Surinaamse munt wel loskoppelen van US dollar

17

PARAMARIBO, 10 apr – De Surinaamse dollar moet zo snel mogelijk losgekoppeld worden van de tuimelende US dollar. Dit zegt Sylvano Tjong A Hin, econoom en ooit kandidaat-minister van Financiën. Vasthouden aan de dollar zou wel eens zeer schadelijk kunnen blijken. De kans is levensgroot dat Suriname wordt mee gezogen.

Een berustende houding aannemen is nog het minst aan te raden. “Suriname haalt zich op deze manier een economische recessie op de hals, omdat onze munt is gekoppeld aan die van een zwakke economie”, zegt Tjong A Hin tegenover de Ware Tijd. De gierende inflatie die zich nu al laat merken in de Verenigde Staten, zal niet anders dan aanstekelijk werken. Dat moet goed worden beseft.

Eigenlijk zijn de effecten al merkbaar in Suriname. “Het werkt niet alleen in op importgoederen, maar steeds meer op onroerende goederen die, zoals nu opvalt, worden uitgedrukt in euro’s”, aldus Tjong A Hin. Bovendien is er het psychologisch effect. Prijzen van goederen worden bij voorkeur uitgedrukt in euro’s, ook al zijn ze geïmporteerd uit de dollarzone. Sylvano Tjong A Hin was in 2005 door Nieuw Front-partner NPS voorgegedragen als minister, maar trok zich ter elfder ure terug.


17 REACTIES

 1. Of Suriname kan ook van de situatie gebtuik maken om hun export te vergroten omdat producten uit Suriname met deze situatie goedkoper worden,een belangrijke voorwaarde is dan wel dat de productie flink omhoog moet.


  Maak melding

 2. 10 april 2008 19:14h

  Ik begrijp Dr.Tjon A Hin niet,welke gierende inflatie en hoe bevind zich die inflatie in Amerika.Of zich laten merken in Amerika.Laat de inflatie in Amerika merken dan is toch duidelijk dat Amerika voldoende zicht heeft op de situatie als hoe zij zich op dit moment voordoet in de wereld.Suriname als wat zullen we zeggen ontwikkelings,derde wereld of arm land valt toch automatisch buiten het bestek van deze geldwaarde kwestie.Dit is toch iets dat alleen de rijke en geindustrialiseerde landen aangaat de overige landen kunnen hieraan toch niet meedoen.


  Maak melding

 3. Van de regen in de drup, of was het anders om? Lol….Eerst hebben ze die guldens afgeschaft omdat pro-Bouterse fanaten de guldens doen denken aan de oude kolonisators en wilen ze uncle sam dollars en nu willen ze graag met de euros koppelen….

  oh hoe was het nu al weer? Boontje komt om zijn loontje….

  Ik zou zeggen BACK to basic! IEDEREEN de handen uit de mouwen steken. Niks voor niks gaat het NU goed met China….en nu toch in Suriname nieuwe chinezen komen, waarom niet gekoppeld aan de yuan…

  Droom maar lekker…en ga grote autos importen met aircos en alle tankstation leegslurpen in Suriname

  🙂


  Maak melding

 4. jap japie
  sme heeft een groot stuk land en kan veel produceren.
  maar kan dit volk het ?
  ja als de top een goede management doet.
  en het volk 33 jaar oud kan dit wel.
  maar als de ouderen boven de 33 jaar dit doet op zijn hollandse manieren ..
  dan gaat het weer fout.
  dus weg met koppeling met de dollar
  weg met de us produkten
  wordt volwassen mijn sme volk
  laat mij trots op jullie worden….
  ik kom zondag de grond ..begroeten…


  Maak melding

 5. Suriname heeft de laatste jaren een economische groei van gemiddeld 5% gehad ,maar de verwachte werkgelegenheid is een beetje tegen gevallen omdat de productie niet echt is meegegroeid.

  Ik denk dat Suriname er daarom nu goed aan zou doen ,om te investeren of te laten investeren in de landbouw gezien de steeds duurder wordende voetsel prijzen en de grote vraag naar bio-brandstoffen.

  Als er niet genoeg Surinamers zullen zijn om de vacatures op te vullen ,zijn er genoeg chinezen die als gastarbeiders naar Suriname willen komen

  Suriname heeft na de “tweede wereld oorlog” nog nooit zoeen goudenkans gehad.Ik ben alleen bang dat ,alleen een regering van nationale eenheid zoeen kans echt zal benutten.

  “bosje” daadkrachtig met gat in de hand,zuinige en pasive front mag in de rekenkamer gaan plaats nemen , en bouta met de informele sector” en je hebt de hooftegredienten voor die soep ,ha,ha


  Maak melding

 6. Pae matjol,

  Ik ben het helemaal eens met jou betoog alleen zou het beter zijn om de srd te vervangen door euro’s een stabiele munt.
  Dat was vroeger ook zo de suri gulden was gekoppeld aan de ned. gulden was heel goed voor de economie. Maar deze idiote anti-hollanders wilden graag een sterke afrikaanse munt wel ze hebben het land naar de verdoemenis geholpen.
  En nu nog steeds schelden ze richting Nederland.


  Maak melding

 7. Sweetie sranang haaha,

  Wis je dat die generatie dommerikken uit de bouta-school feitelijk mensen zijn die (NOG STEEDS) in hun slaafse slachtofferrol zitten. Hun tekortkomingen, infantiele emoties en multi minderwaardgheidscomplexen hebben de overhand genomen boven hun verstand. Verstand hebben ze niet, want communiceren (lees: dialoog) is voor hun infantiele verstand te veel.

  * I REALLY REALLY LOVE HOLLAND!*


  Maak melding

 8. Onzin, betere deals maken, inclusief verrekenen in EURO`S ipv Dollars.

  Vooral nu met de schaarse van grondstoffen die alleen maar duurder worden, met gevolg meer inkomsten voor Sranang.

  De prijzen van
  Aardolie, Aluminium en Goud zijn bijzonder hoog op het moment betekent in mijn ogen dat Suriname heel veel inkomsten heeft.


  Maak melding

 9. Ik vind het sowieso belachelijk dat er in Suriname huizen worden verhuurd en verkocht in US of EUR wat ook geldt voor autoverhuur bedrijven aan vakantiegangers. Laat die mensen eerst hun geld omwisselen en dan in SRD betalen. Die ondernemers ontvangen buitenlands geld maar betalen hun belasting in SRD, is toch belachelijk.

  Kijk souvenirs, sieraden en nog een aantal dingen die vakantiegangers graag meenemen als kado naar huis kan je wel aanbieden in US, EUR en natuurlijk SRD omdat het voor kan komen dat een toerist iets ziet wat die graag wilt kopen en op dat moment zijn SRD op is en je diegene dan de gelegenheid geeft om anders te betalen, dat is service en het zal gewaardeerd worden. Het gaat dan om kleinere bedragen en de belastingdienst kan dat makkelijker controleren omdat wat je niet meer hebt kan je niet nog een keer verkopen maar een huis of een auto kan je makkelijk verhuren en als de belastingdienst ernaar vraag zeg je gewoon dat je hem even aan een vriend hebt geleend.

  In Suriname zou alles te koop en te huur aangeboden moeten worden in SRD. Het is de Surinaamse munt en hoe meer die gebruikt wordt hoe sterker je hem kan maken.

  Er moet in Suriname zoveel mogelijk in SRD gehandeld worden in Suriname.

  En als je toch euro’s of us wilt hebben dan wissel je maar je SRD bij de bank in.


  Maak melding

 10. VOLKOMEN MET JE EENS SU.

  Wat gaat men doen als mocht blijken datover een jaar of vijf het slecht gaat met de euro.
  Gaat men dan stuivertje verwissel je spelen en weer naar een andere sterkere munt grijpen. Doe wat Suri s , ga je eigen munt waarderen . Ga keihard wereken aan een mentaliteits verandering .Huizen in Sur. worden net zo geprijst als in Ned. Maar de wegen zij slecht ,riolering deugt niet en de kwaliteit van de buurt ????? Surineds stop om mee te werken aan een handje vol rijken die zich door allerelei boeven streken meer verriken.


  Maak melding

 11. je heb een aantal gasten hier die mij vaak op attenderen om posting van bepaalde mensen te lezen wat ik grote deel onzin vind, mensen die ook het zelfde denkbeeld hebben aan die zelfde mensen wil ik vragen lees wat nummer 11 schrijf, ik ben bijna geneigd om namen te noemen maar let op ze gaan zich zelf melden . die zelfde mensen zeggen dat je niet naar het verleden moet kijken maar naar het heden in het verleden hadden wij let wel hadden een sterke munt en na 28 jaren zijn we nu waar we zijn en als ik zeg dat veel van de problemen die we nu mee maken grote deel ervan met de revolutie te maken heeft dit is toch een goede voorbeeld hoe je de economie van een land naar de knoppen kan helpen en nu nog zijn er mensen hier die willen dat die zelfde bende terug komt hoe dom moet je zijn kijk maar wat iemand van 81 jaar doet in zimbabwe neem daar maar een voorbeeld .wat dat betref ben ik eens dat velen van jullie zich in een slaafse slachtofferrol zitten ,


  Maak melding

 12. Du, du bist wunderbar!

  I second that…..

  🙂

  P.s.: The TOETfielen komen straks met hun straatniveau-gelach. Verbitterd, gemotioneerd en wars en het zich niet kunnen relativeren en zich geen inlevingsvermogen hebben kunnen (aan)leren….vandaar dat hun batterijen niet verder komen dan 110 volt na dato….


  Maak melding

 13. April 14,2008 00:00h

  Sylvano,

  ik zou graag nog meer willen weten over de koppeling van de srd met de amerikaaanse dollar.Wie doet dat Sylavano? Wij allemaal weten toch hoe die wereld economie zich afspeelt in deze of in onze wereld ik zou wel graag willen weten waarom we twijfelen of waarom we moeten gaan twijfelen aan amerika als de grootste of als één van de grote supermachten in de wereld.Het is toch duidelijk dat amerika de enige supermacht is die zich het meeste druk maakt om onze veiligheid iets anders is veels te ingewikkeld.Zijn er landen die willen durfen om hieraan te twijfelen en durfen een supermacht aan te vallen om te zien of zij zonder twijfel die kennis in huis hebben is toch hun zaak.Het is toch duidelijk dat het een strijd wordt die met intelligentie te maken heeft en dat amerika precies weet hoe dit aan te pakken.Wat er in de media wordt gezegd is om ons zo goed mogelijk te informeren maar ik denk niet dat men de troefen uit handen zal geven.Wie ooh wie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.