Splitsing Suriname’s belangrijkste oppositieblok

40

PARAMARIBO, 4 aug – Nauwelijks begonnen of het is alweer voorbij. Het politieke huwelijk tussen Desi Bouterse’s NDP en de BVD van zakenman Dilip Sardjoe is niet meer. Bouterse heeft simpelweg de BVD de dienst aangezegd. De NDP is verontwaardigd en woest.

De BVD zou in eigen vijver hengelen. Er wordt zonder onderscheid gerekruteerd onder de aanhang van andere politieke partijen. Ook leden van de NDP worden gelokt, vooral Marrons in het binnenland. De pijn lijkt niet langer draaglijk. Bouterse hanteert dan ook noodgedwongen de botte bijl. Volgens de Ware Tijd heeft hij Sardjoe ervan verwittigd dat de BVD uit de Megacombinatie is gezet.

De Megacombinatie moet bij de komende verkiezingen de belangrijkste tegenstander worden van de huidige coalitie. Het verbond telt ook nog de Palu en de KTPI van oud-minister Willy Soemita. Dezer dagen zijn wrijvingen binnen politieke allianties meer uitzondering dan regel. De twee grootste coalitiepartijen, NPS en VHP, neigen de laatste dagen meer naar elkaar sinds de overige partners afzonderlijk overleg met elkaar zijn begonnen.

40 REACTIES

 1. Ach, zo,n drama is het niet en wie weet is er na een goede evaluatie toch een samenwerkingsverband.
  Nu gaan doen alsof het een grote ramp is, is pure sensatie,de man weet wat hij doet en zo ook de achterban.
  Het is nog geen 2010, dus hori un blo en no prisirie ete, strategisch is het misschien nu de juiste zet.


  Maak melding

 2. Begint Dillip zich als een soort Somo te gedragen…De Wet zegt niks dan mag het….DAN MAG HET, DAN MAG HET……Wel laat Dillip weten GEBOD di.
  DAARRNAAST RESPECT.

  AAN EEN TWEEDE SOMO HEEFT HET LAND GEEN BEHOEFTE.


  Maak melding

 3. Ik dacht altijd dat die aanhang van de NDP zo hecht en stabiel was? 😆
  DDB is gewoon bang. Als ze overlopen dan heeft hij straks niet meer de meerderheid in MEGA en ja dan…. de wolven ruiken bloed lang van te voren. 😆


  Maak melding

 4. #6,
  Alleen jou slapgelul ontbrak nog aan dit onderwerp. Blijf maar hopen en bidden. De tijd is nabij 052010 a spikri!. Met kapitaal alleen koop je nog geen annhang!


  Maak melding

 5. So nu pas ga ik weer onse ekte baas sien
  We gaan se terug sture naar die padie velde
  Se ga nog meer krijge van die botte bijle
  Wij sein gewoon baas en sij moete luistere
  POWERRRRRRR
  Bouta for president
  NDP FOREVER


  Maak melding

 6. Bouta is gewoon bang dat Dillip Sarjoe machtiger dan hem wordt. Sardjoe is tenslotte de Berlusconi van Suriname met al zijn fabrieken in binnen en buitenland!!!


  Maak melding

 7. Kan iemand mij vertellen wat de nieuwswaarde is? In Suriname gaat het samenwerken van partij A met partij B net zo gemakkelijk als het weer uit mekaar gaan. Het zijn allemaal gelegenheidscoalities: gebaseerd op niks. Geldt ook voor de NPS, VHP en alle andere. Politiek Suriname is niet interessant. Zal het ook nooit worden omdat het niet gaat om de gemiddelde Surinaamse mens vooruit te helpen. En de verkiezingen van 2010 zijn ook niet interessant. Het is en blijft heel veel kommer en nog meer kwel.


  Maak melding

 8. IK heb vandaag het bericht uit de dagbladen moeten lezen. Een persoonlijke reactie heb ik nog niet gehoord van de NDP voorzitter en van de BVD. Een voorzichtige conclusie lijdt tot de volgende bevindingen. ER wordt steevast onder de kiezers gelobbyed, om sowiezo meer stemmen naar elkaar toe te trekken. In combinatie verband ligt dit proces een beetje gevoelig, omdat je geen elke partij in een samenwerkingsverband kan verbieden propaganda te voeren in een buurt of regio waarbij je abusievelijk aanneemt dat daar je achterban woont. Het politieke veld in Suriname, kenmerkt zich veel door ambivalentie onder het kiezerscorps. Dat nu beweert wordt dat de BVD kiezers uit het NDP korps probeert over te halen om op de BVD te stemmen is voor mij een nog te vage bewering.
  Kortom een regeerprogramma waaraan partijen binnen de combinatie zich hebben gecommitteerd, zal bij uitvoerbaarheid niet uitmaken wie de meeste stemmen binnen de combinatie heeft gehaald. Het gaat zoals ik begrepen heb uit de politieke boodschap van de Mega combinatie dat het om een nationale
  zaak gaat en dat iedere Surinamer van welke politieke partij dan ook een bijdrage kan leveren.Daarom zal bij de komende verkiezing het electoraat zich niet zal laten leiden door politieke partijen die het podium gebruiken voor scheldpartijen en geschiedvervalsing , maar een regeerprogramma
  die beantwoord aan de noden van het volk en die welvaart en welzijn kan garanderen voor de komende generatie. Dat heeft het front niet, dat heeft de PL niet, dat heeft de AC niet, maar de NDP blijkt in deze haar huiswerk goed te hebben gemaakt.proficiaat!!
  Het volk van Suriname heeft haar keuze reeds kenmbaar gemaakt.DE NDP in de MEgacombinatie
  groeit als een kankantrieboom.BVD gehoorzaam aan uw meerderen.


  Maak melding

 9. Maar dat is toch Desi Bouterse ten top. Het zal mij verbazen als hij overleg heeft gehad met zijn overige partners alvorens zo’n rigureuze stap te nemen. Desi de dictator.
  Hij voelt zich als de grote desi in zijn kruis aangetast. Net zoals ten tijde van de december moorden. Desi dult uiteindelijk geen tegenstand. De schaap verliest zijn haren, maar zijn streken niet..


  Maak melding

 10. Het kan niet anders. Allebei zijn boeven en schurken, maar beide op een ander manier.
  En wie moet nou eigenlijk de baas zijn.
  Dat is gewoon het probleem,niets meer en niets minder. Alle beide willen de beste posities als ze het halen. Maar daarom is het zo goed.

  Tang Boeng


  Maak melding

 11. Wij gingen uit be3gen
  Wij gingen uit beloven, beloven, beloven en begonnen meteen de volgende dag met nog eens beloven. Van zonsopgang tot ondergang en ook na middernacht.

  Wij verzamelden langs de zangerige lus van de Kwattaweg, de speeltuinen en de rijstvelden waarin het groen zo eerlijk lag.

  Wij droomden wat we met honderd listigheden
  verworven hadden en stampten het fijn
  met de vijzel van alwetendheid tot woorden
  die door niemand konden worden uitgelegd.
  (gedicht Varma R)


  Maak melding

 12. @ die mega idioot om nummer 7, jij ontbreekt iedere form van realiteitszin, bouterse is en blijft een onbetrouwbare BEEST en dat geld voor jou ook omdat jij ook zo laag bij grond ben als bouterse .


  Maak melding

 13. Zo niet nog lager, maar dan nog altijd torenhoger boven een leipe DU!
  Hoe vindt jij het zelf om haast een leven lang in de contramine te opereren. Je weet onderhand niet meer jou rechter van je linker te onderscheiden.


  Maak melding

 14. Als die Sardjoooo Dieliep al nu met zulke streken komt dan wat gaat hij dan doen als hij in het MACHTSCENTRUM komt.

  Ik krijg toch het gevoel dat men alleen weet te stelen in Suriname.

  Voor dat men iets behoorlijk heeft, begint men al te bedriegen en te liegen….IK VRAAG MIJ AF WAAR DEZE DOMOREN MET HET LAND NAAR TOE WILLEN.

  WIJ MOETEN KOSTEN WAT HET OOK ZO MOETEN KOSTEN ERVOOR ZORGDRAGEN DAT WIJ NIET VOOR DE ZOVEELSTE KEER BOEVEN AAN DE MACHT KRIJGEN.


  Maak melding

 15. Kleine DU.
  Iemand, die een druk bezochte teach inn houdt voor zo’n 68-mannen en vrouwen in het gebouw van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, een idioot?

  Laat je nakijken mens! Jij bent zichtbaar de wanhoop nabij. Beterschap ermee!


  Maak melding

 16. wat een stomme opluchting van de twee idioten.
  te snikie beti yu, yu efrede woron.
  de strijd is nog niet gestreden.
  of de rollen zijn nog niet hellemaal uitgerold.

  het front kan onmogelijk dit soort stappen ondernemen.het is een kwestie van slikken en nogmaals slikken,om aan de macht te kunnen blijven.zo wordt een land niet vooruit gebracht.
  wie niet deugd moet gewoon opstappen.

  no wan sma ne kon prani waswas’godo ondro mi sapatia bon.


  Maak melding

 17. @NDP Forever, reactie #8,

  Wow, wat jij beschrijft lijkt op terug naar katibo / kontraki. Dacht dat jullie NDP fuckertjes daar zo’n hekel aan hadden…


  Maak melding

 18. NDP is en blijt de GROOTSTE politiekepartij van Suriname. D.Sardjoe heeft heelveel geld maar GEEN achterban dus gaat hij binnen de MC onder de duiven schieten van de grootste partij,NDP. Bouterse is geen domme politicus en heeft reeds gezien wat de PL van Somohardjo doet binnen het NF-Plus waar Vene geen raad mee weet.Waarom heeft Sardjoe geen andere politiekepartij gekozen om mee samen te werken?..Omdat die andere nauwelijks of geen gemotiveerde aanhang hebben en wil hij daarom op de rug van de NDP meeliften en daarna zijn doel te bereiken.Men weet tenslotte dat Desi Bouterse zeer scherpzinnig is en geen afwachtendehouding zal aannemen.Alle tegenstribbelende reactie`s ten spijt!!!!!!


  Maak melding

 19. DE soep wordt niet zo heet gedroken
  laat vine een voorbeeld hier aan nemen
  het volk gaat voor wie tegen het volk is is tegen ndp mei 2010 komt er aan dan komt de macht weer bij het volk suriname voorwaarts


  Maak melding

 20. ik snap het niet, vene treed niet daadkrachig op tegen de PL vinden sommigen onder ons,en nu DDD geen poppenkast wil is het ook niet goed wie het nu bergrijpt mag het zeggen.


  Maak melding

 21. Die Bouterse z`n laatste dagen zijn geteld.
  Hij gaat nu alles in het werk stellen om zogenaamd de Leijder te zijn….maar hij is de lijder….

  Bouta ga lekker op brokopondo zitten en weg kwijlen


  Maak melding

 22. Aan hun reaktie kan je zien dat de wanhoop nabij is , pinto jij ben echt dom weet jij niet waarom ocer zo druk bezocht word? je krijgt een bord bruinebonen en wat te drinken zo goedkoop zijn jullie, iemand hier die schrijft dat bouterse scherpzinnig is, luister no mi boi iemand die scherpzinnig is neemt nooit de beslissingen die bouterse neemt en heeft genomen dat getuige niet van scherpzinnig of intelligentie maar meer van domheid achterlijkheid en kortzichtigheid, dat kan je duidelijk zien aan de mensen die het hier voor bouterse opnemen allemaal komen ze met de zelfde achterlijk en domme tegen reaktie die je zo kan doorprikken, wat dom aangaat doen ze niet onder voor elkaar , ai mi gado.


  Maak melding

 23. Doctor BIGI SKRIFI.

  A jersi tori direct, het toeval?

  HIJ SLAAPT MET ZIJN OGEN OPEN.?

  WANG JAROESOE MANG NA WANG SKERI AI MANG!

  Men noemt het toeval blind.
  Maar is dat waar?

  Als u het mofina volk vraag, kijkt hij naar hun met een paar linke, spottende ogen, anders zou hij ons nooit zoveel ironische streken kunnen leveren.

  Hier is een waar voorbeeld.
  Waar gebeurt, dus uitermate onwaarschijnlijk.

  Zijn verhalen en kapitaal waren ijzersterk, maar zijn geheugen was het in iEder geval niet. Toen hij ons alleen gelaten had, om een ommetje ging maken om de visvijver te bekijken, begon men over te piekeren.

  Eerlijk gezegd het arme volk is het grootste gedeelte van hun leven niet vergeten. Als hij op bezoek gaat, verteld het volk hem telkens wat voor toverstreken, die hij indertijd heeft uitgehaald, maar ja- ze zijn volkomen nieuw voor hem. Nu eist het volk misschien een beetje te veel van zijn geheugen. Het arme volk zegt je bent superrijk en machtig, weet je nog wel. Je weet hoe je ons heb behandeld. Zulke datails behoeft een machtige rijke, jaren niet meer te herinneren.

  Het onbemand wegvarende droomschip en spijtige blik waarmee de stoute jongetjes afscheid nemen.

  De ernstige blik van het arme volk en de jeugd, die langs
  suriname rivier staat en weet wat ze allemaal denken.

  SOMMIGE MENSEN GAAN LAAT ETEN.
  HET ARME VOLK BESLIST.

  WEES EERLIJK TEGEN HET ARME VOLK.
  WEES RECHTVAARDIG TEGEN HET ARME VOLK.
  SPREEK DE WAARHEID TEGEN HET ARME VOLK.
  ZORG GOED VOOR HET ARME VOLK.
  LET OP DE JONGEREN ZIJN DE TOEKOMST.
  DOE GEEN ONGECOTROLEERDE ACTIES.
  NEEM HET ARME VOLK SERIEUS.
  VERGEET DE INDIANEN NIET.
  VERGEET DE MARRONS NIET.
  VERGEET NIEMAND VAN SURINAME.
  SPEEL NIET MET DE GEVOELENS VAN DE JEUGD EN HET ARME VOLK.

  DOE JE BEST, GOD EN HET TROTSE SURINAAMSE VOLK DOET DE REST.

  ZEGEN EN GENADE VAN GOD.
  ZEGEN EN GENADE VAN ONS CULTUUR.
  RESPECTEER DE JEUGD EN HET ARME VOLK.

  STOF TOT NADENKEN.

  MET DE VRIENDELIJKE GROETEN,

  DOCTOR BIGI SKRIFI.


  Maak melding

 24. is gewoon een truc van bouta en wijdenbosch.
  na de verkiezing is bvd weer bij de mega combinatie.

  dit heet versplinteringspolitiek.

  eerst samenkomen.
  dan afspreken dat we ruzie hebben.
  gaan ze de verkiezing alleen in en bvd haalt 1 of 2 zetels, dan worden ze weer aan boord gehaald.

  smerige oude truc.

  maar de tijd zal leren.

  Surinamers zijn niet dom.
  ze spreken in de stembus.

  Papo


  Maak melding

 25. Ai Bouta, geen gebak van krul,weg met dit soort politiek.
  Bouterse is absoluut geen Venetiaan die bereid is een pact met duivels,Somo en Brunswijk,te sluiten alleen maar om aan de macht te bljven.
  Brunswijk en Somo doen alles wat God verboden heeft en Venetiaan kan niets doen dan met lede ogen toekijken 1 verkeerd woord zijner zijds en zijn coalitie is naar de klote,dat zal Bouterse niet gebeuren hij laat nu zien dat hij niet voor 1 gat te vangen is.
  Bouterse een moordenaar?En what about DU zijn lieveling Brunswijk,is er geen bloed aan Brunswijk zijn klauwen?
  Wie Zonder Zonde Is,Werpe De Eerste Steen.


  Maak melding

 26. je kan zien hoe sommigen aan geschiedvervalsing doen,bouterse sluit geen pact met de duivel maar werkt wel samen met valk om de democratie in suriname naar huis te schieten,inderdaad is bouterse geen venetiaan, bouterse is een crimineel vene 1000x integer dan bouterse jullie soort nemen het op voor crimineel achtige figuren als bouterse drugs dealers mensen die bloed aan hun klauwen hebben moordenaars. bouterse zit al gevangen hij mag zijn poten niet meer buiten suriname zetten hij mag geen mooi boi meer gaan spelen op de stranden van RIO in brazilié.


  Maak melding

 27. Jij doet aan geschiedvervalsing DU,daar je alleen Bouterse als crimineel ziet,en je laat je afgod Brunswijk buiten schot,terwijl hij ook geen poot buiten Suriname kan zetten ook als Vene en Sakatoki achte hem staan.Brunswijk is ook een MOORDENAAR,BANKOVERVALLER,VERKRACHTER,LANDJEPIKKER ENZ.ENZ.Dus wie is erger DU,Bouterse of Brunswijk?Brunswijk natuurlijk hij is een bankovervaller en een verkrachter en hij pikt land en doet aan illegale houtkap met behulp van Sakatoki en Vene.Deze 2 schijten in hun broek voor Brunswijk 1 verkeerde move van ze en dan kunnen ze naar huis.
  Wie zwaait tot nu toe met een vuurwapen,op het voetbalveld nog wel,Brunswijk toch,maar tja je afgod kan ook geen kwaad doen in je ogen.


  Maak melding

 28. @ sita, ben jij ook afgestudeerd aan de universiteit van die gestoorde akademiya want jij lul net zo de dom als de rest, 9 van de 10 berichten die ik op dit forum leest gaat oven bouterse hoe je wend of keer je zal altijd bij deze moordenaar bouterse terecht komen als je het over suriname hebt,dus die koppeling wat jullie maken met brunswijk is te doorzichtig en dom. sita jij hebt duidelijk de klokken horen luiden maar jij weet niet waar de klepel hangt.


  Maak melding

 29. DU,
  Als jij mee wilt doen zul je toch eerst moeten beginnen met nederlands voor beginners, want want hier zo af en toe aan het witte papier toevertrouwt raakt kant noch wal. Sososhityuetaki!


  Maak melding

 30. @ pinto
  jij ben de laaste hier die ander daarop moet aanspreken, mooi geprobeerd maar jammer het zal jou niet lukken mij de mond te snoeren jou reaktie zijn doorgaans grote onzin leugens en demagogie en intimidatie.pinto jij ben een landverrader jongen.


  Maak melding

 31. @33 Du

  Alles wat meneer Bouterse en du betreft is passief,omdat geen één argument van du,romeo of iwan,inzake meneer Bouterse gericht is op oplossingen.

  Is niet het volk is 27 jaar na dec ’82 nog bezig met berechting,van een verdoezelde kwestie.

  Du
  Het bereiken van doelen vooral voor de NDP, zal altijd kosten,in de vorm van tijd, geld,ontreddering,afscheid,of de confrontatie met de angst voor veranderingen, met zich meebrengen.

  Maar neks no fout du!
  Rust a bigie ede foe joe even jere.


  Maak melding

 32. De NDP leert van het niet specificeren en toetsbaar stellen van zijn doelen.

  Daar gaan de jongeren ook voor waken, want een ezel stoot zijn hoofd niet 2 keer aan dezelfde steen.

  De jongeren willen niet te algemeen gestelde doelen en vergelijkende trappen politiek.

  De jongeren willen dat de veranderingen waar de NDP naar streefd,veilig gesteld worden,die de behoeften van het volk bevredigen in plaats van de behoeften van het volk te ontkennen.
  Daar gaan de jongeren o.a ook voor waken.
  Anders wan sanie fout.


  Maak melding

 33. Du

  bewustheid, spontaniteit en intimiteit,zijn drie vermogens, waar de jongeren die de NDP aanhangen, de indruk hebben dat,jij du en de huidige frontleiders niet beschikken,om het surinaamsvolk een autonome welvaart te verschaffen.

  De jongeren kunnen niet accepteren dat 27 jaar na gehaal en getrek, drama dec ’82, er geen gestructureede gezondheidszorg is.

  1 voorbeeld van autonomie voor je volk, inplaats van 27 haten en verdeeldheid zaaien.


  Maak melding

 34. @ de jongeren jij reageerd als iedere andere dictator jou stomme wil willen opleggen aan anderen maar dat zal jou niet lukken ik kan denken jij niet daarom schrijf jij de meest waanzinnige reaktie hier, wat opvallend is aan de mensen die heel lange tirade hier schrijven is dat zei hun zelf konstant tegen spreken zonder dat ze het door hebben. jij moet eerst bewust worden van het feit dat de revolutie die jij hier predik en aanmoedig het begin is van alle ellenden die wij nu meemaken in suriname vertel de lezers hoe de gezondheidzorg was voor 1980 je moet eerlijk de discussie voeren de jongeren je leverd kritiek op alles en iedereen en nooit op bouterse dan ben jij toch niet eerlijk alles wat deze man met mijn land heeft gedaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.