Suriname moet schreeuw om meer voedsel horen

14

PARAMARIBO, 2 mei – Suriname moet de toenemende vraag naar voedsel in de wereld niet onbeantwoord laten. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie. Uiteraard heeft deze vraag ook effect op de eigen economie. Maar er zijn voldoende kansen en uitdagingen.

Als Suriname een streepje voor heeft, zijn het geschikte omstandigheden. “We hebben iets dat veel landen mogelijk niet hebben en dat is de potentie om meer voedsel te produceren”, zei Marica bij de opening van de Agro Made in Suriname/ICT beurs. Een minpunt is dat te weinig gebruik gemaakt van die potentie. Er is mer dan voldoende grond om i grote hoeveelheden te verbouwen.

De neergang van de afgelopen jaren, kan meer dan ooit gekeerd worden. Suriname hoeft dan de dreigende voedselcrisis in de wereld van een zonniger zijde te benaderen en niet zoals nu het ene doemscenario na het andere aan te horen.“Mensen met grote lappen grond moeten de meer gaan inzetten, zodat we het probleem nu omzetten in een deugd en meer voedsel kunnen bieden aan de eigen, de Caribische en de wereldsamenleving.”


14 REACTIES

 1. Beste minister,
  Het is een mooi gedachte om de toenemende vraag naar voedsel in de wereld niet onbeantwoord laten. Alvorens daaraan te beginnen zou het goed zijn om het Surinaamse volk te voorzien van goed en betaalbaar voedsel. Er is een spreekwoord “De hemd is nader dan de rok” dus eerst je huiswerk maken en dan an derden denken.

  Mvg

  Hojot


  Maak melding

 2. doe gelijk daar wat aan. u zit in de regering toch, of niet? niet gelijk schreeuwen van dit en dat. Zorg eerst voor een goed water afvoer. Zoals het repareren van sluizen, een goed werkend pompgemaal etc etc. Help de mensen in het land. zet een project op, maak het mogelijk dat straks producten kunnen worden uitgevoerd. niet dat ze straks ermee zitten omdat u goede ideeën heeft maar niet echt achter de mensen staat.


  Maak melding

 3. Ik heb de min. niet horen vertellen welke maatregelen hij (de regering) gaat treffen om de juiste condities te scheppen om de groot grondbezitters enthousiast te maken voor de groot-landbouw.


  Maak melding

 4. Ik heb een hekel aan mooi weer praters…. Wij kunnen dit, wij moeten dat, het kan zo hier/daar/boven/onder maar onder tussen. Miboi… ach gaat weg man….gewoon lulkoek…Zij zitten daar als beleidsmakers en vreten geen moer uit.

  Maar staan brullen als gek.. dat doen ze wel.

  U ziet het weer een draai-idi verhaal.

  Ga iets doen en kom terug hoor.


  Maak melding

 5. het ontbreek de minister aan daad kracht.draag de verantwoordelijkheid als minister en geef uitvoering aan goed geleid.schuif het werk dat verricht moet worden niet door op anderen (mensen met grote lappen grond en al die onzin)maar zorg bv dat je producten opkoop van boeren tegen redelijke vergoeding en zorg voor subsidie voor de landbouwers en starters.whatever maar kom met een goede ondernemersplan of plan van aanpak en zorg dat ze wordt uitgevoerd en geen loze woorden.want er een toenemende vraag naar voedsel in de wereld is enzovoorts dat weet iedereen ondertussen wel.


  Maak melding

 6. Wij mogen voor wat betreft voeding niet droog komen te zitten. Zelfs op hout of beton zien bepaalde gewassen kans om te groeien en bloeien.
  Er zijn tal omgevallen bomen, die driftig weer tot bloei komen.
  Ooit zag ik in het dakgoot van een zekere minsterie drie papaja boompjes staan. Die zullen met de tijd wel met dakgoot en al naar beneden komen donderen.

  Suriname een landbouwland maken?


  Maak melding

 7. Eindelijk….eindelijk….eindelijk heb ik deze mini-ster op iets zinnigs kunnen betrappen.

  Het zal wel liggen aan de verkiezingen die eraan zitten te komen:-)

  Maar zonder grap, als deze mini-ster ook kan laten zien wat voor stappen hij heeft ondernomen om zijn droom die hij hierboven schetst, te realsieren, ben ik optimistisch gestemd. Maar realistisch als ik ben, weet ik dat dit slechts holle frasen zijn en dat ie er verder niks concreets mee heeft gedaan.


  Maak melding

 8. De eerst volgende maatregelen zouden de regering niet veel kosten:

  -Visum afschaffen voor agrarische academici en h.b.o.ers.

  -Aaanvraag verguningen tbv landbouw vergemakkelijken

  -lage rente op leningen voor landbouw(kan de Centrale bank van Suriname voor zorgen).

  -lage belasting voor startende boeren.

  -onderzoek naar mogelijkheden en kosten voor een “bulkhaven” BIJ jENNY(monding Coppename)

  -asvaltering van een aantal landinwaardse wegen in de jonge kust vlakte ,vliegvelden Coronie en Nickerie asfalteren(dalian is tog al bezig).

  Hierna blijft nog heel veel over van die 900.000.000 usd


  Maak melding

 9. de meeste grondbezitters bestaan niet meer deze zijn allemaal reeds overleden de klein en over kleinkinderen kunnen hiermee niks beginnen dit is meer een boedel kwestie geworden en niemand wil de risico nemen om dit in ontwikkeling te brengen.
  dan maar terug vorderen zodat dit aan personen met goede wil gegeven kan worden.


  Maak melding

 10. Ontwikkelingshulp gebruiken om de rijstindustrie te vergroten en verbeteren. Subsidieer deze sector en gij zult later de vruchten ervan plukken. Er is een enorme vraag in de wereld.

  Werkplicht in het leven roepen voor werklozen tegen betaling van loon.

  Het zal zeker werken.


  Maak melding

 11. ik denk dat de surinaamse bevolking recht heb, om voor de eerste levens-behoefte, een minimale prijs te betalen, en dat is de rijst
  die men in overvloed, kan verbouwen, laat de grootgrondbezitters een deel van hun landbouwgrond, b.v. 10% gebruiken voor de mensen, die van een paar centen moeten rondkomen.
  ik noem wel 10% als voorbeeld, maar het kan ook hoger of lager zijn.
  wat ik hiermee wil aangeven is, help eerst de bevolking, en kijk dan wat er overblijft voor de ex-port.
  en verdeel het zo eerlijk mogelijk, ook al zal dat altijd een teer punt zijn.


  Maak melding

 12. De marrons leven al een paar honderd jaar met enorme mogelijkheden in het binnenland, maar nog steeds hebben ze vrijwel niks gepresteerd. Al geruime tijd hoor ik dat de Chinezen willen investeren in de palmoliesector in Marowijne, maar dat de leiders van de marrons steeds met nieuwe eisen komen. Ik krijg zo zoetjes aan het gevoel dat de marrons en hun leiders zelf niet willen werken, en anderen die zich wel willen inzetten dwarsbomen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.