Alle Surinamers gelijk voor Zelfverdedigingswet

21

PARAMARIBO, 17 jul – Het wetsvoorstel op zelfverdediging binnenshuis heeft niets te maken met het bevoordelen van de ene groep boven de andere. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Tegenstanders hebben dan ook geen gelijk als ze stellen dat aangezet wordt tot geweld tegenover een bepaalde groep.

Dat de wet uitgelegd zou kunnen worden in termen van etniciteit, is al helemaal vergezocht. “Het heeft niets te maken met complexiteit van de samenleving”, zegt Santokhi. Er is eerder sprake van onbegrip, het gevolg van gebrek aan inzicht in wat zelfverdediging eigenlijk is. Dat geldt dus ook onder meer coalitiepartners A Combinatie. Die is faliekant tegen het voorstel.

Om die reden is het voorstel dan ook niet aangenomen. Jammer, vindt Santokhi, de samenleving had er een stukje veiliger van kunnen worden. “Het gaat erom dat als je gewelddadig wordt aangevallen in je woning, jij je mag verdedigen. Het verschil met de wetgeving nu is dat je niet als verdachte wordt aangemerkt totdat het tegendeel blijkt”, aldus Santokhi.


21 REACTIES

 1. Deze wet verschilt volgens de heer Santokhi slechts hierin dat de gene in wiens huis wordt ingebroken een vrij brief krijgt om zich met alle mogelijke middelen te verdedigen.Wat denk onze minister hiermee te bereiken?Het enige dat ik denk dat er zal gebeuren is dat de inbreker die voorheen het slechts gemunt had op de goederen van de bewoner nu waarschijnlijk eerst opzoek zal gaan naar de bewoner om deze onschadelijk te maken alvorens hij zich met de goederen zal bezig houden .Er komt dus escalatie van het geweld.Op het eerste gezicht lijkt het een verbetering van de rechtspositie van eigenaren ,maar in the long run krijg je amerikaanse toestanden.En daar zijn de berovingen niet minder geworden integendeel.


  Maak melding

 2. De A combinatie is tegen deze wet , omdat de daders van dit soort criminaliteit grotendeels bestaat uit hun achterban!!
  Dat de rest van de samenleving van dit gespuis te leiden heeft zal hun een zorg zijn en ze geven met hun gedrag aan dat ze helemaal geen moeite hebben met het gedrag van hun aanhang!!
  Ik begrijp alleen niet dat deze wet er nog niet door is, want met hulp van de oppositie moeten ze deze wet erdoor kunnen krijgen.
  Door het gedrag van de A-combinatie bevestigen ze juist de vooroordelen tegen hun achterban!!


  Maak melding

 3. kapersad Santokhi denkt dat de overige bevolkingsgroepen net als onze president slaapt.deze man heeft zeker iets met de bosland creool.dit kunnen wij ook in de assemblee merken met die dame kamla.


  Maak melding

 4. Doodschieten omdat een port de armes of een ambtelijk bevel jouw daartoe de ruimte geeft is één; Jouw geweten is twee! Onder welke omstandigheid dan ook, zal ook u een moord op uw geweten hebben, zo daar sprake van is.

  Wij moeten alles in het werk stellen om alle Surinamers, zonder onderscheid weerbaar te te doen zijn in deze gemeenschap.

  Onthoudt goed dat de onderdrukker nooit, nooit vrij is. U zult zich van steeds dikkere dievenijzer moeten voorzien.

  Wij brengen allemaal belastingen op, echter is het diezelfde overheid, die selectief te werk gaat bij het aantrekken van arbeidskrachten. Kijk maar wie er werken op de verschillende ministeries.

  De ene is de andere niet, maar wij zullen het met elkaar moeten doen!


  Maak melding

 5. goeie wet “licence to kill”, als iemand ’s nacht in je huis komt,die komt heus niet je een goeie nacht wensen, dus waarom niet.
  een ieder gerecht aarde surinamer heeft recht zijn eigendommen te beschermen en te verdedigen, dat is voor mij democratie. maar als de de veiligheid wordt bedreigd door een stelletje uitschot van de samenleving, dan moet deze maar opgeruimd worden.

  aapie


  Maak melding

 6. Er is ook onbegrip bij de andere kant die maar denkt dat ze met deze wet gaan mogen schieten zonder dat er daarna onderzoek komt.
  Er verandert met deze wet niets dat de misdaad zal indammen.
  Santohki ga de wapens van de straat halen. Ga opzoek naar illegale wapens.Ga op die Oost West staan en hou verkeersaktie stop al die autos, pak ze die wapens af.Hou akties in de straten van paramaribo en pak die wapens af.Er zijn te veel wapens op straat.
  Maak een wet die illegaal wapenbezit veel zwaarder straft en dan gaat het ophouden.


  Maak melding

 7. Ra Ra waarom is de A-Combinatie ( rovers ) tegen deze wet. Het is echt onbegrijpelijk. wat dacht je . Criminelen in het parlement. Die willen geen wet tegen hun achterband. Laat mijn mensen maar roven vermoorden en verkrachten. je ziet duidelijk welke groep mensen dit soort daden doen. Het is overduidelijk.


  Maak melding

 8. reactie op ndp, deng mang dat mekie money na frede, bullshit, toppunt van kleingeestigheid.No fogeti deng man dat meki money o sor deng lisie pangpangs dat tak takie her dey maar no do wang sang.mek ding mang dat go naar scoro.


  Maak melding

 9. Zo de wet is voorlopig van de tafel.
  Dat houdt het wordt niet tijdens deze regering meer aangenomen.
  Gelukkig maar ook, gelet op het feit dat zowel de voor en tegenstaanders van de wet niet weten wat het inhield.
  De voorstaanders dachten dat het een license to kill wet was, terwijl het dat absoluut niet was.Het gevolg was dat tegenstaanders op hun achterpoten zijn gaan staan.Santohki had eerder aan de voorstaanders moeten uitleggen dat het geen license to kill of recht op vuurwapens wet was.Hij heeft dat niet gedaan, en de wet is nu van de tafel.Einde van dat verhaal.Mensen je mag je zelfverdedigen ,maar je wordt nu dan zoals altijd nog steeds als verdachte behandeld.

  Santohki ga misdaad bestrijden, ga wapens van de straat halen. Die rovers rijden met autos naar hun slachtoffers, ga verkeersacties houden en haal die wapens van de straat.Ontwapen die rovers.Niet bang zijn santohki.


  Maak melding

 10. goed van mij mag die wet er komen het zal je maar gebeuren dan je in je slaap word gewekt door een stelletje bboeven die je beroven van jezuur verdiende geld en bezittingen en je er ook bij mishandelen het is echt zijn achterban die die dingen doet kijk maar op de opsporingslijst van de politie het zijn voor het merendeel de marrons die als beesten tekeer gaan die denken dat ze nog in het oerwoud zijn


  Maak melding

 11. Het zo geprezen onderzoek afther all is een wasseneus! In Suriname zijn er legio gevallen bekend waarbij die ontboden ambtenaar lijkt op de schutter en klakkeloos opschrijft/noteert wat die brabbelt. Aanrijding op de hoek van de Munderweg is 1.

  De rechter galastte een heronderzoek en het was kassa!

  Helaas is dat nog steeds zo in Suriname. Wanneer het geen fluit meer zal uitmaken weet ik ook niet.

  Er zijn weinigen, die de zaak zonder aanziens des persoons behandelen.

  Ik zou anders zeggen. “Approbeer die Wet en schiet er maar op los”, want daar wachten sommige figuren op! Dan zal de hel echt wel losbarsten in dit ons door God gegeven land.

  Ik ben absoluut niet voor geen enkele vorm van geweld, maar what about al die witteboord-dieven, die ten koste van de have nots schaamteloos verrijken. Die gasten bedienen zich van steeds grotere auto’s waarmee zij nauwelijks de bocht om kunnen om het niet te hebben over die paleizen.


  Maak melding

 12. in 1980 zijn mensen door het gezag van toen uit hun huis gehaald en vermoord als deze regering ook de slachtoffers ook wil beschermen is dat weer niet goed.


  Maak melding

 13. Deze wet is nergens voor nodig. Het Wetsartikel Noodweer biedt voldoende mogelijkheden, behalve dan als sommigen zo’n onverlaat als ongedierte naar de eeuwige jachtvelden willen sturen.

  Het inwilligen zal onze samenleving als dag en nacht veranderen. Willen we at all cost richting Guyanese toestanden?


  Maak melding

 14. Tuurlijk die boslandcreolen mogen zich wel bewapenen en iedere keer de regering saboteren. Wie denk Brunsie wel dat hij is. Brunsie is net zo waard als Bouterse. Waarom wordt hij nooit vervolgd? vraag ik me af.


  Maak melding

 15. DOMBO-DU jou reaktie raakt kant nog wal,wat heeft dit artikel met 1980 van doen?
  Deze regering loopt achter jou halfgod Brunswijk aan.
  “Sankokkie” probeert de slachtoffers van nu, het heden ,2008 tegen de moordenaars,verkrachters en drugdealers á la Brunswijk te beschermen,als je dat had getypt zou ik het voor 1x met je eens zijn,maar je komt steeds weer met het gedonder van 1980/82.Kijk naar wat er nu in 2008 gebeurt,jouw soort rooft moord en dealed drugs ,vind je dat niet iets om over na te denken,of is dit wat je graag op Bouta zijn conto zou willen zetten?Want als jij 1x naar Suriname zou gaan en langs het VCB zou lopen piep je anders,zal je met eigen ogen kunnen aanschouwen wie Paramaribo onveilig maakt of nog beter ga naar de Politie-site(Surinaamse)ga lezen wie of welke ras gezocht worden voor de meest ergste misdaden in Suriname misschien dat je 1x Bouterse met rust laat JOE KAKALAKA joe.

  Effe ter verduidelijking,ik ben het niet eens met deze wet,het werkt willekeur in de hand.


  Maak melding

 16. Hebt medelijden met DU Bhaaaaaaa,toet,hij heeft een persoonlijkheidsstoornis,heb je het niet door Toet,Du zie wan BIEGIE olo,na Boutairsie empy.


  Maak melding

 17. daylight_1
  Vandaag de dag is het niet anders dat je eerst halfdood wordt afgeranseld (bijna dood), daarna je vrouw wordt verkracht terwijl je toekijkt en voorgoed ter dode is geschreven door eventuele HIV infectie, daarna wordt beroofd van al je spullen en tegelijkertijd je toekomst stuk wordt gemaakt.

  EN DAT MAG JE NIET VERDEDIGEN NAAR AMERIKAANS MODEL. Jammer een gemiste kans voor open doel.
  A combinatie kan dit niet verkopen aan haar achterban die grotendeels uit deze rovers bestaat.

  Deze wet geeft je geen vrijbrief om te schieten maat gaat van het standpunt uit dat je slachtoffer bent en geen dader. en dat is een goed uigangspunt. Gemiste kans.


  Maak melding

 18. reactie nr 11,

  Wat bazel je nou allemaal??
  Zet je playstation opzij wanneer je reageert en de volgende keer wat rationeler antwoorden troela.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.