Investeringsklimaat Suriname aan de kille kant

12

PARAMARIBO, 20 jan – Het investeringsklimaat in Suriname mag best wat meer op temperatuur komen. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI. Niet dat er de afgelopen geen maatregelen zijn genomen. Integendeel, de bureaucratische rompslomp is aardig teruggedrongen. Het is niet genoeg.

Het duurt bijvoorbeeld nog veel te lang een naamloze vennootschap voor elkaar te krijgen. Wachttijden van wel een halfjaar zijn geen uitzondering. “Als het aan mij ligt moet je binnen drie dagen een NV op kunnen zetten”, zegt Marica. Het lukt maar moeilijk, omdat een aanvraag over meerdere schijven moet. Alle goede bedoelingen ten spijt blijft het zwoegen en ploegen voor de weinige volhouders.

Lokale en buitenlandse investeerders raken steeds meer ontmoedigd. Hoog tijd dus om van koers te veranderen. “Buitenlandse investeringen zijn van groot belang voor de economie. Als we er niet in slagen, moeten we ons wel realiseren dat investeerders naar Guyana of Trinidad kunnen uitwijken. Ze zetten er een bedrijf op en dan een filiaal in Suriname. We lopen dan een aantal voordelen mis”, aldus Marica.


12 REACTIES

 1. Helaas heer Marica hebben we u door. Nu voor de verkiezingen hiermee komen aandraven?? Sorry, u heeft uw langste tijd gehad als minister, u bent gewogen en te licht gevonden. Het is nu tijd om een topmanager van een bedrijf op die post te plaatsen en a.u.b. niet iemand die vanaf zijn/haar af studeren bij de overheid heeft gezeten. Want helaas snappen die er niets van.


  Maak melding

 2. Na 30 jaar onafhankelijkheid is er eindelijk een minister die opmerkt dat het investeringsklimaat aan de kille kant is. Ik zou deze minister adviseren om allereerst spoed te zetten achter de dubbele nationaliteit van de SURNEDS. Daar zit het potentieel, de knowhow, het vermogen om te investeringen en last but not least: de binding met het moederland. Om diepte investeringen te doen moet er een sociale en emotionele band zijn met het betreffende land. Buitenlandse investeerders zijn alleen geinteresseerd in de ROI (Return On Investments), zie de handvol buitenlandse investeerders die nu de Surinaamse bodemschatten leegplunderen. SURNEDS blijven in de meerderheid ook wonen, brengen welvaart mee, kennis op allerlei noodzakelijke terreinen en een goede pensioen opgebouwd in het rijke westen. Daar moet deze minister zich voor inspannen. De dubbele pensioenbelasting (AOW) afschaffen danwel verlagen naar een acceptabel niveau. Welvaart betekent investeringen in de tijd, de Surinaamse overheid is niet geinteresseerd in langdurige welvaart voor zijn onderdanen, slechts een korte horizon van de ene verkiezing naar de andere. Ik heb hier in een ander artikel gepleit voor een nationale regering uit NDP, NPS en VHP. Alleen een nationaal bewustzijn, zonder scruples en vriendenpolitiek, kan een gezond en positief investeringsklimaat teweeg brengen. Regeren is vooruit kijken, maar investeren is nog verder vooruit kijken. Investeringen betalen pas in de tijd uit, een periode van 4 jaar is een korte termijn investering, een periode van minimaal 10 jaar wordt internaal als een middellange investeringstermijn gezien. En juist voor deze middellange termijn-investeringen heb je de SURNEDS nodig. Dubbele nationaliteit is een must en wellicht de enige uitweg voor Suriname om zich op te werken van een ontwikkelingsland naar een ontwikkeld land.


  Maak melding

 3. Minister marica praat alleen maar. Hij is de gene die hierin verandering kan en moet brengen.Het is een LIJDENSWEG om in Suriname een bedrijf te starten.Enkele voorbeelden:Een bdrijf in NL of USA beginnen kost maar hooguit 5 minuten. Waarom? Omdat dat de tijd is die je nodig hebt om dat gratis kopje koffie van de KVK naar binnen te werken!Want het inschrijven zelf is secondenwerk! Alles electronisch en u krijgt gelijk een kopie van de inschrijving mee!Twee minuten later kunt u de eerste zakelijke telefoontjes plegen, we are in business!!!Maar Suriname………geen koffie, geen airco, overvolle wachtruimte, soms niet voldoende zitplaatsen omdat alles handmatig moet worden ingevoerd, tientallen vragen die op je worden afgevuurd, lijkt wel een gestapo-verhoor!!!Dan mag je naar huis…de ellende begint nu pas…wachten, wachten, nagels bijten, ergeren, stress, hoofdpijn, bellen, weer bellen…ga zo maar door!!!Want nu komt het; zelfs bij een aavraag voor het opzetten van een administratiefbedrijf, komt zelfs de brandweer langs, politie,ow,huurcontract tonen, toestemming van de huisbaas of eigenaar verplicht,soms ook langs domeinkantoor voor verificatie van bepaalde stukken,en als geluk hebt kan je na 3 of 4 jaar de deuren openen( als je tenminste al niet failliet bent), want natuurlijk beginnen alle kosten te lopen, zonder inkomsten. Nog een sterk staaltje; President Vene heeft een aantal jaren geleden een illegaal bedrijf officieel geopend. Hij moest namelijk de stukken van de NV nog tekenen, maar zijn vrienden hadden haast en hebben zonder de vergunning gewoon vanaf dag 1 gewoon business gedaan!!!Pas na 3 jaar waren de papieren in orde, ook omdat het vrienden van de President waren!!!!!!Soms moet je ook gewoon 10 jaar wachten!!!!!


  Maak melding

 4. Suriname heeft een van de hoogste aantal ambtenaren op de wereld, verhoudingsgewijs.

  En toch is het niet mogelijk om belangrijke papieren zo snel mogelijk in orde te krijgen. Natuurlijk ga je zo inkomsten mislopen.

  Laatst hoorde ik nog op de radio dat men van 7 tot 12 uur werkt terwijl men tot 15 uur moet werken. Daarna komen ze om 15 uur weer terug om over te werken??? Wie is nou gek in het land.


  Maak melding

 5. Mooie woorden aan het einde van de regeer-termijn, waar was u al die jaren. Ik hoop dat u voor-taan weg blijft uit de regeer-macht. Let op; landbouw productie loopt terug, illegaliteit /goud-roof/vervuilling met kwik/papatam ; verkrachtingen moord en doodslag/ grond-roof door Somo/95% voor IMGOLD/80% voor Alcoa goud-dael/verkeers doden rijsen de pan uit/ 80 kilo cocaine uit klus arrestatie-taem/80% bevolking onder armoede-grens/vechten in het parlement/geen grens politiek/3 SRD kinderbijslag/guyana wint grensconflict met sur./Brunswijk bedreigt scheidsrechter met vuurwapen, geen in-grijpen politie/rassen politiek door Front/overheid voer geen overeenkomten uit die zij zelf gesloten hebben, zie de toescheidings overeenkomst/inversterings klimaat slecht door te lange wacht-tijden.
  Geen beleids visie hoe het beter moet.


  Maak melding

 6. er zijn al tal van reizen met ondernemers uit Ned. geweest. er is veel beloofd, maar helaas wachten een aantal ondernemers nog steeds op bericht. Schandalig en komt de vos passie preken. Laat aub zien dat een bedrijf binnen maximaal 10 dagen (wat al teveel is) kan worden opgezet en geen zinloze praatjes. hier koopt niemand nog iets voor. Laat ook vriendjes politiek ophouden. want hoe komen die chinezen zo snel toe aan het opzetten ven een bedrijf?


  Maak melding

 7. Marica,,,

  Ben jij slim of zijn wij volk oerdom..

  Je bent zelf minis-ter,,jou baas is opperhoofd jou voorman is voorzitter..

  Wat verwacht je van de gewone burger die niet meer dan 200 us$ per maand verdient.

  Jullie geven alles gratis weg aan buitenlanders..

  Er zijn zoveel sme-ers in het land die het wel menen met het leven in sme,ondanks alle ontberingen blijven ze trouw aan het grond gebied.

  Wat hebben jullie letterlijk voor het volk gedaan de afgelopen 4,5 jaar tot heden.,.behalve twee afgekeurde bruggen en een paar beruggetjes ..

  Waarom verkoop je het goud niet direct aan de sme handelaren die sieraden maken,zodat zij voor een schappelijk bedrag kunnen produceren en de handel een boots geven,wat dacht je van toeristen..

  Nu gaat alles gratis weg naar canada,brazilië,amerika..

  Gun je eigen volk toch ook wat..


  Maak melding

 8. staatsgreep feb 80,ontbinden van onze parlement vermoorden van jou tegenstanders op 8 dec 1982 , devaluweren van onze streke gulden suriname tot narco staat gemaakt ,economie naar de sodemiter , isoleren van suriname, buitenlandse inversteerders die wegblijven , avondklok instellen geen verkiezing de bevolking die in de rij moest staan voor zijn eerste levensbehoeften een binnenlandse oorlog duizenden landgenoten gevlucht naar het buitenland massaslachting te moi wanna de zogenaamde leider word veroordeeld in het buitenland zijn naaste medewerker word in miami opgepakt de hele wereld kon zien hoe boereveen werd opgepakt bouterse die op een opsporingslijst van het interpol staat , 6 regeringen versleten en er loopt een strafzaak tegen de man die op zeer grove manier de mensenrechten in suriname heeft geschonden.suriname was voor 1980 op een hogere economische en welvaart ladder dan guyana. zijn het deze wolf in schaapskleren die weer aan de macht moeten komen ik dacht het niet .


  Maak melding

 9. Kijk hoelang FRONT aan de macht zit…toch hebben zij de durf om over gedrag en werkwijze incl. handelingen..uit jaren ’60 te klagen.
  Ik vraag Min…waar is jouw beleid….geen dus….. dan waarom ga jij klagen…de boel in de maling nemen ?


  Maak melding

 10. Het duurt inderdaad heel lang om een NV op te richten en dan moet je nog de nodige vriendjes politiek eraan koppelen. De mijne staat immers te koop. Als iemand anders brood ziet in Su. mag hij het proberen. Het politieke klimaat in Su is iets waar ik niet mee uit de voeten kan.
  In Ned. wacht je nog het langst op de akte van de notaris en daarna is het een fluitje van een cent. Er zijn zelfs Su. ondernemers die uitwijken naar Trinidad. Dat langdradig gedoe in Su is dus niet iets van de laatste tijd. Wanneer gaan we het land behoorlijk besturen?


  Maak melding

 11. Het hele ministerie van HI(Marica) is een lachertje.Het indienen van een vergunningsaanvraag gaat alsvolgt;alle verzamelde papieren en documenten, soms wel 6-7 cm dik(ik wil bijna spreken van een boekwerk)dienen ingeleverd te worden bij een dame achter een piepklein loket.Middels één oogopslag is duidelijk te zien wat één van de redenen is waarom zo een aanvraag tijdrovend is. In de kamer zitten enkele dames achter hun buro waarop metershoge stapels dossiers staan. Geen computers, dus alles wordt handmatig verwerkt op de antieke typmachine uit de jaren zestig. De stapels zijn zo hoog, dat enkele dames zelfs niet te zien zijn.En als ik vraag hoe lang het gaat duren…krijg ik een tjoerie als antwoord en gelijk er achteraan…meneer u ziet toch dat we hard werken!!!Ik loop teleurgesteld weg…de stress periode is aangebroken…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.