donderdag, februari 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameGroot deel onderwijzers Suriname onbevoegd

Groot deel onderwijzers Suriname onbevoegd

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 28 jun – Een groot deel van de leerkrachten in het secundair onderwijs is onbevoegd. Dit meldt het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Het afgelopen schooljaar waren er ruim vijfhonderd onbevoegde leraren, waarvan ruim tweehonderd bij het VWO. Het probleem is chronisch.

Vanwege het tekort aan leerkrachten onkomt het Minov er niet aan krachten aan te trekken, die nog in opleiding zijn. Afgepsroken wordt dan dat binnen een bepaalde periode moet worden afgestudeerd. Klaarblijkelijk komt het gros de afspraak niet na. Sancties blijven uit en de situatie blijft gehandhaafd. Er is zelfs een groei te constateren ten opzichte van twee jaar geleden.

Bij het middelbaar technisch onderwijs blijkt ruim de helft van de leerkrachen onbevoegd. Het laagst scoort het Havo met nog geen tien procent. Ook bij het kweekschoolonderwijs zijn de percentages aardig hoog. Minister Wolf van Onderwijs & Volksontwikkeling wil zo gauw mogelijk verandering zien. Getracht zal worden om leerkrachten te dwingen hun studie af te ronden.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

14 REACTIES
 1. Nieuws is goed maar niet altijd nodig. Dit is een interne zaak vanwege het wegtrekken van veel docenten of verkeerde planning in de opleiding met als gevolg een tekort aan leerkrachten. De scholen zouden gesloten moeten worden maar door beleid is dit niet gebeurd en goed maar ook want anders waren de scholieren thuis met alle gevolgen. Dus inspringen met aspirant docenten getuigd van beleid. Maar om het nieuws zo te brengen is absoluut onkunde en brengt straks veel scholieren die in het buitenland moeten studeren in grote problemen omdat hun het verwijt komt van inadequaat opgeleid te zijn geweest…..
  H. Taus


  Maak melding
 2. Ik werk ook in het onderwijs en wel in Nederland.Een groot aantal van mijn Nederlandse collegas is onbevoegd. Dit probleem doet zich ook in Nederland voor.


  Maak melding
 3. er zijn veel leerkrachten, die geen werk kunnen krijgen door deze mensen, het is de politiek, als je bv bij front behoor krijg je zo een werk al ben je niet bevoegd, en zo op alle gebieden, vandaar dat er bijna niks goed gaat in sur.


  Maak melding
 4. Vindt u dat gek? Ikke niet. In vroegere jaren waren dat de mensen die in een behoorlijke auto of op een grote Honda motorfiets rondreden. Onderwijzers en onderwijzeressen behoorden goeddeels tot mijn klantenkring. Nowerdays zijn het maar armoedzaaiers. Voor hetzelfde geld gaan ze rustig buiten de grenzen meer geld verdienen met het noodlottig gevolg voor onze kinderen.


  Maak melding
 5. Wie is nu bevoegd ? Was President Venetiaan bevoegd les te geven toen hij directeur van de AMS was ? Formeel gesproken niet .Was hij een goede leraar ? Zeer zeker ! Zo zijn tal van VWO’ers in het onderwijs terecht gekomen met een of meer LO-akten en zij worden nog steeds als niet-volledig bevoegd bestempeld ,terwijl ze met kop en schouder boven hun collega.s uitsteken .Waarom geven wij deze groep niet de gelegenheid om direct de hoofdakte te doen ? De gevestigde orde is bang voor deze leraren en doet er alles aan om deze uitstekende leraren op een dwaalspoor te houden , terwijl ze zich juist geaccepteerd en thuis moeten voelen in het onderwijs .Theodoor Vishnudat weet er alles van .


  Maak melding
 6. Het probleem ligt weer bij de nederlandse regering leraren (essen) die in suriname bevoegd zijn. en hier weer niet met hun diploma mogen les geven, is toch pure onzin. Trek de boel toch eens gelijk. Dan zijn er ook niet altijd problemen.


  Maak melding
 7. Het zal in bepaalde mensen oren krom klinken.
  Maar het is “third world”..waarom dit westersdenken.
  Is betrokkene in staat goed les te geven laat gaan !

  Dit vooral als de resultaten goed zijn, dan kan er toch geen vuiltje aan de lucht zijn.
  De staat moet er voor zorgen dat de boel vroeg of laat ordentelijk verloopt.

  Maar om nu te gaan lopen zeuren..daarnaast is er geld en zijn de bevoegden die jullie voorstaan duidelijk resultaat gericht.

  Als jij niet oppast juist de bevoegden zullen een pot poep maken van het heel systeem van nu.
  Nu lopen klagen straks met troep blijven zitten bevoegden willen altijd behoorlijk duku zien..dan krijgen jullie babarie.


  Maak melding
 8. Het probleem ligt inderdaad bij de Nederlandse regering leraren(essen).Het is PURE ONZIN dat Sur leerkrachten met hun diploma in Ned geen les mogen geven zonder een scholing in Ned te hebben gevolgd, want dit is mijn eigen ervaring.Ze denken dat het niveau van het Ned onderwijs veel en veel hoger ligt dat die van Sur.Stuur een ll vanuit Ned naar Sur om daar in de schoolbanken van een V.O.J school te zitten, je zult het resultaat zelf zien.NEDERLANDS vormt al een GROOT PROBLEEM VOOR HUN,DUS DENK NA.
  Shalo


  Maak melding
 9. Waarom neemt men geen onderwijzers (M/V) uit he binnenland?
  In het binnenland lopen goed opgeleide HBO-ers sommige zijn cum laude geslaagd voor hun EHBO opleiding. Kijk maar naar mw. Amafo en natuurlijk niet te vergeten lonnie brunswijk was heel in goed in mond op mond verstikking.

  In het binnenland zie een goed georganiseerd samenleving, goed infrastructuur en goede gezondheidszorg. Deze goed opgeleide mensen hebben hun opleiding afgerond op de universiteit te koffiekamp naast de landingsbaan van lonnie brunswijk. Vandaar dat het binnenland bloeit anno 21e eeuw.

  De stad is een soort broko broko stad met levensgevaarlijke criminelen. De stad is een puinhoop alles is verstopt zefs de endeldarmen van de bewoners van de stad paramaribo.

  Het binneland is de bloeimachine van ons geliefd republiek suriname.
  Het binnenland is tevens ook een afspiegeling van de maatschappij je ziet enkel bosnegers op alle branches.
  Zelfs op onze internationale trotse luchthaven johan adolf pengel zie je de diversiteit van de bosnegers zoals piloten, surveillanten, kofferdragers, stewardesses, neurologen, baliepersoneel, monteurs enzz.
  Allen bosnegers die cum laude geslaagd zijn te koffiekamp.


  Maak melding
 10. Het probleem nederlands zit meer onder de allochtonen,enkele suri,s ,hier kan je ook in het onderwijs terecht tenzij je voor tachtig je diploma behaald had, ben je niet in bezit van een bevoegde diploma ben je dan verplicht de opleiding over het onderwijs te volgen ,het enige wat nog speelde je werd verplicht een opfriscurcus te
  volgen. als je een tijd uit roulatie was.dat deed je op het IPABO,Maar nederland heeft een verbeelding dat zij alles beter weten,onder de nederlanders wordt er slecht Nederlands gesproken met hun merkwaardige accent
  bevoegheden is ook zoek onder hun.Je ziet ze met hun grote koffer rond lopen, maar nothing dowing company.Onze suri,nemen de patata in dienst om lessen te geven,de bevoegde leerkrachten van Surinaamse afkomst moeten meedraaien zonder een cent de bakra zijn wel bevoegd tot in je eigen geboorteland,zie school te uitvlugt alleen maar politiek.

  Akuba.


  Maak melding
 11. Geachte redactie,

  Als een groot deel van het onderwijzendpersoneel onbevoegd is, wat betekent dat voor de kwaliteit van een gemeenschap!

  Beseft de politiek wel wat voor een gevaar men op langertermijn creëert, binnen zulks een kwetsbare gemeenschap als de onze? “Een dom volk doet domme dingen”.

  Dat een hele generatie daarom infeite geestelijk vermoord wordt is niet niets, maar hoe dat zijn uitwerking op langere termijn op de gehele samenleving kan gaan hebben, daar zullen wij pas later er achter komen.

  Infeite kunnen wij opgrond van het hier boven vermelde artikel stellen, dat het besef bij de politiek kennelijk niet aanwezig is, hoe belangrijk ‘onderwijs’ is voor een zo’n jong volk.

  Maar op welke wijze denkt de politiek dit te kunnen gaan oplossen of moet dit nog op de agenda geplaatst worden.

  Wie zal onze kinderen redden?


  Maak melding
 12. Onbevoegd houdt niet per definitie in dat zij onbekwaam zouden zijn.
  Stel dat deze mensen zou worden verboden nog les te geven.
  Dan heb je de poppen pas aan het dansen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES