China stelt Surinaamse Taiwanmissie niet op prijs

13

PARAMARIBO/BEIJING, 4 jul – De Chinese regering stelt het voorgenomen bezoek van een Surinaamse delegatie aan Taiwan, niet op prijs. Dit zegt de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, He Ya-fei. Onder meer deelname van parlementsondervoorzitter Caprino Alendy kan als een verkeerd politiek signaal worden opgevangen.

Niet voor niets onderhouden Suriname en China al ruim dertig jaar warme betrekkingen. “Natuurlijk zijn we daar zwaar tegen, aangezien Suriname en China formele diplomatieke banden onderhouden en de juiste benadering met betrekking tot de Taiwankwestie vormt de politieke basis voor onze bilaterale betrekkingen”, zegt He Ya-fei tegenover de Ware Tijd.

Voor Beijing is het de Taiwanese autoriteiten om meer te doen dan alleen maar een beleefdheidsbezoek of oriëntatiemissie, zoals de trip officieel genoemd wordt. “Ik ben er heilig van overtuigd dat elke leider of individu in Suriname die rechtvaardigheid hoog in de banier voert, in staat is om de intriges van de Taiwanese autoriteiten te doorzien en zich te houden aan het One-Chinabeleid”, aldus He Ya-fei.


13 REACTIES

 1. Ik ben blij dat nederland zulk een uitspraak niet heeft gedaan aan de suri regring of wat dat mag voorstellen..

  Anders was het in ned. een ware oorlog van kolonialisme en wat nog meer..

  Nu is surbo duidelijk een nieuwe kolonie van de chinees,dank zij onze lijders..
  ga zo door…


  Maak melding

 2. Een van de grootste Dictaturen op de wereld wil Su. nu de les komen voorlezen.

  Brada nanga Sisa wij hadden onze eigen dictatuur die hebben wij in de steek gelaten waarom zullen wij een ander dictatuur ondersteunen.

  China het spijt mij, maar wij Suri’s houden geen dictatuur in stand.
  Ander kiezen wij zelf voor dictatuur en dat no kan.


  Maak melding

 3. Suriname moet met China, Taiwan en India samenwerken. Suriname heeft veel te bieden. China met dertig jaar warme is niet voldoende en het grote geld is nog niet binnen.


  Maak melding

 4. Project Syndicate

  Lees de Boeken ” Red Dust” en The Noodlemaker.

  Het is niet allea goud wat blinkt in China. Zaken als kinderontvoering en- prosttutie, slavernij en uitbuiting zijn scherin en inslag.De Chinese samenleving is tot het bod verrot.
  Willen de mensen/ het volk van Suriname dit ook? Marrons en Inheemsen wees allert.


  Maak melding

 5. Hallo Ma Jian ,

  Je heeft de klok horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt. De genoemde fenomeen is mondiaal te bespeuren zelfs in welvaartlanden als Duitsland ,Nederland,VS…etc vaak in verkapte vorm. Te meer nog China zit met een gigantische groot bevolking. Lees je weleens de geschiedenis van China? China moest toen der tijd alleen verzetten tegen westerse imperialisten en Japan. We horen nimmer iemand over die belagers veroordelen.

  Is stront voor dank de enige jullie kunnen bieden! Het verbaastd me niet jaren na onafhankelijkheid raken jullie steeds in de versukkeling.

  Wacht maar tot je straks in het water moet waden en je tamtam drijft eindje verder op dan vergeet je al gauw al die hoogdravende woorden!


  Maak melding

 6. Beste Mané,

  Over de verloedering van de taal bedoel ik hiermee de opvattingen van sommige lezers zijn allerminst vriendelijk. Het heeft niets te maken met taalvaardigheid. De bewoordingen hoeven uiteraard niet vleiend te zijn echter het op de man spelen gaat echt over de schreef.

  Overigens ik heb Nederlands geleerd door zelfstudie en ik maak hier en daar ook onschuldige/ludieke fouten. Maar Ik volsta zich met het kaf van het koren te scheiden mbt ethniciteit issue.

  Mijns inziens over de alom bekende “duikboot affaire” is de situatie anders dan wat thans afspeel in Suriname. Zoals bekend hanteerd Nederland een zaakgelastigde vertegenwoordiging met Taiwan en een ambassade betrekking met China. Duikbootverkoop is een zakelijke aangelegenheid maar het schaadt de verdedigingsbelangen van China. Op het last Nederland ging bezweken onder de druk van China. In zijn geheel is er geen sprake van “schenking” richting welke partij dan ook.

  De fijne kneepjes van het vak is een balans weet te vinden om in rustige water te varen.

  lezer uit Taiwan


  Maak melding

 7. surinamers moesten beter weten na 300 jaar overheerst te zijn door nederland en alle pogingen van nederland na 1975 om suriname te beheersen…
  helaas, men wilt nu een distrikt van china worden. een land dat ons helemaal niks heeft opgeleverd behalve 30000 immigranten in enkele jaren Die volgens de surinaamse plan bureau HELEMAAL niks bijdragen aan de surinaamse economie ondanks alle supermakten en restauranten…..


  Maak melding

 8. De persoon achter de pseudoniem Teleskoop zit zeker aan de doop.

  Ma Jian is een chinees en auteur, weet als geen ander wat er speelt in het huidige China. Lees zijn boeken “Red Dust” en ” Noodlemaker”

  ” Kinderen worden nog steeds ontvoerd en aan het werk gezet in fabrieken.”

  Ma Jian heeft het over het huidige China.

  “Slavenarbeid in een bakstenenfabriek, eigendom van de Staat en verhalen over doden onder migrantenarbeiders en over een 8-jarig kind dat levend werd begraven. Dit is gebeurd in Hongdong. Zeker nooit van deze toeristische stad gehoord.

  ” Het dossier mensensmokkel in China is overgeheveld van de politie naar Uitzendbureas en het ministerie van Arbeidstoezicht.” Het is niet gek dat ze in Su slapen op de werkplek. Het zijn slaven. Veroordeelden meteen tweede kans beloofd. Als ze straks 50 000 van deze gasten loslaten in Patamakka is het gedaan met de lokalen aarginds. Onze aannemers gaan never-nooit met ze kunnen concureren. Setrowidjojo wordt er beter van, niet de armen.


  Maak melding

 9. E. Wijntuin(PSV) heeft gelijk en ik weet wie en wat hij bedoelde..jammer jammer!!!! maar helaas!!!.

  Er zijn geen nationalisten meer.

  Wie abie foe tan tikie.(blijven verkopen tamara soso babarie)


  Maak melding

 10. Hallo Ma Jian ,

  Ik heb de originele versie “Red Dust” gelezen. Ik ben goed op de hoede het ging over China in het begin 80 . Ik weet ook Ma Jian had een tijdje gewerkt als toekomstvoorspeller om zijn hoofd boven het water te kunnen houden.

  Feit is elk land maakt mee aan genadeloos gebeurtenissen tijdens een revolutie. Het gebeurt overal. Ik hoef geen oude koeien uit de sloot halen. China is geen uitzonderling.

  Wat je dwaas zit is “slavenarbeid, kinderarbeid, mensensmokkel en verrotte chinese maatschappij”, niet waar? Goed dan kunnen we heel kort zijn.

  Nederland heeft ook een lelijk verleden inzake de kolonilisatie in Suriname. Tot op heden ontvangt Suriname nog steeds ontwikkelingsteun uit Nederland. Klagen jullie weleens over de tippel zonen in Nederland? het liberaal drugsbeleid? of de WW/sociale uitkering? de verrote Bijlmermeer die krioeld van criminelen?

  Laatstaan de uitbuiterij van grondstoffen uit Indonesia.

  Is dit met twee maten meten of ikkie niet weten, ikkie buitenlander?

  Maak van je hart maar geen moordkuil!


  Maak melding

 11. China heeft gewoon gelijk. Een Taiwan missie naar Suriname betekent erkenning van Taiwan als onafhankelijk staat, terwijl een onlosmakelijke provincie is van China. Suriname zal toch moeten zwichten. Ja, ja Chinezen militairen staan paraat mocht het nodig zijn. De Patriotische Chineze Trots zal zegevieren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.