Suriname bloedserieus over rol in bauxietindustrie

6

PARAMARIBO, 20 aug – Suriname laat het idee van een actievere deelname in de bauxietindustrie niet varen. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Suralco, dochterbedrijf van multinational Alcoa is al te kennen gegeven dat menens is. De komende onderhandelingen worden min of meer rond dit thema voorbereid.

Het gaat niet alleen om aandelen en grotere winstdeelname. “We hebben geen problemen met Suralco als operator. Maar we willen onze mensen inzetten om meer inzicht te krijgen in de sector”, zegt Rusland. Dit soort inzet moet ook industriële kennis vergroten. Die kan altijd worden ingezet in de verdere ontwikkeling van het land. Gerekend wordt op deskundigen met ervaring.

Die zijn er nogal. “Ooit was alleen de manager van Suralco een buitenlander. De rest van het kader was Surinaams”, aldus Rusland. Dus kan op dit kader worden teruggevallen. Suralco is voorlopig de enige gegadigde voor het verder trekken van de bauxietwinning. Met het oog op de crisis heeft Billiton zich teruggetrokken. Suriname wil breken met de afgelopen negentig jaren, waarin de multinationals de verdeling van de koek vrijwel soeverein bepaalden.

6 REACTIES

 1. Er zijn grote wereldspelers op de bauxiet- en aluminiummarkt die Suriname meer te bieden hebben.Ook in tijd van crises kunnen deze multinationals Suriname meer bieden.Het actief benaderen van deze grote spelers zou een centrale aandachtspunt moeten worden.Suriname moet zich niet meer blindstaren op de Amerikanen. Actief moeten benaderd worden:Rusal, actief in o.a.Rusland, Guyana, Jamaica, Australie, Zweden, Ierland, Nigeria, China, Armenie, Italie,Kazachstan,Ukraine,Guinea.Daarnaast zijn er nog andere grote bauxietmaatschappijen uit India en China.


  Maak melding

 2. Mogelijk wel serieus maar bloed serieus tendeert naar een grote grap. Om de bauxiet-industrie in gang te zetten moet je een scala aan technieken beheersen. Daar hebben wij al die tijd niet aan gewerkt. Go ahead!


  Maak melding

 3. Verkoop een ieder surinamer de aandelen van billiton.
  Zo wordt elke werknemer aandeel houder van het bedrijf.

  Dat schept meer verantwoordelijkheid in/om het bedrijf.

  V.b. staats-olie 100 % aandeelhouder sme.

  Dat maakt de mensen trots ,geeft meer inspiratie om te werken voor land en volk..

  Zorg voor goed opgeleidt personeel met alle faciliteiten.


  Maak melding

 4. hmmmmmmmmm, suriname bloedserieus over rol in de bauxiet sector, terwijl alcoa bloedserieus over rol voor ALLE DELFSTOFFEN,( goud,diamant,uranium etc etc etc )


  Maak melding

 5. Wat ik niet begrijp is dit, als je kijkt naar de grondstoffen/delfstoffen/natuurlijke hulpbronnen enzz wat in de Surinaamse bodem zit en als ik dit afweeg naar het welzijn van de bevolking dan is dit 0,0 rara hoe is dit in godsnaam mogelijk??

  In de Nederlandse bodem zit alleen maar gas maar ze hebben wel een opbrengt van 400 miljard.


  Maak melding

 6. @3 marcel nog meer van deze positieve bijdragen.

  Dit idee brengt het surinaamsvolk dichter bij de echte winnaars mentaliteit in de benadering van het leven in suriname en geen winnar in de zin van beleidsmakers die de andere beleidsmakers (ndp parlementariërs)verslaat door erop te staan dat hij over hen moet zegevieren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.