Polarisatie binnen Surinaamse gemeenschap

30

Voor- en tegenstanders van Desi Bouterse in Nederland staan steeds meer tegenover elkaar. Na de verkiezing van de nieuwe Surinaamse president raken de gemoederen verhit, zo lijkt het. Het leidde zelfs tot een bedreiging via de radio meldt Radio Nederland Wereldomroep.

Romeo Hoost, bekend tegenstander van Bouterse en voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, werd bedreigd door een beller in een live radio-uitzending van het lokale Surinaamse radiostation Shirityo-Makandra in Amsterdam.

De bewuste beller, broeder Orlando, kondigde aan Hoost dood te zullen steken. De programmamakers distantieerden zich direct van de uitlatingen van de beller. Maar voor Hoost was het toch aanleiding om een klacht in te dienen.


30 REACTIES

 1. Die Hoost wil zijn kop niet gebruiken.
  Had hij zijn broer en vrienden erop gewezen…geen gekheid en domheid uittehalen zat hij nu niet met de gebakken peren.
  Die man loopt achter iets dat vele Suri’s achter zich willen laten en verder met het opbouwen van het land aan de slag willen…dan komt een Hoost weer en zit de boel te irriteren.
  Een ieder vindt jaren ”80 rampzalig maar ook door toe doen van anderen die de boel wilden ontwrichten,…maar die Hoost komt steeds bij een bepaalde persoon uit.(puur om te ontwrichten)….en dat gaat behoorlijk irriteren …..hij doet alsof die 8 dec. figuren tot een groep zeer lieve mensen behoorde…..heel wat van die gasten waren boeven dat moet Hoost toch ook echt weten.
  Maar die Hoost loopt als idioot te lullen….waarom is hij in de jaren na ”85 ook niet in het bos gaan vechten…dan was hij nu ook bevrijdt.
  Maar ik zou hem zeggen hij moet niet doen alsof hij Suriname niet kent…..ken de Surinamer meneer Hoost u gaat onnodig pijn lijden dan ga jij anderen of jouw familie gaat anderen de schuld geven….ken Suri’s mi boi….denk niet wat jij ziet dat ,dat het is…..of wie jij denkt dat hij diegene het is……daarom zaka yu skafu safri en gebruike de door God gegeven bovenkamer.


  Maak melding

 2. Miscussie!

  Er zijn nu eenmaal mensen met een kort lontje. Zo heb je ook mensen met een heel kort lontje. Maar je hebt ook van die mensen die helemaal geen lontje nodig hebben, die ontploffen gewoon waar je erbij staat.
  Dat noemen wij een explosie na een miscussie.

  In de dierenwereld heb je het ook. Bij de apen, onze voorouders, slaat het bronzen mannetje op zijn borst om te zeggen wat hij wil. Durf als andere aap je borstkast alleen maar even te strelen, dan kan je gaan rennen.

  Van mijn voorouders heb ik heel veel met de genen meegekregen. Kan goed dansen, kan mooi zingen, kan prima voetballen, kan heel goed flirten, kan lang en leuk ouwehoeren, beetje begrijpen, lekker koken, maar ik heb ook minder leuke dingen met de zelfde genen mee gekregen. Zo heb ik een knieprobleem, val ik na het eten gelijk in slaap, heb af en toe migraine en een hele lange lont. Je krijgt me niet kwaad! Ook niet bij een miscussie!


  Maak melding

 3. zo zijn die Beesten die bouterse aanbidden ze zijn eigewijs emotioneel dom en korzichtig. ook hier op dit forum gebeurd het ze hebben mij ook bedreigd maar ik schrik niet van idioten ze hebben het verstand van pindadop.Idereen die tegen bouterse is vallen die schoften aan zo kan je zien dat zij laag opgeleid zijn en vaak zijn minderbedeeld meestal komen ze uit het criminele milieu ze hebben geen algemene ontwikkeling zo de baas zo zijn volgers bouterse heeft nooit een andere voorbeeld gegeven aan zijn aanbidders wie tegen hem is word vermoord dus ja wat verwacht je anders. er is mooi filmpje op waterkantnet en het eindigd ook heel toepasselijk kijk maar a.u.b


  Maak melding

 4. Typen als Romeo Hoost,Ronald Hooghart,publicist Para,Iwann Botse,enz.moeten hun wonden maar gaan likken en een nieuwe strategie bedenken.Via de radiostation van Iwan Botse kunnen ze onehinderd het luisterend publiek met onwaarheden bestoken.


  Maak melding

 5. Het feit dat een enkele gestoorde beller dreigementen uit aan het adres van Romeo Hoost, wil nog niet zeggen dat er polarisatie optreedt binnen de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Ik vind daarom de kop en de eerste zin van dit artikel te ver gezocht. De redactie van waterkant.net ziet vooralsnog spoken. Wel ben ik het eens met de heer Hoost om een klacht in te dienen.


  Maak melding

 6. beste orlando,

  hierbij doe ik een beroep op de heer Orlando;
  het geen wat in ’t verleden is voorgekomen ,mag nooit en nimmer meer gebeuren,dus laat u de heer Hoost aub met rust,want daardoor onstaan er weer allerlei gedoe en speculaties natuurlijk
  deze meneer heeft veel pijn geleden en zo ook de andere nabestaanden.mensen ’t verleden kunnen wij nooit vergeten “de slavernij en de tijd v/d contract arbeiders”,maar ik hoop dat jullie de heer Bouterse de tijd gunnen en u zult wel met mij eens zijn,want als ’t goed of beter gaat in suriname hebben we er allemaal baat bij

  sranang sa wini ef wie bondroe kon na wang

  mvg,

  surinamer in hart en nieren

  one love


  Maak melding

 7. Opo kondremang oen opo,
  sranang gron e kari oen,

  Zeg NEE tegen alles en iedereen die ons tegen elkaar wil
  opzetten en uitspelen .

  Laat het weten dat wij onze les reeds geleerd hebben.

  De jaren van de binnenlandse oorlog zullen wij nooit vergeten.


  Maak melding

 8. Aan Romeo Hoost al heeeeel lang het welgemeend advies om wat gas terug te nemen.

  Wij zullen niet kunnen vechten tegen de plannen van God met de wereld in algemeen en Suriname in bijzonder.

  Alle rechtgeaarde Srananmans hebben het beste voor met Suriname, jullie daar, wij hier.

  Probeer, gegeven de omstandigheden vanuit jou positie jou bijdrage te leveren, dan komen we al een heel eind.

  Misschien heeft de Almachtige Bouterse en Brunswijk wel nodig om die job te klaren.

  Wie zijn Hoost en Pinto?


  Maak melding

 9. Orlando’s gedrag is absoluut niet acceptabel maar eveneens is het on acceptable dat een partij als de NDP niet direct afstand neemt van dergelijke uitspraken.

  Maar ja we weten allemaal dat DDB smult van dit soort uitspraken en in het geheel niet beseft dat fatsoenlijke mensen zich niet inlaten met loosers als Orlando.


  Maak melding

 10. Why,
  meningsverschillen is goed voor de menselijke ontwikkeling.aan indoctrinatie van idioten moet men geen aandacht schenken,
  nog minder een reactie op een posting plaatsen.gewoon laten dood bloeden.

  alleen op deze manier kunnen wij van mekaar leren.een gezonde posting zet mensen aan het denken,de ongezouten zorgt voor nodeloze conflicten.


  Maak melding

 11. ik vind romeo hoost gelijk hebben om politie zaak van te maken.
  als het iemand is die via bouterse is gestuurd dan moet worden ingegrepen.
  maar niet meteen paniekerig doen.
  als je voor een ander dan vene wil ,hier heb je hem…
  maar omdat de man denkt dat je met kracht een land bestuurd?
  nee mijn vriend een land wordt bestuurd door mensen ..niet door 1 ezel.
  en als die ezel te traceren is moet je die ezel pakken.
  als het 1 schaap is
  het nederlands spreekwoord zegt>
  als er een schaap over de dam is volgen er nog meer.
  dus zoek het uit is het 1 ezel of is het 1 schaap.
  maar hij kan ook 1 zwarte schaap zijn…


  Maak melding

 12. Vroeger , in de jaren 80, moest je hush hush praten. Wilde je je mening over het militair gezag geven, bestond de kans dat de geheime ‘volksmilitie’ je zou verklikken en voordat je dacht werd je afgetakeld, of je naam doorgegeven aan ‘baas’.

  ‘ Baas’ is nu weer aan de macht en zie het bekende patroon herhaalt zich…. wanneer worden jullie allemaal wakker ? straks hebben we nog een burgeroorlog hier….


  Maak melding

 13. Een reactie op bovenstaande, ik heb het zelf aan de lijve ondervonden. In dit land moet je uitkijken met je mening geven, enz
  De vorige week op 20 juli ging ik over straat naar mijn werk toe met een een NDP shirt en pet erbij, boi, het was raak ai.
  Commentaar, gedoe boze reactie’s noem maar op
  Waar gaat het over in dit land, mensen gaan bepalen wat je moet aan doen en wat niet.
  24 uur later trok iets van de NPS aan met pet
  en toen, toen niks wel een kreet van leuk shirt en leuk dat petje, al die dingen heb ik opgestuurd gekregen, mensen het wordt steeds erger, voor het zelfde geld had ik klappen gehad op 20 juli j.l. !!!!!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 14. @15 Hossenbux: Uit jouw gedachten experiment/ervaring maak ik op dat heel SME nu al (Regering DDB moet nog beginnen) voor de NPS is. Verontrustend voor DDB en aanhang.


  Maak melding

 15. Als scherpe en verhitte discussies niet meer mogelijk zijn, dan is de tolerantie en organisatiegraad van de tegenkrachten in de Samenleving in gevaar. Als je woordenschat tekort schiet, wil niet zeggen dat je dan op bedreiging overgaat. Bouterse gebruikt(e) vaak ook ferme taal en (in)directe bedreigingen. Aanhang en sympathisanten nemen dit over. Als je directe naasten hebt verloren door toedoen dan Bouterse en je hebt normaal bloed door je aderen stromen, dan kan je niet schaamteloos toekijken. Dus die “gekke meneer Hoost” is zo gek nog niet. Als gij niet wenst dat het u geschiedt, doe dat dan de anderen ook niet, of zoiets?


  Maak melding

 16. Wat is tijdens het leven van Nelson Mandela veranderd voor de arme zwarte bevolking in Zuid Afrika. De blanke boeren bezitten nog steeds de vruchtbare gronden en zijn nog steeds steenrijk. De zwarte armen zijn nog armer geworden. Misdaad tiert overal. Als je uit het oogpunt van de blanken bekijkt heeft Nelson Mandela het heel goed gedaan. Bisschop Desmond Tutu is niets anders dan een Hoge Christelijke zwarte leider in een lange zwarte rok. De rol van de kerk in de afgelopen 2000 jaar is voldoende bekend. Denk alleen maar aan Oorlogen. Vergeven kan in verschillende gradaties. Zo ook de begane misdaden tegen de menselijkheid. De wereldgemeenschap heeft zelfs een Internationale Rechtbank hiervoor ingesteld. Je mag niet iedereen en alles vergeven. Bouterse als Grootvader en vader kan je vergeven. Bouterse als drugsbaron (vernietiger van duizenden jonge levens over de hele wereld) en moordenaar en misdadiger tegen de menselijkheid is van een andere orde. Meneer Hoost mag en moet zelfs dit steeds in de actualiteit houden.


  Maak melding

 17. het is echt grappig als ik deze dingen lees .
  dit is hetzelfde als dikke mensen mogen zeggen wat ze willen over dunne mensen maar omgekeerd is het discriminatie moord en brand.
  mensen van het front en tegenstanders van bouterse mogen ook al weten zij niet waar de klepel hangt zeggen wat ze willen want bijv las al dat voorstanders van bouterse beesten zijn dus omdat ik een andere mening deel dan jou ben ik een beest.
  zelf nadat de front regering niets voor het land heeft gedaan praat men niet daarover alleen over wat de regereing bouterse tijdens zijn regereingsperiode niet eeft gedaan en wel .
  fronters 1 ding is duidelijk als bouterse dood is heeft die partij geen nut meer want jullie leven voor en door bouterse !


  Maak melding

 18. De tegenstaanders van Bouterse in Nederland zijn over het algemeen dromers, en meestal met een Nederlands paspoort. De meeste zijn steuntrekkers die niets te doen hebben en beweren dat zij pakketten en geld over maken naar Suriname(in hun droom).


  Maak melding

 19. Wil de redactie van waterkant.net nu eens uit de anonimiteit treden en zich bekend maken? Door het dreigement van één gestoorde beller als maatstaf te nemen voor de stelling dat: “de Surinaamse gemeenschap polariseert”, geven zij namelijk blijk over een zeer geringe hoeveelheid hersenen te beschikken, danwel verschrikkelijk naief te zijn, ofwel over beide kwalijke eigenschappen beschikken!


  Maak melding

 20. Sorry, dit doet me denken aan een ‘discussie’ indertijd in het TV programma van Karel van de Graaf. Ja, Surinamers waren toen de ’talk of the town’. Wereldwijd werd toen getoond hoe een discussie op z’n Surinaams gevoerd werd. Wij, toenertijd studenten in Ned. schaamden ons diep. Keer op keer moesten we uitleggen dat het 2 uitzonderingen waren, absoluut niet representatief.

  En nu, bedreigt Br. Orlando meneer Hoost via de radio. Emoties nemen alweer de overhand en vanuit het andere kamp zou dat zomaar mogen. Hij meent het niet, hoor ik sommigen zeggen. Hij was alleen maar boos. Wat betekent dit allemaal. Als br. Orlando zullen uitspraken doet, dan moet ik hem toch even op de 10 geboden wijzen. Is er dan niemand binnen zijn gemeente die hem hierop kan attenderen?

  Daarbij kan niemand -u niet, en ik zeker niet- het leed van meneer Hoost in welke maat dan ook uitmeten. Vrijheid van meningsuiting moet er zijn, maar meer nog respect voor onze medemens. Dat hoort br. Orlando toch te weten? Foei.

  Tot slot, van polarisatie is volgens mij geen sprake. Hooguit van een emotionele uitbarsting van iemand die beter had moeten weten. Mr. Hoost dien aub een klacht in, zodat br. Orlando de betekenis van het spreekwoord “bezint, eer gij begint” na dit incident kan begrijpen.


  Maak melding

 21. Wie de stelling tegenspreekt dat er polarisatie heerst binnen de surinaamse gemeenschap is blind of steek zijn KOP bewust in het zand, leest hier op het forum dan kom je tot een andere conclussie de bouterse aanhangers kunnen niet zonder intmidatie en bedreigingen het zit in hun bloed hun leider geeft ook geen andere voorbeeld dus wat verwacht je van zijn volgers.ik geeft jou op een briefje dat wij in de toekomst meer van dit soort achterlijke gedrag zullen zien van mc en zijn aanhangers en hun vertegenwoordigers.ik zelf hebt geen hoge pet op van die hele mc en zijn volgers.


  Maak melding

 22. Ik las broeder, maar ik dacht, dat kan toch niet? Ze zullen wel een verpleger bedoelen. Zo stom en naief als ik ben. Ik vergat dat ik met Surinaamse toestanden te maken heb. Achteraf blijkt het een “heilige” te zijn. Leuk is anders, maar ik kan er voorlopig wel om lachen. Totdat hij de daad bij het woord voegt. Dan zal ik niet lachen, maar ik zal het ook niet meer bijzonder vinden.


  Maak melding

 23. De mensen die allemaal zitten te zeuren over dat bouterse aanhang laag geschoold is moeten goedkijken naar hun opleiding. De mensen die de nederlanders aan bidden en de oud eliten die de verdeeldheid handhaven en ons nog steeds willen onderhouden voor de blanken. Laat nederland eerst goedmaken wat ze 300 jaar geleden met onze voorouders hebben gedaan.Laten degene die zichzelf hooggeschoold noemen en kijken wat er de afgelopen tijd is gebeurt is met ons geliefd Suriname die niet meer zijn mooie oude vorm heeft. Waar economisch ons land sterk achteruit is gegaan en criminaliteit hoger is geworden. De rijken rijker worden en de armen armer.Degene die zeggen we moeten het verleden niet vergeten zeg ik dan dat moet je zeker niet doen en maak goed wat jullie hebben geroofd van ons terug te geven, degene die jullie hebben vermoord hebben gemarteld verkracht 300 jaar geleden dat verleden eerst goed te zetten. alle blanken krijgen hun straf in deze tijd. zo gaat nederland ook naar de klote en er verdeeldheid in hun eigen land komt en nog steeds geen kabinet kunnen vormen.Suriname wijst dat we verbroederen en samen willen werken aan een prachtig Suriname.


  Maak melding

 24. DU#24,
  Die pet van jou is zo een lage dat de MC-familie het allang heeft weggegooid. Je bent het niet waard om te reageren op jou domme aantijgingen. Ze zijn dan ook voor jou eigen rekening.


  Maak melding

 25. Opvallend en betreurenswaardig vind ik mijn observatie dat onder invloed van DDB en de zijnen een bepaald deel van de mensen met een Surinaamse achtergrond tot moreelverval is gekomen.
  Men lijkt het vermogen om zelf te denken te zijn kwijtgeraakt en ratelt de mantra’s van DDB blindelings op om zijn misdaden te rationaliseren en te bagatelliseren.
  Dezelfde mensen ratelen de mantra’s van hun “sekteleider” naar hartelust om Nederland incluis de Surinamers die zich hier vestigden
  tot de broodnodige “Staatsvijanden en vijanden van de “sekte” te bombarderen alleen om hun kritische houding en behoud en gebruik van het eigen denkvermogen. Maar wij laten ons niet intimideren en blijven sekteproof. Het is betreurenswaardig dat het deel van de Surinaamse bevolking dat weigert zich te laten indoctrineren nú al het gevoel heeft niet meer vrijuit te kunnen spreken.

  Mi Aisa
  Vrije Surinaamse


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.