Suriname geliefd emigratieland dertigplussers

14

Circa 700.000 inwoners van Nederland hebben plannen om minimaal acht maanden in het buitenland te gaan wonen. Van de dertigplussers met emigratieplannen verwacht een derde Nederland voorgoed de rug toe te keren.

Ruimte, rust, stilte en natuur zijn de voornaamste drijfveren om te emigreren. Landen als Belgiรซ, Frankrijk, Spanje en Suriname zijn onder dertigplussers geliefd. Vooral allochtonen en jongeren hebben emigratieplannen.

Allochtonen hebben vaker plannen om te emigreren dan autochtonen. Van de allochtone mannen die in Nederland zijn geboren, wil 18 procent tijdelijk of voorgoed in het buitenland gaan wonen.

14 REACTIES

 1. Wellicht de redding voor dit ons geliefd land? Wie zou het zeggen? Alleen een massale hereniging van landskinderen en anderszins zal dit land kunnen redden.

  Al dat amaturistisch gedoe aan de gravenstraat ten spijt.


  Maak melding

 2. Klopt wat mij betreft helemaal.
  Ben niet in NL, Europa geboren en na heel lang hier te zijn ben ik het zat.
  Ik wil leven en niet geleefd worden. Ben het zat hierzo!
  Je wordt hier geleefd en moet je nog ogen in je achterhoofd hebben vanwege een bruine huidskleur of geloof.
  Het moment dat ik weg kan, ga ik weg.
  Voor wie verkaast is, tan bun.


  Maak melding

 3. Er wordt al decennia lang voorbijgegaan in het geloof in de eigen kracht van de Surinaamse samenleving. Politici in Suriname wijzen zoveelmogelijk alleen op de zwakte. Er wordt voorbij gegaan aan het feit dat veel problemen ook kleinschalig op locaal niveau opgelost kunnen worden door de mensen zelf en door als politiek dicht bij de mensen te staan. De regering in Paramaribo kan nooit alle problemen oplossen, in tegendeel. Het heeft op de bovenverdieping van Centrale markt in Paramaribo geen kramen die het aan het volk kan verhuren. Maar het moet evenredigheidshalve het volk wel de middelen verschaffen om aan het solidariteitsprincipe te kunnen voldoen.
  Zowel de besluitvorming als de uitvoering van beleid moeten
  dus zo dicht mogelijk bij de burger liggen. Dit moet รฉรฉn van de basisprincipes van het Centraal gezag in Paramaribo zijn. Politici moeten durven om uitspraken te doen en desnoods in hun verkiezingsprogrammaโ€™s op te nemen hoe zij denken over zaken als veiligheid en economische groei. Zij moeten primair ook heel duidelijk zijn wat zij gaan doen om het Surinaams belang te dien. Wat voor garanties geven zij het volk dat ’s Lands administratie transparant is. Volgens de officiรซle cijfers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is er in totaal bijna 22.406 kilo goud geproduceerd in Suriname. Daarnaast wordt ieder jaar veel goud uit de Surinaamse bodem gehaald dat illegaal het land uit gaat. Hierdoor loopt de overheid miljoenen US dollars aan inkomsten mis.
  Ongeveer 40.000 (legale en illegale) Brazilianen, de zogenoemde garimpeiros, zijn in het Surinaamse regenwoud actief als goudzoeker. Het kwistige gebruik van kwik bij de kleinschalige goudwinning levert een gigantisch milieuprobleem op. De professionele activiteiten van het Canadese mijnbouwbedrijf IAMGOLD zijn wel positief voor de sector. De maatschappij is in februari 2004 begonnen met de commerciรซle productie in de Gross Rosebelmijn, in het district Brokopondo. Volgens de plannen zal IAMGOLD in tien jaar tijd in totaal circa 790 miljoen US dollar in de Rosebelconcessie investeren.
  Ook Suralco heeft sinds 1999 een goudconcessie. Deze concessie, met een omvang van 160.000 hectare, bevindt zich in het Nassaugebied in het district Sipaliwini. Voor de exploratie van de goudvoorkomens heeft Suralco een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Newmont Mining Corporation uit de VS.
  (SRANANG-SMA(m/v), mi ne tak noti- moro. UNG Go sit ung egi tori)
  Varma R
  .


  Maak melding

 4. Ik kan de jongeren wel best begrijpen.Wanneer ik mijn jongste zoon van 25jaar als voorbeeld neem dan zie ik waarom ze uit Nederland willen vertrekken om hun toekomst elders te gaan zoeken.Als afgestudeerde van de HVA-Amsterdam kan hij NERGENS behoorlijk aan een baan komen dus ook geen eigen huisvesting vinden.Een eigen bedrijf opzetten lukt ook niet omdat banken geen leningen verstrekken aan beginnende bedrijven.Hij is al 3 keer ontslagen wegens contractbeรซindiging en verlengen doen ze niet want dan moet hij een vast contract krijgen en dat doen ze niet omdat hij dan te duur wordt dus nemen ze liever een andere “jongere” in dienst voor wรฉรฉr een periode van max. 2 jaar.Vroeger ging je ergens solliciteren en na aanname kreeg je een rondleiding door het bedrijf waarna je medisch werd gekeurd.Als het je na twee maanden proeftijd goed was bevallen (door zowel jij als het bedrijf)dan had je een baan voor het leven!!!Maar tegenwoordig is alles wat de klok slaat contractueel vastgelegd.Dus een huis kopen b.v.,zit er niet in omdat je van de รฉรฉn op de andere dag geen werk meer hebt.En dat is frustrerend en ook niet motiverend voor de jongeren.Dus willen ze hun heil ergens anders gaan zoeken.Ook lopen ze steeds tegen blindemuren vanwege de vele “wettelijke regelingen”.


  Maak melding

 5. Ontslag nemen en op avontuur gaan brengt vele consequenties met zich mee. Financieel moet je je het wel kunnen permiteren. Ooit zijn we ook economische vluchtelingen geweest. Suriname is vergeleken met die tijd niet echt beter op geworden. Integendeel alles is bijna even duur als in NL. maar de mensen verdienen wel vijf keer minder. Je moet niet opkijken als iemand een salaris heeft van plm. E200,–p/m.

  Maar velen dromen ervan en slechts enkelen kunnen het waarmaken. Of je moet het geluk hebben om in het land een goed inkomen te kunnen genereren. En dat is in Suriname verdomd moeilijk. Waar je ook ter wereld ben er is geen leven zonder stress.

  Vergeet ook niet de Surinaamse wetgeving met al zijn regels om te kunnen huisvesting.


  Maak melding

 6. Het netwerk ziet dingen in Suriname vanuit de europese bril gezien,die in de kinderschoenen staan of te weinig aanwezig zijn en om onplooiing vragen of zeg maar gerust schreeuwen om ontplooing,en daarmee ook belangrijke mogelijkheden bieden voor de middenklasser ondernemer/ster.


  Maak melding

 7. voor sommige mensen is het best te begrijpen dat ze terug willen gaan naar hun eigen land.als surinamers moeten we ook zo denken en ik weet ieder die naar suriname is geweest hebben nu een totaal ander beeld van het geheel.suriname is nog in ontwikkeling en ik zou trots zijn als een surinamer daar wat begint en dat geleerde surinamers zijn kennis daar kan overbrengen.


  Maak melding

 8. isri
  Het ligt eraan wat (richting)je zoon heeft gestudeert aan de HVA. Is er marktvraag naar ja of neen. Is het zoiets als H&R of MER? Het hangt hier dus wel vanaf.
  Mijn zoon is afgestudeert als natuurkundig ingenieur (UV Eindhoven) en de bedrijven stonden bij ons voor de deur om hem een arbeidsovereenkomst aan te bieden van Philips, Shell, DSM en hij kon zelfs naar Amerika (hij nam deel aan een onderzoek aan de Universiteit Santa Barbara).
  Hij werkt nu 6 jaar bij Philips en wordt regelmatig naar het buitenland gestuiurd om projecten op te starten en te leiden (6 maanden of meer).
  Ik zou zegen laat uw zoon verder studeren aan de universiteit maar wel in een vak waar vraag naar is en kijken wat het gevolg is.


  Maak melding

 9. Hallo Mensen,

  Je zal een grote fout maken om naar suriname te gaan om te wonen of voor langere tijd.Dat land heeft niets te bieden,geen werk geen voorzieningen niets? Tenzij je veel geld hebt en daar van kan leven.En voor mensen die willen werken daar,dan zit je goed fout.
  Denk aan die dieven en de corrupte overheid,niets is goed in suriname.Je zal zeker terug keren net als de anderen dat gedaan hebben.Ik vind het zonde van je geld,je zal je ook rot vervelen in suriname als je langer daar zal wonen .Ja je zal elke dag denken dat ze niet inbreken bij je of dat ze je overvallen.En als je naar waterkant gaat,dan moet je al voorzichtig zijn.Je kan nergens veilig wandelen daar s avonds.Kijk maar in de centrum overdags .

  Ik weet echt niet wat je daar zal gaan zoeken.Juist willen de mensen weg van Suriname.

  Denk 10 x na voordat je stappen onderneemt.

  Het is gewoon niets.Ja of je moet in drugs gaan dealen dat kan je goed doen daar en rijk worden ,hoe de anderen dat hebben gedaan en villas hebben van tonnen.


  Maak melding

 10. Mr.Johm,je typt echt hersenloos,zeker ben je hier naar toe gekomen om lekker te profiteren van de sociale voorzieningen?Zo typt een nietsnut.Wie terug wil naar Suriname zal inderdaad HARD moeten werken en alle zeilen bijzetten,neem een voorbeeld aan de blanke Nederlanders die naar Suriname emigreren,die verzetten bergen en verwachten niets gratis te krijgen van de overheid aldaar.Ik heb een diep respekt voor de Hollandse emigranten waar ook ter wereld,ze zijn keiharde werkers en zekers geen profiteurs,ook een diep respekt voor de Surinaamse emigranten die naar Amerika,Canada ,Australie enz.enz. zijn geemigreerd,die weten WEL wat aanpakken is en hebben het moeten maken,waarom is dat?Ja ze hebben niets en dan ook niets in de schoot toegeworpen gekregen in tegenstelling tot de Surinaamse emigranten die naar Nederland kwamen.

  Ook de blanke pensionado`s kiezen meer en meer voor Suriname,heb er heel wat ontmoet daar,geen 1 van ze heeft geklaagd over de onveiligheid ,ze zitten heel veel aan de waterkant.Zij maken gelukkig reklame voor Suriname als ze terugkeren naar Nederland,van hun moeten de Surinamers het hebben,dan zeg ik,HET ZIJN WEER DE HOLLANDERS.
  Een Surinamer,in Nederland,doet niets anders dan zijn eigen volk en land afkraken.Sorry niet allemaal,de goeden uitgezonderd natuurlijk.Ze hebben de misselijkmakende gewoonte om Suriname te willen omtoveren tot Nederland.
  Daarom worden de meeste Surneds uitgekotst door de Surinamers,ze tonen geen graantje respekt voor de mensen,terwijl de blanke Nederlander ze wel respektvol behandelen.
  Al met al,Surinamers zijn beter af met blanken dan met hun eigen soort.


  Maak melding

 11. Sergio,
  Gelijk heb je als je in Nederland deze titel leest. Lees je het in Suriname, dan zal je er wel anders over denken.

  Dit jaar remigreert een Surinaamse vriend van mij na 37 jaar werken in Nederland. Hij heeft een prima pensioen opgebouwd en gaat dit in Suriname spenderen. Dat moeten zeker meerdere SurNeds doen. Geeft een positieve injectie aan de Surinaamse economie.
  Wat wel belangrijk is, is dat ze ook de Surinaamse nationaliteit aannemen om zo van hun stemrecht gebruik te kunnen maken. Samen met nog 30.000 dertigers kan men de invloed binnen de politiek veranderen zodat er andere, jongere machthebbers te voorschijn komen.

  Mr. John, ik zou niet naar SME remi of emigreren als ik alleen maar van de steun heb geleefd in Nederland en geen pensioen hebt opgebouwd. Je zal niet rond komen en gaat je alleen maar ongelukkig voelen.
  “SME heeft al genoeg “hangers” die alleen maar willen profiteren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.