zondag, maart 3, 2024
HomeNieuws uit NederlandNieuw protest Suriname wegens behandeling minister

Nieuw protest Suriname wegens behandeling minister

-

De Nationale Carrierebeurs

De Surinaamse regering is opnieuw zeer ontstemd over de behandeling die een minister op de luchthaven Schiphol ten deel viel. Minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo, Tanya van Gool, ontboden om haar een protestnota voor de regering in Den Haag te overhandigen. De ambassadeur moet zich maandag melden op het ministerie.

Tijdens een veiligheidscontrole op Schiphol, vorige week zondag, zou minister van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu, Joyce Amarello-Williams, op onbetamelijke wijze zijn behandeld. Luchthavenpersoneel had geen oor voor het protest van medewerkers van de Surinaamse ambassade die zeiden dat het om een minister ging. Amarello was vanuit China op doorreis naar Suriname.

In maart onderging haar collega Alice Amafo van Transport, Communicatie en Toerisme hetzelfde lot. Kraag sprak toen van een ,,onacceptabele situatie, omdat er afspraken zijn over hoe met hoogwaardigheidsbekleders om te gaan”. Toen kwamen verontschuldigingen van Schiphol over een ,,onjuiste behandeling” van Amafo.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

27 REACTIES
 1. Kissie mooi, oftewel goed zo!!!!!!, eindeloos doorgaan van hetzelfde rotsooi is typisch Surinaams omdat jullie te bang, laf of te dom zijn of niet willen problemen adequaat aan te pakken.
  Nu krijg je koekje van eigen deeg, wat wil je nog. Dit gaat door en door en over 5 jaar klagen jullie nog over hetzelfde.
  Dit zal m.i niet Schiphol of Nl te wijten zijn, maar jezelf. Omdat je zelf er niks aan doet!!!! bakra’s komen toch met drugs naar sur. Jullie gevangenissen zitten toch ook vol met bakra’s, maar 1 bakarnie visiteren, oooooo daar dromen jullie nieteens van.
  iemand zei: wat we zullen hebben is wat we weten te krijgen. (DDB)


  Maak melding
 2. Reeds jaren geleden heb ik gewezen op de uiterst barbaarse en denigrerende handelwijzen die, bij de controles op Schiphol, worden toegepast op gekleurde en zwarte reizigers. Onlangs heeft minister president Balkenende,in een “slip of the tongue” een verklaring voor deze verwerpelijke behandeling gegeven, door een nieuwe VOC mentalititeit aan te moedigen. Weest gewaarschuwd!
  John Moore


  Maak melding
 3. nee de ned minister worden helemaal op het vliegveld bij de trap op gehaald en rijden vanaf het platform richting paramairbo dus suriname zal nooit een mned minister belachelijk kunnen maken. sur ministers die moeten rustig langs de sneffel honden en vervolgens in de rij staan


  Maak melding
 4. In het verleen onstemd, nu ontstemd en in de toekomst nog wel vaker onstemd zullen zijn. . .dat is wat de Surinaamse regering te wachten staat.

  Hebben de surinaamse naïeve politici nog steeds niet in de gaten dat NL Suriname nooit serieus zal nemen. De Nederlandse overheid heeft er totaal geen moeite mee om ieder keer hun excuses aan te bieden, terwijl men de marechaussee gewoon instrueert
  om ieder uit SME (ook met een diplomatieke status) gewoon te inspecteren.

  Men kan wel denken in SME iets voor te stellen, maar zodra men vanuit JAP het luchtruim kiest is een Surinamer een nobody en moet die (zeker met een Surinaams paspoort) overal uitleggen waar hij/zij vandaan komt en waar hij/zij heen denkt te gaan.

  Vraag het maar aan de Surinamers die met een surinaams paspoort andere delen van de wereld willen verkennen tegen welke hindernissen zij aanlopen. (Staat nu even los van de rel)
  Wat ik wil zeggen is dat onze heel buitenlands apparaat met alelerlei ambassades en vertegenwoordigingen buiten de SME grenzen nog NIKS heeft kunnen bewerkstelligen dat Surinamers (met een Surinaams paspoort) zich wat makkelijker zonder allerlei hindernissen kunnen bewegen.

  Wat stelt het buitenlands beleid van SME eigenlijk voor? Telkens veel geleerd en banden aangehaald? Met wie/waarvoor ?
  Anyhow, als zij die hoogwaardigheidbekleders worden genoemd op schiphol al zo’n behandeling ondergaan wat moetn wij dan verwachten van het effect van ons ministerie van Buitenlandse zaken in SME. Venetiaan nogmaals boos en de NL ambassadeur ontbieden?

  Doe maar. Die biedt excuses aan en over enkele maanden waarschijnlijk nogmaals.
  SME is dus gewoon een SPEELBAL voor NL.


  Maak melding
 5. Het spijt me om het te zeggen, maar wat hebben de Surinamers toch een lange tenen, de ministers niet uitgezonderd. De controles op Schiphol en andere grote luchthavens zijn bedoeld om de veiligheid voor alle passagiers te vergroten, inclusief die van de minister. In plaats van nu weer een rel te ontketenen, zou de bewindsvrouw er beter aan doen te beseffen dat ze een voorbeeldfunctie heeft door deze controle gewoonweg te ondergaan. Trouwens, op Schiphol heeft men anders helemaal niet zulke positieve ervaringen met diplomatieke personen uit ons land. Surinamers zijn kort van memorie, maar op Schiphol herinnert men zich nog heel goed de arrestatie van de Surinaamse diplomaat Baltus Berrenstein die in het bezit was van een schietwapen. En wat te denken van de tas die was meegestuurd met diplomatieke post voor de ambassade in Den Haag waarin n.b. cocaine was verstopt? Kortom, enige bescheidenheid zou onze hoogwaardigheidsbekleders sieren!


  Maak melding
 6. ik heb de tijd genomen om alle reaktie te lezen maar ik mis een ding ,kan deze dame nog haar werk doen alls minister want ze gaat mij een partij op reis wat ik nog kwijt wil zij is de rechter hand van ronny dus .want van andere ministers hoor ik niets van strenge controles zij moest eerst een pagero met lijfwacht hebben ik zou zeggen surinamers niet zo verhit reageren deze zaak stinkt maar ik weet niet naar wat ??????


  Maak melding
 7. Beste Winston,

  Ik ben het deels met je eens maar je haalt twee dingen volgens mij door elkaar: de onmenselijke controle en criminaliteit. Ik denk dat de meesten van ons het wel eens is dat criminaliteit bestreden moet worden. De vraag is alleen op welke manier: een menselijk omdat het een blanke is en een onmenselijke omdat het een zwarte is?
  En daarnaast wil ik je even meegeven dat er genoeg witte (politieke) mensen zijn die zich schuldig maken aan witte boorden criminalteit. Dus over welke bescheidenheid hebben we het dan?
  O ja voor het geval je het nog niet wist: onder het mom van terrorisme en criminaliteit worden er aardig wat rasictische acties goedgekeurd/gepraat.

  Mvgr,

  Johnny Pritipalsingh


  Maak melding
 8. ik vind die 100 procent controle heel goed.
  Mini-ster amafo is ook endoscopisch onderzocht. Maar de kwaliteit was inferieur en het stonk heel erg. Sindsdiens reist naar dubai enz.
  Suriname lijkt echt op een afrikaans land vind je het gek dat grondig worden gevisiteerd. Ik vraag me af of brunswijk weet wat visiteren betekend.
  Ik vind het heel goed van schiphol, Goede controle het gaat ook om onze veiligheid.


  Maak melding
 9. De discussie over het voorval met de minister vind ik grappig. Wat ik nu mis, is enkele kanttekeningen, betreffende de diplomatieke status. Mij dunkt, dat als je het afschaft, we deze discussies kunnen vermijden, want dan weet een ieder, ook de witte diplomaat die naar Su gaat dat hij gecontroleerd kan worden en de zwarte diplomaat kan dat hier ook verwachten.We kunnen dan hinderlijke reacties vermijden en z.g.”niets zeggende verontschuldigingen” van Ned. Laat de Su regering de proef op de som nemen en de reactie van Ned. afwachten. Als onze diplomaten niets te verbergen hebben, is er dan ook geen reden om zich onvergelijkt te voelen.Natuurlijk moeten we dan een ECHTE man aan de macht hebben in Su om dit in te stellen en uit te voeren. Ik ben benieuwt!!!


  Maak melding
 10. goed zo, als wij naar sur komen worden wij bijna overal zo behandel. we worden tegen gewerkt, bijna bij alle instanties worden wij tegen gewerkt, en dit alles komt door de houding van de sur regering tegen ons die in ned wonen.


  Maak melding
 11. Ik begrijp nog steeds niet waarom er zo’n drukte gemaakt wordt als er een hoogwaardigheidsbekleder gefoulleerd wordt.
  Waarom “gewone burgers”wel en bestuurders niet. Wat maakt hen zo belangrijk?


  Maak melding
 12. Suriname dient naar mijn mening het reciprociteitsbeginsel in deze materie toe te passen.
  Alleen dan zal Nederland deze manier van controle stopzetten.
  Wat is reciprociteit, zult u zich afvragen?
  In eenvoudig Nederlands betekent dit: wat jij met mij doet, doe ik ook met jou.
  In het verleden heeft Nederland de visumplicht voor Surinaamse staatsbugers ingevoerd, dus heeft Suriname hetzelfde gedaan met Nederlandse staatsburgers.
  Dit is een vorm van reciprociteit.
  En nu reciprociteit toegespitst op de 100% controle op Schiphol, met een Surinaamse variant.Hoe kan dat worden toegepast?
  Telkens wanneer een lid van de Nederlandse ambassade, een Nederlandse minister, Nederlands parlementslid, Nederlandse ambtenaar of een blanke Nederlandse toerist (Bakra) Suriname bezoekt, moeten de autoriteiten op Zanderij ook een 100% controle uitvoeren.
  Het hoeft niet zo te zijn dat er daadwerkelijk drugs op deze mensen gevonden worden. Het gaat slechts om het gebaar…………..van protest.
  Wat je met mij doet, doe ik ook met jou (reciprociteitsbeginsel).
  De Nederlandse ambassadeur ontbieden, protestnota’s schrijven helpen niet, geloof me, wat ik voorstel zal ECHT effect hebben.


  Maak melding
 13. Jammer voor minister Amarello maar waarom moet je persé via Amsterdam naar China en vice-versa? Het is evengoed een uitputtend lange reis. Via Londen of Parijs had ze dit wel kunnen vermijden. Okee wel een keer extra overstappen in de eigen regio. Maar er gaat veel meer weg van uit Londen of Parijs richting China. Domheid dus. Maar wie weet motiveert dit de andere minister, Amafo, van Toerisme om als tegenmaatregel het luchtruim eens goed open te gooien zodat KLM een lekkere klap krijgt. Tot nu toe is ze hierin ook dom gebleken… Dus kunnen ze nog meer ´schendingen´ verwachten.


  Maak melding
 14. het is mens onterend , maar laten wij de handen in eigen boezem steken
  de reden dat er gecontroleerd word is bekend
  wij doen het verkeerd in SU

  suriman


  Maak melding
 15. Sorry hoor, maar dat zwart-wit denken van sommigen hier gaat echt te ver. Ik ben een zwarte Nederlander (geen Bounty) die de laatste jaren heeft gemerkt hoe allerlei Nederlandse instanties grote moeite doen om een minderhedenbeleid te voeren. Juist bij handhavende organisaties als de politie en de Marechaussee lopen er tegenwoordig heel wat vogels van verschillende pluimage rond. Dus is het al lang geen kwestie meer van wit tegen zwart of omgekeerd. Nee, het is ons Surinaamse minderwaardigheidscomplex dat ons nog het meeste in de weg zit.


  Maak melding
 16. Het doet mij goed dat in toenemende mate Surinamers er blijk van geven niet langer de vernederingen van een aantal stomme nederlandse marechaussees te willen pikken en de sakafasi nep boze reacties van de surinaamse regering niet langer voor lief willen nemen. Respect zal je nooit krijgen als je te belazert bent om jezelf te respecteren. En zolang je de kont van die bakra’s blijft likken zullen ze je niet hoger aanslaan dan hetgeen uit die kont komt. Potentiele Surinaamse diplomaten en regeerders zouden een cursus zelfrespect moeten volgen in Darfur waar ze Pronk de deur uit geschopt hebben na zijn laakdunkende benadering van de plaatselijke gezagsdragers of bij Chavez van Venezuela die er niet voor terugdeinst om Bush in zijn eigen land voor Duivel uit te maken. Noord Korea zou hun misschien ook nog kunnen leren dat je tegen dit soort hooghartige, arrogante kwallen met een strijdvaardige houding veel meer bereikt dan met je “sakafasi fiti wi” houding. Ik erger mij vooral aan de NSB-achtige, Hirschi Ali-achtige Surinamers, zoals Winston Hermelijn, die met zijn smerige leugens over Baltus Berrenstein en over smokkel van cocaine door Surinaamse diplomaten, tracht zichzelf in de pul te fietsen bij die witte onderdrukkers. Dit soort ellendelingen werden vroeger door de blanke onderdrukker als redi-musu aangesteld om hun eigen volk te vernietigen in de binnenlanden of als basja om desnoods in eigen familie onder de bloedhete zon op de plantages voor rot te slaan.
  We hebben lang genoeg gezongen “We shall overcome” het is de hoogste tijd dat nu in praktijk te brengen.


  Maak melding
 17. Ik vind het heel fijn dat het is gebeurd en dat men niet alleen de gewone passagiers moeten controleren.En de volgende keer mogen ze het weer doen. IEDEREEN MOET GECONTROLEERD WORDEN DUS OOK AMAFO.


  Maak melding
 18. ik vind dit zo kinderachtig.
  als suriname wil dat hun band met nederland beter gaat moeten ook ZIJ meewerken en niet bij elk klein ding gaan huilen en een internationaal probleem ervan maken.

  op dit soort moment kan ik heel goed begrijpen waarom Nederland suriname soms niet kan luchten.

  100% controle is ook echt 100% controle dus IEDEREEN zowel het vliegtuig personeel als iedereen die ermee mee gaat word gecontroleerd.
  sinds het gebeure op 11 september zijn overal de controles verscherpt. dus ook in nederland.


  Maak melding
 19. Geachte redactie,

  Natuurlijk is het niet netjes, zelfs onbeleefd, en daar moet je heel eerlijk in zijn, wanneer je een gast of iemand op doorreis, zo ga betasten opgrond van een wet.

  In de diplomatieke wereld zijn er zeker afspraken, en Nederlandse, Jordaanse of Amerikaanse of welke ander buitenlandse diplomaten dan ook, zouden zulks een behandeling nimmer op zijn beloop laten. Dit zou zeker consequenties hebben voor het betreffende land.

  Trouwens, wat zouden mijn gasten niet denken, wanneer zij mij thuis zouden komen bezoeken en ik hen eerst zou moeten foulleren. Dat zou veel zeggen omtrent mijn relatie tot hen, en op welk niveau onze verhoudingen staan. Maar desondanks, blijven die bradas en sisas in SU regelmatig naar die ‘Ptatas’ roepen van ‘bevriende natie’, terwijl de praktijk wat anders laat zien (trangayesi).

  Ik bedoel, President Venetiaan was tijdens een van zijn bezoeken in Nederland denk ik, ook heel subtiel vernederd geworden, door hem naast een Nederlandse bewindsman te laten zitten op een stoel waar hij op schouderhoogte veel te laag uit kwam dan zijn Nederlandse collega, net Sint en Piet. Methodieken zat om iemand te vernederen.

  Maar zegt men; je wordt behandeld zoals je behandeld wil worden, want deze Sranan bradas en sisa, hebben er toch zelf om gevraagd ? Waarom gaat men niet die moslimvrouwen zo betasten.!! Omdat hun mannen het nimmer zouden accepteren!!

  Maar wie heeft deze wet, die 100% controlle, mede met die Ptatas ondertekend, zij zelf. Het is deze zelfde Front regering onder Vene geweest die deze wet mede ondertekenende, kennelijk zonder bij na te denken (futuboy). Niet anders als die gouddeal met Gambior.

  Vandaar dat ik in een eerdere reactie ook zei, dat ik mijn hart vast houd t.a.v. de gesprekken die momenteel plaatvinden m.b.t. die grenskwestie met Guyana. Niemand van het Surinaams Parlement, noch Oppositie, noch Coalitie, kan je vertellen, wat de stand van zaken is met die Guyanezen. Zelfs een tussentijdse evaluatie heeft het Surinaams Parlement nimmer bereikt. Niemand weet, niemand ziet en niemand vraagt (Yu o si sani, bribi mi wortu).

  En er schijnt geen eind aan de kwesties te komen. Op alle fronten binnen de Surinaamse gemeenschap in Suriname en eigenlijk ook in Nederland, wanneer je kijkt naar het stadsdeel ASD Zuidoost, is het momenteel soep met balletjes. En wanneer je als onafhankelijk land, het zover kan laten komen, vooral ook door eigen stommiteiten, dat men nu in het buitenland je vrouwen ongestraft kan betasten, dan geeft dat aan waar wij die in het buitenland woonachtig zijn, momenteel bloot aan staan.

  En dat gebeurt nu reeds al in Amsterdam-Zuidoost, vlak voor de ogen van een meerendeel zwart stadsdeelbestuur van o.a. Srananmans met een zwarte stadsdeelvoorzitter op de koop toe, en ach
  ‘nothing is wrong’zeggen die gasten.

  Dat geeft aan wat onze positie momenteel in de wereld is.

  Maar ik zal het niet opgeven, no way!!!

  Bewustzijn = de sleutel tot gemeenschappelijk succes.

  Think about it.


  Maak melding
 20. Ik ben het helemaal eens met wierie, raja en al die anderen die woorden van de volgende strekking hebben gebruikt:
  100% is 100%,
  IEDEREEN MOET GECONTROLEERD WORDEN DUS OOK AMAFO.
  … en dus ook Balkenende (is er iemand die gezien heeft dat hij bij terugkeer uit suriname gecontroleerd is?) en alle andere leden van het nederlandse kabinet en alle reizende diplomaten.
  Wat is immers een betere cover voor een drugssmokkelaar of terrorist. Deze blanken met belangrijke posities zijn hoogst verdacht.
  CONTROLEREN DIE GASTEN, FOUILLEREN DIE HANDEL. TOUCHEREN DIE VERDONK. **************.
  enz enz.
  (is er iemand die ziet hoe belachelijk dit alles is?)


  Maak melding
 21. Wel, de nederlanders zijn ook niet op hun achter hoofd gevallen zeker niet, als je na gaat dat een politicie als gills nog vrij in suriname rond loopt zeg me dan: wat moet me buurman dan van denken?
  En dat kan een reden zijn van de nederlanders om leden van het surinaams kabinet niet te vertrouwen en elke vorm van betoog te negeren.

  doroe


  Maak melding
 22. Dat er onrechtvaardigheid bestaat in suri is al lang bekend. Iemand als meneer gilds die in het bezit is van een poeder fabriek, die wordt ook nog benoemd tot adviseur op een departement. Onder het mom van zijn kennis mag niet verloren gaan. Wat voor vertrouwen moet dan de ned overheid nog hebben in de gezagdragers van suri. Vene zei tegen gilds wacht effe jongen totdat alles weer rustig is dan zal ik je weer benoemen tot adviseur.

  Loeger.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES