Neerslag blijft Surinaams kustgebied teisteren

28

PARAMARIBO, 12 mrt – Het blijft voorlopig nog intens regenen in vooral het kustgebied. Ook het binnenland Volgens de Meteodienst houdt het onweer aan. De gevolgen voor het leven van alle dag zijn zichtbaar. Een dag na de viering van het hindoefeest Phagwa zijn enkele scholen gesloten gebleven.

In het noordelijk deel van Paramaribo is dat het gevolg van het onderlopen van schoolterreinen. Maar ook andere scholen hebben te lijden. Leerkrachten melden massaal af, omdat ze hun woning niet kunnen verlaten. Buurten in en rond Paramaribo staan al dagen blank. Het water trekt tergend langzaam weg of stijgt zelfs. Dit wordt geweten aan het tegelijk stijgen van het waterpeil in de Surinamerivier.

De autoriteiten zien nog geen reden tot paniek. “Er is geen sprake van een noodsituatie in Paramaribo-Noord. De rivier is op slechts twee tot drie plaatsen buiten zijn oevers getreden. Het onder water lopen van percelen is het resultaat van hevige regen”, zegt Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing tegenover Dagblad Suriname.

Intussen is er wel kritiek op het verwerken van de overlast. “We hebben de ontwatering van Paramaribo niet onder controle. Er ontbreekt een lozingspunt en we zijn nog steeds afhankelijk van de riviergetijden”, zegt bergingsdeskundige Roland King. Pas als het rivierwater daalt, kan goed worden verpompt. Ontwateren met pompgemalen legt geen zoden meer aan de dijk. Een bergingsruimte van zo’n vijf hectare zou al voldoen.

28 REACTIES

 1. Welke “kustgebied” dan? Heeft Suriname een kust dan? Onder een kust, versta ik open zee die aansluit op de oceaan en geen rivier.
  Volgs. de kaart moet er een kust zijn maar waar is die “kust” dan? Of is de echte kust onbegaanbaar? Plaats?


  Maak melding

 2. Ik geef de heer Roland King groot gelijk je kunt niets ondernemen zo lang als het blijft aan regenen en de rivier buiten zijn oevers staat.Dit heb ik als kind vaak mee gemaakt dat de Sommelsdijckse kreek buiten zijn oevers ging onder de grote regentijd bij vloed.In dien tijd had je geen pet flessen en zo veel vuil in de sloten toen was Paramaribo nog maar een dorpje.Het schoon houden van de sloten is niet alleen een staats aangelegenheid het moet ook de burgers van het land zijn.Er moeten acties ondernomen worden om zich niet alleen van dit probleem te voorkomen maar te zien dat er geen vuil op de staten gegooid wordt,verder de jonge mensen op de scholen in deze acties te laten werken.Het soort vuil dat ik een paar jaren geleden in de sloten van noord Paramaribo zag heeft mij toen geschokt het was niet alleen flessen maar dode honden en katten die de mensen in plaats van begraven maar in de sloten gooiden.Wat krijg je bij hoog water als de sloten buiten hun oevers gaan niets anders dan ziekten.


  Maak melding

 3. Terwijl het volk versuipt zit Slijngard met zijn vrienden uit de V.S. te kletsen.
  Een baby die samen met haar/zijn ouders te water is geraakt werd door omstaanders (burgers)gered.
  De politie en een groep militairen die terplaatse aanwezig waren, keken ernaar, maar staken geen poot uit.
  Gevaarlijke wegen werden niet afgesloten waardoor heel wat voertuigen in trensen verdwenen.
  De brandweer was/is nergens te bekennen, Schaande!!!

  De heren zaten/zitten lekker droog op hun buro,s en kazerene,s.

  Stelletje Jokers…


  Maak melding

 4. vraag om advies aan de nederlanders,hun zijn meester in waterbeheer. overigens is het hun plicht ook om te helpen bij de voormalige kolonie.


  Maak melding

 5. Ik zou zeggen ga door met het inpikken en verdelen van duizenden hectares land, ondermekaar. Goed zo.

  Terwijl inderdaad de oplossing maar 5 of meer hectares opslagruimte is, waarbij het overtollige water tijdelijk opgeslagen kan worden.

  Op petcokes een soort statiegeld heffen, je zult zien dat alle riolen dan schoon zullen blijven al is het maar 5 of 10 cent. Iemand die betrapt wordt op illegaal vuil storten een flinke boete geven.


  Maak melding

 6. dit is schandalig,heel wat ongeschoolde krachten die nauwelijks iets kunnen uitleggen komen aan het woord.het lijkt wel alsof zij die nacht ervoor flink gezopen hadden.een stelletje dronkenboers zijn jullie.het land naar de klote te laten gaan,erg erg


  Maak melding

 7. Dit is allemaal rotzooi wat wij uitkraaien. Die Jerry heeft gewwon makkelijk praten allen maar op 2 of 3 plaatsen treed het rivier buiten zijn oever. Je had dit kunnenvoorkomen om er optijd bij te zijn door regelmatig onderhoud en controle en nu maar lullen dat het maar op 2 of 3 plaatsen het buiten zijn oever is getreden. Als deze mensen dan nu van de staat een tegemoetkoming zouden krijgen om zo hun verloren bezittingen terug te kopen zou ik dat zeggen. Heel Suriname ligt bijna onder water en hij zegt dat het door het regen komt. Elders heb ik ook gelezen dat dit al de laatste 6 tot 7 jaren dit het geval is maar er worden geen maatregelen getroffen.
  Of jullie denken maar aan een ding
  ikke ikke ikke en de rest kunnen stikken, met die zogenaamde mooie praatjes van deze losers.
  Tang Boeng.


  Maak melding

 8. de projektontwikkelaar van gunnys villa park de heer ing. gunput deelt het publiek mede,dat zijn projektdat ligt te leonsberg ,paramaribo noord geen dag onder water heeft gestaan ,doordat hij op eigen kosten een oeverdijk langs zijn projekt heeft laten aanleggen.het probleem is dat 30 ha domeinland (purmerend)door de overheid van een oeverdijk moet worden voorzien .ondanks onze waarschuwing aan ow is dat nog steeds niet gebeurd.


  Maak melding

 9. @yvox

  Topogratfie was zeker nooit je stekste punt!
  Ben je overigens wel een naar “weg naar zee” geweest? 😆

  Had eigenlijk “Weg naar de golf” moeten heten. 😆


  Maak melding

 10. beste Yvox,

  als het je niet duidelijk is dat suriname een kust gebied heeft, kijk dan op
  google earth. dan kun je het zelf zien.
  ook daarop kun je zien waar de meeste bevolking heeft gevestigd.

  de volgende: er word geschreven,

  De autoriteiten zien nog geen reden tot paniek. “Er is geen sprake van een noodsituatie in Paramaribo-Noord. De rivier is op slechts twee tot drie plaatsen buiten zijn oevers getreden.

  wat moet je als bewoner nog meemaken dat er echt sprake is van nood, dit gebeurd of komt elke jaar terug. SURINAAMSE OVERHEID GAAT HIER NIETS TEGEN DOEN. het enigste waar ze mee te maken hebben is geld, wat er met de bevolking gebeurd kan ze geen moer schelen.
  ja er is wel één mogelijkheid, het aan de chinezen over te laten. en daar kunnen ze weer aan verdienen (let maar op)
  uit het verleden is het gebleken dat men altijd gaat reageren als het te laat is….wanneer er wel een ramp gebeurd.
  wat zou er met suriname gebeuren als er een tsunami of een vloedgolf op bezoek komt….
  kijk maar op google earth dan zie je dat de hele bewoonde gebied van suriname onder water komt te liggen.
  helaas moet de bevolking er rekening mee houden dat altijd zal blijven gebeuren, de volgende generatie zal het ook meemaken.

  lange


  Maak melding

 11. Dit probleem is geen nieuw probleem!!!
  Het dateert al vanaf de jaren 60.
  Maar je hebt politici die houden van feesten en beesten in plaats van hard te werken.


  Maak melding

 12. Beste Yvox… er staat kustgebied… misschien weet je het niet maar met een kustgebied word land tot vele kms landinwaarts bedoeld. dus daar valt paramaribo en ander plekken in suriname zeker onder. En als je het nog niet door had.. suriname grenst aan de Atlantische oceaan.


  Maak melding

 13. “Het onder water lopen van percelen is het resultaat van hevige regen”, zegt Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing tegenover Dagblad Suriname.”

  Nee Jerry, het onder water lopen van percelen is het resultaat van incompetentie van bestuurders. Dit is niet de eerste keer dat percelen en de binnenstad onder water lopen. Blijven jullie de bevolking, de natuur en iedereen de schuld geven en intussen rent Kanhai van gemaal naar gemaal om achter te komen dat ze niet voldoen, als ze de echte Ir’s niet hadden weggepest bij OW, hadden ze hem dat ook kunnen vertellen. Of als ze de plannen die tijdens Bosje waren gemaakt hadden uitgevoerd.


  Maak melding

 14. En terwijl we Yvox proberen uit te leggen wat een kust is, heeft Vene een vliegtuig gepakt richting Belize, van Sardjoe hoor je totaal niets zoals altijd, Somo viert feest in Nickerie want daar is het lekker droog, Brunsie zegt gewoon tegen LVV, geen chinees in Marowijne want het is en blijft van mij.
  Santokie die zal weer uitlandig zijn want de brandweer en politie waren in geen wegen te bekennen en die arme Kanhai probeerd zijn hoofd boven water te houden want het water staat zo hoog tussen de gemalen die het weer niet doen.

  Trouwens is het droge tijd of regen tijd nu in Suriname?


  Maak melding

 15. @suriboy, bedankt voor de info. Ik heb me altijd al afgevraagd waarom ik nooit foto’s van de kust/zee van Suriname op het Internet zie.

  Ben al jaren uit Suriname en weet dat er een zee moet zijn, als ik zo naar de Suri-kaart kijk.
  http://www.suriname.nu/101alg/landkaart01.html

  Ik wil gewoon een foto van blauwe zee en dat gebied zien, al is het maar van bovenaf gemaakt.
  Vraag me af waarom Suriname niets met dat gebied doet. Ik kan me er niets bij voorstellen hoe het eruit ziet, vandaar. Was laatst nog in Nickerie, maar de tijd was tekort om de zee te bezoeken. Ben gewoon erg benieuwd naar de Surinaamse zee!

  Als ik zo naar de Suri-kaart kijk dan moet het heel mooi zijn daar aan de kust.

  In tegenstelling tot de Antillen ziet men nooit foto’s van de Surinaamse blauwe zee, alleen van de rivieren en de oevers.


  Maak melding

 16. “Had eigenlijk “Weg naar de golf” moeten heten.

  neus”

  Een pandit van de mandir die pal aan de Atlantische Oceaan ligt, vertelde mij dat men daar zelf een dijk heeft aangelegd.
  Dat hebben ze gedaan door oude koelkasten, autowrakken, wasmachines en andere afvalprodukten te gebruiken om de dijk op te hogen.
  Hij vertelde ook dat de oceaan steeds meer land afkavelt.
  Men heeft niet gewacht op de regering voor het aanleggen van een dijk, maar ze zijn zelf op zoek gegaan naar middelen ter voorkoming van nog erger.

  Ik zelf kan me nog herinneren dat Paramaribo-Noord in de jaren 60 bij hevig regenval ook blank kon komen te staan.
  Ook een deel van de binnenstad zoals de Domineestraat, de Nieuwe Domineestraat, Hogestraat enz. Het was door het water lopen/fietsen naar school of werk.
  De siebieboesies konden ook toen flink tekeer gaan.

  De klimatologische weersveranderingen, het verouderde rioleringsstelsel in en rondom Paramaribo en het gedrag van de mensen (het overal smijten van vuil, petflessen en ander afval, die in sloten, kreken terechtkomen) vergeren dit probleem alleen maar.

  De opeenvolgende regeringen na de onafhankelijkheid hadden met het ontwikkelingsgeld ervoor zorgen dat de infrastructuur van Suriname fraai had kunnen uitzien. Dan waren deze problemen er nu niet of althans niet zo heftig.
  Maar neen dat zagen ze als nyan moni.


  Maak melding

 17. Alleen in Suriname denkt men dat je een ministerie van openbare-werken kan overlaten aan Drs en meesters i/d rechten.

  Die arme mini-ster (ex directeur v/d burgelijke-stand) babbelt maar wat, maar weet niet waarover hij praat.

  Grappenmakers!!!

  Jammer dat het arme volk het gelag moet betalen…


  Maak melding

 18. @Prem

  Jij spreekt over de jaren 60. Dan moet je toch volgens mij de schuld geven aan de Nederlanders die toen al niets deden met de riolering of niet. En als dit waar mag zijn wat mij heel erg onwaarschijnlijk lijkt dan zou je misschien een comissie of een comitee moeten oprichten en de hollanders daarvan de schuld geven.

  Tang Boeng.


  Maak melding

 19. Mowi,

  Bij de blanke Nederlanders ging het meer om het uitbuiten.
  Maar Suriname had met de ontwikkelingsgelden de infrastructuur als één van de eerste dingen moeten aanpakken.

  Waarom zou ik jokken dat in de jaren 60 de straten ook blank kwamen te staan.


  Maak melding

 20. Ik maak dit ook al net zolang mee als dat het het geval is, 6/7 jaar, het IS WEL EEN NOODSITUATIE . Ook ben ik van mening dat er teveel in het riool verdwijnt wat er niet in thuis hoort met alle gevolgen van dien… misschien zit er ergens wel een dooie hond vast enz enz…
  Iemand gaf het al aan, statiegeld heffen op al die rommels die nu maar in de Waterkant belanden. Het is een drama wanneer je huis onder water staat….een grote drama…. zoveel gezinnen zijn gedupeerd ONNODIG !
  En ja schandalig dat dat allang ook verholpen had kunnen worden met die 5 hectare extra opslag.


  Maak melding

 21. Wateroverlast in Paramaribo is niet iets van de afgelopen jaren.Als kind was ik leerling op de Christelijkeschool aan de Gravenstraat,ik herinner mij dat wij vaak na schooltijd in de Stoelmansstraat richting de Gongrijpstraat(en dat is geen leugen)KwieKwie vissen hebben geraapt,die uit de rioolputten kwamen.Anno 2009,is de wateroverlast in Paramaribo vele malen erger geworden.

  Het probleem zou op verschillende manieren kunnen worden opgelost.De rioleringen moeten onderhanden genomen worden,en het irigatie systeem aangelegd in de jaren 60 van de vorige eeuw,zou onder anderen uitgebaggerd en uitgediept moeten worden.

  Een afval verbrandingsoven zou ook kunnen bijdragen aangezien mensen inderdaad hun afval vaak in afwateringssysteem dumpen.
  De petflessen zouden verzameld moeten worden omdat het recyclebaar is dus brengt geld op.

  In de hoofdstad zouden rioolbuizen vervangen moeten worden door rioolbuizen met een diameter die vele malen groter is dan de huidige rioolbuizen.De plasticzakken daar zit ook geld in.Iets voor Staatsolie misschien.Wist U dat er weer brandstof van gemaakt kan worden.

  Van het zand dat in de rioolbuizen zit kun je bouwstenen van maken.En zo kunnen er legio oplossingen aangedragen worden,maar alles staat of valt met de mentaliteit van mensen.Wij moeten zoeken naar oplossingen en niet met de beschuldigende vinger naar mensen wijzen.


  Maak melding

 22. suriname suriname ,het is een mooi land
  maar veranderen zal het niet.
  een ieder in suriname denk aan zich zelf en
  zo zal het noch lang blijven.
  een goed voorbeeld is het waterleiding.
  10jaar geleden was ik daar en er kwam geen water uit de kraan en dat komt er noch steeds
  niet. ik het de vertrouwen niet dat het noch over 10 jaar zal veranderen//
  het is een mooi land maar .
  eenieder voor zich zelf en god voor ons allen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.