Meer perspectief voor informele sector Suriname

8

PARAMARIBO, 31 dec – De informele sector krijgt een flinke duw in de rug. Dit zegt minister Joyce Amarello-Williams van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM. Er zullen voorwaarden worden geschapen om meer formele activiteiten te ontwikkelen ter ondersteuning van de bedrijvigheid. De voorbereidingen zijn reeds in volle gang.

Er komt een grote registratiecampagne. “We willen weten wat mensen trekt om juist in de informele sector te ondernemen”, zegt Amarello-Williams. Onder meer moeten perspectieven worden geboden voor verdere economische ontwikkeling. Geld lenen bij handelsbanken valt nu nog buiten bereik, maar moet in de toekomst tot de mogelijkheden gaan behoren.

Onder de huidige omstandigheden mag het dan mogelijk zijn een bestaan op te bouwen, maar echte ontwikkelingsperspectieven ontbreken. Zodra het aankomt op formele stappen, kan niet worden aangetoond hoe lang reeds ondernomen wordt en hoe groot de omzet is. “We willen daar verandering in brengen, want ook ondernemen is werk”, aldus Amarello-Williams.


8 REACTIES

 1. Kan iemand mij vertellen wat de minister precies wil zeggen. Als ik denk aan een informele sector in su, dan denk ik aan zaken waarbij geen belasting over wordt betaald. Drugshandel is ook een informele sector in su.

  Trouwens als je over je informele activiteiten praat met de overheid, kan je alsnog een belasting aanslag krijgen.


  Maak melding

 2. “Er zullen voorwaarden worden geschapen om meer formele activiteiten te ontwikkelen ter ondersteuning van de bedrijvigheid”.
  Ha ha ha, dit zijn volzinnen uit een werkstuk van een leerling vmbo-economie.
  Politiek suriname slaagt er nog steeds in om de bevolking op het verkeerde been te zetten met opeenvolgende spectaculaire kreten en opgeblazen niks zeggende woorden. Hiermee maskeren zij hun onvermogen, onproduktiviteit en volksverlakkerij.


  Maak melding

 3. Kasaba-pongtaja, wie heeft na jaren puur pom tajer kunnen kopen.(ik niet)
  Uit Su. of waar het gebeurd er zit teveel rotzooi in pomtajer…weer mislukt dit jaar 2006-2007..Laten zij niet beloven, maar goed en behoorlijk gestructureerde handel laten onstaan. Tussen Su en Surned. A no kan ding fufuruman.
  Straks vet naar Jamaica ipv.boter.


  Maak melding

 4. Ik ben het eens met de minister dat er meer aandacht moet komen voor de informele economie. Tegelijk moet ik toegeven dat het heel moeilijk is om precies te definieren welke sectoren daartoe gerekend moeten worden. Natuurlijk bedoeld zij niet de drugshandel en de prostitutie. Ik weet dat er veel mensen bezig zijn om er iets er bij te verdienen om hun maandelijkse lasten te kunnen dekken. Deze mensen zijn vaak heel lang bezig zonder de mogelijkheid om gebruik te maken van allerlei regelingen van de overheid. Het is de taak van de overheid om te onderzoeken op welke wijze deze mensen geholpen kunnen worden om hun activiteiten te legaliseren.
  Surinamers moeten minder negeatief zijn over voorstellen van de overheid. De reacties die ik heb gelezen zijn van mensen afkomstig die niet constructief willen werken aan de opbouw van het land. Ik stel voor dat zij in hun directe omgeving zoeken naar branches die in aanmerking komen voor de informeel economie. Ik noem er enkele: catering, huishoudelijk werk, reparatie van auto´s en andere apparatuur, opknappen van je huis. Meestal gaat het om bestaande sectoren maar met nog voldoende ruimte om werkzamheden te verrichten die onder de marktprijs zijn en soms marktverstorend werken. Ja, het is een overheidstaak om deze activiteiten te reguleren.

  Roy Hofwijks


  Maak melding

 5. heer Hofwijks ik ben volkomen eens met u wat u hebt aangehaald,om in onze omgeving te kijken voor formele branches ,velen hebben, goede ideeen, om te ondernemen in Suriname.het grootste probleem waarmee wij zitten, zijn de beleidmakers in ons land wat denkt u,over kinderdagverblijven,dit kan voor vele werkende ouders een oplossing worden het district Commewijne wordt in bloei,gebracht een boekenhandel waar je alles zou moeten vinden ,scholen, noem maarop,wie zegt u dat deze regering jou een vergunning verleend je gaat eerst geld onder de tafel moeten geven om mijn(uw) ideeen waar te maken, wij willen goede zaken doen,misschien met een andere regering,met deze boevenbende zie ik het niet zitten,ze zijn gewoon bezig Suriname voor het buiteland als te koop te plaatsen op een bordje. aan hen die niet op mij en u,meneer hofwijk lijken.

  Akuba.


  Maak melding

 6. Ben jij die Roy.Hofwijks uit stadsdeel.Zuid.Oost/
  Waarom ik dat vraag is omdat de creool nogsteeds pinaard in zuid-oost terwijl de zwarte ambtenaar er beter van wordt.


  Maak melding

 7. De reactie van de heer Akuba geeft aan dat wij breder moeten denken dan alleen de informele sector. Er moet ook gedacht worden aan de niches in de markt. Ook op dat gebied kan de overheid een rol spelen om personen in de gebieden als commewijne met financiele steun te helepn bedrijven op te zetten die nodig zijn om de kwaliteit van leven in het gebied te bevorderen. Dus, zeker ook aandacht hiervoor. Bedankt voor uw reactie.
  De heer Kabila zou ik willen wijzen naar de vele vacaturewebsites op het Internet. Ook op mijn eigen website http://www.pewa.nl staan heel veel vacatures. Je hoeft geen armoede te leiden. Laat ons ophouden met onze handen omhoog te houden om te bedelen. Dus ga naar het CWI en zoek een baan. Veel succes.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.