zaterdag, februari 24, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieContact consulaat met Surinaamse verdachten arm

Contact consulaat met Surinaamse verdachten arm

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 10 jul – Het contact tussen Surinamers die aangehouden zijn door de justitie in Nederland en het Surinaams consulaat in Amsterdam is minimaal. Dit zegt consul-generaal Lilian Truideman. Slechts weinigen maken gebruik van het recht op consulaire bijstand.

Van de gemiddeld zes Surinamers die maandelijks aangehouden worden door de Koninklijke Marechaussee, wil slechts een enkeling bezoek ontvangen. Waarom zo weinig gebruik wordt gemaakt van consulaire voorzieningen, is niet echt duidelijk. “Of ze weten niet dat ze recht hebben op bijstand of ze doen het niet omdat ze zich schamen”, zegt Truideman tegenover de Ware Tijd.

De Nederlandse ambtenaren schijnen verdachten wel vaker te vragen of ze bijstand willen. Het antwoord is vaak afwijzend. Voor het consulaat houdt het dan op, temeer daar de Nederlandse justitie staat op respect voor privacy. Wie wel ja zegt, krijgt een moreel lesje bijgeleverd. “Als er bijstand wordt verleend, brengen we de mensen ook bij wat voor schade zij Suriname berokkenen”, aldus Truideman.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

9 REACTIES
  1. Ik vraag me af of het veel zin heeft de hulp van de consulaire afdeling in te roepen. Je wordt er nu al uitgekafferd als je normaal een visum aanvraagt (en betaalt)! Nee, het zou voor mij ook geen aanbeveling zijn.


    Maak melding
  2. De morele les kan na veroordeling wellicht op zijn plaats. Hoe ziet het contact er verder uit?
    Het is een normale zaak dat het consulaat de verdachten opzoekt, maar er moet ook inhoudelijk van begeleiding, ondersteuning en hulpverlening sprake zijn en dan sociaal en juridisch. Daarbij moet men rekening houden met terugkeer in een bepaalde groep/ samenleving na detentie. De verdachte is overigens meestal nog niet schuldig bevonden. Het consulaat moet over nogal wat bekwaamheden beschikken. Alles moet vooraf goed zijn doordacht.

    Agnes


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES