Lagere score voor democratisch gehalte Suriname

17

PARAMARIBO, 6 jul – Suriname heeft van de Wereldbank een lagere score gehad voor democratisch gehalte. De terugval op de top honderd van meest instabiele landen komt vooral vanwege politieke instabiliteit, meldt de Ware Tijd. Volgens oud-parlementsvoorzitter Ulrich Aron is er sprake van verschraling in de politiek.

Dat is vooral te merken in propagandavoering. Die heeft meer weg van een entertainment show. Er is nog nauwelijks belangstelling voor de problemen van de samenleving. “Men leeft niet meer voor, maar van de politiek”, zegt Aron. Ook in het parlement is dit te merken. Veel parlementariërs zijn niet meer dan goede relaties van de partijtop en propagandisten.

Daar valt niet veel debat- en argumentatiekwaliteit van te verwachten. Veel onderwerpen blijven dan ook niet verder besproken dan de oppervlakte. “Dit is niet goed voor de democratie”, aldus Aron. De Wereldbank ziet Suriname als het één en vijftigste meest instabiele land. Vorig jaar was de notering nog nummer vier en vijftig. Wat corruptiebestrijding en beleving van de rechtsstaat betreft is de score middelmatig.

17 REACTIES

 1. Dit is hopelijk ook leesvoer voor figuren als Neus, DU, Rambo, Honda en consorten.

  Het eigen belang spreekt blijkbaar alle talen, ja zelfs die van de onbaatzuchtige!


  Maak melding

 2. Tja….HEt valt niet mee om de internationale gemeenschap om de tuin te leiden…Met de zg. Decembermoorden proces probeert de Surinaamse regering al een tijd de aandacht af te leiden van hun incompetentie..niet gelukt…Wat gaan ze nu verzinnen????


  Maak melding

 3. Ulrich Aron is niet in de positie te oordelen over democratie, hij en zijn PALU hebben na de decembermoorden de meest ondemocratische regering met Bouterse als regeringsleider aan de macht geholpen (de regering Alibux). Niemand kan ontkennen dat, welke plaats op de wereldranglijst ook, het in de republiek Suriname onder Venetiaan veel beter toeven is dan in de bananenrepubliek Suriname onder de militaire laars van Bouterse. Wie niet eens was met Bouterse, mocht niet praten, wie toch praatte werd gedood; advokaten die opkwamen voor verdachten werden vermoord (zie decembermoorden). Onder Venetiaan mag een ieder praten en krijgen zelfs massamoordenaars een eerlijk proces. Nee, ik denk niet dat in 2010 de Surinamers ervoor gaan kiezen terug te vallen naar de vorige eeuw. Er is inderdaad veel te verbeteren, change is nodig, jonge democratische politici moeten dan ook een kans krijgen. Ik zeio democratische, niet ‘jongeren’als Melvin Bouta, soorry, Melvin BOuva.

  Harold Helmond


  Maak melding

 4. Praat niet onnodig over politieke zaken.

  De wereldgemeenschap luistert ook mee.

  Het is de primaathebbers van de democratie in al die jaren niet gelukt om de nuances aan te geven van dictatuur versus waarachtige democratie.

  Deze score beeldt ondubbelzinnig uit dat Suriname gebukt gaat onder de democratische dictatuur van een minderheid.


  Maak melding

 5. Dat krijg je nou eenmaal als je nep types met schone handen aan de regeermacht heb in het land.Suriname is ook geen democratische rechtstaat. Santokhi is betrokken bij drugdeals van zijn vrouw,Brunswijk bedreigd mensen verbaal en met vuurwapens en trapt een parlemenslid in elkaar.Daarnaast heeft deze man zichzelf houtconcessies toege-eigend.Er volgen helemaal geen sancties tegen deze figuren.SURINAME IS EEN BANANENREPUBLIEK.Dit wil men de wereld duidelijk maken.


  Maak melding

 6. Score onder Aron 0,0. Lager dan het
  resultaat van “baasje” zolang ik leef
  geen democratie bestaat niet.
  Hoe durven de vrienden de moordenaar
  hieromtrent commentaar te leveren.
  Jullie zijn echt lid van de Surinaamse
  Hitler-jongeren (lees ndp).


  Maak melding

 7. Als Vene en Santoki het zo geod doen, waarom staan wij dan lager op de ranglijst?

  Khad

  Omdat de poppenkast om DDB te berechten niets voorsteld en nog steed is een ieder aan het schijtluizen als het erop aankomt.


  Maak melding

 8. Stond Suriname sowieso op de lijst
  tijdens het democratisch schrikbewind
  van de democratische moordenaar?
  Nu u het toch over nadenken repte.
  Denk na en antwoord op deze vraag.
  Indien het land wel op de lijst
  voor kwam, dan was het vanwege
  de democratische methode van
  martelen en vermoorden.


  Maak melding

 9. We staan zo laag omdat er in de DNA geen echte inhoudelijke discussies plaats vinden en erger nog omdat er zelfs DNA leden zijn die het presteren om nooit te komen. Ze zijn dan ook nog eens verontwaardigd als ze hun stoel moeten afstaan. Het lijken wel aftandse seniele moesjes die menen dat die stoel op de veranda waar e eens per 2 jaar op gaan zitten leeg moet blijven voor hen.

  Daarnaast zien we (vooral dezelfde idioot) constant persoonlijke beschuldigingen uiten zonder dat hij enig bewijs heeft en meestal ook zonder dat het ergens op slaat. Het ijn dergelijke spelletjes die het niveau van de politiek bepalen. DDB is dan ook de belangrijkstee reden dat wij zo laag scoren. Zodra hij van het toneel is stijgen we een groot aantal punten.


  Maak melding

 10. DU,
  Ik heb geen tijd om tijd te verliezen.

  DU is- en zal een nobody blijven. Somo zei, “al blaffen de honden, waaronder deze .., de caravan trekt voort.”

  Du is al moedeloos, hij verliest immers terrein! Iedereen heeft jou al door.


  Maak melding

 11. als jij zo dom en achterlijk ben wist ik al maar jou reaktie op nummer 6 die overtref alles de hoogste form van achterlijkheid echtwaar dat jij het verschil van democratie en dictatuur niet kan inzien zegt genoeg over jou intelligentie pijl die is o,o


  Maak melding

 12. Mensen wat onze mening over de politieke overtuiging van de tegenpartij ook mag zijn,
  bedenk je dat de onderlinge verdeeldheid in ons rijke bananen republiek door aasgieren op voet wordt gevolgd, en het moment wordt
  afgewacht om toe te slaan.

  Wordt wakker.

  Een surinamer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.