maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaams kaolien kan cementschaarste opvangen

Surinaams kaolien kan cementschaarste opvangen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 mrt – De vicieuze cirkel van cementschaarste kan definitief doorbroken worden met kaolienproductie. Dit stelt het nieuwe bedrijf Moengo Minerals, dat de voorraden kaolien in Oost-Suriname winstgevend wil gaan exploiteren. Het steeds terugkerende tekort aan cement met prijsstijgingen heeft het idee geïnspireerd.

Kaolien dat overblijft na het mijnen van bauxiet, komt in grote hoeveelheden voor in Moengo. De fabriek die Moengo Minerals wil gaan opzetten moet per jaar zo’n vijftigduizend ton produceren. De begininvesteringen zijn begroot op minimaal vijftig miljoen dollar. ”Besloten is te beginnen met de productie van een revolutionair alternatief voor cement”, zegt Roche Cameron van Moengo Minerals tegenover de Ware Tijd.

Het betreft metakaolien dat een groot deel van de cementbestanddelen kan vervangen. Kaolien is overigens ook te gebruiken voor het produceren van onder meer papier, plastic en verf. Om de exploitatie winstgevend te maken moest een procédé worden ontwikkeld. Daar is zeker vier jaar in gaan zitten. Surinaams kaolien vereist een aparte behandeling, wat het voor de bauxietmaatschappijen oninteressant maakte.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. Dan schiet op dan…waarom moest men dan zolang wachten..opschieten dombo boy’s hisbitain opschieten.
  leg e leg uit liki law man….du the du.


  Maak melding
 2. Als kaolien inderdaad dezelfde kwaliteiten bezit als cement waarom dan importeren als je het zelf heb. Plus zou je er op termijn een exportprodukt van kunnen maken. Absoluut geen slecht idee.


  Maak melding
 3. Niet interessant voor Bauxietmaatschappijen betekent: niet winstgevend.
  Verzoek: ga daarom al je berekeningen nogmaals na alvorens het bedrijf op te starten. Dit om zeker van te zijn dat het een winstgevende onderneming wordt en ter voorkoming dat door overenthousiasme een verkeerde investering wordt gefaan.
  Mijn advies is niet negatief, maar juist positief bedoeld omdat elke goede en winstgevend opgezette onderneming een bijdrage levert aan de welvaart en het welzijn van Suriname en de Surinamers. Ik vind dit een geweldig plan vandaar mijn positieve kritiek. Wees zeker van je zaak en ga door.


  Maak melding
 4. er wordt weer politiek bedreven met het leed van de moengonezen.over vier jaar heb je dan een ander regering.in elk geval er is een onbetrouwbaar aanvang gemaakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES