Suriname alert na nieuws fruitschimmel Guyana

16

PARAMARIBO, 20 aug – Suriname is beducht op het overwaaien van een schimmelziekte uit buurland Guyana. Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, wil een complete importstop op fruit. Met name de bananenindustrie loopt gevaar.

De beide bananenbedrijven in het grensdistrict Nickerie en in Saramacca zouden het niet overleven. Dat scheelt op jaarbasis zeker veertig miljoen dollar aan exportinkomsten. “We kunnen ons dit niet permitteren. Als de zaden van besmette producten binnenkomen, is het niet meer te herstellen”, zegt Raghoebarsing. De bananenindustrie is in staat van alertheid.

Toch dreigt het grootste gevaar van de kleinere producenten. “Vooral de kleine producenten moeten bewust worden gemaakt van de risico’s”, aldus Raghoebarsing. de kans is namelijk groot dat de ziekte overwaait naar de plantages van de grootindustrie. Dat zou catastrofaal uitpakken. De controle bij de grensposten wordt opgevoerd. Ook wordt een gemeenschappelijke aanpak uitgewerkt met Guyana.

16 REACTIES

 1. Ja ja, als het maar over anderen gaat…
  Wanneer wordt Suriname alert over eigen besmette gewassen? Kwik in sea food en overschrijdingen van chemicaliën op gewassen. Wanneer wordt Suriname alert over de “juweliers” te Paramaribo die toeristen schaamteloos oplichten?

  Hoe wil je in godsnaam een toeristisch land worden als je niet optreedt en geen controle houdt (handhaving) op het beduvelen van de toerist die geld binnenbrengt? Is er echt niemand die, die “juweliers” in de gaten houdt/aanpakt?

  Is er echt niemand die deze juweliers die verguld KOPER, voor 18 kt. goud verkopen?


  Maak melding

 2. Is er echt niemand die deze “juweliers” (criminelen) verbiedt, verguld KOPER/IJZER voor “18 kt. goud” te verkopen aan toeristen?

  20 gram verguld KOPER/IJZER voor 800 harde euro’s?

  Dit is gelijk aan een retourtje Suriname!


  Maak melding

 3. Het zal niet lang meer duren en de Surinaamse fruit zal ook aangetast worden door deze fruitschimmel uit Guyana.Men kan een strenge controle van personen en voertuigen vanuit Guyana toepassen,maar op de backtrackers zal men geen greep krijgen.Ook de vogels die vrij in de lucht vliegen en voor uriname.Het is een kwestie van tijd voor het noodlot zal toeslaan.


  Maak melding

 4. nr.9

  je bent aan het lullen. jouw comment heeft niks met het artikkel te maken.
  en nee we kunnen je niet helpen.
  zelf opletten. hier ga je geen hulp krijgen.
  tip: slachtofferhulp
  tang boen


  Maak melding

 5. @brodder, niemand heeft jou om hulp gevraagd en niemand vewacht jou “hulp.”

  Het is maar om vakantiegangers/toeristen te waarschuwen.
  Dacht je echt dat men naar slachtofferhulp gaat als de justitie deze criminelen alles kan afpakken inclusief in de cel gooien?

  Had je gedacht! Niks geen slachtofferhulp, maar JUSTITIEHULP!
  Ik waarschuw alleen maar de toeristen/vakantiegangers hiervoor, of mag dat niet van jou?

  En ja, het onderwerp kan eens afdwalen, maar het komt toch op hetzelfde neer.
  Wie niets te vrezen heeft moet zich maar niks van aantrekken. Of heb jij boter op het hoofd???

  Dus mensen, ga naar de JUSTITIE als je opgelicht wordt door de “juweliers” criminelen te Paramaribo!


  Maak melding

 6. @brodder, de woorden “zelf opletten,” die jij gebruikte, zeggen al genoeg over de manier van denken van oplichters!
  Veel oplichters/criminelen, denken dat ze vrij zijn om toeristen, SuriNeds etc. op te lichten, want dan hadden ze maar moeten “opletten.” Die vlieger gaat hier niet op!

  Het gaat in dit geval om een kwestie van vertrouwen. Alleen de juwelier weet dat hij de toerist aan het beduvelen is. Terwijl hij is VERPLICHT is om zich aan de WET te houden!
  Doet hij dat niet dan moet hij ervoor boeten, punt.
  Zo is het ook met besmette gewassen. De consument kan niet zien of ze besmet zijn. Daarom hebben we een OVERHEID die alert moet zijn op dit soort dingen. Anders krijgen we anarchie.

  Bij jou werkt het zeker andersom. Oplichten en graaien, totdat je gepakt wordt.
  De toerist kan op het moment dat hij een sieraad aan het kopen is geen test doen, al let hij zeer goed op. Dus houd toch op met dat gelul. Niemand zit te wachten op jou achterlijke adviezen. Bespaar de slachtoffers dat. Laat dat aan de strafrecht over.


  Maak melding

 7. Ziet u niet sinds Front aan de macht een hoop vreemde ziektes.
  Maar dat vroegen zij zelf ze wilden anderen met wortel en tak uitroeien maar helaas jammer voor de bevolking dat ding is een VLOEK geworden.

  IK HOOP DAT DEZE VLOEK NIET DOORZET WANT ER GAAN OP DIT MOMENT MENSEN IN HET LAND DOOD AAN EEN HOOP VREEMDE DINGEN.


  Maak melding

 8. we hebben nu internet dus de informatie is sneller bij jou binnen, de jongeren je komt weer met jou onzin waneer hou je nou op.jij luisterd iedere dag naar sky radio van limbo daarom, kijk ook eens keer over de grens dan krijg betere informatie wat er zich afspeeld in de wereld van vandaag mss help dat . TIP VAN DU


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.