Hindoes en moslims: feestdagen Suriname unfair

35

PARAMARIBO, 4 jul – De verdeling van nationale feestdagen over de verscheidene religieuze groepen is niet eerlijk. Dit stellen ruim dertig organisaties van Hindoes, moslims en Javanisten. Het steekt vooral dat christenen gezegend zijn met zes nationale dagen.

“Gezien het feit dat Suriname elf nationale feestdagen heeft en de Caricom-lidlanden gemiddeld tussen de dertien en vijftien nationale feestdagen hebben en Hindoes en moslims elk twee feestdagen hebben, zijn wij ervan overtuigd dat een grondige heroriëntatie van onze nationale feestdagen op religieus gebied in Suriname mogelijk moet zijn”, stellen de organisaties.

Hindoes en moslims moeten genoegen nemen met elk één en de Javanisten zijn helemaal niet bedacht. De organisaties spreken van een inbreuk op het recht op beleving van de vrijheid van godsdienst. Voor elk van de drie moet er tenminste één dag bij. Dit is al aangegeven in een petitie aan de regering. Volgens het bedrijfsleven is het huidige aantal feestdagen al te veel.


35 REACTIES

 1. He ? Ik dacht dat de Javanen of Moslim of Christen zijn……..is er een nieuw geloof ontstaan in suriname ? Javanisme ?

  Anyway….Schaf gewoon alle reliegieuze feestdagen af en geef iedereen er bij de wet/cao 5 a 10 bij. Kan elke gelovige zelf bepalen wanneer hij die opneemt.


  Maak melding

 2. Hebben de surinamers alleen zich bezig te houden met feesten, leer eens wat harder te werken en hou op met dat gekibbel over feesten, als het aan mij lag had ik alle feestdagen afgeschaft en jullie dom oren manieren bijgebracht..


  Maak melding

 3. De Moslims willen overal heersen als het niet om een moskee gaat is het om eigen scholengemeenschap, zowel de Hindu,s nu kraaien ze weer om vrijedagen,wat ik ze kan aanraden proberen het land Suriname op te bouwen, Pas op dat de Joden ook opkomen voor hun vrije dag

  Akuba


  Maak melding

 4. feestdagen unfair
  nogsteeds leeft de sme volk als slaven .
  negers moslim
  javanen moslim
  hindostanen moslim
  meer dan 25 % van sme is moslim en hoeveel feestdagen
  /
  dit en nog veel meer oorzaak van terrorisme.


  Maak melding

 5. Jullie zijn zelf met rassen politiek begonnen blijf maar volhouden domoren.

  Er moet nog meer voor de Indiaan iedere groep 4 dagen.
  Voor de Boslandbewoner(Afro’s) iedere groep 4 dagen.
  De Chinees iedere groep 2 dagen ga maar lekker door.

  Jullie komen dan waarschijnlijk op 76 nieuwe feest dagen.

  Iedereen moet zijn dagen kunnen hebben anders wordt het niks.


  Maak melding

 6. Geachte redactie,

  Waarom kwalificeert men sommige feestdagen in de Republiek Suriname als te zijn “NATIONALE FEESTDAGEN”, terwijl vele van deze dagen beslist NIET nationaal van karakter zijn.

  Het ‘Nationaal Karakter’ van wat de bedoeling moet zijn als er sprake is van een Nationale Feestdag, is bij vele van deze zogenaamde Surinaamse Nationale feestdagen, nauwelijks te bekennen. Lijkt wel een ‘bakba-wenkri’. En zo verliest de term ‘Nationaal’ infeite zijn glans, vanwege de dominante rol die het ‘racisme’ bij de beoordeling van vele van deze zogenaamde Nationale feesdagen gespeeld heeft.

  Deze wijze van omgaan met ‘Nationale Feestdagen’ is de Surinaamse gemeenschap door het jaren lange kolonialisme – VERDEEL en HEERS POLITIEK – doodgewoon door de strot geduwd. En vele van onze neo-koloniale Surinaamse politici, zijn met deze ‘ziekte van de geest’, gaan leren leven inplaats van zich ertegen af te zetten.

  Want wat moet de gehele Surinaamse gemeenschap met bijvoorbeeld de ‘phagwa viering’. Wat is hier – met alle respect voor de inhoud of bedoeling ervan – het nationaal karakter van deze dag. Waarom moet de gehele Surinaamse gemeenschap vrij zijn om het te vieren, terwijl niemand het nationaal karakter ervan snapt, laatstaan dat men op de hoogte is van wat deze dag inhoud. Wat is in godsnaam ‘nationaal’ aan.

  ‘WEL FEESTDAG, MAAR BESLIST NIET NATIONAAL’.

  Neem ook als voorbeeld sommige Christelijke feestdagen. Ik heb GEEN moeite met de wijze hoe anderen hun geloof willen belijden of wat voor geloof ze willen belijden, zolang niemand mij een geloofsovertuiging wil proberen op te leggen. Ik respecteer de ‘WET VRIJHEID VAN GODSDIENST’ inclusief ook diegene die gekozen hebben voor het belijden van de WINTI-Religie. Maar moeten Winti-geloven, nu ook in het verleden gaan graven, opzoek naar een nationale feestdag?

  En de Javanen komen eraan, de Marrons komen eraan, de Libanezen heb ik nog niet gehoord, de Chinezen komen eraan, de Inheemsen roeren zich reeds, en wie nog meer. Waar blijft dan de glans van het ‘Nationale’, wanneer allen vanuit een etnisch-denkpatroon, steeds weer nationale dagen gaan verzinnen, slechts om erkenning te bewerkstelligen en tevens als compensatie voor het wegwerken van een minderwaardigheidscomplex.

  Terwijl de dag van de Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname op 25 februari 1975 en de Dag van de Revolutie op 25 februari 1980, wel te maken hebben met de Bevrijding van het Suriname in het algemeen. En omdat deze beide zaken, het algemeen Surinaams belang behelzen, mogen zij zeker gekwalificeerd worden als Nationaal Feestdagen.

  Maar daar zullen racisten en politiek andersdenkenden, kennelijk bezwaar om maken, omdat de term ‘Nationaal’ bij hen totaal anders valt, vanwege hun ethnische manier van denken en derhalve gerelateerd wordt tot die etnische groep die bij dat gebeuren dominant aanwezig is of was. En dan wordt zo’n dag spoedig gekwalificeerd tot bijvoorbeeld een Creools of Hindustaans of Javaans, terwijl vaak genoeg het Nationaal Karakter eraan duidelijk aanwezig is.

  Neem als voorbeeld de Onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Omdat Arron(Creool) voorstander was van die onafhankelijkheid en Lachmon tegen, dan wordt deze dag door ethnisch denkenden gekwalifiseerd als tezijn een ‘Creoolse Onafhankelijkheid’ dus een Ceoolse Nationale Vrijedag.

  Vandaar dat het tijd is geworden dat wij ‘Nationale Feestdagen’ op een andere lees gaan schoeien, waarachtig en vooral ZONDER DIE MENTALE AANWEZIGHEID EN INBRENG VAN DIE KOLONIALE RACISTISCH HEBI.

  Derhalve Paramaribo, opnieuw starten naar de actualiteit van de 21ste eeuw:

  1. TIJDELIJK AFSCHAFFEN VAN ALLE NATIONALE FEESTDAGEN M.U.V. DE ONAFHANKELIJKHEIDSDAG VAN SURINAME OP 25 NOVEMBER 1975.

  2. EEN MULTICULTURELE COMMISSIE BENOEMEN, DIE CRETERIAS GAAT OPSTELLEN INZAKE ‘WAARACHTIGE NATIONALE FEESDAGEN’ MET EEN NATIONAAL SURINAAMS KARAKTER.

  Dit in de hoop dat wij hierdoor een flinke mogen afrekenen met het racistische hebi in ons midden, dat ons verdeeld en in haar greep blijft houden.

  TESIFII!! (Proef Vrijheid!)


  Maak melding

 7. Wat is er nou weer mis? Voor mijn part worden alle, juist ja alle feestdagen in dit land afgeschaft.
  Er moet meer gewerkt worden in dit derde wereldland.


  Maak melding

 8. Dit is het begin van ellende. Een ieder wil feestdagen, dan komen de indianen, bosnegers, de chinezen en wie weet. Geef die Surinamers een maand per jaar een feest mand en laten ze uit vechten wie wat wanneer.
  11 feestdagen is meer dan genoeg. Surinamers denken alleen aan feesten. Een land in Wat moet een land in ontwikkeling met al die feestdagen?


  Maak melding

 9. Misschien een rare vraag , maar de zogeheten christelijke feestdagen , zoals kerst , pasen en pinksteren worden ook erkend in Su. en dan zijn toch alle mensen behalve diegene die onregelmatige diensten draaien z.a politie,artsen, brandweer, verpleging en misschien nog enkele anderen, vrij. Scholen dicht ,bedrijfsleven plat , de hele santenkraam. Dan hoor ik ook niemand van andere geloven roepen van : neen , t zijn feestdagen die niet van ons geloof zijn, dus we gaan toch werken.Men heeft gewoon ook vrij, en iemand die als t maar eventjes niet hoeft, ligt dan in z,n nest te rotten of doet iets anders. Goede vrijdag , Hemelvaart, die dagen gelden ook voor andere geloven als vrije dag , dus waar gaat t over? Andere Caricom landen mogen net zoveel vrije dagen hebben om zgn hun geloof of whatever te belijden, maar moeten Su,s dan ook maar als moemoe kaws ze navolgen? Zij hebben hun schaapjes misschien al op t droge, maar m.i kan men in Su . zich die luxe niet veroorloven om voor elke poep en een scheet maar vrij te zijn.t Zal aan mij liggen , maar ik snap dat gesteggel over feestdagen niet zo.Zijn deze issue,s nou de enige waar er wakker over wordt gelegen?


  Maak melding

 10. Hè hè. Zou men niet beter af zijn als men 365 dagen vrij zou geven in Suriname. Dan zijn de problemen opgelost. 65000 Surinamers zijn al amtenaren de meeste zijn zeveneven. De rest die nog werken zijn niet produktief genoeg. De regering durft niets wat aan te doen, bang voor politieke consequenties. Nu willen een paar idioten een paar vrije dagen bij. Sang psa nanga ding sranan man nownow eigenlijk. A sani djersi taki srananman no mang denki boeng moro. Ding tong-tong error.Het moet juist meer gewerkt worden om het land vooruit te brengen. Eerst offer dan profijt. Of willen jullie alleen maar bedelen ?


  Maak melding

 11. Beste Sranangmans, het is toch voor de hand. Alle dagen van het jaar feesten, dus 365 dagen lekker nationale feestdagen vieren. Heerlijk toch


  Maak melding

 12. HElemaal mee eens NAtionalis,

  Religie is voor binnenshuis vooral in een multiculturele land als suriname. Laat iedereen die een bepaalde religie heeeft zelf bepalen of hij vrij heeft.

  een hindoe hoeft geen vrij te krijgen als een christen vrij heeft en vica versa.
  Dan zullen deze mensen die weer klagen trouwens snel hun mond houden want dan hebben ze geen recht meer op kerst en paasvakantie…..


  Maak melding

 13. De religieuze feestdagen afschaffen!Reden:kost heel veel geld voor het land.Die gasten gaan op die feestedagen gewoon luieren en niets doen,uitslapen!Niet productief dus! Feestvieren mogen ze wel alleen in hun vrije tijd/weekend.


  Maak melding

 14. No 1 Het Javanisme bestaat eeuwenlang voor de komst van de Islam,het Christendom en het Hindoeisme. UBUD is een van de bekendste en zijn er nog tal van stromingen.


  Maak melding

 15. wij hindoestanen willen ook hindoestaans op school leren, dit moet kunnen er wonen heel veel hindoestanen in suriname,
  hindoestane probeer dit te regelen.


  Maak melding

 16. hahaha We kletst furu,

  geloof is binnenshuis. alle godsdienstige vrije dagen afschaffen en nationalefeestdagen invoeren.

  Inclusief kerst want niet christen mogen alleen heersen. Denk eraan Jesus was black


  Maak melding

 17. Mensen, mensen….welke kalender moet men hanteren om al die dagen erbij te krijgen ?

  Dit als jij het goed wil doen: allen hebben een kalender !(de binnenland bewoners komen zeker ook met een)


  Maak melding

 18. En koninginne dag voor de stagiairs en voor de haitianen ook een paar vrije dagen en o ja niet te vergeten de libanezen. Zo meteen komen we op 45 vrije dagen. Een wervende aktie voor buitenlandse arbeiders. Kom werken in suriname, het land met de meeste vrije- en feestdagen


  Maak melding

 19. nr 22. Saya niet moeilijk doen..begrijp dit … wij leven in 2007 na Christus.(dus jij ook)
  Begrepen….!!!!!!

  Ik hoop niet dat jij kosten wat het ook zou mogen kosten weer met een onnodige reactie komt.


  Maak melding

 20. Bakrasie,

  Weet jij met welke reden ik die vraag heb gesteld?
  Zo ja, geef dan die reden ook op, zo niet kakel dan niet als een kip zonder kop!

  Begrepen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Bovendien heb ik die vraag niet aan jou gesteld maar aan Adop, dus krijs niet voor je beurt.


  Maak melding

 21. De Nationale Assemblee(DNA) heeft nu ruim aanbod sollicitanten voor de de vervulling van de hoogste functie in het land:President.
  Enkele springen meteen in het oog. Eén echter solliciteert nadrukkelijk: E. Buitenman. Groot respect voor de bijzondere kwaliteiten voor deze persoon(heer/mevrouw?)
  Hij schijnt andere leiders achter zich te laten: Alles wat goed is kapot maken. En alles wat kwaadaardig is verheffen tot norm.
  ik stem voor deze persoon. Door meer chaos meer ellende. Doel bereikt. Ach mijn mijn Suriname met zijn trotse stromen. Waar gaat het naar toe.


  Maak melding

 22. He javanisten?
  dit is zeker een 1 juli grap,
  Ik vond het al belachelijk dat ze op 2 juli de afschaffing van de slavernij vierden> EEn vrije dag kost in ieder land de staatskas alleen maar geld behalve in Suriname. Nog een vrije dag… Ik zeg jullie dat land is rijk. feesten party hiep hiep hiep.
  IK vind dat alle godsdienst feestdagen afgeschaft kunnen worden een echte scheiding van kerk en staat.
  weri ede


  Maak melding

 23. Waarom 2e kerstdag, 2e pasen en 2e pinksteren?
  Jezus is maar op 1 dag geboren, op 1 dag uit de dood herrezen, het vuur is ook maar 1 dag op de apostelen neergedaald.
  Afschaffen al die overbodige feestdagen.
  Feestdagen die op een zondag vallen, niet doorschuiven naar de maandag.
  Jezus heeft verkondigd dat zijn volgelingen, de christenen dus, hun naasten lief moeten hebben.
  Dus gun anderen ook een feestdag.
  Jullie hebben al Goede Vrijdag, Hemelvaartsdag en als kerst op (een)
  werkdag(en) valt, ook die 1 á 2 dagen.
  Maar van mij mogen alle feestdagen afgeschaft worden. En als men vrij wilt zijn, lever dan een dag in.
  Geef elke werknemer een paar dagen meer vakantiedagen en een ieder die met bepaalde feestdagen vrij wilt zijn, kan gaan feestvieren. Blijven altijd nog velen over die kunnen werken, zodat er niet onnodig geld wordt verspild.


  Maak melding

 24. Ik ben het niet eens met Saya,

  wij willen ook de aankomst van de slaven in suriname vieren. En ook de dag dat wij gevlucht zijn naar het bos, en ook de dag van keti koti, en ook de herdenking van Pengel, en ook een vrije dag om arron te gedenken de grondlegger van onze natie, en ook een vrije dag voor Bruma de motor achter Arron, en ook een vrije dag voor voor de gevallenen van de coup, en ook een dag voor de reïncarnatie van Bruma t.w. de heer Buitenman toekomstige minister presidennt van de republiek suriname iemand met geweldige intelligente kwaliteiten van kwantum.
  Voor de rest ben ik met alle postings van Saya eens. (…)


  Maak melding

 25. Buitenman,

  Wil een verpichte assimilatie, waardoor entniciteiten niet meer waarneembaar zijn.
  In de hoop op een natie te creeeren a la ghana en co.
  Dit zijn ook de sentimenten van bruma ook geweest.
  Onbegrijpelijk dat buitenman zulke lange postings tikt om een inhoudloze issue te vertolken. Zonde van de tijd hij is kennelijk werkloos?
  Een ieder tikt een paar zinnen om zijn of haar boodschap beknopt en direct weer te geven. Buitenman doet er zeker een halve dag over, zie ook zijn nederlands iemand zou denken dat die man jurist, maar hij laat zijn tikwerk bewerken met software programma’s spellingscontrole enz. en zonodig aanpassen waardoor een leek zou denken hij is hoog geschoold. Hij is van niveau brunswijk.


  Maak melding

 26. Ze moeten alle feetsdagen afschaffen en iedereen moet aan het werk om suriname op te bouwen.
  geen enkel gelul over feestdagen.
  als iemand een feestdag wil moet hij of zij verlof nemen.
  het probleem van de feestdagen moet op een andere manier opgelosd worden.
  Alle feestdagen afschaffen.
  Vervolgens 10 dagen extra verlof aan alle mensen die werken wettelijk verplicht stellen aan de werkgevers. Dan mogen de surinamers zelf bepalen wanneer ze willen feesten.
  Ik geef de garantie dat ze juist op de nu bestaande feestdagen juist zullen gaan werken.
  Zo is dan alles opgelost en Suriname kan tenminste vooruit.

  barca


  Maak melding

 27. gewoon 3 dagen bij de christenen wghalen en bij de moslims en hindoes doen +1 aan de chinezen want dat is de enigste groep in Suri die hard werkt en dan mag je ze wel tegemoet komen vindt ik.
  Trouwens ik krijg de indruk dat elke dag een feestdag is voor Suries,laat ze maar eens wat harder werken das pas echt goed voor de economie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.