Herdenkingsconcert voor Eddy Snijders

3

Fluitist Ronald Snijders vertoeft van 6 tot 15 mei aanstaande in Paramaribo, Suriname waar een herdenkingsconcert voor musicus Eddy Snijders ( 1923 -1990) zal plaatsvinden. Eddy Snijders behoort tot de grootste musici die Suriname heeft voortgebracht. Hij was de eerste Surinaamse componist die de Surinaamse identiteit begon te verwerken in zijn muzikale werken voor orkest. Men hoort swingende kaseko en Surinaamse volkswijsjes naast invloeden uit de Latin, caribisch gebied, klassieke muziek en jazz.

Tijdens dit concert naar aanleiding van zijn 85 ste geboortedag op 12 mei zullen zijn bekendste werken worden uitgevoerd, waaronder Puru futu waarvoor hij in 1958 door de Wereldomroep werd onderscheiden. Verder de populaire mars Wi egi prisiri, met bekende Surinaamse volkswijsjes waaronder Ala presi. Een ander bekend werk dat inmiddels ook door het Nederlands blazersensemble is uitgevoerd is Mini mini. De latijnsamerikaanse compositie Jardin de Palmeras is genoemd naar de bekende Palmentuin, waar de miltaire kapel in de jaren zestig luisterrijke concerten gaf.

In de Militaire kapel ( later TRIS kapel) was Eddy Snijders werkzaam van 1942 tot 1982. In 1974 werd hij de kapelmeester en na de onafhankelijkheid (1975) vervulde hij deze funktie samen met John Nelom in de Nationale kapel en de Surinaamse Krijgsmacht kapel.

In 1959 schreef Eddy Snijders het officiele arrangement voor het Surinaams Volkslied op tekst van schrijver Trefossa. Snijders schreef ook voor de door hem in 1958 opgerichte Politiekapel, het Maranatha mannenkoor en voor het Philharmonisch orkest van het Cultureel centrum Suriname ( CCS). Verder voor het door hem in 1966 heropgerichte orkest van de Volksmuziekschool. Hij was als fluitdocent verbonden aan deze muziekschool.

Aan het concert dat op 12 mei in de Congreshal aan het Onafhankelijksplein wordt gehouden werken mee: De Miltaire kapel, de Politiekapel, het Eddy Snijders orkest ( voormalig volksmuziekschool VMS orkest), de Drumband Meisjes padvinders Gilde ( een meiden drumband) en een ensemble onder leiding van fluitist Ronald Snijders.

Mogelijk zullen Ronald Snijders en collega’s tijdens hun verblijf ook enkele muziek workshops verzorgen. En Ronald Snijders zal een lezing over zijn vader Eddy Snijders presenteren, gebaseerd op de biografie die hij in 1996 over hem schreef getiteld De man met de picollo, uitgebracht door uitgeverij door Conserve.

In verband met de 85 ste geboortedag van Eddy Snijders heeft Ronald Snijders de cd Puru futu uitgebracht met originele historische opnamen van de bekendste werken van Eddy Snijders uitgevoerd door de militaire kapel (TRIS kapel) en diens arrangement van het Surinaamse Volkslied, uitgevoerd door de Nationale kapel.


3 REACTIES

  1. soms wil je graag naar deze muziek willen luisteren maar weet nog steeds niet waar ik deze zouden kunnen downloaden.
    de surinaans muziek oa kaseko;grootbazuin; koren;koraal en de hedendaagse muziek deze zijn niet makkelijk te vinden op het internet.
    plaats die dingen gewoon op het internet man anders raken wij achter.ik weet ook dat men geld hiermee wilt verdienen maar gaat ook niet zo makkelijk als je onbekend wilt blijven musiceren.


    Maak melding

  2. Prachtig mooi , want Dhr Snijders was een heel groot muzikaal talent .Ik vergeet de beelden niet waarbij de Sur Mil Kapel tijdens de Taptoe Delft , de hele stijve militaire toppers op de been kreeg , toen zij onze Surinaamse wijsjes , met aangepaste militaire mars pasjes , die vermengd waren met danspasjes , swingend in een prachtige tropisch tenue ten gehore brachten .Dat was pas uniek en schitterend .


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.