Getuige tegen Surinaamse ex-legerleider overleden

20

PARAMARIBO, 8 sep – André Pika, getuige in het strafproces rond de Decembermoorden, is overleden. Dit meldt de Times of Suriname. Pika is nog het meest bekend om zijn bewering dat schietoefeningen in het Fort Zeelandia fysiek niet mogelijk zijn. Dat staat haaks op verklaringen van verdachten.

De schietoefeningen zouden namelijk de schoten moeten verklaren die gehoord zijn op zeven en acht december 1982. Achteraf bleken vijftien tegenstanders van het militair regime te zijn doodgeschoten. Pika zei ook Bouterse niet gezien te hebben in het fort ten tijde van de moorden. Wel stelde hij dat het niet hoefde te betekenen dat de ex-legerleider niet aanwezig was in het fort.

Ooit vroeg de krijgsraad ook of Pika geloofde dat de vijftien op de vlucht waren doodgeschoten. De voormalige machthebbers gaven dat achteraf als reden op. “In eerste instantie geloofde ik het wel. Maar door de jaren heen hoor je andere verhalen en dan frons je jouw wenkbrauwen wel”, zei Pika. Hij zei ook een andere verklaring te hebben afgelegd tijdens het vooronderzoek dan wat in het procesverbaal stond.

20 REACTIES

 1. Of schietoefeningen daar wel of niet mogelijk waren is gewoon een technisch iets waar elke deskundige een antword op kan geven. Zo is bv de afstand waarover geschoten wordt belangrijk.
  Ook kan navraag gedaan worden of dergelijke oefeningen normaal/gangbaar ware en welke voorzieningen er dan getroffen werden. Dit in combinatie met de kogelgaten in de wand geven voldoende forensisch bewijs.


  Maak melding

 2. Alweer een dooie!
  San kir’ing dan. Lijkt wel een slechte maffia film.weer zo een wollige getuige. Treurig voor de nabestaanden.
  volgende is Bouta, dan is het proces rond. Ja toch, want neks no fout, bij zijn aanhang.
  Maar eens a sa fout.
  vraag me af of die man niet moe wordt van zijn eigen kontdraaierij. Beken man, dan kan je in vrede sterven.
  Je gaat toch naar een soort kerk, toch. drape ie kan dede safrie.


  Maak melding

 3. PIKA is gewoon dood.
  neks no psa.

  De grijze wolken hangen over de verdachten.
  te jo ka in watra auw drijf.

  dus time will tell.

  ik weet een ding. gods molen draait langzaam maar zeker.

  Papo


  Maak melding

 4. Voor wie deze defacto Indiaan het gevang in wil helpen, Gij zijt “gewaargeschouwd”. Obia a no fi, no spiti na ini.

  Deze Indiaan gaat eerder op die presidentiele dan dat hij de bak in verdwijnt.

  Watch my words.


  Maak melding

 5. Bouterse overleeft ze blijkbaar allemaal. Wie niet eerder de pijp uit gaat, wordt de gevangenis ingegooid.

  Tokkie uitkijken mi boi, Bouterse had al gezegd dat je moet uitkijken dat hij jou niet in de gevangenis gooit.

  Gilds is je voor.


  Maak melding

 6. Hij zal Bita gedronken hebben of een stevige pan Jorka-Supu…verorberd hebben.
  Daar…. ergens…. achter een amandelboom.

  Maar i’ja didi nanga libi di altijd inni wan annu. Ti’di yu tamara Mi….een ieder komt maar gaat ook 100. mi boi.

  GOD zal je rust geven….no fridi….tan bun waka nanga koni……….RUST ZACHT…MAAR OOK IN VREDE.


  Maak melding

 7. Dood gaan we allemaal een keer, maar het is wat anders om te doden voor macht. het verbaast mij echt om hier te lezen hoe trots sommige zijn omdat een getuigen tegen bouterse is overleden lees reaktie nummer 9 en 13, dit noem ik immoreel. de waarheid zal een keer boven water komen hoe dan ook.


  Maak melding

 8. @ 5

  het netwerk lijkt het bovendien handig dat het hele surinaams volk de gedragingen en houdingen dec ’82 tegenover elkaar als totale natie, levend -of niet levend opnieuw aan een nader onderzoek onderwerpen.

  Het netwerk begrijpt die hele 27 jarige dec ’82,zonder conclussie niet meer.

  Het netwerk heeft niet geschoten en toch kunnen degene die er ver van afstaan en een verdeelde symphatie hebben, niet op verantwoordelijke vooruitgangs niveau te communiceren.

  Echt lastig 27 jaar verdeel en heers zonder dat het oordeel schuldig of onschuldig luidt,ondertussen vechten met haat als voedingsbodem,begin afghanistan.


  Maak melding

 9. Het woordje immoreel uit de mond van iemand die aanvankelijk onder psychiatrische behandeling hoort te zijn, slaat als een tang op een varken, wasting time!!!!!


  Maak melding

 10. @ na mi
  je bent een zielig mannetje mi boi je komt jou zelf wel tegen .Weet waarvoor je leeft.
  Waneer iemand leeft zonder een duidelijk, fundamentele en aller-hoogste waarde,of niet leeft vanuit totale bewustheid van het allerhoogste waarde is hij of zij een stuurloos schip.niemand heeft het recht om een andere mens of mensen het leven te ontnemen om wat voor reden dan ook , hoe is het mogelijk dat de aanbidders van een massamoordenaar de tegenstanders van zo tiran monster voor gek verklaren dit noem ik de omgekeerde wereld. na mi jij bent duidelijk psychisch niet in orde want jij aanbid een massamoordenaar en ik ben een velle tegenstander van deze psychopaat dat is het verschil tussen mij en jou als het om morele waarden gaat.dit is mij antwoord op jou reaktie .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.