maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieControle import chemicaliën uitdaging Suriname

Controle import chemicaliën uitdaging Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 mei – De controle op de import van chemicaliën wordt in justitieel opzicht één van de belangrijkste uitdagingen in de naaste toekomst. Dit zegt procureur-generaal Subhaas Punwasi. De huidige onoverzichtelijkheid zal zo gauw mogelijk plaats moeten maken voor meer structuur. Mogelijke links naar drugsproductie moeten tijdig worden blootgelegd.

Justitie, douane, en andere diensten worden momenteel op één lijn gebracht. Vanaf de import tot aan het verbruik zal minutieus bijgehouden moeten worden. “De ontwikkelingen gaan snel, voordat he het weet zit je met een ‘onschuldig’ middel dat ook gebruikt zou kunnen worden voor de drugsindustrie”, zegt Punwasi. De kunst is stoffen te herkennen die zowel voor legale als drugsdoeleinden bestemd kunnen zijn.

Goede voorbeelden zijn ammoniak en aceton. “Het is van belang te weten hoeveel het land binnenkomt en hoeveel verbruikt wordt. Weliswaar kunnen wij vrij hard stellen dat in Suriname geen productie plaatsvindt van hard drugs”, aldus Punwasi. Om het zo te houden ook, is afstemming nodig tussen alle diensten die bij de import betrokken zijn. Nu gebeurt dat nog incidenteel.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. Weliswaar kunnen ze beter chinezen en brazilianen controleren en daarmee hun illegaliteit effectief bestrijden, desnoods met de chemicalien die ze onderscheppen.

  Brazilianen vervuilen het binnenland en dragen letterlijk een deel van het goud weg.

  Een totaal misplaatste handeling. ach ja dat is Suriname eenmaal


  Maak melding
 2. En wat dacht u van het kwik waarmee goud gewonnen wordt.Komt dat niet voor op de lijst van zware (giftige metalen)chemicalien?
  Ik vraag me af waar ze dit product inkopen omdat dit op grote schaal wordt gebruikt in de illegale mijnbouw.


  Maak melding
 3. de populairste is de zo bekende grammaxone onkruidbestrijdingsmiddel bij de bevolking in suruname.
  de grote boosdoener zijn de koelie,s die dit onkruid verdelgingsmiddel verspreid.dit moet men ook gewoon stoppen


  Maak melding
 4. Waarom zo een grove reactie met schelden richting een bepaalde groep Sranamangs ?
  Men moet gewoon op een heldere manier inventariseren wat het land binnenkomt via import ,en wat men reeds aantreft bv na incidenten. Suriname heeft in het verleden veel pesticiden bijna gratis verkregen , terwijl deze reeds lang verboden waren , oa in Nederland ( toentertijd bv organische Tin verbindingen die heel erg toxisch zijn ) .Dit is gewoon een heel serieus onderwerp , want ook de bescherming van mensen , die met deze stoffen werken of in aanraking komen zijn blootgesteld aan de risico’s .Ik heb bespuitingen met het vliegtuig ,waarbij arbeiders op de grond stonden , met een lange stok en vlag , zodat de piloot zich kon orienteren op de aanvlieg routes . Deze mensen werden dus finaal ondergespoten met de pesticiden , en als ze dan heel vroeg doodgaan , dan zegt men al gauw dat ze te slecht hebben geleefd .Suriname is op de goede weg bezig , dus moet ook daadwerkelijk ieder initiatief gesteund worden met serieuze commentaren en informatie verstrekkingen, hoe klein die ook mochten lijken .


  Maak melding
 5. eh kwasie. die ”koelie’s” zorgen er wel voor dat jij wat te vreten hebt. zij kunnen de milieuvriendelijke verdelingsmiddelen niet betalen, omdat ze al zo weinig voor hun harde werk verdienen en de kop maar net boven water kunnen steken.

  als jij zoveel over hun te zeuren hebt, probeer jij dan eens zo hard in de warmte in de (rijst)velden te werken. maar ja… het enigste wat jij kan doen over de hardwerkende boeren zeuren.

  de regering zou de milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen moeten subsidueren voor de surinaamse boeren, zodat ze het makkelijker kunnen kopen


  Maak melding
 6. bwah Surinamers die hun eigen mensen namen noemen zijn wat mij betreft geen Surinamers-
  Hindoustanen zijn de laatste jaren behoorlijk vooruit gegaan en ik denk dat alleeen een loser discrimineerd-vooral je eigen mensen-
  Houd wat meer van elkaar en vorm 1 volk-dat is de code voor welvaart !!


  Maak melding
 7. “bwah Surinamers die hun eigen mensen namen noemen zijn wat mij betreft geen Surinamers-
  Hindoustanen zijn de laatste jaren behoorlijk vooruit gegaan en ik denk dat alleeen een loser discrimineerd-vooral je eigen mensen-
  Houd wat meer van elkaar en vorm 1 volk-dat is de code voor welvaart !!”

  puck darlington

  puck darlington,

  Je bedoelt het heel goed met de Surinamers, maar neem van mij aan dat je reactie aan dovemansoren is besteed.

  Het is altijd al zo geweest en zal ook zo blijven.
  Creolen haten de Hindostanen en omgekeerd.
  Door haat en nijd onderling gaat Suriname niet vooruit!


  Maak melding
 8. In Suriname wonen groepen met verschillende etnische achtergronden die allemaal keihard werken voor zichzelf en hun (micro/macro-)omgeving. In vergelijking met pakweg 20/30 jaar geleden neemt het aantal personen met slechts één etnische achtergrond steeds meer af. Dat betekent – o.a. – dat de kans groot is dat je halfbroer, nichtje, schoonzus e.a. geheel of gedeeltelijk een andere etnische achtergrond heeft. Scheld je een groep uit, dan beledig je dus ook dat geliefde familielid dat verrijkt is met die achtergrond. Mijn kinderen bijvoorbeeld hebben voorouders uit Afrika, India, China, Indonesië, Duitsland; het is dus erg makkelijk om hen met etnisch gerichte scheldwoorden te raken.
  Wij zien over de hele wereld figuren opstaan als een Wilders, Verdonk. Zwart en wit belagen elkaar nog steeds op leven en dood in Zuid Afrika. Hier een tip voor witte en zwarte Wilderianen en Verdonkisanten: als je neerkijkt op een andere groep, geef je intrinsiek aan te geloven in een kwalitatieve rangorde binnen het menselijke ras. Daarmee erken je impliciet het gelijk van personen die ook jouw diskwalificeren vanwege je etnische afkomst. Jip zou tegen Janneke zeggen: wat je zegt ben je zelf. Ik voeg aan Jip’s woorden toe: en je bevestigt het ook nog, sukkel.
  Het besef dat wij van binnen precies dezelfde zijn, dat dezelfde energieën ons met elkaar verbinden, neemt schijnbaar steeds meer af. Je gaat je afvragen of mensen, meer dan 70 jaren na WO2, werkelijk geloven in achterlijke theorieën over raszuiverheid en rassensuperioriteit. Als dat echt zo is, wordt het tijd na te gaan denken over adequate reacties. In discussie gaan heeft weinig zin, schat ik in, gezien de uitgestraalde intellectuele bagage van dit soort mensen.
  Maar wat is dan wel het juiste antwoord? Een belangrijke vraag – de toekomst van mijn en jouw kinderen wordt mede bepaald door het antwoord hierop.


  Maak melding
 9. @Saya
  Sommige creolen hebben moeite met hindostanen, maar de meeste creolen die ik ken hebben niets tegen hindostanen – integendeel. De meeste Surinamers weten net als ik dat hindostanen harde werkers zijn met een uitstekend zakelijk instinct; helaas roepen juist die eigenschappen jaloezie op bij pathetics (en niet uitsluitend creolen).
  Ik denk dat Surinamers een grote fout maken als zij vanuit hun etnische achtergrond denken: “Ik als hindostaan…”, “Ik als creool…”: je bent Surinamer door geboorte en als gevolg van je opvoeding. Je pinaart samen, je geniet samen, je bouwt samen aan dit land, je houdt samen van dit land, ook al vervloek je het soms (nou ja, haar leiders dan).
  Dat je voorouders uit Afrika of India kwamen is in anecdotische zin leuk, en je mag er trots op zijn als je dat wilt (zelfs al is je afkomst geen eigen prestatie, dus geen reden voor trots).
  Maar verder valt er niets te ontlenen aan je afkomst, alleen lering (uit de ervaringen van je voorouders): er zijn luie, ijverige, gierige, gulle, onbetrouwbare en loyale MENSEN met voorouders uit Afrika, India, Indonesië en overige oorden.
  Ik zit net te kijken naar Al Jazeera en zie hoe shia’s en sunni’s elkaar doodschieten in Libanon: de baard van onze vriend brandt, is het niet de hoogste tijd dat wij de onze natmaken?


  Maak melding
 10. kwassi,

  misschien kun je bij de nieuwe rotonde in paramaribo, de houding van kwakoe aanemem maar dan wel met de hand open vragend naar een aalmoes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES