Zwerfkinderen in Suriname nog niet in kaart

4

PARAMARIBO, 19 dec – Het is vooralsnog moeilijk een beeld te krijgen van het aantal straat- en zwerfkinderen in Suriname. Dit stelt het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo. De oorzaak wordt onder meer gezocht in het onzichtbaar houden van deze kinderen door derden in het criminele circuit. Er is vaak sprake van misbruik.

De kinderen zijn veelal een dankbaar prooi als het eigen gezin eenmaal de handen van hen heeft afgetrokken. Dit gebeurt veelal uit financiële nood. De kinderen worden “onvoldoende beschermd en begeleid, maar in plaats daarvan de straat opgestuurd door volwassenen”, aldus Sozavo in een onderzoeksrapport dat is opgesteld in samenwerking met Unicef.

Op straat worden economische activiteiten ontplooid. “Zij doen aan zelfonderhoud omdat de zorg van de ouder(s) of verzorger is weggevallen”, aldus Sozavo. Soms wordt bijgedragen in de aanschaf van schoolsmateriaal en andere onderwijskosten. Ook is er een groep die de straat kiest vanwege huiselijke problemen, zoals mishandeling, verwaarlozing of uitzetting.

Hun leven speelt zich voornamelijk af op straat en in leegstaande panden. Aanbevolen wordt de introductie van een mobiele opvang, bijvoorbeeld een speciaal ingerichte bus. Die moet dienen als tussenopvang. Alleenstaande moeders moet meer materiële steun worden geboden, evenals begeleiding. Er kan dan meer preventief worden opgetreden bij het vroegtijdig identificeren van probleemgevallen.


4 REACTIES

  1. Mooie plannen , zonder echt inhoud , want dit probleem is niet nieuw , maar groter en zichtbaarder geworden. Omdat instanties zo vlot zijn als bevroren water zal t weer op een tienjarenplan uitdraaien. Simpelweg omdat er redenen genoemd worden die bekend zijn , maar de zo broodnodige actie is gebleven bij woorden. Mooie woorden en plannen zijn niet waar , en ware woorden zijn niet mooi, dus t melden voor de vorm , zonder daden is volksverlakkerij.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.