Santokhi: Suriname is beslist geen politiestaat

23

PARAMARIBO, 2 okt – Suriname is met goed fatsoen geen politiestaat te noemen. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Er mag dan zwaar geïnvesteerd worden in versterking van het politieapparaat, met machtwellust heeft dit weinig te maken.

Betere werkomstandigheden en moderner materieel hebben meer te maken met de dienstverlening. De politie moet zich kunnen kwijten van zijn taken. In de tijd van de militaire dictatuur heeft het apparaat dat niet gekund. “Toen had je allerlei geheime diensten. Maar de tijd dat Suriname geregeerd werd vanuit allerlei stiekeme organisaties is voorbij. Dat moeten we niet meer”, zegt Santokhi.

De investeringen zijn dus een soort inhaalslag. De rol van ordehandhaver is absoluut weggelegd voor de politie. Dat legt ook daar bepaalde verantwoordelijkheden op. Zo moeten politieagenten die zich schuldig maken aan strafbare feiten, zonder meer worden verwijderd. Wellicht gebeurt dit nog niet voldoende. “De politie zal zich moeten ontdoen van onzuivere elementen”, aldus Santokhi.

23 REACTIES

 1. Eigen VHP staat.
  Een bolwerk van de VHP…een hoop Geleuter,
  Handel, Lieg en Bedrieg en ook nog Wijzer en Rijker van worden.
  De rest slaapt daarom Blaffen de Honden niet.


  Maak melding

 2. stank voor dank.

  dat hij vandaag de dag minister mag spelen is te danken aan de zogenaamde militaire dictatuur in de persoon van iwan graanoogst toen minister van leger en politie.
  wat is de mens toch ondankbaar.


  Maak melding

 3. Minister Santhokhi heeft groot gelijk, wat willen Surinamers nog, als de politie geen middelen heeft om de misdaad goed aan te pakken schreeuwen ze moord en brand dat de regering niets doet om de misdadigers aan te pakken, nu doet men er wat aan om de veilig heid te garanderen, dan hoor je weer het is niet goed politie staat en alle onzin, ja natuurlijk zijn bepaalde mensen niet blij omdat ze de adem van justitie voelen, maar minister Santokhi U bent HEEL GOED BEZIG! en vele landgenoten geloven en vertrouwen op u en de regering, en wij zullen ervoor zorgen dat die corrupte bende van enkele oppositie partijen Nooit meer aan de macht komen. Wij staan achter u.


  Maak melding

 4. Mijn zegen heb je!
  De tijd van stiekeme organisaties is voorbij du moment de bevolking zich veilig voelt op straat en in huis. Pak op die boeven, dat heb je beloofd, want dat zijn de stiekemste organisaties die het land verzieken.
  Ik zie je graag weer in de volgende regering zodat je je opdracht kan voltooien, Santo.


  Maak melding

 5. Ben het volledig eens met dhr Santhoki.
  Als burger van Suriname wens ik de hoop uit te spreken dat de politie met nog meer voorlichting komt aangaande het in stand houden van het milieu.Er op letten dat er bijv.geen afval en dergelijke zo maar op straat wordt gedeponeerd.Er moet voorlichting worden gegeven dat dit soort overtredingen fors wordt bestraft.Laten we als srananmangs niet zeggen”wat kan het land voor ons doen”maar “wat kunnen wij voor ons swietie kondre doen”Een goede orde-handhaving is altijd nodig en dit heeft niets te maken met een politiestaat!!Meneer Santhoki…u bent steeds goed bezig.Zet uw werk voort.


  Maak melding

 6. De mini-ster zegt dat onzuivere elementen te zullen verwijderen uit de politie. Wat doen hij dan nog op die positie? Hij is bezig te investerenen in de politie (lees wapens) omdat hij bij winst van de NDP (lees Bouterse) een staatsgreep zal plegen.


  Maak melding

 7. Tokkie,

  De helft van het geld voor versterking van het politieapparaat zou gewoon naar duurzame ontwikkeling moeten gaan waardoor de politie gewoon gehalveerd kan worden, want als het gros in Suriname niet in zo’n uitzichtloze situatie zat, zou de politie zich wel van zijn taken kunnen kwijten.

  Enne hoe verklaar je de onevenredige investering tussen politie en defensie, hoe komt het dat politie zoveel kan investeren en defensie niet?

  “In de tijd van de militaire dictatuur heeft het apparaat dat niet gekund. “Toen had je allerlei geheime diensten.”

  Het militair bewind heeft maar 6 jaar geduurd, Front daarentegen zit al 19 jaar aan het bewind, hoe verklaar je het gebrek aan investering de afgelopen 19 jaar is het brevet van onvermogen bij de voormalige frontministers.

  Enne nu heb je inderdaad misschien maar een geheime dienst,alleen is het een kwalijke zaak en gevaarlijk dat die onder jou vallen, je bent niet te vertrouwen en deugt voor geen cent.

  Dat sommige Surinamers de leugens van jou voor zoete koek nemen komt door hun gebrek aan kritisch vermogen, enne het feit dat je steeds op journalisten boos wordt en afsnauwd als ze kritische vragen stellen, zegt genoeg over je inborst, de democratische spelregels zijn je totaal onbekend, je bent een gevaarlijk mens, nooit never jou als president van ons geliefde Suriname.


  Maak melding

 8. ik denk dat het goed is om te investeren in justitie en politie met de efficiente en effektieve uitrusting die daarbij hoort, maar……. om dat effektief te kunnen doen, moeten we eerst een informatie behoefte analyse doen bij dat ministerie ( en dat geldt ook voor de andere ministeries) als basis voor het ontwerp en bouw van software, en hardware systemen die voldoen aan de eisen van een moderne wereld, hierna gaan we zien dat heel veel investeringen overbodig zijn geweest, en die middelen die dan daarbij vrij komen….. dus om dat criminaliteits probleem structureel op te lossen moeten we het beste investeren in Onderwijs en gezondheid, want de Surinamers kunnen beter studeren als ze gezond zijn in een gezonde milieu,( de overheid moet zorgen voor, opvang en begeleiding voor surinamers in nood voorbeelden;jonge moeders, jongeren uit de districten, zwervers, drugsverslaafden enz.) Korten meer scholen bouwen in plaats van meer gevangenissen.


  Maak melding

 9. @ nummer 11,
  hoe durf jij deze minister voor leugenaar uit te maken, jij hebt het over gebrek aan kritich vermogen. luister no mi boi je weet wat er met de mensen zijn gebeurd die zeer kritisch waren over bouterse die zijn vermoord andere moesten het land uit vluchten zelfs paters waren hun leven niet veilig in suriname als ze kritiek op dictator bouterse hadden de man die jij aanbid, bouterse heeft een antieke politie-bureau in brand laten schieten weet jij dat nog en over geld gesproken hoeveel geld heeft bouterse aan wapens uitgegeven die miljoenen schuld wat afgelost moet worden aan brazilie terwijl het surinaamse volk in de rij moest staan voor hun eerste levensbehoeften en in armoede moest leven gaf bouterse miljoenen uit aan wapens om zijn eigen bevolking te onderdrukken.jij moet jou GROTE NDP mond dichthouden waneer over democratische spelregels gaat want bouterse heeft alle democratische regels van suriname vertrapt daar hoor ik jou nooit wat van zeggen , de minister is terecht boos op de journalisten die in dienst zijn van de onderwereld maar ze mogen toch hun werk in alle vrijheid doen dat kan je niet zeggen van bouterse die vermoorde kritische journalisten na mi je bent een grote demagoog en leugenaar.


  Maak melding

 10. Santokhi is echt niet op eigen kracht minister geworden. Hij is zeker wel currupt, en dat kan ook niet anders, als hij met de Nederlanders zamen werkt.
  Santokhi ga een keer op eigen benen staan.


  Maak melding

 11. O, nee?
  Ik ben ooggetuige van een geval waarbij een in de boeien geslagen arrestant, die op punt stond om in de prowagen te stappen, van op nog geen meter afstand in koelenbloede werd geschoten in zijn dijbeen door de inspecteur.


  Maak melding

 12. Ik denk dat men volgend jaar op de post van justitie een bosneger neerzetten. Dan krijgen we afrikaanse beschaving weer terug.

  Denkt er iemand aan de slachtoffers?????

  Nee men denkt aan baron boni en joli coer die vrij rondlopen in het bos met een cv aan geweldsmisdrijven.


  Maak melding

 13. santoki is heel goed bezig
  voor het eerst wordt er daadwerkelijk criminaliteit bestreden en dat kost geld, intelligentie.
  santoki also for president


  Maak melding

 14. sommige surinamers hebben een groot probleem ze kijken op tegen drugsdealer moordenaars misdadigers criminelen alla bouterse. maar mensen die keihard werken om normen en waarden in dit land terug te brengen daar hebben ze geen respect ik denk dat het meer aan hun opvoeding licht als ze die hebben gehad anders heb ik er geen verklaring voor. ik durf hier te stellen dat santokhi een van meest hardwerkende minister van justitie en politie is.


  Maak melding

 15. du
  je bent geweldig,je weet ook alles over alles.

  lult nauw een keertje met je verstand en
  laat de instinkt over aan de viervoeters of moet ik je baas op je afsturen.


  Maak melding

 16. Als Santjetokkel nou eerst eens de enorme corruptie binnen het politieapparaat zou beginnen aan te pakken ipv de mensen die het willen aanpakken te ontslaan?


  Maak melding

 17. @ nummer 22,
  jij bent echt dom want mijn reaktie op nummer 20 is gebaseerd op feiten ik doe niet mee met sprookjes, een paar feiten op een rij bouterse is populair in suriname onder de jongeren en volwassenen terwijl deze man een hele grote waslijst heeft met misdaden veroordeling noem maar op zelfde geld voor brunswijk en somo, het is toch immoreel dat iemand zoals bouterse populair is in suriname en mag mee doen aan de verkiezing terwijl deze man suriname op de rand van de afgrond heeft gestort, wie is nou die ezel brantimaka vertel mij dat ?? wat velen van jullie moeten leren is om naar de werkelijkheid en de feiten te kijken, velen van jullie die de revolutie leer van bouterse aanhangen reageren emotioneel dom en achterlijk lees reaktie 21 dan zie je wat ik bedoel. vertel mij hoe het kan dat een minister die het drugs probleem aanpakt in suriname minder populair is dan iemand die deel uitmaakte van een militaire gezag in suriname en lid was van het surikartel en ook veroordeeld is voor drugs smokkel in nederland en vervolgd word voor massamoord geeft mij antwoord op deze vragen als je kan of wil.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.