donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSuriname bij groep met grootste gevangenispopulatie

Suriname bij groep met grootste gevangenispopulatie

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 19 dec – Suriname behoort tot de groep Caribische landen met de grootste gevangenispopulatie. Dit meldt de Ware Tijd aan de hand van een rapport van het Britse International Centre for Prison Studies, ICPS. Het gemiddelde in Suriname bedraagt 437 gedetineerden per honderdduizend inwoners.

In 2005 bedroeg het totaal aantal gedetineerden 1993. Het lijkt een trend in het Caribisch gebied. Binnen de groep met een nog grotere gevangenisbezetting bevinden zich niet minder dan drie andere lidlanden van de Caribische Gemeenschap, Caricom. Jamaica is regionaal kampioen met 4913 gedetineerden en is als Caricomland ook het de hoogste gerangschikt.

ICPS meldt ook dat de penitentiaire instellingen en politiecellenhuizen in Suriname voor ruim de helft meer zijn bezet dan de capaciteit toestaat. Ruim vijftig procent van de gevangenispopulatie betreft gedetineerden in voorarrest. Ruim vijf procent van het totaal aantal gevonniste gedetineerden is vrouw en ruim negen procent zit onder de achttien jaar.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

5 REACTIES
 1. Geachte redactie,

  Wanneer iemand een strafbaar feit pleegt, dan geldt dat je de persoon een gevangenisstraf oplegt en vervolgens opsluit op kosten van de belasting betaler, de Staat.

  Maar zijn deze Caricomlanden, waaronder de Republiek Suriname er bij geholpen?

  Wordt het geen tijd om desnoods via onze creatieve jongeren van de Anton de Kom Universiteit te bekijken of te onderzoeken, hoe het beste met gevangen om te gaan, dan maar te bijven borduren op de klasieke westerse methode van ‘oppakken en opsluiten’?

  REHABILITATIE zal het sleutelwoord moeten zijn, tenzij racisme bij deze problematiek een rol speelt.

  Want vaak zijn deze slachtoffers, de uitzonderingen daar nagelaten, economische slachtoffers, waarvan de leiding des lands, een stevige vinger in de pap heeft.

  Leiders die de gemeenschap niet tillen naar grote hoogte, maar hun minacht en zelfs uitbuit, met alle gevolgen zoals armoede en criminaliteit van dien. En deze zelfde zogenaamde leiders blijken op hun beurt gezien hun verleden, ook nog een strafblad te hebben en dus ook crimineel te zijn geweest. Sommigen van deze leiders lopen nog rond op zogenaamde afwachting van hun proces, (Ministerie van Openbare werken) wat men noemt klasse-Justitie.

  Dus, laten wij gaan nadenken hoe wij humaner met de kwestie kunnen omgaan, want per slot van rekening zijn het onze eigen mensen, en elk een is nodig onm dit grootland te helpen ontwikkelen.

  En tenslotte zijn wij intelligent genoeg om een betere methode te kunnen bedenken dan al die ‘overvolle gevangenissen’, waar geen mens beter van kan worden en waar een ziel nog meer de grond wordt ingeboord.

  Laat ons nadenken.


  Maak melding
 2. Ontstellende cijfers, ontstellende realiteiten. Misschien zou het minder kunnen zijn,indien de Staat Suriname, hetgeen jammer genoeg sinds jaar en dag gebeurt, niet de grens van het detentierecht zou overschrijden!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES