Evacués in Oost-Suriname krijgen eerste hulp

6

PARAMARIBO, 4 jun – Burgers in het Lawagebied die door het stijgende water hun woning moesten verlaten, hebben hulp gehad van de regering. Dit zegt minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling, RO. Er zijn tweehonderd tenten uitgedeeld om de eerste tijden door te brengen in hoger gelegen gebieden.

Een deel van de getroffenen is naar Frans Guyana verhuisd. Voedselhulp lijkt nog niet noodzakelijk. De landbouwgronden zijn nog intact. Dat kan anders worden als de waterstand niet afneemt. De ontwikkelingen worden constant in he oog gehouden. Ook is er goed contact met het gebied. “We houden de mensen continu op de hoogte en vragen hen ook alert te zijn”, zegt Felisi tegenover ATV. Er is zelfs voorgesteld wachten uit te zetten.

Die moeten de waterstand bijhouden. In 2006 zijn duizenden vrijwel overrompeld. Het water steeg in één nacht zo snel dat velen slechts het vege lijf uit hun woningen konden redden. De gewoonte van binnenlandbewoners om dicht bij het water te wonen, is maar moeilijk los te laten. Voorlichting alleen blijkt het niet te doen. “De regering doet al heel wat, maar het blijkt niet zo een makkelijk proces”, aldus Felisi.


6 REACTIES

 1. Ik zal maar niet zeggen inhoeverre grote problemen uit onze recente geschiedenis door een soortgelijke evacuatie voorkomen hadden kunnen worden.

  Het is niet waar wat waar is, het gaat erom wat doorgaat voor zoete koek!


  Maak melding

 2. Beste Sranangmangs,

  Het is goed om te vernemen dat de regering zijn taak oppakt, prima heren. Ik stel mij wel de volgende vraag: is het verstandig om in het binnenland dorpen te hebben? De komende jaren zal de klimatologische omstandigheden niet beter op worden. De regering maar ook de bewoners van de dorpen moeten ernstig rekening moeten gaan houden met natuurrampen. Hopelijk is de regering hierop voorbereidt.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

 3. suriname voorwaarts
  het binnenland van suriname bezit vele bodem schatten.maar toch pinaren de mensen,pa lanti en de ebgs doen wat zei willen met de bevolking aldaar.

  het overlopen van rivieren in de omgeving waar deze landgenoten zijn gevestigd wordt systematisch getorpedeerd door de geldrovers.

  het hele stuwmeer te affoba drijft op goud en andere duurzame mineralen.en niet te vergeten de natuursteen dat groeit als paddenstoelen op phedra waar men steenslag verwerkt voor de bouw van woningen in paramaribo en omgeving


  Maak melding

 4. Volgens de laatste berichten van woensdag 4 juni om +minus 14.00uur Surinaamse tijd van Alendy,vicevoorzitter van DNA,vier jonge kinderen in het overstroomde gebied zijn verdronken en dat het waterpeil aldaar 17centimeter hoger is dan de overstroming van 2006.Volgens hem is de situatie zeer ernstig.


  Maak melding

 5. Isri, er zijn inderdaad helaas 2 kinderen verdronken, mede door onoplettendheid van de ouder(s). De situatie is inderdaad precair, maar niet zo alarmerend als twee jaar geleden. Misschien heeft men iets geleerd van het verleden. Nu is ook een deel van Para het slachtoffer van het hoge water. Echter, en dat is wat mij het meest verbaast, is, dat de gemiddelde Surinamer denkt dat natuurrampen Suriname niet zullen treffen. Hoe ignorent kun je zijn. Toen 2 jaar geleden in Nederland al een grootscheepse actie op gang was gekomen (Jörgen Raymann, weet je nog?), wist men in hier in de stad niet eens waar het om ging. “Watersnood in Suriname? Kan niet. Is nog nooit gebeurd.” Ik spreek nu uit eigen ervaring.


  Maak melding

 6. nee, men loopt met illusies rond.. illusies dat suriname een paradijs is.. wel, het is nu wel achterhaald heh.. overstromingen heb je ook in “switi sranan”. zo geweldig is suriname alweer niet, er bestaan nog steeds mooiere landen dan suriname waar het beter toeven is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.