Tweede luchthaven Suriname steeds onveiliger

19

PARAMARIBO, 8 apr – Suriname’s tweede belangrijkste luchthaven, Zorg en Hoop, wordt steeds onveiliger. Volgens waarnemend beheerder Sadnarain Joeglal, vormen vooral het toenemend aantal hoge gebouwen in de omgeving een gevaar. Bovendien wordt steeds meer grond van de luchthaven bezet.

Dit druist tegen bepaling in dat binnen een bepaalde straal niet mag worden gebouwd. Verlenging van de baan kan niet, hoewel dat dringend nodig is. Voor piloten is het haast niet mogelijk de voorgeschreven vijftig meter hoogte te bereiken. “Het niet halen van de vereiste hoogte zorgt voor een gevaarlijke situatie”, zegt Joeglal tegenover de Ware Tijd. In de directe omgeving bevindt zich een aantal scholen.

Tevergeefs is vaker een beroep gedaan op instanties. De luchthaven staat middenin bewoond gebied en calamiteiten hebben zich totnogtoe niet voorgedaan. Dat kan anders worden. Vliegmaatschappijen hebben om verlenging gevraagd van de baan, maar dat gaat niet. De expansie moet dringend worden gestuit. “Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer is al benaderd om grondbeschikkingen in te trekken”, aldus Joeglal.


19 REACTIES

 1. Alweer een bewijs van mismanagement op hoog niveau. De overheid zou de handen in eigen boezem moeten steken. Het vliegveld ligt al heel wat jaren zichtbaar in de woonwijk Zorg en Hoop. En toch worden er hier en daar bouwvergunningen afgegeven. Ik weet waarover ik praat, want ik heb jarenlang in de Marowijnestraat gewoond, de straat die parallel ligt aan de landings- en startbaan van het vliegveld. Elke dag zag ik de vlieguigen boven mijn hoofd en huis opstijgen.
  Ik hoop niet dat er op korte of lange termijn ook een vliegongeval op Zorg en hoop te betreuren zal zijn. De gevolgen zullen vele malen erger zijn dan de vliegramp bij Benzdorp.


  Maak melding

 2. Eigenlijk jammer. Verlenging van de baan zou Suriname economisch zeker goed doen.

  Het doet me echt pijn om te lezen dat veiligheidsvoorschriften worden overtreden.


  Maak melding

 3. ROGB heeft die beschikking uitgegeven…dan nu is deze benaderd om ze in te trekken? Meneer yu e begrijp dat er niks zal veranderen.
  Die piloten kunnen beginnen te oefenen om moeilijke landingen te maken.


  Maak melding

 4. Hier dempen wij liever de put als de al verdronken is. Als je vanaf Zorg & Hoop opstijgt vlieg je binnen luttele seconden boven op de brandstofvoorraad tanks van de verschillende oliemaatschappijen. En nog snappen we het niet. Veiligheid en techniek zijn zo te zien ondergeschikt aan alles.

  Ach dat gebeurt ons toch niet, het zal niet zo een vaart lopen. Totdat het noodlot toeslaat.


  Maak melding

 5. Dhr.S.Joeglal kom met iets nieuws als je iets wilt toevoegen aan het geheel.Het verzoek om de landingsbaan te verlengen ligt al jaren onder in de lade.Maar men vond het belangrijker om de Dr.Sophie Redmondstraat om te zetten voor de Amerikanen.Binnenlandse veiligheid wordt weer eens aan de kant/onder in de lade geschoven.Ik hoop dat men nu eindelijk inziet dat het binnenlandse produkt(vliegveld Zorg en Hoop)prioriteiten geniet.Daarna mag men de airstrips in de het binnenland aanpakken.Het tourisme zit in de lift.Doe er iets mee.Niet blijven terugvallen op de wel bekende argumenten.Doe wat!!!!!!


  Maak melding

 6. Landen op Zorg en hoop is bijna hetzelfde als landen in het binnenland met vele opstakels,alleen is op zorg en hoop nog de helft van het asfalt over en er is een havenmeester.


  Maak melding

 7. men wordt nu eindelijk wakker.niet alleen de woningen met de scholen vormt een gevaar maar ook de kuitmagazijn van het ministerie van defensie.dan praat ik niet eens over een hangar dat helemaal verkeerd staat.dit moet heel snel afgebroken worden en op rij van hangars geplaatst worden.


  Maak melding

 8. De overheid heeft er gewoon schijt aan.Alles draait om geld in Suriname.

  Ik vind het echt dom,dat Nederlandse Surinamers grond kopen en bouwen,en investeren in Suriname.Hoe weet je dat je zekerheid hebt later in Suriname.Ga je dan weer alles snel verkopen???? Het land is niet stabiel,waarom ??????? Op een dag zal het allemaal niet veel meer waard zijn .


  Maak melding

 9. De overheid heeft er gewoon schijt aan.Alles draait om geld in Suriname.

  Ik vind het echt dom,dat Nederlandse Surinamers grond kopen en bouwen,en investeren in Suriname.Hoe weet je dat je zekerheid hebt later in Suriname.Ga je dan weer alles snel verkopen???? Het land is niet stabiel,waarom ??????? Op een dag zal het allemaal niet veel meer waard zijn .


  Maak melding

 10. Suriname is echt een land van “als het kalfje verdronken is”graven we een nog diepere put”

  Voorkomen is beter dan genezen kennen surinamers niet. Alleen het vaststellen van problemen. Maar er iets maar ervoor te doen…

  Trekt Vene en Sardjoe natuurlijk hun Wenkbrouwen weer schuins.


  Maak melding

 11. OP zich is de baan lang genoeg om te landen en op te stijgen maar..als men zou vergeten om de zijdeur van de cessna206 goed aftesluiten -dus vergrendelen dan doen de flaps het niet meer (zelfde constructie als de lichten in de auto als je de deur open doet -dan gaan ze branden..in dit gevals als de deur niet vergrendelt is doen de flaps het niet)
  Dit overkwam vlieger Tom een keer in de jaren 80 -jij had op blind vertrouwen van de lader en man die het vliegtuig klaarmaakt voor vertrek niet gekeken of de deur goed dicht was..eenmal aan de start begonnen met volle lading kwam hij pas bij de oude slm Hangar los en scheerde maar vlak over de straat -hij heeft het vliegtuig kunnnen keren en is toen alsnog veilig geland-het had anders kunnen aflopen..zo zie je maar 1 kleine fout kan leiden tot een ramp.
  Het verder asfalteren van de baan zou nu na 20 jaar toch geen overbodige luxe meer zijn..en ja begin van de landngsbaan grenst aan een vuilstort plaats -er is genoeg plek om de baan te verlengen..ook genoeg geld als men die in beslag genomen vliegtuigen verkoopt in plaats van ze te laten wegrotten.
  Ik hekel de lakse instelling van de Surinaamse meerderen die beslissingen moeten nemen -ik zou bijna zeggen dat velen van hen ongeschoold zijn om de functie te bekleden die zij misbruiken in de naam van het Surinaamse Volk!!


  Maak melding

 12. Er lopen nog procedures die voormalige eigenaren van (drugs)vliegtuigen hebben aangespannen om hun toestellen terug te vorderen,daarom kunnen ze nog niet geveild worden.

  As je “flaps” niet op orde zijn ,MOET je met hogeresnelheden landen en stijgen,omdat je (makkelijk gezegt en begrepen) infeite een kleinere vleugel hebt.

  Als het asfalt op die baan gerepareerd -, de baan verlicht – en een ILS geplaats word ,is het vliegveld veel veiliger en goed voor de economie(verbetering infrastructuur) omdat het vliegveld dan 1 x 24 uur open zal zijn.


  Maak melding

 13. Ik deel deze gedachte enorm. Het gebeurt al jaren dat er “mensen” geen ambtenaren zitten die geen benul hebben waarvoor ze op die plek zijn neergezet. Deze ‘meerderen” worden keer op keer met de neus op de feiten gedrukt, maar actie blijft uit. Men (lees: de Surinamers) moeten dit niet langer toloreren.Mensen wordt wakker en doe iets. Wordt de president niet op het matje geroepen door zijn achterban, die de situaties opnieuw voorschets met de vraag of hij zich niet verantwoordelijk voelt voor de gang van zaken en dat hij hierin actie moet ondernemen. Ik wordt er zo moedeloos van dat dit al jaren blijft doorgaan. Worden er verkiezingen uitgeschreven, komen ze wederom met mooie praatjes om het volk over te halen en als ze op hun plek zitten, vullen ze alleen hun eigen zak, zakkenwassers zijn het.


  Maak melding

 14. Hoe durft de schrijver van dit artikel te spreken van 2e `LUCHTHAVEN `.Laten wij eerlijk wezen, Zorg en Hoop is niets meer dan een `Air Strip ` maar dan dan in de stad!!
  Het hoeft naar mijn mening ook geen betoog dat er allen vanwege veligheids-/milieutechnische overwegingen deze air strip daar niet op z´n plaats is.
  Het lijkt misschien een beetje denigrerend, maar luchtvaart bedrijven, ook al is het in het binnenland, is iets anders als wilde bussen `regelen` in Paramaribo. Zelfs dat kunnen wij niet goed voor mekaar krijgen!!
  Tot slot : techniek is niet te politiceren!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.