeugd heeft heel veel vertouwen in het komende kabinet van Desi Bouterse gezien de reacties op het filmpje van waterkant.

  Door een ministerie voor hen in het leven te roepen is toch wel een goed teken dat de nieuwe regering van Desi Bouterse de problemen van de jeugd ook serieus neemt en hopelijk daarna zullen handelen, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt verder vergroot en dat zij de benodigde vergunningen en eventuele kredieten kunnen ontvangen zodat zij als kleine zelfstandige ondernemers ook hun eigen brood kunnen verdienen.

  Het vorige kabinet van Ronald Venitaan had geen oog voor deze groep waardoor zij zich uitgesloten voelden in de maatschappij.


  Maak melding

 24. Wie Weet Waar Watcher Woont?

  Hij doet voorkomen alsof hij in Suriname woont en werkt en de zaak daar loopt te organiseren en verdedigen.
  Maar uit zijn postings kan je merken dat deze meneer gewoon in NL steun trekt.
  En Nederland maar afkatten?
  Mooier kanniet!

  W.Whome,

  Theo is vanaf het prille begin de man met de mooiste ideeen en de juiste oplossingen voor alle zaken die Front verkeerd aanpakte.

  Samen met Ray(#28) heeft hij alle grote problemen die Suriname al eeuwen kent met een knip van de vingers opgelost. Ouderenprobleem, jeugdprobleem, arbeidsprobleem, bauxietprobleem, goudprobleem, wegenprobleem, ambtenarenprobleem, etnisch probleem, vervoersprobleem, landbouwprobleem, invoerprobleem, veiligheidsprobleem, minderheidsprobleem, tjoekoeprobleem, zevenevenprobleem, grens probleem, gokprobleem, gronduitgifteprobleem,
  kortom te veel om op te noemen.

  Maar voor het DRUGSPROBLEEM zullen zij nooit en te nimmer een oplossing vinden.
  Ik maak me echt niet druk.


  Maak melding

 25. Verdediging!

  Bij sommige onderwerpen mis ik de keiharde verdediging van NaMi, Pinto en Srika. Bij dit onderwerp hebben ze hun toetsenbord helemaal ingeslikt.

  Wat dat betreft zijn Theo en Ray eerlijker.
  Aan hun ligt het niet dat Desi bevlekt is.


  Maak melding

 26. Beste Watcher,

  Mijn moeder zegt altijd, soms moet je de zaken iets uitgebreider toelichten. Laat me dit zeggen: ik maak me terecht zorgen om de schoolverlaters (zonder diploma’s) die later geen baan (zullen) vinden. Dat ligt voor de hand, Watcher. Ik neem aan dat jij het over de andere groep hebt, die met diploma’s. Mooi, dat moet je blijven doen, en zeker ook bij de nieuwe regering hierop aandringen.

  Ik echter, maak me zorgen over de opvang en de vorm van het onderwijs dat de dropouts niet (heeft/zal) bereiken. Volgens mij zit jouw partij ook niet te wachten op nog meer hosselaars op de hoeken in Paramaribo.

  Laat me dit tegen je zeggen: Ik ben niet van plan Sur. te verlaten, omdat ik mij voor deze groep blijf inzetten, ongeacht de regering die er zit. Maar ik zal jouw president en de zijnen kritisch blijven volgen. En dan een extra tip: doe niet zo emotioneel als het je leider betreft.

  Altijd maar proberen de ander de angsten in te boezemen. Weet je niet dat angsten verlammend werken? Met een bang volk kom je niet eens daar waar de Frontregering de leiding heeft overgedragen. Blijf jij daarom maar beven bij Wilders, waar nog van alles kan gebeuren. Ik zal hier blijven werken aan de goede zaak. O ja, Watcher, maak je geen zorgen over mijn baan en grond: Ik heb alles rechtmatig verkregen.

  Odi’s


  Maak melding

 27. HUSH (#24),

  Blij dat je blijft en je goede werk doorzet. Maar beloof me een ding, ok? Mocht je toch willen vertrekken, neem Iwan Brave voor me mee asjeblieft. Watcher heeft hem al bang gemaakt, wie weet gebeurt er wat met Iwan.

  Bij voorbaat dank!
  ps:mooi geschreven op #31.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.