Zorgen over individuele belangen in Suriname

4

PARAMARIBO, 1 feb – De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de individuele belangen in Suriname van Nederlanders van Surinaamse afkomst. Paramaribo wil al sinds 2005 af van de zogeheten Toescheidingsovereenkomst (TO) met Nederland waarin onder meer hun rechten en plichten zijn geregeld.

Het gaat onder meer om de regels voor toelating tot Suriname, de nationaliteit, de vestiging en grondeigendom. Nederland wil eerst dat de aanspraken voor deze groep mensen gegarandeerd zijn voordat de overeenkomst wordt beëindigd. Maar sinds 2005 is er geen ambtelijk overleg meer over geweest. Vooral CDA en de SP willen af van deze patstelling.

Minister Verhagen is bereid het overleg aan te zwengelen, maar wijst erop dat dit met tact moet gebeuren. Hij vreest dat Suriname anders eenzijdig het TO opzegt met alle ongewenste gevolgen van dien voor de betrokkenen. Verhagen weet niet waarom Suriname van de overeenkomst af wil.


4 REACTIES

 1. Hij vreest dat Suriname anders eenzijdig het TO opzegt met alle ongewenste gevolgen van dien voor de betrokkenen.

  ik zou graag willen weten wat de ongewenste gevolgen kunnen zijn.de individuele belangen is normaal gesproken niet in gevaar.want elk vreemdeling staat vrij om een perceel te kopen enz.
  het probleem bij mijn landgenoten,is het visum beleid.en roept alleen maar frustratie op bij de mensen die op reis willen.

  het is een heel lang verhaal,om hier over te discussiëren.ook de surinamers in suriname hebben het zeer moeilijk met de nedelansche ambassade afdeling visum aanvraag.ook kunnen deze hun diploma`s en rijbewijs niet in nederland gebruiken.dit is maar in het kort gezegd.


  Maak melding

 2. Suriname kan de TO niet opzeggen omdat zij zich daarmee schuldig maakt aan schending van een onvervreemdbaar recht, en kan worden aangeklaagd, hetgeen sancties zal opleveren.

  Het kan toch niet zo zijn,waar partijen één en ander overeenkomen, dat er daar eenzijdig de hand in wordt gezet.

  Venetiaan zou van goede huizen moeten komen om dit te durven doen, omdat reeds gebleken is dat de staat Suriname geen gegronde reden heeft of kan noemen om zich te legitimeren.


  Maak melding

 3. Met eenzijdige opzegging veel meer baat. Miljoenen schadeclaim. Je bent af van Toescheidingsovereenkomst en ontvangt de premies voor de dood langs komt. Geen greintje respect voor de SuriNeds die zorgen voor miljoenen extra inkomsten in keiharde EURO’s.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.