Nog geen stekker uit voor energiebedrijf Suriname

5

PARAMARIBO, 10 feb – Energiebedrijf EBS heeft een lange adem. Dit zegt technisch manager Fred Watson. Hoewel steeds achter de in ijltempo toenemende vraag moet worden aangehold, is er nog voldoende reserve om de rit uit te zitten. Er zijn genoeg opties om de druk de ketel te nemen.

Zo is onlangs een leningsovereenkomst gesloten met een consortium van drie handelsbanken. Met de vier miljoen dollar die beschikbaar komt, zullen herinvesteringen gepleegd worden. Om volledig te kunnen voldoen zal de komende jaren voor honderden miljoenen dollars geïnvesteerd moeten worden. Dat betekent dringend zoeken naar alternatieven, nu de verbruikstarieven niet marktconform te krijgen zijn.

De overheid houdt de tarieven nog vast. Om de gemeenschap niet onnodig te belasten, zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. Intussen moet wel de steeds duurdere brandstofrekening worden voldaan. Een andere uitdaging is volgens Watson de levering vanuit de waterkrachtcentrale te Afobakka. Als het even te lang droog blijft, zakt het waterpeil.

Dan houdt eigenaar Suralco niet genoeg energie over voor levering aan Paramaribo. Ook moet rekening worden gehouden met onderhoudsbeurten in de centrale. Voorlopig kan met de dieselcentrale in Paramaribo redelijk worden voorzien. Er zijn nieuwe generatoren aangeschaft. Die moeten meehelpen de groei aan huishoudens en bedrijven te dekken.


5 REACTIES

 1. Sorry, ik kan het energieprobleem van Suriname niet begrijpen. Ik hoop dat ik ooit de kans krijg om het probleem op zich te bestuderen en oplossingen aan te dragen.
  Waarom ik het probleem niet begrijp?
  We leven nu in een moderne tijdperk van zonne-, wind-, olie- en biodieselenergietijdperk. In Suriname zijn diverse soorten energiebronnen te vinden en/of is Suriname zeer geschikt om allerlei soorten van deze brandstoffen voort te brengen en ook in te zetten. Waarom zij zich zo afhankelijk opstellen van Afobakka is mij dus een raadsel. Volg je eigen koers en zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van ze.
  Of moet ik aan andere niet bedrijfseconomische argumenten denken?


  Maak melding

 2. Het argument van Gregory Rusland klopt niet. Op korte termijn is het gunstig voor de bevolking dat ze minder betalen dan de werkelijke prijs voor electra maar het is en blijft een subsidie die ten kosten van EBS (onvoldoende middelen voor efficient onderhoud en daardoor op lange termijn hogere kosten) of de overheid (geen geld voor de broodnodige stimulering van de economie) gaat.
  Gregory Rusland kan maar één verstandig besluit nemen en dat is dat electra minstens tegen kostprijs geleverd wordt. Elke andere beslissing is feitelijk korte termijn electoraal denken en zal in de toekomst alleen maar tot grote problemen leiden Egypte heeft daar bv ervvaring mee toen de subsidie op brood niet langer betaalbaar bleek. Grote politieke onrust, opstootjes en een productieketen van graan tot meel die volkomen verkeerd en ongezond was.
  Indonesie soort gelijke verhalen etc.
  Gregory Rusland in de gehele wereld worden deze maatregelen al lang als achterhaald en ongewenst beschouwd. Waarom blijf jij achter?


  Maak melding

 3. Suralco heeft geen smelter in gebruik (consumeerde zowat 80% van de energie opwekking te affobaka) en de vraag die natuurlijk komt is wat gebeurt er met het overtollig opgewekte energie die Suralco voorheen inzette voor haar eigen smelterij?
  Waar blijft al het geld dat maandelijks wordt ontvangen? Waar blijft het geld die betaald moet worden voor aansluiting o; het net? Waar blijft de winst die noodzakelijk is om extra investeringen te doen?
  Bij winst is de afschijving in de cijfers begrepen en deze worden jaarlijks als kosten opgevoerd terwijl er geen geld uit de organisatie verdwijnt.
  EBS hoe gezond is het bedrijf en hoe realistisch is de bedrijsuitvoering?
  Tja vele vragen en geen heldere antwoorden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.