Banken in Suriname niet verlegen om geld migranten

9

PARAMARIBO, 30 okt – Het Surinaamse bankwezen heeft absoluut niet te lijden van de wijze waarop migranten in Nederland hun geld overmaken naar familieleden. Dit stelt Jim Boussaid, directeur van de Hakrinbank. Er is dan ook geen reden om geloof te hechten aan de bevindingen van The Netherlands Financial Sector Development Exchange, NFX.

Die vindt het overmaken via wisselkantoren en tussenpersonen remmend werken op de Surinaamse economie. Het zou gaan om ruim tweehonderd miljoen euro per jaar, dat grotendeels in contanten wordt overgemaakt. “De invloed van transfers via de wisselkantoren wordt overschat. Het geld komt hoe dan ook in de economie terecht”, zegt Boussaid tegenover de Times of Suriname.

Zwaktes in de economie zijn makkelijk merk- en meetbaar, zeker in het bankwezen. Als één van de grootste, lijdt de Hakrinbank geen financieel tekort en kan volop worden voldaan aan aanvragen. Dat zoveel gebruikt wordt gemaakt van wisselkantoren is meer een kwestie van organisatorische aard. Procedures bij banken zijn omslachtig. Volgens Boussaid wordt nu getracht de kosten te drukken om meer transferopdrachten binnen te krijgen.


9 REACTIES

 1. Ik begreep het verhaal van de NFX ook niet maar duidelijk is wel dat de Nederlandse banken nu ook mikken op het geld dat migranten naar huis sturen. Jarenlang hebben de banken deze mensen genegeerd, en daar nu blijkt dat het jaarlijks om miljarden euri gaat willen de banken er ook aan verdienen.
  De RABO bank had enkele maanden terug toch ook al een aktie mbt kostenloos overmaken (naar Sur.) voor rekeninghouders.

  Naast het feit dat de banken transferprovisie’s opstrijken, gaan ze verder ook nog enkele dagen op het geld ‘zitten’, en verdienen ze dus ook nog aan rente. En bedenk eens om voor 1 a 2 dagen rente te mogen ontvangen over bedragen oplopend tot miljarden euri. Welke financieele instelling zou hiervan niet willen ‘genieten’ ?


  Maak melding

 2. Ook ik begrijp hier niets, heerst was het niet goed om dozen te vesturen naar Suriname want het deed de economie niet goed ,en nu dit goed zo jim boussaid omhier op te reageren ze doen hier in nederland als de surinaamse bevolking achterlijk is maar het gaat niet om de economie van suriname,ze willen gewoon mee liften,zozie ze gunnen suriname dat weer niet.


  Maak melding

 3. Kennelijk hebben de betrokkenen niet door dar met het versturen van geld door niet reguliere banken dit veel meer kost dan een reguliere bank.
  Voorbeeld.
  Stuur 2.000 euro via internet bankieren naar een bank in Suriname dan kost dit 17,50 terwijl de kosten van de wisselkantoren 50 euro kost.
  Ik doe het nog steeds via internet bankieren via een reguliere bank en dus snel, veilig en lekker goedkoop.
  Het heeft niets te maken met de economie in Suriname wel voor het land van herkomst waar dit wordt gebruikt voor de werkgelegenheid in zij algemeenheid terwijl de wissel- kantoren vaak familie bedrijven zijn die jullie rijker maken.


  Maak melding

 4. U kunt met een gerust hart met je postbank pas geld opnemen bij de rtbb bank in paramaribo(tegenover de post-kantoor). als straks iedereen zo zijn geld opneemt in surinamen tijdens vakanties, dan komt automatische de activiteiten bij banken in suriname in een hogere versnellingen en kunnen meer diensten aangepast worden naar de wensen van de nieuwe klanten, toch….dan verdwijnt automatisch het zwarte zgn circuits van geld wissels.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.