woensdag, mei 8, 2024
HomeOnderwerpenEconomieKnoeiende Surinaamse douaniers vrijwel ongrijpbaar

Knoeiende Surinaamse douaniers vrijwel ongrijpbaar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 31 aug – De ambtenaren die geknoeid hebben met het administratiesysteem van de douane, zijn haast ongrijpbaar. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. Politieonderzoek en disciplinaire maatregelen kunnen niet voorkomen dat de schuldigen weer aan het werk zitten. Een zorgwekkende situatie.

Het kan net zo goed dat de heren weer op hun oude plek zitten, dichtbij de pot. Het zogenaamde Asycuda-registratiesysteem kan dan ook elk moment weer gekraakt worden. “Het probleem is dat de daders moeilijk te achterhalen zijn, het is een complexe zaak”, zei Hildenberg in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Die complexiteit zit in de wijze waarop het systeem in elkaar zit.

Asycuda is een regionaal systeem dat alle importbewegingen registreert. “Het onderzoek verloopt moeizaam omdat toegang tot het systeem niet op naam geschiedt, maar op codenummer”, aldus Hildenberg. Elke douanier kan dus verantwoordelijk zijn. Er is zodanig geknoeid dat bepaalde handelaren relatief weinig belasting betaalden. Het geknoei kwam pas aan het licht toen concurrenten zich beklaagden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

33 REACTIES
  1. De Miniter moet zich diep schamen met deze verklaring. Zijn verklaring is een regelrechte statement dat “crime pays” omdat de regering niets kan doen. Wel zo’n rgering kan liever gaan dan komen, want de Minister Hildenberg zegt eigelijk dat boeven worden bescermt. Foet toch !!


    Maak melding
  2. Dat wil dus zeggen dat t systeem zo waterdicht is als een lek mandje. Lekker dan , terwijl deze jongens ordinair zitten te frauderen , kunnen ze hoewel t bekend is, gewoon weer de draad oppakken , en met hun activiteiten doorgaan, want een ieder kan t systeem ingaan.


    Maak melding
  3. De bevolkings samenstelling van suriname is veel zijdig,zo ook de normen en de waarden.Je heb fictieve Hindoe,-islamitische,-christelijke,-boeddhistische,-joodse,en atheïstische wetgeving.En zo ontloop elke etnische bevolkings-groep zijn straf.


    Maak melding
  4. Dit is heel eenvoudig minister. Verander het systeem zo dat alleen toegang tot het systeem mogelijk is via de naam. Met ook nog een persoonlijke code aan gekopelt.
    Moet ik u helemaal uit Nederland dit vertellen?. Hoe zit het met al de ICT mensen daar die ervoor hebben gestudeert.

    Ik rust
    Djamoe


    Maak melding
  5. Snap het niet. Alvorens je zo’n onderzoek begint dien je je eerst af te vragen hoe het, met enige common sence, moet worden opgestart. Eerst denken en dan doen.
    Ik zou eerst beginnen met alle data te verzamelen als volgt: van alle verdachte transakties de datum en tijd van intoetsen verzamelen en de pc nummers die zijn gebruikt. Vervolgens de codenummers EN het personeel welke op die bewuste dagen aan het werk was.
    Zo begin je de informatie te filteren. Hierna kun je een schifting maken bijvooebeeld personeel die éénmalig op voorkomen even in de wachtrij zetten en personeel die vaak op die dagen hebben gewerkt apart zetten ter ondervraging.
    Is dit zo moeilijk om te bedenken of heeft niemand binnen de overheid ooit een fraude onderzoek geleid? Waar blijft de CLAD en de belastingdienst?


    Maak melding
  6. Als het systeem niet deugt, lummel Hildenberg, dan moet het op de schop. Voer dan een nieuw systeem in die minder fraudegevoelig is en waarbij er op naam wordt gerigistreerd…


    Maak melding
  7. Er zit niets anders op dan de heer Hildenberg naar huis sturen.Het zijn deze zelfde mensen die moord en brand schreeuwden toen Telting daar de scepter zwaaide vanwege diens wanbeleid op het ministerie van financiën.Ik zou tegen Hildenberg willen zeggen:Wees een MAN met ballen en hou de “eer” aan jezelf door het veld te ruimen.!!!In Suriname wil men willens en wetens niet aan bepaalde zaken beginnen.En dat is o.a. een Parlementaironderzoek en een Hooggerechtshof voor dit soort onsmakelijk gedoe…


    Maak melding
  8. Is het zo moeilijk om overal bewakingscamera-bewaking te plaatsen?

    Het probleem is het ‘idee’ dat je “niks kan doen.” Natuurlijk kun je altijd iets doen!

    Problemen zijn er om opgelost te worden, en niet om ze te tolereren omdat je zogenaamd “niets kan doen.” Dit soort dingen (opmerkingen) schrikt de investeerders en Suri-Neds af.

    Alles moet gesaneerd worden, anders komt het nooit goed. Er moet wel een BEGIN gemaakt worden. Of wil men nog 10 jaar met deze manier van denken door blijven gaan?

    PS, ik heb ooit een laptop naar Suriname gestuurd, maar deze is NOOIT aangekomen bij de juiste persoon…


    Maak melding
  9. hoe kan in hemelsnaam een minister zo een uitspraak doen.

    als de minister echt serieus is,dan schakelt hij de interpol in.dit kan nog steeds niet tot mij doordringen,dat men in suriname de boeven bende niet kan inrekenen.of is de minister bang dat er partij genoten ook bijbetrokken zijn in deze hele vuile affaire.

    begin alvast een paar van die inklarders op te sluiten dan volgt de rest zeker wel.


    Maak melding
  10. Het Asycuda registratiesysteem.
    Elk syteem heeft haar bedenker en ontwerper.
    Als de minister zegt dat het geknoei niet te achterhalen is hebben wij een fout systeem aangeschaft. We hebben willens en wetens een systeem aangeschaft dat fraude toelaat.
    Heeft de minister aan de bedenker of ontwerper van dit systeem reeds gevraagd om nader uitleg? Heeft de bedenker/ontwerper niet vooraf gezegd dat dit systeem fraude gevoelig is? Hoe kan je dan zo’n systeem op zo’n belangrijke post gebruiken?
    Dit is hetzelfde als een auto aanschaffen en hem achter op de fiets mee nemen. lamzakken!

    Ik zou de contacten van de handelaren die minder belasting hebben betaald na lopen en deze handelaren belasten met een zware boete, totdat ze hun mond open doen en zeggen waar het lek zit. Als ze maar 1 naam noemen dan is de rest best te achterhalen.
    Als de minister dit al te veel werk vindt, dan is er meer mis op zijn ministerie.


    Maak melding
  11. Hilderberg:

    ik wil u een handje helpen: een douane beamte verdient tussen de 5-600 eur per maand, Ga met uw staf van Finacien naar alle douane ambtenaren langs hun woning, als u minimaal 3 Free Wheele drives onder hun huizen aantreft dan weet u bij voor baat dat deze ambtenaar een notoire fraudeer is van uw Ministerie. Opsluiten die hap


    Maak melding
  12. geknoei door douaniers is een superoud probleem en nooit is er iets aangedaan. Vandaar het het nu een complexprobleem is om op te lossen en dat los je niet op door je te richten op een doel ( het Asycuda). Ik vindt het ook te kort door de bocht om nu al te zeggen dat het een ongrijpbaar probleem is, of heeft de min. zijn eigen vriendjes in het web ontdekt en nu terugkrabbelt.


    Maak melding
  13. DAS, helemaal mee eens. De minister zou ook de CLAD kunnen inschakelen om de vermogens van de douaneambtenaren na te gaan. Natuurlijk zullen er bestanddelen staan op naam van anderen maar maak er een begin ermee. Hier kennen we de inkeerregeling. Geef de handelaren de tijd om alsnog aan hun verplichtingen te voldoen. Heeft de Staat er wat aan. Ik hoop niet dat er donateurs tussen zitten van de partij waartoe de minister behoort. Het onderzoek zal dan om begrijpelijke redenen op een blinde muur stuiten. Minister, sterkte.


    Maak melding
  14. Sorry hoor men. de minister, wat schandalig voor de wijze suris met hun knappe knobbel
    jullie die daar zitten houden degenen tegen die het wel goed menen met het mooie land “suriname”. Schaamte loos om te zeggen dat er niets aan gedaan kan worden. Minister we leven in een tijd vol geautomatiseerde systemen die proffesioneel zijn. Jullie willen willens en wetens geen geld vooor uitsteken om dat soort aparatuur in te zetten voor zij die ons mooi land uitbuiten voor die boeve bende. Dus minister hou de eer aan je zelf ” sta liever op en laat het aan anderen over”.


    Maak melding
  15. Q&A (question and answer)

    Q: Er is gefraudeerd m.b.v. een fraudegevoelig systeem. Is het systeem goed?
    A: Het systeem kan wel helemaal aan de functionele eisen voldoen, dus wat dat betreft is het systeem goed.

    Q: Als het systeem zo goed is wat is er dan mis?
    A: De security is niet goed ingericht. Dat is geen fluitje van een cent maar het minst gecompliceerd. Bij standaard software wordt in de regel de security meegeleverd. Die kun je op een simpele manier uitbreiden door wat maatwerk er omheen te programmeren.

    Q: Waarom is dit toch aangeschaft als de security niet goed is ingericht?
    A: Zeker op de “Surinaamse manier” ingekocht. Een belangrijk regionaal systeem dat alle importbewegingen registreert en waar vele medewerkers gebruik van maken is te belangrijk om niet professioneel te worden ingekocht. Dit is niet een zak rijst die je even bij de toko gaat kopen.

    Q: Wat wordt hiermee bedoeld?
    A: Er wordt een projectgroep in het leven geroepen waarin alle verschillende specialismen vertegenwoordigd zijn.
    Degene die het geld uitgeeft (b.v directeur of topambtenaar). Degene die met het nieuwe product gaat werken (medewerker). Degene die de boel gaat installeren (een specialist van de leverancier). Degene die adviseert over het product (tegenpool leverancier bv. Onafhankelijk extern softwarebureau) en nog een paar partijen die je zelf kunt bedenken.

    Q: Kost dit veel geld?
    A: Nee, als je het kosten baten principe hanteert. Deze manier van inkopen is tevens een normale werkwijze.

    Q: Konden ze zelf hier niet op komen?
    A: Je zou denken van wel want dit is een normale manier van werken bij de aanschaf van producten die bedrijfskritische processen ondersteunen.

    Q: Kunnen ze de daders echt niet pakken?
    A: Ja, maar het is gemakkelijker om te zeggen dat het moeilijk is. En je weet niet wat er allemaal naar boven komt drijven.

    Q: Konden ze dit vooraf niet testen voordat ze “live” gingen met het product.
    A: Ja, maar het zijn een stelletje prutsers die niet weten waar ze mee bezig zijn.

    Q: Kan dit in de toekomst voorkomen worden?
    A: Ja, maar dan moet meteen de security goed onder de loep worden genomen en verbeterd worden. Het schijnt dat de fraudeurs op dit moment nog vrij spel hebben.

    Q: Is het duur?
    A: Wat is duur. Kosten baten he.

    Q: Denk je dat ze dat gaan doen?
    A: Amehoela!!!!

    Q: Als de alledaagse ICT’er of afdelingsmanager dit hoort of leest, wat doet of denkt hij dan?
    A: Hij rolt over de vloer van het lachen en denkt “Hoe is het mogelijk!!!!”


    Maak melding
  16. Het is al jaren bekend dat de douane corruptief is, de hoogste lonen eisen en altijd staken. Plaats allemaal in een andere functie of Laat ze HOEPELEN laatst toen ze staakte had de regering meer geld in kas gekregen dan toen ze werkten. Welk duidelijker signaal moet men nog meer hebben


    Maak melding
  17. Het is toch om te huilen als je dit soort berichten leest, ik vraag me af als deze mini-sterretjes geen adviseurs hebben om te raadplegen alvorens ze zulke berichten de ether in sturen.

    Vraag aan de mini-ster, wat nu??????


    Maak melding
  18. Wij hebben eerder corrupte regeringen gehad, maar deze is in mijn ogen nog steeds de corrupste in de geschiedenis van Suriname. Het feit dat een minister met dergelijke uitspraken komt en is onacceptabel. Deze man zou uit hoofde van zijn verantwoordelijkheid, tenminste eerst heel goed moeten nadenken.


    Maak melding
  19. Ik snap niet waarom het zo moeilijk is om een systeem in te voeren waar een ieder met een unieke code kan inloggen. Het verbaast mij ook dat het systeem geen “logboek” bijhoudt. Ik kan alleen maar concluderen dat de ICT-mannetjes in su lopen te rotzooien of niet weten dat je (geautomatiseerde) systemen moet beveiligen.


    Maak melding
  20. oke het huidig systeem geeft geen ruimte omk deze personenen aan te pakken dan moet je een nieuw systeem in bouwen alsw ik mzie dat eendouanene mensen begeleid naar hun vertrek en hun onderdanaenen niet durfen deze te onderzoeken dan vraag ik me af als dat kan geeft me de functie dan zal ik bewijzen` dat dit uitgesloten wordt.ikm ben wezen kijken daarzelf ben ik amtenaar in ned.


    Maak melding
  21. Ze waren zelf bezig met het makelijk wegkrijgen van drugs, het ontvangen van de kadootjes na gedane diensten en de familie en kennissen allemaal privileges geven, ten koste van de allerarmsten bijv. in Flora,Ephramzegen,Latour en gaan jullie nog meer kijken in de achterstandswijken.

    Door de bomen zie ze het bos niet meer.


    Maak melding
  22. Straks krijgen de surneds nog de schuld van dit alles. Want vreemd dat ik nog geen reaktie heb gelezen dat dit soort dingen ook in nederland gebeuren, dus zo erg is het weer niet in suriname.


    Maak melding
  23. Beste minister,
    Je doet deze uitspraken, omdat je weet dat je niet ter verantwoording wordt geroepen. Of je überhaupt vragen worden gesteld, doe je gewoon je mond niet open. De mensen die je moeten controleren hoor ik niet. Ze weten dat het je niks uitmaakt wat ze zullen zeggen. Tijdens de interview werd je niet echt door gevraagd. Je doet maar wat je niet laten kan.
    De president heeft zijn slaappak nog aan. De benadeelden zijn de burgers die dit verhaal alleen kunnen aanhoren.

    Alles de regering dit probleem niet kan oplossen, hoe willen ze dit land verder regeren? Waarom willen ze herkozen worden?


    Maak melding
  24. Bharat(12) en MIW (14),

    Nagaan van de vermogens van duanepersoneel is zoals jullie schrijven, de juiste oplossing. CLAD inschakelen idem dito!
    Ditzelfde hebben we meegemaakt met doodgewone ticketverkoopers/sters in 1974, ten tijde van de Bijlmervluchten. Sommigen zijn zo rijk geworden dat ze zelfs drie woningen in 1 jaar hebben gekocht met het salaris van een kantoorklerk.
    Iedereen wilde weg, maar de hoogste tjoekoe betaler kreeg de tickets.

    Q&A(17),
    Q: Is er sindsdien iets verandert?
    A: Niets!!!

    Q: Gaat dit ooit in SME veranderen?
    A: Amehoela!!!!

    Heel mooi bedacht, trouwens.


    Maak melding
  25. DAS #31. Mooi vervolg op de Q&A. Er zijn nog zo veel vragen maar dan hebben we twee A viertjes nodig. Eigenlijk zou de minister deze moeten beantwoorden maar dat zal dan weer te veel gevraagd zijn.


    Maak melding
  26. Jammer dat de staat Suriname heeft gekozen voor een inefficiente en goedkope oplossing.

    Zie hieronder:

    ABOUT ASYCUDA

    ASYCUDA is a computerised customs management system which covers most foreign trade procedures. The system handles manifests and customs declarations, accounting procedures, transit and suspense procedures.

    ASYCUDA generates trade data that can be used for statistical economic analysis.

    The ASYCUDA software is developed in Geneva by UNCTAD. It operates on micro in a client server environment under UNIX and DOS operating systems and RDBMS Software.

    ASYCUDA takes into account the international codes and standards developed by ISO (International Organisation for Standardisation), WCO (World Customs Organization) and the United Nations.

    ASYCUDA can be configured to suit the national characteristics of individual Customs regimes, National Tariff, legislation,…

    ASYCUDA provides for Electronic Data Interchange (EDI) between traders and Customs using EDIFACT (Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) rules.

    ——————————————————————————–

    Background

    In 1981 UNCTAD received a request from the secretariat of the Economic Community of Western African States (ECOWAS) to assist in the compilation of foreign trade statistics in their member States. After an initial evaluation it became quickly apparent that this would require the involvement of Customs clearance offices, and the modernization of Customs clearance procedures, to achieve quality results.

    Taking advantage of advances in computer technology (the Personal Computer had at that time matured to be seriously considered as a business tool) UNCTAD proposed to develop a Customs software system which would be modular, adaptable and configurable so that it could be used in difficult environments requiring only a small number of trained maintenance staff.

    This proposal was received with a lot of skepticism considering that many countries used mainframes system with on-site specialized computer engineers to support them. Despite that UNCTAD succeeded with the assistance of some member States to develop such a system, which is now commonly known under its name ASYCUDA.

    ASYCUDA was originally developed on micro computers which were extremely limited by today’s standards. In order to implement a complex Customs system in a multi user environment on such a platform a technical solution had to be applied which stretched the capacity of these machines to their limit.

    However, over the years capacity and performance of micro computers have rapidly improved and major revisions of the ASYCUDA software have led to a very stable and highly reliable system. In addition, a porting to the UNIX operating system has broadened the choice of suitable hardware platforms to include also a number of mini computers.

    In order to benefit from the latest innovations in information technology (IT) the ASYCUDA Technical Development and Implementation unit (ATDI) has designed and developed ASYCUDA++ which uses object oriented tools in a client/server architecture and is based on a relational data base management system (RDBMS). This version has been ported to a wide range of both Intel and risc-based platforms.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES