Suriname moet economische koers voortzetten

26

PARAMARIBO, 24 dec – Suriname doet er goed aan zijn huidige economische koers aan te houden. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. Alleen al de resultaten van het moment zijn een goede richtingwijzer. Het is een kwestie van kiezen.

De vraag is wat Suriname wil: aanhouden of terug naar de situatie van enkele jaren terug. “Wat we nu hebben aan stabiliteit is het resultaat van beleid en strategie. Je zorgt er vooral voor dat je huiswerk af is”, zegt Van Ravenswaay. De afgelopen jaren is vooral gefocust op een stabiele ontwikkeling. Nu is het al zover dat er meer wordt geëxporteerd dan er wordt ingevoerd.

Met een beetje doorzetting is het volgende niveau zo bereikt. “De afhankelijkheid van donoren willen we afbouwen en meer de richting uit van financiering via de internationale kapitaalmarkt”, aldus Van Ravenswaay. Dat vraagt vooral om een goede kredietrating. Stabiliteit en het voldoen van staatsschulden zijn in dit opzicht van het grootste belang.

26 REACTIES

 1. het is voor de zoveelste keer bewezen,dat de ministers langs mekaar heen werken.de ene zegt,gaat niet goed met de economie een ander komt en zegt dat het wel goed gaat.wie moet men nu geloven.
  de verkiezing nadert en de traumatische druk begin te werken.macht is zoet.


  Maak melding

 2. Verslag!

  Het is vreemd dat er steeds gezegd wordt dat we economisch vooruit gaan maar het staat nergens op papier. Een simpele begroting, jaarverslag, balans, financieel overzicht,vermeerdering van export en vermindering van import overzicht, kortom een verslag van de ministeries afzonderlijk en gezamelijk de overheid. Waar is dat te zien?
  Suriname is ten opzichte van een tiental jaren geleden veilig, de bevolking is vooruitstrevend, terwijl de overheid te weinig gebruik maakt van de mogelijkheden om als land ook financieel vooruit te komen. Wurgcontracten ondertekenen en zakelijke deals sluiten vlak voor de verkiezingen moet niet kunnen.
  We kunnen niet al onze grondstoffen gratis weggeven en zeggen dat we deze koers moeten voortzetten. Dit ruikt naar eideltuiterij.


  Maak melding

 3. Giem wang brik yere mister handje openhouden van ravenswaay. Jij en je Baas, el Vene, nemen het woordje donor altijd direct in de mond.

  Ik heb me zo ook gestoord aan de onafhankelijkheidsrede van el Vene, waarin hij het heeft over donorrelaties…..kom op man, waar is het geloof in eigen kunnen gebleven?

  Dit zijn holle frasen die nu hier gebezigd worden want het is bezinningstijd en verkiezingstijd….

  Een bedelaar zich minister mag noemen van Plos:-)


  Maak melding

 4. Inderdaad: de ingezete koers van economische welvaart en welzijn moet worden voortgezet worden en vooral duurzaam worden voor land en volk.

  Na veel inspanningen om het puin op te ruimen van de revolutie en hun trawanten die daarna aan de macht zijn gekomen, is het de huidige regeringscoalitie gelukt om door vooral een zorgvuldig financieel beleid te voeren,voorspoed te genereren voor het land.

  Wij zijn er nog niet.

  Hebben alle coalitiepartners op een constructieve wijze hieraan bijgedragen??

  Dit zal het uitgangspunt zijn bij de grondige evaluatie, die de coalitie moet maken van het gevoerde beleid en de bijdrage van de individuele partners.

  Partners die de regering meer kwaad dan goeds hebben gedaan: die de goede bedoeling hebben omgezet in doelen die eigen politieke stabiliteit voor de toekomst moet waarborgen.

  Een goed streven; doch samen met en ten behoeve van land en volk met in achtneming van het gezamelijke regeerakkoord.

  De coalitie zal zich moeten ontdoen van politieke opportunisme en nepotisme,die niet het visitiekaartje zijn waarop wordt gewacht.

  Volk van Suriname: “let op uw zaak”.


  Maak melding

 5. als ik sommige hier mag geloven dan wil 99% van het surinaamse volk de mensen terug die verantwoordelijk zijn voor de slechtste econimisch beleid dat ooit is gevoerd in suriname waar onze sterke munt zijn waarde heeft verloren nooit eerder gebeurd in onze geschiedenis en deze mensen willen die zogenaamde 99% belonen om terug te komen graien roven stelen en alles kapot maken wat nu is opgebouwd zo dom is die 99% van de surinamers ik hoop het echt niet .


  Maak melding

 6. Leuk verhaal, vooral wanneer wij een half veroordeelde bankdirekteur het een en andere op Apinti-Televisie in “To The Point”, laten vertellen.

  Als de man zo praat zie ik die schoorsteenpijpen al uit de grond rijzen.

  De Surinaamse realiteit is helaas een heel andere.


  Maak melding

 7. JA INDERDAAD; koers voortzetten richting rampspoed net als rhodesie dat straks alle surinamers te komen verhongeren; laat de import doen toenemen tot 500 %. en laat vooral je uitbuiten door andere bedrijven uit het buitenland. Goed zo front..


  Maak melding

 8. We gaan inderdaad de goede kant op. Economisch gezien dan. Men moet vooruitstreven en proberen het onderste uit de kan te halen, altijd kritisch zijn en niet tevreden zijn met een halve dop. Als politici moet je niet zelfzuchtig zijn maar aan de toekomst van het volk en land denken. Dan ben je pas een goeie.

  Wat ik wel uitstekend vond in de tijd van Bouterse is dat je gewoon veilig op straat kon lopen, zonder bang te zijn om beroofd te worden. Daar neem ik zeker mijn petje voor af, buiten het feit dat hij zeker zware misdaden heeft begaan. Het lijkt net alsof het de normaalste zaak is dat je in je eigen huis achter tralies moet leven, uit angst voor roof, moord en verkrachting.

  Hierbij verzoek ik de regering van Suriname, naast de economische vooruitgang die geboekt is, ook dringend iets te gaan doen tegen de zware criminaliteit met geweld, wat zeer frequent plaats vindt. Er zijn talloze potentiele investeerders die door dit probleem, wegblijven.

  Hoe heeft Bouterse dit wel kunnen realiseren en het huidige democratische regering niet???? Ga daar eens over filosoferen. Meer politie, controle posten op de strategische doorgangswegen, zwaardere straffen zijn wat mij betreft goede opties.


  Maak melding

 9. Het is niet te ontkennen dat de economische situatie in Suriname, in vergelijking met een aantal jaren geleden, verre van slecht is, maar het kan natuurlijk beter. Al jaren wordt er een beroep gedaan op de zelfwerkzaamheid van het Surinaamse volk. Dus: handen uit de mouwen, verhef je luie gat uit de hangmat en bouw verder aan ons prachtige Suriname. Wan swit’ krisneti y wan bung njun jari!


  Maak melding

 10. Suriname het gaat je goed. Samen gaan wij op deze koers verder. Du maak je absoluut geen zorgen om de negativisten op deze site. Het zijn steeds de zelfde mensen die Suriname liever achteruit zien gaan. Ze zullen altijd blijven bestaan. Infeite zijn ook zij nodig,maar no spang ik denk dat het in werkelijkheid maar om een percentage van 1 gaat.


  Maak melding

 11. de één is half veroordeeld de andere wel veroordeeld voor drugs en er loopt een straf zaak tegen hem daar zwijg jij als het graf over dus kom a.u.b geen moraalridder hier uithangen.jou realiteit is zo krom als het maar zijn kan mi boi.


  Maak melding

 12. @ Pinto jij hebt het over een half veroordeelde bankdirecteur terwijl jijzelf een aanhanger bent van geheel veroordeelde politicus (lees drugscrimineel en moordernaar) het is wel degelijk een feit dat de economie in su vooruit gaat maar ja dat willen jullie negatievenkingen niet zien je wacht liever tot het blok komt en het land terug naar de afgrond brengt. het enige voordeel van het aankomende debakel met het blok in de hoofdrol is dat het daarna definitief afgelopen is met de oude politieke heren in su er zal een nieuwe generatie opstaan die de puinhoop van het blok moet ruimen en vernieuwingen brengen dit moet worden ngedaan door nieuwe jonge mensen met een warm hart voor su


  Maak melding

 13. De economie in Suriname gaat vooruit??Jazeker,maar het gewone volk merkt er totaal niets van.Tja en dit is wat het Front graag hoort van mensen zoals jij no.14,mensen zoals jij geloven maar alles wat de NPS,VHP en consorten hen voorspiegelt,maw de domme massa.Gelukkig is die tijd voorbij,vooral de jongere kiezers kan men gelukkig geen zand meer in de ogen strooien die kijken verder dan hun neus lang is,en prikken dwars door deze leugens heen.
  Ter jouw informatie:Een land waar het economisch beter gaat,wordt automatisch een verzorgingsstaat.Kan jij dat over de zg economisch beter wordende Suriname zeggen?Neen en 100x NEEN,de armer worden daar steeds armer en rijken steeds rijker.De zg ministers die nu het land regeren hebben maar 1 doel ,ze zorgen dat het hun zelf en familie economisch steeds beter gaat en de rest mag stikken.


  Maak melding

 14. Loop maar rustig en stevig met je benen in de lucht te fietsen als het om met name de Surinaamse ontstaans/verwordings- geschiedenis gaat.

  Je denke aan de barbaarse manier waarop de oorspronkelijke bewoners van dit land vertrapt en geknecht zijn geworden.

  Het feit dat weinig uit Afrika aangevoerde negerslaven het hier levend van af hebben gebracht spreekt in jou verbeelding uiteraard geen boekdelen.

  Die gebeurtenissen waar jij en wellicht anderen op zinspelen zijn slecht voorfilms, demo’s of trailers.

  He broeki jere dja, “what goes up, must come down”. And there is more to come.


  Maak melding

 15. DUnoDU,
  Tee yu krrrrrasie fu nakki maskita na see pranga, watch out nanga spikri. Ding e go borro yu raaaas. Zullen wij ook samen ten strijde trekken tegen de authentieke verdelgers?


  Maak melding

 16. Goede weg ?Waar staat dat dan?Zwart op wit ?Al jaren werkt men met een niet sluitende staatsbegroting dus vanwaar deze statement ?
  van ravenswaay praat larie en apekool,heeft ie altijd al gedaan. Dit is dezelfde man die beweerde dat de armoede in Suriname met 90% is afgenomen,in 3 maanden.
  En voor alle andere Surinamers die denken dat het land de goede kant opgaat ,het gaat alleen maar goed als alle coke dealers vrij rond lopen,want Suriname drijft op de informele economie. Zet alle cokedealers vast en je hebt direct een crisis.
  Ik kan zo door gaan wat er allemaal fout gaat in mijn land maar dat helpt geen ene flikker,zolang de oude garde stemrecht heeft en weigert de jongeren inspraak te geven.
  Wij jongeren mogen na 10 jaar de ellende gaan opruimen van de oude generatie.


  Maak melding

 17. @ pinto, wat bepaal jij??? jij bepaald niets wat je blijft op de luie mars zitten en doet niets alleen haat zaaien en negatieve praat dom en dus waardeloos zoals ik al eens eerder tegen je heb gezegt. wat bedoel je met de bui al hangen je praat wartaal.


  Maak melding

 18. SRD!

  Suriname gaat economisch vooruit zodra de SRD weer uitvoerbaar is. Suriname gaat economisch vooruit zodra alle winkels en zaken in Suriname de SRD als betaalmiddel accepteren en niemand verplichten om met Euro’s of dollars te betalen.

  Zolang de overheid het toelaat dat winkeliers dollars eisen in plaats van SRD, zal Suriname economisch niet vooruit gaan.
  Zolang je je schaamt voor je eigen munt, moet je het niet over enige economische vooruitgang hebben.
  Je munt is je trots en je trost is je land.


  Maak melding

 19. Bakramang,
  Maak een aanvang met het schrijven van goed nederlands. Jij bepaald met een D?;
  Zoals ik al eerder tegen je heb gezegt met een T. Begin eerst hier aan te werken dan spreek ik je wel weer.

  Wie is er nou oliedom?


  Maak melding

 20. @pinto, Het klopt dat jullie een vlink aantal jaren de koers hebben bepaald in suriname iedereen heeft kunnen zien wat er van terecht is gekomen helemaal niets dus alleen maar ellenden moreel verval en een slechte economie devaluweren van onze geldwaarde wisselkoers die helemaal op tild was als je geld ging wisselen kreeg stapels waardeloos papier in jou handen bosje en goedschalk hebben geld bij laten drukken zonder enige dekking onze goud reserve is als sneeuw voor de zon verdwenen de slechtste economisch beleid in suriname is gevoerd onder het bewind van bouterse dit zijn feiten pinto en niet die leugens van jou.jij doet mij denken aan een beruchte partij voorzitter in suriname hij liegt ook over alles zelf waneer gaat om massaslachting die onder zijn ogen hebben plaats gevonden liegt hij dat mensen op de vlucht zijn doodgeschoten , hij liegt over de dood van zijn kamaraad dat hij zich zou hebben verhangen aan een koort van zijn onderbroek roy horb het was ook niet waar dat er cubaanse militaire adviseurs in suriname waren maar toen amerika met duidelijke taal en met bewijzen bouterse dat kenbaar heeft gemaakt wist hij niet hoe snel hij die cubanen het land uit moest uitzetten dit zijn een paar leugens van bouterse en pinto op een rijtje gezet. de leugen mag snel zijn maar de waarheid achterhaald hem wel.


  Maak melding

 21. @ Pinto dat is al wat jij kan stomme reacties geven iemand op eeen typfout aanspreken zal jou niet gebeuren denk je, komt tijd komt raad. haatzaaiende luiaard met je grote mond!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.