dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit Suriname“Suriname op weg kolonie te worden van China”

“Suriname op weg kolonie te worden van China”

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 jun – Suriname is hard op weg een kolonie te worden van China. Dit stelt oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. De recente reacties op contacten tussen Surinamers en Taiwan, duiden op een ontwikkeling richting kolonisatie. Zo getuigt het ontbieden van ambassadeur Soerokarso in Beijing van weinig respect voor Suriname’s soevereiniteit.

Aanleiding is de voorgenomen oriëntatietrip naar Taiwan van een groep notabelen. Beijing kan zich dit ook permitteren vanwege de zwijgzaamheid onder nationalisten. “Opvallend is de stilte in de zogenaamde progressieve kringen, die moord en brand zouden schreeuwen als Nederland of de VS die grove schending van onze integriteit tentoon zouden spreiden”, stelt Wijntuin.

China geeft weliswaar, hoe bescheiden ook. Zo is het nieuwe hoofdkwartier van het ministerie van Buitenlandse Zaken door Beijing betaald, uiteraard met prijskaartje. “Zijn wij als volk niet debet aan die vernedering, als wij links en rechts voor allerlei zaken met de collectebus rondgaan. One China politiek is goed, maar mag ons nimmer ervan weerhouden vriendschap te sluiten met andere landen”, aldus Wijntuin.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

35 REACTIES
 1. Zeg dit nogmaals aan domoor. Vtje.
  Straks moeten wij met z’n allen op de boot richting China..en let op.. voor slavenarbeid.


  Maak melding
 2. Ja ik ben helemaal mee eens.Tibet is ook met hardehand geanecxeerd.De Chinezen weten dat Surinamers een liplap volk is en zijn omkoopbaar,het gaat china niet om Surinamers,maar zuiver om de bossen en grondstoffen.Een gaan de proberen de meerderheid in het land te vormen,om steeds meer mensen in te pompen>Vaak criminelen die geen toekomst hebben in China.Ik ben ook bang dat er geen honden en katten meer in Sur.Zal bestaan.Ze zouden als BOG.Het dienst kunnen overnemen ?Voor de kakerlakken te bestrijden.Eet smakkelijk.Ik zou zeggen pleur ze het land uit.


  Maak melding
 3. Tegenstrijdig verhal van Wijntuin. Hij zegt letterlijk: One China politiek is goed. Dus erkent hij de aanspraak van China op het Taiwanese grondgebied. Maar hij wil toch dat Suriname diplomatieke betrekkingen aanknoopt met Taiwan.

  Zo langzamerhand begint deze hele affaire proporties aan te nemen die waarschijnlijk iedereen in verlegenheid brengt: zowel de Surinaamse, de Chinese als de Taiwanese regering. Reden daarvoor is het uiterst ontaktische optreden van de Taiwanees-Surinaamse Vriendschapsvereniging. Ik denk dat de Taiwanese regering daar zo langzamerhand ook niet zo blij mee zijn, want die zitten ook nietv te wachten op ruzie met China.


  Maak melding
 4. Geachte redactie,

  Deze oude parlementsvoorzitter de heer Emile Wijntuin, heeft het net als de vorige parlementsvoorzitter wijlen de heer Jaggernath Lachmon nooit kunnen of willen begrijpen. En derhalve lijkt deze functie nu zo’n beetje een kunu te zijn geworden voor degene die het bezetten.

  Ik denk dat het nu eens tijd wordt voor de Republiek Suriname, om eens een Winti-Ceremonie aan deze functie te besteden, zodat het als elk ander parlement ter wereld, de nodige respect kan genieten. Want gezien de huidige en vorige voorzitters die in onze jonge parlementaire democratie deze functie altijd geclaimd hebben, heeft er nu klaarblijkelijk in geresulteerd dat het vandaag zijn glans totaal kwijtgeraakt is.

  Een voorzitter van een racistische politieke partij, die tevens haast een halve eeuw, voorzitter was van het parlement. Terwijl momenteel het imago van deze jonge Republiek, wederom zwaar op de proef gesteld wordt, vanwege het hebben van een Parlementsvoorzitter, die eerder tegen de onafhankelijkheid van 1975 was en vervolgens voor aanranding van een jonge dame veroordeeld was geworden.

  En wat nog rest is een Ronny Brunswijk als Parlementsvoorzitter en dan kunnen wij vervolgens deze functie maar liever opheffen of geheel anders gaan benoemen. En ter bescherming van haar nieuwe imago tevens strakke criteria aan vastpinnen. Want de kandidaten die ik deze zo belangrijke functie in de afgelopen jaren heb zien vervullen, hebben naar mijn idee totaal niet beantwoord aan de glans die deze functie binnen een democratie zou moeten uitstralen. En de verloedering blijkt momenteel des te meer, gezien de huidige bezetting ervan.

  En roept vervolgens zo’n aanwas in de media omtrent de relatie van de Republiek Suriname met een buitenlandse grootmacht, dat en sprake zou kunnen gaan worden van kolonialisme.

  Maar waar was deze voorzitter toen met zijn huidige uitspraken, tijdens zijn “glorierijke” dagen. Of was zijn koloniale opstelling toen in relatie tot het Koninkrijk der Nederlanden, als vanzelfsprekend gezien. Trouwens, namens wie doet deze heer Wijntuin zijn insteek in de media omtrent China?

  En natuurlijk is in de internationale politiek, vooral in relatie tot de supermachten, behoed- en bedachtzaamheid en tact geboden, maar om nu reeds te spreken van kolonialisme, lijkt mij wat te hoog van de toren blazen. Vandaar mijn vraag ‘namens wie deze heer Wijntuin zijn insteek doet in de media omtrent China?

  Had hij zich eerder in zijn eerdere loopbaan net zo hoogdravend uitgesproken t.a.v. onze buitenlandse betrekkingen, dan had ik zijn huidige uitspraken nu wel naar je juiste waarde kunnen geschat. Maar zoals dat nu gaat, lijkt het mij doorgestoken kaart.

  Desire Delano Bouterse heeft in 1980 de weg vrijgevochten, opdat de Onafhankelijke Republiek Suriname ook met andere landen, zowel in de regio als daar buiten, zelfstandig diplomatieke relaties kon aanknopen. Buitenlandse politiek of ‘Internationale Betrekkingen’, behoorde voor Suriname van 1975-1980, tot een bevoegdheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Vandaar dat Surinaamse politici de neiging zullen hebben om bij het aanknopen van relaties met het buitenland, nogal de nodige fouten op dit terrein te maken.

  Maar, al doende leert men en wat dat betreft heeft de Republiek Suriname een inhaalslag te maken. Alleen rijst wel zeker de vraag, gezien hun attitude,

  of deze lui het ‘belang voor de Republiek Suriname’ in het algemeen, zullen kunnen inzien of zullen beseffen. En daar plaats ik juist,

  de nodige vraagtekens achter.


  Maak melding
 5. zoals ik het eerder heb gezegd suriname is een schoothond. en die chinezen houden van honden, als ze klaar zijn met spelen (met de schoothonden) dan worden ze opgegeten. dat zal niet lang meer duren. maar ja dat kan de overheid geen moer schelen, zij worden er rijker van
  wat me opvald is dat de bevolking er niets van aantrek. en enigste wat de de bevolking doet is elke weekend lekker uitgaan en feesten en naar naar de casino geld uitgeven.en klagen dat is wat wij suries heel goed kunnen. jammer hoor dat de bevolking niet van zich laat horen, onze mooie suriname word echt door poep china opgegeten. suriname word wakker nu het nog kan


  Maak melding
 6. Ik snap het Surinaamse volk niet, bij Wijdenbosch, lieten ze zich de straat opsturen.
  En daarom zeg ik, weg met mensen zoals Hooghart, de grootste landverkoper en vriend van Venetiaan.


  Maak melding
 7. One China politiek is NIET goed ! Taiwan wil net als Suriname een souvereine republiek zijn.
  Hoe kan de surinaamse regering mee werken aan de one China politiek ? De Surinaamse regering wordt door China omgekocht voor een zeer kleine geldlening die tegen rente in ca. 20 jaar afgelost moet worden. Hoe kan je je zo laten belaseren ?


  Maak melding
 8. China kent nog slavernij!Het achterland van China met een half miljard boeren, blijft sterk ontwikkeld. Denken ze in Su dat de chinezen de inheemsen anders gaan behandelen? Er is een kloof tussen arm en rijk in China.Arbeismigratie,milieuvervuiling, landonteigening en corruptie is normaal in China. In china gaat het zo: de ene helft groeit razendsnel, de anderehelft trapt op de rem. Willen we dat in Suriname?!

  China’s buitenlandese politiek is grondstoofen weghalen en politiekemedestanders kopen.


  Maak melding
 9. Suriname wordt een kolonie van China????
  Hoera dan wordt dat land eindelijk verlost van de dictatuur van INCOMPETENTE IDIOTEN ( veelal uit 1 bepaalde etniciteit ) die het land de afgelopen 50 jaar naar de VERDOEMENIS hebben geholpen, terwijl ze zelf wel de grootste mond hadden en lulden dat ze het allemaal wel beter konden.
  ASIANS RULE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ps. Laten we niet vergeten dat er OOK WIJDVERSPREIDE SLAVERNIJ bestaat ( nog steeds) In het VERVLOEKTE ZWARTE CONTINENT genaamd AFRICA.


  Maak melding
 10. Komt ervan met zoveel schurken in het parlement.
  Men beroofd de bevolking van alles, niks is hen gegund: En wie zit er naar te kijken.
  Net als in het koloniaal verleden…de NPS.

  NPS jij bedonderd jouw mensen, dit hebben jullie in het verleden ook voor de meester gedaan en nog erger tot de dag van vandaag…NPS’er zijn sterk in, als zij hun eigen mensen kunnen vernietigen, voor een ander.. dat kunnen jullie en weten dit als geen ander.


  Maak melding
 11. tjoekoe is al genomen mensen in de regering zijn rijk van geworden, terug draaien gaat moelijk.
  waar zijn die mensen die aan het juigen waren, zo zie je dat ned veel beter is dan china.


  Maak melding
 12. tu man a feti fu wan vrouw..
  a wan man(china) bouw wan heri oso(buitenlandse zaken gebouw) dja sma, a man taki: mi skat,dan kan je bezoek ontvangen. kno die a sma ontvang bezoek..fu wan kennis(taiwan), dan a man e ati bron.Maar a kennis taigi a sma taki :wel hoe woon je zo dan in dit klein huis.. kom kijken ,kom met vakantie, stuur die kinderen laat ze komen kijken thuis bij mij.
  ik ga drie mooiere huizen voor je bouwen.. a tra man ati bron , a bel a sma a taki ,ik wil niet dat je bij hem thuis ga hor. laat me niet horen dat je thuis bij hem was. a sma taki wel ik ben een volwassen vrouw.. a man piki.. maar i de in mi oso,dus sab fa yu e tak” anga mi,meisje. a sma taki ,luku da i loop yere.. a man taki: skat rustig ,ik heb oorbellen voor je gekocht ,kijk, i sabi , mi lobi ie toch. a sma har wan tjoeri.. maar e hori en oorbel, a taki, ze zijn mooi…a lafu so.
  Tuut tuut,wan bmw den na mofo doro.. a man e kuku…
  maar a no durf waka miti a man in a wagi fu aksi wat dit te betekenen heeft.


  Maak melding
 13. nr 14. Chin defender: zij hebben in het verleden genoeg verkocht.
  En als jij niet wist chinezen zijn de grootste boeven bende.


  Maak melding
 14. laat china en taiwan aan tafel gaan zitten en hun probleem oplossen. dan hoeven ze de rest van de wereld niet lastig te vallen met dit gedoe. china is trouwens gewoon bang van de vs die taiwan wel ondersteund ,zelf militair ondersteund, terwijl china gewoon handels partner van de vs is.
  china misbruikt het conflict.


  Maak melding
 15. Buitenman,

  De grootst racistische politieke partij is nog steeds de NPS, PNR en NPK, zijn opgegaan in de NPS. Onafhankelijkheid betekent niet dat je moet feesten en beesten.

  De bestuurlijke competenties bezitten jullie niet en ook niet in het godvergeten afrika. Dit is het zoveelste bewijs dat de bederfelijke symptomen een erfenis is uit afrika. Zie afrika anno 2007.
  De snelst groeiende economiën zijn de AZIATISCHE landen.
  Blijf lekker kijken naar TMF en MTV.


  Maak melding
 16. nr 14. Chin defender: zij hebben in het verleden genoeg verkocht.
  En als jij niet wist chinezen zijn de grootste boeven bende.

  bakrasie (bakra) krasieba

  Chinezen de grootste boeven, ohhh ja?????????
  Wat zit jij te roken??????????
  Want je zit echt uit je nek te lullen. Bezoek ooit eens een Sur. gevangenis en kijk wie daar oververtegenwoordigd is.


  Maak melding
 17. gewoon doet waar we zin in hebben, wandt wij de surinamers zijn gewoon weg een slaaf.

  als we niet door desi bouterse wordt belaagd, dan zijn die cai of door de nedelanders, of door china nu,ik wordt helemaal ………….


  Maak melding
 18. Puma 34: Jij slaapt, ik weet meer…maar By the way..waarom worden elk jaar in China boeven gewoon: met een schot in het achterhoofd gedood.(duizenden op een rij)

  En waarom proberen chinezen mensen op te eten….je weet niks zelfs mijn houd is niet veilig in jouw buurt.

  Laat mij met rust! Ik weet meer, maar moet mij inhouden.


  Maak melding
 19. nr 21: Sefardio verhuis naar China.
  Laat de Afrikaan denkende met rust..het gaat je goed in China.

  Ik zou nooit als Africaan kiezen voor Chinezen massaal in Su.
  En nog erbij de weinige centjes helemaal niet.(wat een hel)

  Jij moet bij de domoren zijn…zij werken niet voor Su..maar wel voor een ander land een bekend land, dit omdat Chinezen massaal daarnaar toe willen.

  Maar jij wil als anderen uitbuiten en Front laat het op de koop ook toe.

  Ga naar China en val niemand lastig.
  Jij kan ze nu alvast vertellen dat zij vooraltijd zaken met Front moeten doen.

  Dit omdat: din tra sma no wanie.


  Maak melding
 20. kondremang, we hoeven niet te gaan klagen, want de surinamers hebben het zelf gewild.Het is niet anders dan politiek geweest van de creolen, om India als grootmacht buiten de deur te houden,want het ging om hindustanen,en in de tussentijd heeft venetiaan China binnengehaald, want de surinamers willen toch wel een supermacht te vriend houden en profiteren.China heeft genoeg geholpen en gegeven, dus nu is het tijd om te innen, want zo werkt het nu eenmaal in Azie.


  Maak melding
 21. voor mij part mogen de spleet ogen blijven waar ze zijn in china hoe cars ze houden zich nog steeds afzijdig van ieder en blijven in hun eigen gemeenschap. ze intregeren niet . dat is zeer slecht weg er mee. oeng swietie sranang.
  sabita


  Maak melding
 22. #21# Sefardio hadden de blanken maar, wapens voor de miljarden aziaten achter gelaten. Dan zou ik die rotzooi uit je kop nooit gelezen hebben…en dan had jij zo wie geen moer van rotzooi te vertellen.


  Maak melding
 23. Puma 34: Jij slaapt, ik weet meer…maar By the way..waarom worden elk jaar in China boeven gewoon: met een schot in het achterhoofd gedood.(duizenden op een rij)

  En waarom proberen chinezen mensen op te eten….je weet niks zelfs mijn houd is niet veilig in jouw buurt.

  Laat mij met rust! Ik weet meer, maar moet mij inhouden.

  bakrasie (bakra) krasieba

  chin. die mensen opeten. HAhahahaha, nu weet ik dat je niet alleen stom bent maar ook nog gestoord.Maak snel een afspraak met het L.P.I.


  Maak melding
 24. Nr. 24:
  Kan je niet inzien hoe slim de chin. zijn daar worden de boeven zonder genade geexecuteerd. In africa aan de andere kant worden ze benoemd en verkozen tot presidenten. vb: mugabe, gadaffi en vele anderen.


  Maak melding
 25. nr 29. Puma 34. dan de vraag als een mens van alles kan vreten, apen, mieren, slangen, honden: noem maar op, gewoon alles waarom een mens niet.

  En verder kom op man je hebt al een naam gekozen…Puma. 34. dus ik kijk wel uit.
  Staat: 34 voor ’t aantal reeds gedode ?


  Maak melding
 26. Beste Surinamers,

  Genoeg ophef omtrent het kwestie Taiwan reisje. Vooral de verleodering van de taal wordt men niet wijzer van.

  Men moet zich beseffen met scheldwoorden en beledigingen kunnen er niets bereikt worden.

  Beter laat je gemoederen tot bedaren zinken.Wees rationaal en denk logisch.

  Als de surinaamse regering in staat is om zijn eigen volk te behartigen, dan zijn de zogenaamde “goedkoop leningen of schenkingen” overbodig uit Taiwan of vasteland China.

  Politieke relatie kan gewoon geschieden op een normale manier. Men is vrij zijn politieke voorkeur uit te stippelen.

  Eens een “gunst” is geaccepteerd door Suriname, is er altijd bepaalde voorwaarde aangebonden hetzij moreel of materiaal.

  Zoals de Nederlanders altijd beweren—- “Voor niets gaat de zon op!”.

  lezer uit Taiwan


  Maak melding
 27. Hallo meneer uut Taiwan.U kunt zo gemakkelijk praten over de verloedering van de taalgebruik.Bijna de helft van de Pabo studenten,a.s. leraar en leraressen kunnen niet eens fatsoenlijk rekenen en hebben ook taal achterstand.Dat zijn geen “”allochtonen”studenten.
  Ten tweede de nederlandse politiek is geen haar beter dan die van Suriname.Kent U nog die””U-boot “duikboot affaire..?stiekem met taiwan handeltje drijven,daarna bijna ruzie met China? De pot verwijt de ketel dat hij zwart is beweert men in nederland,toch??


  Maak melding
 28. Beste Mané,

  Over de verloedering van de taal bedoel ik hiermee de opvattingen van sommige lezers zijn allerminst vriendelijk. Het heeft niets te maken met taalvaardigheid. De bewoordingen hoeven uiteraard niet vleiend te zijn echter het op de man spelen gaat echt over de schreef.

  Overigens ik heb Nederlands geleerd door zelfstudie en ik maak hier en daar ook onschuldige/ludieke fouten. Maar Ik volsta zich met het kaf van het koren te scheiden ivm ethniciteit issue.

  Mijns inziens van de alom bekende “duikboot affaire” is de situatie anders dan wat thans afspeel in Suriname. Zoals bekend hanteerd Nederland een zaakgelastigde vertegenwoordiging met Taiwan en een ambassade betrekking met China. Duikbootverkoop is een zakelijke aangelegenheid maar het schaadt de verdedigingsbelangen van China. Op het last Nederland ging bezweken onder de druk van China. In zijn geheel is er geen sprake van “schenking” richting welke partij dan ook.

  De fijne kneepjes van het vak is een balans weet te vinden om in rustige water te varen.

  lezer uit Taiwan


  Maak melding
 29. Ik Snap wat je bedoelt oom Emile. met alle respect, als jij zo tegen kolonisatie bent, waarom was jij de enige die openlijk krokodillen tranen hebt gehuild voor de camera nog wel toen in 1975 Suriname onafhankelijk werd?
  Je hebt openlijk gezegd hoeveel pijn het je deed van Nederland afscheid te nemen. Ik ben ook tegen elke vorm van kolonisatie, maar misschien kun jij nader uitleggen waarom wij naar jou moeten luisteren??? By the way, Lang niets van je gehoord. Ook een Happy 2012 achter je geraniums.
  Je neefje John


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES