Grootscheeps onderzoek tegen Surinaamse douaniers

19

PARAMARIBO, 24 mrt – Er loopt een grootscheeps justitieel onderzoek tegen zeker vijftien douaniers. Dit meldt de Ware Tijd. Nagegaan wordt in hoeverre de groep betrokken was bij fraude met invoerrechten. Het Openbaar Ministerie heeft intussen beslag laten leggen op privé vermogens.

Dit vertellen douaneambtenaren zelf. “De man heeft verteld hoe ze tot in zijn huis zijn gegaan om zijn kluis leeg te halen en het geld te storten op een rekening van de Centrale Bank van Suriname”, zegt een bron. Het douanekorps zelf zwijgt in alle talen. Minister Humphrey Hildenberg van Financiën bevestigde vorig jaar de fraude. Douaniers hadden het registratiesysteem Asycuda gekraakt.

Het systeem is alleen toegankelijk en begrijpelijk voor douaniers. Een aantal zakenlui kon zo aanmerkelijk minder belasting betalen. Het strafrechtelijk onderzoek is eerder aangekondigd. De resultaten blijken nu uit te komen. Hildenberg zegt dat overheidswerk een kwestie is van vertrouwen. “Je kunt nog zoveel veiligheidssystemen inbouwen, uiteindelijk komt het op vertrouwen aan.”


19 REACTIES

 1. Het heeft even (jaren) geduurd, maar eindelijk lijkt men echt wakker geschud.

  Velen in SME zien/weten al jaren dat bepaalde douane ambtenaren er een levensstijl opna houden dat zij zich NOOIT zouden kunnen permitteren op basis van het loon dat zijn incasseren.

  Velen beschouwen zo’n functie inmiddels als de ideale plek om je boterham rap en sluw vet te beleggen.

  De gemeenschap doet of deed er al lacherig over, want er wordt of werd toch nooit iemand opgepakt.

  Laat ons duimen dat dit dus niet met een sisser afloopt en deze lui ook daadwerkelijk worden
  “uitgekleed” als blijkt dat zij al hun tegoeden onrechtmatig hebben binnen gehaald.

  Ook de handelaren die hebben geprofiteerd ook keihard aanpakken.

  Daar waar de kleine man moet hosselen voor zijn dagelijks brood
  is dit gespuis bezig zich schaamteloos te verrijken.

  Laat dit eens voorgoed uitgeroeid zijn.

  Misschien moet men overwegen om contractueel buitenlandse controleurs (die niet zo omkoopbaar zijn)op dit soort diensten te plaatsen. . hoe triest het ook moge lijken dat men in SME de mensen NIET kan vertrouwen.

  Menige “trotse/nationalistische” Surinamer zal dan weer moord en brand gillen.

  Het bewijs wordt telkens weer geleverd.

  God zij met Suriname.


  Maak melding

 2. Controle!

  Weer komt het op domweg vertrouwen aan. Net als onze kiezers wil ook de overheid geen controle op duane uitvoeren omdat ze zelf ook niet gecontroleerd wil worden. Men gooit alles op vertrouwen. Grootste stommiteit!


  Maak melding

 3. Hoop dat deze aktie een echte is. Deze zgn. ambtenaren zijn over het algemeen altijd de grootste boeven geweest. Ze leven in weelde dankzij de staatskas. Er zijn in de loop van de geschiedenis reeds enkele keren een paar opgepakt, maar ze liepen al heel gauw weer los en zijn al stelend verder gegaan. Whats new. I hope this time, that there is something. Wij benne benieuwd wie weer door een politicus gered gaat worden en schuldloos verder kan.


  Maak melding

 4. doofpot?!

  wie weet beland alles daarin..
  want we zijn het toch zo gewend in suriname. vooral daar waar er veel geld en koppen zal rollen.. van douaniers tot die zakengeboeftes.


  Maak melding

 5. Wanneer wordt el ronny brunswijk de ac lijder aangepakt..
  Hij krijgt meer dan drie overheids salarissen van fuckties waarvan het bestaands recht op z’n minst twijvel achtig is..
  Er zijn nog meer palementariërs die dubbele salarissen krijgen,wanneeer worden zij aangepakt..


  Maak melding

 6. partijgenoten gaan zeker niet de bak in.wat de minister hildenberg allemaal hier verkondigt is gewoon zwerverspraatjes.sedert wanneer hebben douane ambtenaar een kluis thuis.dit is een uitzondering.want een ambtenaar heeft nauwelijks een salaris om het hoofd boven water te houden.of kan zijn dat hij dit nodig had om zijn diploma en pistool in te bergen.

  van een kikker kan je geen veren plukken.ja maar hoe komt het dat men geld heeft aangetroffen in de kluis van de douane ambtenaar?dan moet de justitie dit gaan onderzoeken.

  ik denkt dat de heer dilip sardjoe de politie ook van dienst kan zijn.


  Maak melding

 7. Mijn God!!!!!

  Geef A.U.B. deze zogenaamde Surinaamse regeerders een zondanige verstand dat zij Suriname uitwijken en elders hun zege kunnen vieren. Waarop???( eerlijkheid, vertrouwen????) I don’t know!!!!

  Dat ze nogsteeds durven de woorden zoals VERTROUWEN, CONTROLEREN, VERVOLGEN, NAGAAN etc. te noemen. Bestaat deze wel bij hun??Weten ze wel wat het inhoud??? Ik ber er van overtuigd dat het niet zo is. Als zij nogeens zulke termen gebruiken, komen er dan wurmen uit hun monden!!!!

  Al op het beslag gelegde tegoeden, moeten gewoon naar de kerk, Mandiers en/of Moskee!!!

  OH, LORD!!! STRAF ze, ik smeek U!!! Laat ze nooit en never in Suriname terug keren en ook die hen, hun voetsporen volgen.

  Oh, jawel!!! Veiligheidssystemen bestaan wel hoor en daar geloof ik heilig in!!!! HONKBALKNUPPELS!!!!!

  Ha,ha. haaaaaa!!!!

  Nr 2. DAS!!! je bent warm!!!

  Wiep-Deng


  Maak melding

 8. Vertrouwen is goed maar controleren is beter.
  Waarom moest het zovele jaren duren voor dat er ingegrepen wordt door de justitie. Is het dat de douane, onderdeel is van de ministerie van financien en ook een gewapende macht is, dat santokhi niet durfde in te grijpen.

  IK ben eens dat het liever laat dan nooit is
  geworden. Maar dan kan men niet stellen dat Justitie onder leiding van Santokhi zo geweldig werk heeft verzet.

  Verder kan door betere organisatie; waar controle op de douane apparaat is ingebouwd, zoveel mogelijk verkomen worden dat zulke zaken zich kan herhalen. Dus de pak kans moet verhoogd worden, wanneer er fraude wordt gepleegd door de douane personeel.


  Maak melding

 9. STEM e kong we biging pre eerlykmang,no ding o biging blaka deng srefi,soekoe steng tap deng srefi,terwyl deng ben sab olanga sang ben psa,liever een paar handlangers doden om de top te beryken en mn naam en gezicht te verschonen,sranagmang oe bright oen ai nanga oen verstang me begi oen mek oen no ab anoe ien vernietiging foe oen kondre mek oen feti te a laatste blo,oen stop singi a folkslied sondro f meen deng wortoe,me begi oen ;WANG LOBI


  Maak melding

 10. Sranangman 1

  Ben het met je eens wat hier heeft plaatsgevonden is niet sociaal des te meer voor de belastingbetaler. Het mes moet door het hele systeem. Er zal desnoods een verjonging van de organisatie moeten plaats vinden. Ook zouden er betere arbeidsvoorwaarden (markt conform) moeten komen, zodat het voor de oude en nieuwe ploeg aantrekkelijker wordt deze functie als douanier uit te oefenen, waardoor de verleiding om te frauderen geminimaliseerd wordt.


  Maak melding

 11. Hoe lang is dit fenomeen al bekend?Hoe lang is de zogenaamde heilige Vene al president?Al deze gerep en roer is niet anders dan het doel die zij wilen-25mei..!Zitten kletsen hoe ons Suriname geroofd wordt,maar waar was vene toen Demon (duivel)het goud voor niets weggaf en zo ons nog armer heeft gemaakt.
  Suriname wordt wakker en zie zelf hoe deze zogenaamde leiders het echt menen met Suriname.Weg met al deze rommel die het niet menen met ons geliefd Suriname.God zij met ons Suriname is behalve een gebed maar ook nog een belijdenis.Slaap en wordt wakker daarmee.


  Maak melding

 12. Sranangman 1

  Hoe de douaniers hun hoofd de afgelopen jaren boven water hielden is wel heel erg (door met belastingheffingen op import en export goederen te frauderen). De overheid zal echt met betere arbeidsvoorwaarden voor deze douaniers moeten komen anders bied een vernieuwde ploeg weinig soelaas. ook zouden de controles op de aangiftens verbeterd moeten worden.


  Maak melding

 13. Ogen van de mensen op de komende verkiezing ff dicht gooien.niet alleen de douaniers’, maar al de ambtenaren op verschillende posten zijn corrup, in sommige gevallen kan je hun dat kwalijk nemen ( ze hebben voor de baan gekozen ) maar in andere gevallen weer niet. de salarissen van deze ambtenaren zijn zo laag in vergelijkenis met andere landen, dat je in sommige gevallen wel stil bij blijft staan. Als we naar de salarissen van beleids makers kijken schrikken we ons een hoedje, die heeft 3 verschillende on komens, declaeerd zelfs de nw jurk van zijn buitenvrouw en de arme ambtenaren maar zwoegen, nee weg met deze geld-verslindere regering en hou de loonschalen in Suriname eerlijk bij en dan kan men pas goed straffen als er weer en ambtenaar over de scheef ga, eerst de kopstukken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.