Indonesië gaat voor intenser relatie met Suriname

21

PARAMARIBO, 19 aug – Indonesië wil intensievere relaties met Suriname. Dit zegt de Indonesische ambassadeur Soepryanto Moehardit. Er is nog altijd ruimte voor uitbreiding en verdieping in de tientallen jaren oude betrekkingen. Aan beide zijden is de bereidwilligheid aanwezig.

Het is alleen nog maar een kwestie van de daad bij het woord voegen. “De relaties met Suriname zijn zeer goed. Wij zijn dik tevreden, beide volkeren hebben veel aan elkaar en kunnen veel van elkaar leren”, zei Moehardit. Wat het gemakkelijker maakt is dat beide landen veel hebben overgehouden uit de periode van Nederlands bestuur. Bij tweeënzestig jaar onafhankelijk Indonesië is het goed dat weer eens in herinnering te brengen.

Aan Suriname heeft Jakarta beslist een goede vriend in de Amerika’s. Paramaribo beseft dat maar al te zeer en zal dat altijd weer aankaarten. “De geografische positie van Suriname biedt mogelijkheden voor afzetmarkten in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Indonesische investeerders zijn absoluut welkom”, zei vice-president Ramdien Sardjoe tijdens de receptie op de ambassade.


21 REACTIES

 1. Indonesische investeerders zijn absoluut welkom.Maar ze moeten ook eerst vragen hoe lang de procedure duurt alvorens voet aan de grond te krijgen.En dat kan al p.m. anderhalf jaar duren volgens recente berichten.


  Maak melding

 2. Meneer ram ram vergeet onmiddllijk te zeggen dat die indoos de rest van het bos van surbo kunnen weghalen..

  Voor gratis en niks..van daar ook dat ze hartelijk welkom zijn..

  lang lang lang leve onze lijders…

  Inplaats dat ze moeite doen om vijftig duizend suri/neds aantetrekken die gemiddeld meer dan duizend euro in het suri economie kunnen inpompen en opkrikken halen ze alleen corrupte boeven die de zakken van deze lijders vullen..

  50000 x 1000 = 50 miljoen euro in de maand die dan binnen komt,waar blijft het verstand van deze boe-ren-lul-len..

  Welk land zou dat niet willen doen…


  Maak melding

 3. Kijk,China heeft de politieke en economische betrekkingen met Suriname flink aangehaald,want ze hebben hun zinnen gezet op de rijke grondstoffen van Suriname.Dan komt Taiwan met precies dezelfde bedoelingen en dat land (of een afvallig Chinese staatsdeel van de Volksrepubliek China zoals de Chinezen hen beschouwen) probeerd eveneens te flirten met Sranang en als het enigzins kan Suriname los te rukken van China.
  En waarom wil nu plotseling Indonesie haar internationale betrekkingen met Suriname intensiever gaan aanhalen?Ik weet niet of jullie het weten,maar Soeharto was toen hij destijds in Indonesie aan de macht was een keer op bezoek in Suriname.Een hoop zaken werden er belooft,projecten zouden worden opgezet om de Surinaamse economie te stimuleren en vooral de Javanen in Suriname hadden er vertrouwen in,het was er echter nooit echt van gekomen!Je vraagt je af waarom.Want het zijn allemaal mooie praatjes,historische betrekkingen,vrienden,dit en dat,maar wat zit er werkelijke achter,wat willen de Indonesiers en wat zal de Surinaamse regering doen!

  Het zal mij niets verbazen wanneer ook Indonesie de totale liefde aan Sranang verklaard vanwege de grondstoffen,want wie de ontwikkelingen in Indonesia de laatste tijd heeft gevolgd,weet dat dat land bijvoorbeeld zowat bijna al haar regenwouden kaalgeplukt heeft en het hout verkocht heeft aan het buitenland.Vooral Japan was daarbij een van de belangrijkste afnemers van hout.

  Wie is de volgende?

  Japan?
  Zuid Korea?

  Want het lijkt nu een ware slag om “Suriname” te gaan worden onder de Aziatische volken,want iedereen wil nu plotseling hout,goud,bauxiet en als Sranang niet met goede strenge voorwaarden komt,zal Suriname niet meer zijn,leeg en kaalgeplukt!


  Maak melding

 4. “Het is alleen nog maar een kwestie van de daad bij het woord voegen”.
  Dat is nou juist waar het in Suriname aan schort, de daad bij het woord voegen.


  Maak melding

 5. Wat moeten wij met meer telo en bamie…afzet markt mi boi…het is verzadigd met Chinees spul…maar wacht even wij kunnen nog altijd geld van de staat weg maken, hoor maaaaarrrrrrrr kom op tijd.

  Su anno 2007 het is een gewoonte, kom….het mag en ik kan zonder enige consequentie…gewoon – gewoon Front e sit mi kon.


  Maak melding

 6. En ja hoor wie gaat garen spinnen hierbij ? Precies, die ene graaier, die t in z,n achterlijk uitziende kop heeft gehaald te gaan voot presidentschap van Su. in 2010.hij is aan t netwerken en lobbyen van zo heb je me daar . Aan een alle kanten een slag in de rondte , van hier tot Indonesie.God behoedde Su. dat z,n plannetjes lukken , want dan is Su . overgeleverd aan de willekeur van deze verkrachter/molesteerder/aanrander. Moet zo een figuur Su.vertegenwoordigen? De relaties tussen beide landen zijn zeer goed, maar wie onderhoudt die betrekkingen? On top of everything doet sombolollie gargamel sardjoe met z,n huichelachtige smoelwerk ook nog een duit in t zakje,investeerders zijn van harte welkom ,weet hij veel. De vraag die steeds weer naar boven komt bij zulks soort berichten is : Wat schuift t , naar wie toe?


  Maak melding

 7. sorry, maar zeuren en nog eens zeuren. zolang het vredelievende mensen zijn valt er nog te onderhandel. japan en zuid korea zijn al voor geweest in de visvangst. ze zijn weer vertrokken nu het leeggevist is. musa van maleisia zijn ook al geweest in de bosbouw. Als indonesie een industrie wil opzetten en surinamers werk geeft waarom niet. de chinezen zijn er toch ook, ze zijn ook gebleven.hebben winkels en bedrijfjes. de amerikanen hebben ook al tientallen jaren hun bedrijven. de cubanen met revolutionaire ideën, de nederlanders met hun bedrijven in de houtindustrie, kijk maar naar de plantages ephrata en anderen de baboenbomen leeggekapt. de libanezen, syriers die zijn gebleven en hebben toch ook hun winkels.de brazilian in de goudsector, ze zijn er nog. kijk maar naar hun eigen wijk aan de buurt flamingostraat, verl. tourtonnelaan, gonggrijpstraat. misschien moeten er nog congolezen of russen bijkomen, als men begrijp wat ik bedoel.


  Maak melding

 8. Geweldig allemaal, maar wat wordt Suriname er beter van. Als het weer Moesa toestanden gaan worden heb ik liever we die belangstelling laten voor wat het waard is.


  Maak melding

 9. Geachte redactie,

  Wij vragen ons af hoe Desi Bouterse tegen al deze ontwikkelingen m.b.t. Surinaamse en haar relaties met het Buitenland, aankijkt.
  Ontwikkelingen die onder zijn regime, om precies te zijn in 1980, op gang werden gebracht.

  Want door de Revolutie van 1980 is het buitenlandsbeleid van de Republiek Suriname, uiteindelijk in ‘Surinaamse handen’ gekomen. Een mijlpaal in de geschiedenis van de jonge Republiek Suriname.

  Tot die datum van 1980 werd volgens afspraken met het Koninkrijk der Nederlanden m.b.t. de Onafhankelijkheid van Suriname in 1975, het buitenlandsbeleid van de Republiek Suriname bepaald door het moederland Nederland.

  Zelfs in vergaderingen van de Verenigde Naties bijvoorbeeld, mocht Suriname ‘niet zelfstandig’ stemmen. Het was de Nederlandse vertegenwoordiger in de VN die het stemgedrag van de Onafhankelijke Republiek Suriname volgens afgesproken bepaalde.

  Echter door de Revolutie van 1980 kwam daar definitief een eind aan. De Republiek Suriname zou sindsdien haar eigen Buitenlandbeleid zelf bepalen, wat zij tot nu toe ook doet, dit tot ergernis van Den Haag.

  Desi Bouterse echter was hardnekkig van mening dat de Republiek Suriname een onafhankelijk land was en geen kolonie meer meer was van Nederland. Dus dat Suriname op grond daarvan het volste recht had haar vrienden ook zelf te kiezen.

  En om de daad bij het woord te voegen, bezocht hij als eerste Surinamer van de Onafhankelijke Republiek Suriname, zonder toestemming van Nederland, landen als India en China, maar ook landen als Nicaragua, Libië, Brazilië en de Verenigde Staten van Amerika.

  En mede vanwege de constatering van het IMF dat men hier te doen had met ‘het 17de rijkste land van de wereld’, kwam de Onafhankelijke Natie Suriname uiteindelijk uit de schaduw van Nederkland te staan, maar tegelijkkertijd in de schijnwerpers van het buitenland.

  Maar, hoe ga je als jonge natie met zulks een regeerders als van nu, met dit gegeven om!

  That’s the question.

  “Laten wij bidden………..”.


  Maak melding

 10. Wat moet ik mij voorstellen bij hulp uit een land dat gebukt gaat onder allerlei natuurrampen, menselijk falen, bomaanslagen, enorme corruptie en wat dies meer zij?


  Maak melding

 11. Surinamers moeten indonesie gewoon heel ver houden.. Pa-olo somo is slim. Hij kan tegenwoordig niet meer goed stelen met zijn kromme vingers. Nu zoekt hij matie’s die hem kunnen helpen om de verkiezingen te financieren. Aan deze landen zijn alles beloofd wat hij toendertijd aan de javanen had beloofd in Nederland.

  Dus deze sluwe krabe is super slim en weet precies waarmee hij zijn achterban kan pakken.

  Surinamers ,jullie moeten oppassen.

  Van Vene en Sardjoe moeten jullie niks verwachten. die verrijken zich ten koste van jullie belasting gelden.

  Dus laat indonesie zijn terroristen maar in Indonesie houden. Die gasten hebben we niet nodig. Indonesie is al arm, waarom investeren de Indonesische investeerders niet in Indonesie of in Guyana..

  Pa-olo Somo gaat het land verkopen aan deze beesten als hij president wordt..

  Keep your both eyes open…


  Maak melding

 12. Indonesië heeft het ook moeilijk.Eigen regenwoud besparen om aan hout te komen en wil Suriname ontbossen??Keeeen niet hè?Wat welkom is zijn de hardwerkende mensen uit Java.Laat ze komen voor de rijstbouw.Want bepaalde etnische groepen zijn allergisch voor de landbouw.
  Selamat Datang


  Maak melding

 13. intensiever relatie betekent alleen dat er meer hardhout uit suriname naar indonesie op vracht brieven komt te staan, dat meteen richting europa komt voor de dure luxe houten kozijnen die vooral in dure advocaten kantoren en nieuwe grote complexen wordt verwerkt….wist u dat!! en wie is de lachende derde?????? precies !!!!


  Maak melding

 14. Rijst geimporteerd uit Azie wordt of is al plm 40% duurder, dat kun je nu al merken als je basmati rijst of pandang rijst eet. Een combinatie van diverse factoren. Suriname kan hierop inspelen en proberen de ozoo populaire rijstsoorten ook te produceren en voor goedkoper exporteren. Tis maar een idee….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.